Ливистонова палма - домашни грижи

Палмата като стайно растение отдавна е престанала да се счита за нещо екзотично. Тя е доста капризна, но има непретенциозни видове, за които е лесно да се грижи. Един от тези сортове е палмата Ливистон. Той ще се превърне в истинска декорация на интериора, благодарение на яркозелените пера, малко като папрат.

Сортове вътрешни палми Ливистон

Понякога това растение погрешно се нарича "палма Ливингстоун", правилното официално име звучи като "Ливистона". Имайте следните сортове се считат за най-популярните от домашните цветари:

 • Кръглолистни;
 • Китайски;
 • Юг;
 • Измама.

Всички растения принадлежат към семейство Палмови. Те се различават помежду си по височината на възрастно растение и по формата на листата. Грижите за тези видове са почти еднакви.

Дланта на Ливистън ще заеме мястото си на прозореца

Интересно! В естествени условия растението може да достигне 40 м височина. Такива гиганти обаче са рядкост. Най-често палмата расте до 25-30 метра.

Livistona rotundifolia - ротоносец (Livistona rotundifolia)

Лесно е да се досетим, че сортът "Ливистон кръглолистен" е получил името си заради особената форма на листните плочи. Латинското наименование звучи като "Livistona Rotundifolia" (rotundifoli livistona).

Ако се вземе решение за засаждане на палмата с кръгли листа на Ливистон, домашните грижи няма да отнемат много време, това е един от най-неизискващите и дълготрайни видове.

Основните характеристики са ветриловидни, заоблени листа, ясно разделени на сегменти и кафяви резници, наподобяващи бодли. Растението може да живее до 10 години, но никога не цъфти.

Името на цветето няма нищо общо с учен на име Ливингстън, а само фонетично сходство

Южна Ливистона (Livistona australis, Corypha australis)

Ако се грижи правилно, цветето може бързо да нарасне до 2 метра височина у дома. Листата са с кръгла форма, имат остри шипове, така че този вид не трябва да се засажда, ако в къщата има деца и домашни любимци.

Livistona mariae

Цветето има дълги, светлозелени листа, оформени като стрели. Сивият мощен багажник може да достигне 35-40 см в диаметър. Листните плочи се огъват красиво в дъга. Багажникът се разширява отдолу и постепенно се стеснява към върха.

Растението привлича производителите на цветя с красотата на листата.

Цветята са малки, жълтеникаво-зелени, без естетическа стойност.

Китайски ливистона - латания (Livistona chinensis)

Китайската Livistona ("нефрит") е един от най-компактните и красиви видове. Латинското име звучи като “chinensis livistona”. Цветето расте бавно, но е неизискващо към светлина и може да се развива добре на сянка, полусянка. Големите перасти листа имат наситен зелен цвят, по тях няма бодли.

Livistona decipiens

При този сорт листата са насочени надолу и изглеждат увиснали. На обратната страна те са светлосиви на цвят. Дръжките са покрити с малки зъбчета. Цветето е чувствително към екстремни температури, но рядко е засегнато от болести и вредители. Ливистона е измамна - чест "гост" в апартаментите, благодарение на компактната форма на храста и дългата (повече от 10 години) продължителност на живота.

Прехвърляне след покупка

При всички сортове палми Ливистон цветето се нуждае от редовно презасаждане. Тя трябва да се извърши, както следва:

 • Внимателно извадете палмата от саксията, която е станала малка за нея;
 • Преместете цветето заедно с почвата в нов съд и добавете предварително подготвената почва с хранителната смес;
 • Внимателно отрежете частично изгнилите корени (този проблем често се появява при неправилно поливане);
 • Леко уплътнете земята.

Трябва да трансплантирате цвете често, но много внимателно.

Много производители правят голяма грешка, старателно почистват корените на цвете, преди да се "преместят" в нова саксия. Не е нужно да правите това. Всяко докосване до корените е силен стрес за растението, така че е по-добре да не ги докосвате изобщо, тогава цветето ще се адаптира добре и ще пусне корени на ново място. Саксията трябва да е достатъчно висока и стабилна, така че окачените листа да не надвишават съда.

Оптималното време за разсаждане е последното десетилетие на март или първото десетилетие на април, когато светлинните часове се удължават значително. Ако корените вече са пораснали до дупка в дъното на съда, не трябва да се двоумите с тази процедура - дълъг престой в тесни условия може значително да забави развитието на цветето. Честотата на трансплантация зависи от скоростта на растеж. Ако палмата расте бързо, ще трябва да я пресаждате по-често.

Интересно! В природата в растението се формира мощен ствол. Въпреки това, когато се отглежда в саксия, цветето изразходва цялата си енергия за образуването на листни плочи, така че вместо дърво се получава миниатюрен храст.

Почва за Ливистона в саксия

Палмата Ливистон е доста взискателна към химичния състав на почвата. Ако не искате сами да правите хранителна смес, най-добре е да закупите готова почва за растения от семейство Палмови в специализиран магазин. Ако това не е възможно, самоизработената смес по никакъв начин не отстъпва по качество на закупената. Основното е, че съставът включва:

 • Тревна площ;
 • Торф;
 • Листен хумус;
 • Речен пясък.

Необходимо е да се смесят всички компоненти в равни пропорции. Старият изгнил тор има добър ефект върху развитието на цветята. За да абсорбирате по-добре влагата, можете да добавите въглен в саксията, начупен на малки парченца.

Костното брашно често се добавя към почвата. Той е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества и стимулира активния растеж на растението. Като дренаж са подходящи камъчета, чакъл, експандирана глина. Известно е, че високото ниво на киселинност на почвата пречи на усвояването на хранителните вещества от растението, така че е по-добре да изберете почва с неутрална и слабо кисела реакция.

Почвата трябва да съдържа голямо количество хранителни вещества

Особено внимание трябва да се обърне на дренажния слой. Водата трябва да се оттича бързо и да не застоява в тенджерата. Повишената влажност на почвата може да доведе до гниене на отделни части на цветето и гъбични инфекции.

Грижа за Ливистона у дома

Ако палмовото дърво на Ливистон се е установило у дома, домашните грижи включват следните дейности:

 • Подрязване;
 • Поливане и пръскане;
 • Създаване на подходящ температурен режим;
 • Подхранване.

Контролът на болестите и вредителите също играе важна роля.

Температурен режим

Препоръчителната температура в апартамента, допринасяща за интензивното развитие на цветето, е 26-28 градуса. През топлия сезон можете спокойно да изнесете растението на балкона, терасата или верандата. Ако палмовото дърво има ствол, то е в състояние да издържа на леки студове.

Цветето обича обилно поливане и не понася студеното време

Местоположение и осветление

Цветето обича пряка или разсеяна слънчева светлина, идеалното местоположение е прозорец на къща с южно или източно изложение. През лятото, в най-горещото време (от обяд до 15 часа), палмата трябва да бъде засенчена, за да не изсъхне и да не изгори. Експертите препоръчват обръщането на дланта с другата страна към прозореца на всеки 2 седмици, така че да расте симетрично.

Как да се храня

Ако цветар реши да засади палма Ливистон, грижите задължително включват редовно торене с минерални комплексни торове.От април до август препоръчителната честота на кореновите и листните превръзки е 3 на месец. Торът от промишленото производство "Мистър Палма" дава добри резултати. Трябва да се въведе, като се използват поетапните инструкции на опаковката.

Вредители, болести и възможни проблеми

Ако не спазвате режима на поливане и се грижите неправилно за него, цветето често е засегнато от гниене и гъбични заболявания. Типични симптоми са увяхване на листата, жълтеникаво-кафяв оттенък на листните плочи. За да премахнете проблема, достатъчно е да регулирате режима на поливане и листата на стайното цвете ще спрат да пожълтяват.

Внимание! Най-опасният вредител е скалното насекомо. За борба с него се препоръчва използването на индустриални инсектициди.

Отглеждане от семена у дома

Цветето може да се отглежда от семена. Семената се накисват във вода за 2 дни и се засаждат в саксия (по едно семе наведнъж), препоръчителната дълбочина на засаждане е 1 см. Контейнерът се покрива с найлоново фолио, докато се появи кълнове, почвата периодично се напръсква от бутилка спрей. Не изливайте семената с вряща вода и ги потапяйте в киселина - това ще доведе до смъртта на кълновете.

Семената покълват за 80-90 дни. След това можете да премахнете пластмасовата обвивка.

Също така възпроизвеждането на някои видове е възможно с помощта на странични процеси. Можете да ги отделите от растението само с ръце, в никакъв случай с помощта на нож или други остри предмети.

За да може растението да радва окото дълго време, е необходимо да му се осигури подходящ температурен режим и да се следи влажността в помещението. Редовното хранене и обилното поливане ще ви помогнат да избегнете много проблеми и да отгледате здрава, здрава палма. Оригиналното цвете ще пречисти въздуха в апартамента и ще ви напомни за далечните южни страни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина