Ливистонова палма - как да засаждате и да се грижите у дома

Ливистоновата палма е красиво, необичайно и в същото време непретенциозно растение. Но те го оценяват и заради факта, че палмата почиства добре въздуха в стаята и расте бързо. Грижата за нея е по силите както на опитни производители на цветя, така и на начинаещи.

Ливистонова палма - какво е това цвете

Зелената екзотична красавица се вписва добре в ансамбъла на градинския парцел

Преди да започнете такова растение у дома, препоръчително е да научите повече за сортовете култура и особеностите на отглеждането му.

Кратко описание на това как изглежда

В дивата природа палмата на Ливистон достига внушителни размери - до 20-25 м височина. Но не трябва да се страхувате - когато расте у дома, растението е по-компактно - расте до един и половина, максимум два метра .

Интересно е! Палмата получи името си в чест на Патрик Мъри, лорд Ливингстън, който се интересуваше сериозно от ботаника и отглеждаше повече от хиляда екзотични растения в собствената си градина.

Листата на палмата са много красиви - вероятно се разпространяват. Да, и размерът е впечатляващ - растението може да бъде до метър в диаметър! Цветът на листата варира значително - от сивозелено до тъмно зелено. Нещо повече, това зависи както от вида на палмовото дърво, така и от условията на задържане - започвайки с влажност и осветеност, завършвайки със състава на почвата.

Ливистонови видове палми

Към днешна дата са известни 36 вида от палмата Ливистон. В закрити условия най-често се отглеждат няколко вида култури.

Китайска ливистона (Livistona chinensis)

Не е най-високият представител на семейството - багажникът може да нарасне до 10-12 метра с диаметър 40-50 см. Листата са с форма на ветрило, обикновено до 50-60 см. Дръжките могат да бъдат до 10 см дебел и дълъг до един и половина метра. В средата краищата са разположени с къси, заострени бодли.

На бележка! Растението може да бъде добър избор за не твърде топла стая.

Livistona rotundifolia

Растението е родом от Молукските острови и Ява, където расте предимно на пясъчна почва. Кръглолистният Ливистон достига височина от 14 метра, но в същото време е много тънък - рядко с диаметър повече от 20 см. Но листата са много големи - те често растат до един и половина метра. Червените аксиларни съцветия също често надвишават метър, което добавя привлекателност към дланта.

Палмово дърво в парка

Важно предимство на този тип е, че лесно понася ниски температури.

Livistona australis

Едно от най-високите растения от този вид - до 25 метра. Расте главно в Австралия. Той може да се похвали с великолепни листа - диаметърът им често достига два метра. Дългите дръжки са обсипани с кафяви, твърди и остри бодли. Но въпреки това растението е високо ценено от любителите на екзотиката - отглежда се както в оранжерии, така и в жилищни помещения.

Интересно е! Един от най-малките разновидности на палма Ливистон е "Нефрит". Когато се отглежда у дома, максималната му височина е 1-1,5 метра.

Livistona decipiens

Този тип палма расте по-бавно от повечето си роднини.Да, и не може да се нарече особено големи - дори в дивата природа екземпляри по-високи от 10 метра рядко се срещат.

Livistona mariae

Представителите на този вид с право се считат за най-високите сред палмите - често се срещат екземпляри до 30 метра. Багажникът на растението е дебел близо до основата, сив на цвят. Вентилаторните листа растат на двуметрови дръжки, също дълги два метра.

На бележка! Линейните дялове първо имат розово-червен цвят, но с течение на времето те променят оттенъка си на бронзово-червен и след това напълно се превръщат в синкаво-зелен.

Ливистон кръглолистна палма - домашни грижи

За да може културата да расте активно и да се развива, е важно да се спазват някои правила за грижи.

Осветеност и температурни условия

През летните дни закритата палма предпочита висока температура - от +24 до +30 градуса. През зимата е необходим мир, а оптималната температура е + 10 ... +14 градуса. Нежелателно е да се стига под тази марка - растението може да се разболее.

Палмова плантация

Осветлението трябва да бъде възможно най-интензивно - палмата се чувства чудесно на пряка слънчева светлина. Ако е възможно, през лятото ваната трябва да бъде изнесена в градината.

Правила за поливане и влажност

Трябва да поливате палмата малко по малко, но редовно. Трябва да следвате почвата - ако започне да изсъхва, значи е време да се полива. Също така трябва да наблюдавате здравето на растението. Забелязвайки, че листата увяхват и на повърхността им се появяват петна, трябва да увеличите интензивността на поливането. През зимата поливането е сведено до минимум - здраво растение ще го издържи без проблеми.

Ако влажността в помещението е ниска, можете да напръскате културата с вода със стайна температура. Препоръчително е да правите това два пъти на ден, като използвате обикновена бутилка с пулверизатор. Благодарение на това листата определено няма да изсъхнат дори в най-горещите месеци.

Подхранване и качество на почвата

При избора на подходяща почва е по-добре да се даде предпочитание на неутрална или слабо кисела почва. Отличен избор би била смес от пясък, торф, хумус и трева, взети в равни пропорции. Ако е възможно, можете да закупите готова смес, използвана за отглеждане на палми.

Първо палмово кълнове

Препоръчително е да се използват специални торове за палми като торове. Те се разтварят във водата, която се полива върху растението. Трябва да храните палмата на всеки 3-4 седмици, но само от средата на пролетта до края на лятото, когато тя расте най-активно. През студения сезон не е необходимо да се използват торове.

Размер на контейнера за цветя

За малка длан е подходяща малка саксия - 2-3 литра. Важно е да се осигури добър дренаж - в дъното на контейнера трябва да има дупки за оттичане на влагата. Също така, преди да запълните почвата в саксията, трябва да положите експандирана глина, камъчета или трошен камък със слой 3-5 cm.

Трансплантация на палма Ливистон

Първите години от живота палмата расте много бързо. Кореновата система се развива активно, така че след три до четири години тя ще заеме почти целия обем на саксията. тогава ще бъде възможно да се трансплантира.

Забележка! Палмите не понасят много добре пресаждането, така че трябва да се прави само в екстремни случаи и не по-често от веднъж на четири години.

Самата процедура е проста. Инструкциите стъпка по стъпка са както следва:

  1. Поливайте саксийната почва обилно.
  2. Докато се накисва, пригответе нова тенджера - с 2-3 литра повече от старата - поставете дренаж на дъното и изсипете малко пръст.
  3. Внимателно, опитвайки се да не разклащате почвата от корените, извадете растението от старата саксия и го спуснете в нова.
  4. Изсипете земята отгоре и близо до стените, натъпчете леко и напойте малко.

Размножаване на палми от семена

Семената се пускат на 1 см в топла, влажна почва в саксия (ако е необходимо едно растение) или кутия (ако са необходими няколко). Отгоре саксията се покрива с полиетилен или стъкло и се оставя в тъмно, топло помещение за 1-1,5 месеца. Когато се появят първите издънки, стъклото се отстранява и земята се навлажнява.

Важно! Ако преди засаждането задръжте семената в продължение на половин час в слаб разтвор на калиев перманганат, вероятността да бъдат засегнати от инфекциозни и гъбични заболявания в бъдеще е рязко намалена.

Важно е да предпазите растението от пряка слънчева светлина. След още един месец разсадът може да бъде засаден в различни саксии.

Възможни нарастващи проблеми

Отглеждайки палмово дърво, можете да се сблъскате с различни трудности - от болести до вредители. Следователно трябва да знаете как да предпазите растението от двете заплахи.

Болести и вредители

Едно от най-често срещаните заболявания е листното петно. Това се случва, когато влажността в помещението е ниска. За да разрешите проблема и да го предотвратите, трябва да пръскате листата от спрей два пъти на ден.

Късна болест, фузариум, питий и други гъбични заболявания причиняват повече проблеми. За да спасите растението, трябва да го третирате с фунгицид, съдържащ мед, възможно най-скоро.

От вредителите по Ливистон се срещат белокрилки, паякови акари и скални насекоми. За да се справят с тях, листата трябва да бъдат почистени от паразити - най-лесният начин да направите това е като ги избършете внимателно с памучен тампон, потопен в алкохол. След това растението се третира с инсектицид срещу скални насекоми и белокрилки или акарицидни препарати срещу кърлежи.

Шикозна декорация на дома

Отглеждането на палма от Ливистон е много по-лесно, отколкото може да изглежда. И с подходящи грижи, той ще украсява всеки апартамент, къща или офис с луксозни листа в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина