Цвете панданус - какъв вид стайно растение?

Панданусът е цвете, произхождащо от тропическа Африка. Това е палмово дърво с височина до 3 метра (в природата) с дълги бодливи листа. Панданус, или панданус, може да се отглежда у дома. Поради своята непретенциозност е подходящ за начинаещи градинари.

Външен вид на растението

Панданусът е палмово дърво с къс кафяв ствол и дълги, до 120 см, подобни на колан листа. Листната плоча има подчертана надлъжна жилка, оцветена е в зелено и по ръба й растат къси, бодливи, но не отровни тръни. Второто име, дадено на пандануса, е винтовата длан. Това е свързано с местоположението на листата: те растат по спирала, плътно прилежащи един към друг.

Палмово дърво в природата

Разпространяващата се корона на панданус в естествената си среда може да достигне 13 метра височина, но в апартаментите палмата рядко расте повече от 300 см. В джунглите на Африка можете да намерите пандани с гроздове плодове, които неясно наподобяват ананаси. Те са годни за консумация и сладки, почти без семена. Поради приятните вкусови характеристики на пулпата, спиралните палми дори се култивират.

Важно! Извън тропиците, включително когато се отглежда у дома, панданусът не цъфти и съответно не образува яйчник.

Панданус у дома

Домашни сортове

Родът Pandanus има над 700 вида, но повечето от тях растат само в тропиците. Сред закритите пандани се различават 4 разновидности на цветя:

 • Pandanus Veitch, или Veitch (Pandanus Veitchii). Бодлите са светлокафяви, листни плочи с бели ивици. Втвърдените въздушни корени слизат от стъблото. Расте бавно, като не надвишава 150 см височина.
 • Pandanus utilis. Отличава се с разклонен дървесен ствол и разстилаща се винтова корона. Листата са тъмнозелени, до 130 см, с назъбени ръбове.
 • Панданус Сандери Различава се по листа, които са украсени с няколко светло жълти ивици. В сравнение с други сортове, листните плочи са средно големи, до 80 см дължина и 5 см ширина. Бодлите са светлокафяви.
 • Покриващ Панданус (Pandanus tectorius). Короната е пирамидална, самото растение се издига над земята поради изразени въздушни корени. Може да нарасне до 400 см височина. Листовите плочи са твърди и твърди.

Домашни грижи за панданус

Колкото и непретенциозен да е панданусът, той се нуждае от подходящи грижи у дома. Трябва да се придържате към определен температурен режим, препоръки за поливане и хранене.

Осветеност и температурни условия

През есента и зимата палмовото дърво се нуждае от ярко осветление; през пролетта и лятото храстът трябва да бъде засенчен. Препоръчително е да поставите саксията с растения на западния или източния прозорец.

Тъй като панданусът естествено расте в тропиците, липсата на светлина може да доведе до отслабване на цветето. При постоянна липса на ултравиолетова радиация, зеленината става мека, пада и пожълтява, декоративните сортове губят първоначалния си цвят. Ако палмовото дърво няма достатъчно осветление, е необходимо да закупите фитолампа и да я включите за 6-8 часа на ден.

Един от вариантите за подходяща фитолампа

Забележка!Оптималното разстояние от източника на светлина до саксията е 60-70 см.

Невъзможно е да се освети панданусът само от едната страна, в противен случай листата ще се развият неравномерно.За да се гарантира, че всички части на цветето получават ултравиолетова светлина, саксията трябва да се върти редовно.

Минималната температура на съдържанието е +15 ° C. Оптималното отопление на въздуха е + 22 ... + 24 ° С.

Честота на поливане и влажност на въздуха

Не е необходимо да се поддържа специална влажност на въздуха за панданус. Достатъчно е понякога, през горещите летни дни, да поставите саксията с растението върху навлажнени камъчета. Пръскането също е разрешено, но тази процедура трябва да се извършва внимателно, за да не попадне влагата в пазвите на листата: в тях лесно се развива гниене.

Въздушните корени се нуждаят от допълнителна влага. Рядко се образуват, когато се отглеждат в апартамент, но ако се появят, трябва да бъдат напръскани или покрити с мокър мъх. Особено важно е да се гарантира, че въздушните корени не изсъхват през лятото. Ако изсъхнат, растението може да умре.

Правилата за поливане на панданус са както следва:

 • Водата трябва да е топла, + 30 ... -35 ° C, утаена.
 • Поливането се извършва 3 дни след изсъхване на горния слой на почвата. Не трябва да се оставя субстратът да изсъхне.
 • Излишната течност, натрупана в тигана, се отстранява 30 минути след напояване.

През есента и зимата честотата на поливане се намалява.

Състав на почвата и торове

Палмовият субстрат трябва да се състои от следните компоненти в равни пропорции:

 • листна почва;
 • дернова почва;
 • хумус;
 • пясък.

Торовете се изискват от март до октомври. Подхранването се прилага върху почвата два пъти месечно. Може да се използва всякаква течна минерална форма за широколистни растения. Важно е торовете да се разреждат силно, така че да не могат да причинят изгаряне на коренището. През зимата не е нужно да се грижите допълнително за кореновата система.

Избор на капацитет

Поради развитата коренова система, панданусите изискват високи саксии. Материалът на контейнера няма значение. Една трета от саксията трябва да се напълни с експандирана глина или друго съединение, подходящо за създаване на дренаж.

Прехвърляне

Трансплантацията на млади растения се извършва веднъж годишно, възрастни - 1 път на 2-3 години. За да определите, че цветето се нуждае от нова саксия, можете да използвате кореновата система. Когато за нея стане тясно, трябва да вземете по-просторен контейнер.

Трансплантацията на Pandanus се извършва внимателно

Кореновата система има способността да се счупи от всякакъв натиск, така че цветето трябва да бъде трансплантирано внимателно, като се използва методът за претоварване. Бучка пръст от старата саксия е запазена и въздушните корени не могат да бъдат отчупени.

Допълнителна информация! Преди прехвърляне листата на растението се връзват, така че да не пречат на задържането на стъблото.

Размножаване на винтова палма

Палмата панданус се размножава чрез присаждане и разделяне на храста. Съществува и метод за отглеждане на семена, но няма да работи, ако го повторите у дома. За засаждане са необходими пресни плодове.

Резници

Инструкции стъпка по стъпка за размножаване на панданус чрез резници:

 1. Отрежете част от розетката с въздушни корени. В родителското цвете мястото на среза се обработва с пепел или специално съединение, което предотвратява появата на гниене.
 2. Подгответе почвата (направете смес от торф, пясък и сфагнум). Вземете мини оранжерия или покриващ филм.
 3. Резниците се задълбочават в почвата, поливат се. След това те се покриват с филм или се поставят в оранжерия.
 4. Дръжте ги така при температура от + 24 ... + 27 ° C в продължение на 4-7 седмици, редовно проветрявайте и поливайте.

След 1-2 месеца резникът ще пусне корени и растението може да бъде трансплантирано в постоянна саксия.

От страничните процеси

При някои видове постоянно се образуват странични процеси. Те възникват в основата на стъблото и имат собствена коренова система. Когато листата на леторастите достигнат дължина от 20 см, те могат да бъдат отстранени с помощта на остър градински нож. 1-2 седмици "деца" се държат в почвата от смес от торф и пясък, след което се трансплантират в стандартен субстрат.

Болести и вредители

Стайният панданус рядко се разболява и е слабо засегнат от вредители. На дланите от време на време се срещат насекоми като люспи и мащаби. Те трябва да бъдат премахнати с закупени от магазина инсектициди: "Aktara", "Karbofos".Инструкциите за разреждане и работа са посочени на опаковката.

Влиянието на пандануса върху атмосферата в къщата

Според признаците, ако държите пандануса като стайно растение, това ще предизвика прилив на енергия. Тази магия има положителен ефект върху апатичните хора: те стават способни на нови постижения, престават да чувстват постоянна умора. Има и ползи от пандан за деца, които се затрудняват да учат учебни предмети: просто поставете палмово дърво в стаята и проблемите с концентрацията и запаметяването ще изчезнат. Но за хората с раздразнителен характер е по-добре да нямате това цвете у дома. Той ще предизвика прилив на агресия, което може да доведе до вътрешни битки.

Pandanus е чудесен за домашни оранжерии, балкони, проста поддръжка на перваза на прозореца. Поради своята непретенциозност, палмата често се отглежда в публични институции: училища, болници.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина