Pandanus - спираловидно палмово цвете у дома

Цветето панданус е едно от най-екзотичните растения. Освен това неговите отличителни черти са непретенциозност и абсолютна некапризност. Културата е незаслужено забравена. Дори през миналия век вани с красива корона с форма на палма са стояли в домовете на много заможни хора, украсявали са зимни градини, селски резиденции и къщи за почивка.

Сега закритият панданус е рядък гост на съвременните къщи. Постепенно модата за такива растения, внасящи специален шик в интериора, отново се завръща.

Изгледи

Предците на стайното цвете панданус (панданус) са родом от тропическите страни. Високи (около 15 метра) храсти от рода на дървовидните растения от семейство Панданови все още украсяват горещи територии. Най-вече растението в дивата природа е често срещано в Мадагаскар. Там можете да намерите мини-гори от панданус. Панданусите не се страхуват от сух въздух, топлина, лоша почва. Те могат дори да растат на плажа, в планински райони, по вулканични склонове.

Екзотично растение ще украси всеки интериор

На пръв поглед растението прилича на хлорофитум, драцена. Панданусът също има удължени тънки листни плочи, излизащи от миниатюрно стъбло, разположено близо до базалната зона. Екзотиката обаче се отличава с тръни, които рамкират ръбовете на листата. Всеки шип е достатъчно остър. Листата излизат от стъблото и са усукани с винт, спирала. Поради тази особеност цветето носи името спирално дърво, спирална палма.

Забележка! Въпреки факта, че панданусът в природата наистина прилича на палмово дърво и може да се нарече спирален бор или палмово дърво, той няма пряко отношение към палмите.

Друга особеност на растението панданус са въздушните корени. Те се появяват при възрастни екземпляри. Излезте от багажника.

В природата стволът може да изсъхне и дървото ще се държи от тези корени, които действат като силни опори.

Екзотичните листа имат остри тръни

Може ли Панданус да се държи у дома? Отговорът е да. У дома растението обикновено не расте по-високо от 1,5 метра. За апартаментите се предоставят определени видове панданус. Сред най-популярните видове:

 1. Veitch;
 2. Шлайф.

Veitch

Pandanus Veicha (Vicha) е обичан от производителите на цветя заради атрактивния си външен вид. Листата на растението са от два цвята. Средата под формата на дълги ивици е изумрудено или тъмно зелено. Краищата са сиво-бели или белезникави. Този вид е пъстър. По светлите участъци по краищата растат остри тръни. Те също са в светъл цвят.

Винтовият палмов панданус Veitch се предлага и без пъстър цвят. Но производителите на цветя предпочитат пъстрия (полинезийски) сорт.

Вича има набит, съкратен багажник. Образува се от остатъците от изсушени спираловидни листа. При този вид, докато расте, се появяват забележими въздушни корени. Приличат на кокили.

При добра домашна грижа храстът може да нарасне до метър височина за няколко години.

Като цяло, домашно приготвените вечнозелени Veichi нарастват до 1,3-1,5 метра.

Шлайф

Сандера е противоположна на цвета на Veichi. Тя също има удължени листни плочи с шарка. Но централната надлъжна област на листа е светло бежова или бяло-жълта. Краищата са светлозелени или зелени. По краищата също има шипове. Въпреки това, за разлика от многото остри игли на Вичи, Сандера няма много бодли и те не са критично остри.

Гледка на Сандер

Exot има къса цев.Дори в тропиците растението панданус от вида Sander не е дървета с въздушни корени на кокили, а клякащи, буйни храсти с дълга и тънка зеленина.

Допълнителна информация. И двата вида вечнозелени палми с бодливи листа (Вейча, Сандера) са дълготрайни. В апартамента те радват домакинствата поне 30-40 години.

Полза или вреда от Pandanus

Ако у дома е почти невъзможно да видите цъфтежа на екзотични растения, то в природата растението цъфти много красиво. Дървото през този период е украсено с колоски с множество малки съцветия. Цветята нямат околоцветници, а покриват листа.

Растението е еднополо. Следователно мъжките цветя се появяват на един храст. Те приличат на продълговати колоски. На женските съцветията са под формата на царевични кочани. Екзотичният цъфтеж е придружен от деликатен приятен плодов аромат.

Плодът прилича на ананас. Докато расте, става ясно, че плодът има особености и наподобява ананас само отдалеч.

Трудно е да се събират плодове от сложни плодове. Те могат да бъдат сравнени с много големи царевични зърна.

Жителите на тихоокеанските острови, Папуа Нова Гвинея не могат да си представят диетата си без плодове панданус. Плодовете Pandan осигуряват на хората витамини, придават тласък на бодрост, насищане. Плодовете се варят, варят на огън или се ядат пресни. Забележително е, че не само плодовете са годни за консумация в растението, но и долните части на листата, съцветия.

Пандан плодове

Някои туристи смятат, че панданусът е отровен. Това не е истина. Плодът е годен за консумация и не може да причини вреда. Напротив, панданусът е полезен.

Например:

 • Маслото от семена тонизира тялото, благоприятства нервната система.
 • Маслото се използва за премахване на мигрена и главоболие.
 • Листата са подходящи за зарастване на рани, абсцеси, кожни заболявания.
 • Кашата от листата помага при лечението на инфекциозни заболявания като проказа (проказа) и др.

Екзотични грижи

Домашната грижа за Pandanus е проста. Това не означава, че изобщо не е нужно да обръщате внимание на растението. Производителят на цветя трябва да знае, че палма с бодливи листа предпочита свободата. За него е необходимо да се разпредели ъгъл с площ най-малко 1,5 квадратни метра. Ако апартаментът е малък, тогава, докато расте, дългите листа ще пречат на собствениците. Освен това трябва да се вземат предвид и други моменти на грижа. Сред които:

 • състав на почвата, годишна превръзка;
 • схема за напояване, влажност на въздуха в къщата;
 • оптимална температура и осветление.

Състав на почвата, годишно подхранване

Обикновено се използва закупена почва с надпис "за палми". Позволено е сами да приготвяте основата. За да направите това, смесете дернова почва, листна почва, пясък, хумус. Всяка съставка е равна по отношение на останалата част от количеството.

Годишното хранене се извършва в продължение на четири до пет месеца. През април, когато храстът напусне периода на покой, той се подхранва с минерална смес. Органичните вещества се добавят след 15 дни. Позволено е да се използват препарати с надпис "за длани, фикуси". Като органични вещества са подходящи компост, хумус, чаени листа и др.

Торовете се прилагат два пъти през април, май, юни, юли, август. Процедурата се спира през септември.

Важно! Спиралната саксия за палми трябва да бъде направена от естествени материали. Височината му е равна на ширината. Контейнерът трябва да е тежък, стабилен, поради специалната сила и теглото на екзотичното растение.

Поливане, влажност в апартамента

Бушът ще расте добре, ако бъде напоен своевременно. Поради месестата зеленина, вътрешното цвете панданус обича влагата.

Поливането се извършва на всеки 5-7 дни. Използва се отделена вода. Растението не трябва да се полива със студена вода.

През периода на почивка поливането се извършва веднъж или два пъти месечно. Основното е да се предотврати пълното изсъхване на почвената смес.

Exot не трябва да се пръска с вода от спрей бутилка

Оптималната влажност в къщата е 60-80%.За това се препоръчва да се пръска въздухът в близост до пандануса. Това се прави през лятото. Можете да поставите съд с вода до ваната. Изпарявайки се, той ще овлажни въздуха до тропическата пандана палма. Не пръскайте самото растение с вода от спрей. В този случай влагата се натрупва върху листата. Това може да причини плесен или заболяване като гниене.

Оптимална температура и осветление

Грижата за панданус също изисква температура.

За добър растеж и здраве температурата трябва да бъде на + 19 ... + 27 градуса. Въпреки че не е капризно, растението няма да оцелее, ако в дома му стане по-студено до +10 градуса.

Екзотичното осветление трябва да е умерено. Чувства се добре в стая с малко засенчване. Панданите не се държат в пълен мрак. Поради липса на светлина листата му губят своята еластичност, богат цвят.

Забележка! Стайното растение панданус определено се нуждае от почистващи процедури. По листните плочи се натрупва прах. Всяка седмица трябва да премахвате мръсотията с леко влажна кърпа, гъба. Душ за растение е противопоказан, поради възможността за разпад.

Проблеми с листата: сухи, пожълтяват

Грижата за панданус не е трудна, но е важно постоянно да наблюдавате неговото благосъстояние. Най-често срещаните проблеми са, че зеленината може внезапно да пожълтее и да изсъхне. Може да има няколко причини за това развитие на събитията. Между тях:

 1. заболявания;
 2. нашествие на вредители.

Болести

Вътрешната спирална палма е доста устойчиво растение. Тя има добър имунитет. Въпреки това, дори тази екзотика може да хване болест, например, гниене на корените. Когато корените се разлагат, земната част страда. Изсъхва, пожълтява, избледнява. Кореновото гниене е гъбичка. Възниква поради преовлажняване на почвата. Лечението включва трансплантация в нова саксия и преминаване към нормална схема за поливане (веднъж на 5-7 дни).

Още няколко причини за пожълтяване, изсъхване на листата:

 • намиране на ваната при ярка светлина;
 • излишък на калций в почвата;
 • хранителни дефицити;
 • изсъхване от почвата.

Нашествие на вредители

Сред паразитите, които обичат пандануса, се открояват следните:

 • ножници;
 • брашнести червеи;
 • кърлежи.

Именно поради тези насекоми върху листата се появяват жълти петна или листата пожълтяват напълно, те могат да изсъхнат. Ако се отглеждат брашнести бъгове, тогава на ствола се вижда и белезникав цвят.

Нахлуването на вредители не се появява по причина. Дори ако собственикът внимателно се грижи за екземпляра, паразитите пак могат да се появят. Основната причина за това е, че въздухът в къщата е твърде сух.

За борбата се използват наркотици:

 • Акарин;
 • Fitoverm;
 • Аполон;
 • Омите;
 • Анти-акари и др.

Листата страда от вредители

Сред популярните начини да се отървете от паразитите е третирането на растението с воден разтвор на сапун за пране.

Методи за размножаване

Размножаването на непретенциозно растение е най-добре през пролетта, когато природата оживее. Сред видовете размножаване, които включват вкореняване, има:

 1. резници;
 2. отстраняване на контакти.

Резници

Резниците трябва да са с дължина най-малко 18-23 см. Те имат въздушни корени. Тази странична издънка се отрязва и веднага се поставя в подготвената почва.

Препоръки за размножаване чрез резници:

 1. Издънката се отделя от родителския образец с нож, разтрит с алкохол.
 2. Подготвя се обемна тенджера.
 3. В саксията се поставя дренаж, върху него се полага почвена смес за палми или торфена почва, смесена с пясък.
 4. Стъблото се поставя в земята. Корените не трябва да са напълно в почвата.
 5. Саксията с млад панданус е покрита с торба. Важно е там да има парникова температура - около 30 градуса. Всеки ден кълновете се отварят и излъчват.
 6. Поливайте го на всеки 2 дни.
 7. Вкореняването ще стане след 50-80 дни.

Отстраняване на контакти

Розетките се образуват в излишък върху майчиното растение. Събирането се извършва, когато дължината на дъщерята е най-малко 18 cm.

Гнезда в саксии

Сокетите не се вкореняват веднага. Важно е да престои 12-18 часа, така че корените да изсъхнат малко. След като се поставят в саксия с пръст, както в случая на резници. Покриването с филм също се изисква.

Семена

Панданусът може да се размножава и със семена. Този метод е подходящ за полезен изглед. Семената се засяват в субстрат от речен пясък и висок торф. Засаждането се полива и се покрива с филм. Въздух и се полива на всеки 24 часа. Кълновете поникват за един месец. След още 40-80 дни те могат да бъдат трансплантирани в отделен контейнер.

Вечнозелен разтегнат пандан ще украси просторен апартамент. Дори начинаещ ще се справи с отглеждането му. Грижата за панданус означава проста. Основното нещо е да не го излагате на яркото слънце, да не го заливате или пресушавате, а също и да го храните навреме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина