Pachypodium lamera - домашна грижа

Пахиподиумът е растение, което през последните години набира популярност сред производителите на цветя. Въпреки че най-често срещаният вид е известен като палмата на Мадагаскар, той няма нищо общо с палмите. Докато бодливият колонен ствол показва кактус, листата са по-подобни на палми. Багажникът, подобно на много сукуленти, служи като резервоар за вода. Грижата за пахиподиум е лесна, дори начинаещи могат да се справят с нея.

Сортове пахиподиум

Пахиподиумът от вида lamerei или мадагаскарската палма е най-често срещаният в културата Pachypodium от семейство Кутрови. Това растение е родом от Мадагаскар, където често може да се намери в каменисти варовикови долини.

Пахиподиум в природата

Сукулентното растение има висок, дебел, вретеновиден ствол, покрит с дълги 6-сантиметрови тръни, събрани в 3 на върховете на ясни, плътно прилепнали туберкули. При младите растения повърхността на багажника е тъмнозелена, при възрастните е покрита със сребристосиви люспи.

Бодлите също са сребристосиви в средата и кафяви в краищата. Дълги листа растат от същите туберкули като тръните, само на върха на стъблото. Особената форма е причината Ламера да се нарича кактус с листа на върха на главата.

Pachypodium lamerei

Дължината на листната пластина може да надвишава 30 см при ширина 9 см, повърхността й е кожена, тъмно зелена, с ярка централна жилка. Големи, с диаметър до 10 см, цветята се събират в малки зонтикови съцветия, стърчащи над листата на ниски дебели стъбла. Коронките на цветята имат тясна тръба с ярко жълта вътрешна част, която се отваря с пет широки, кремаво-бели венчелистчета.

Интересно. Pachypodium Lamera в родината си може да достигне до 6 м височина, в условия на закрито размножаване обикновено расте около 1 м.

Има поне 20 вида пахиподиуми. Най-популярните са:

 1. Pachypodium geayi (Zhaya). Много подобен на Pachypodium lamerei. Различава се само по по-тесни и по-малко плътни листа. Когато расте в домашни условия, той достига 60 см;

Pachypodium geayi

 1. Pachypodium brevicaule (късо стъбло). Първоначално от центъра на Мадагаскар. Необичаен външен вид, багажникът наподобява камък, покрит с тръни. Сивите нюанси му придават в природата максимална прилика с околния пейзаж. Жълтото съцветие на такъв фон е много впечатляващо;

Pachypodium brevicaule

 1. Pachypodium saundersii. Сферично стъбло със сиво-зелен цвят с дължина до 1,5 м е покрито с малки тръни. Листата са широки, със стесняваща се основа; цветето на такъв пахиподиум е украсено с бяла граница;

Pachypodium saundersii

 1. Pachypodium сочен. Идва от Южна Африка. Подобен на калдъръм ствол на дърво, заровен в земята, малки космати листа и двойки, подобни на игла. Звънчеви пъпки с розови и червени искри, сближаващи се към центъра на венчелистчетата;

Pachypodium сочен

 1. Pachypodium densiflorum (гъсто цъфтящ). Има богато жълти цветя. Расте много бавно. Цъфтежът започва, когато стъблото достигне 30 см в диаметър. Максимална височина - 45 см;

Pachypodium densiflorum

 1. Pachypodium horombense Poiss. Принадлежи към маломерни видове със силно, гладко стъбло. Тънки листа в розетки в краищата на леторастите и големи жълти цветя, растящи на гроздове.

Pachypodium horombense Poiss

Грижа на Lamer Pachypodium

Грижата за растението пахиподиум у дома не е особено трудна, но трябва да се спазват редица задължителни условия за задържане. Пахиподиумът расте относително бързо и може да достигне значителни размери само за 2-3 години. Средно растежът е 15-30 см годишно, така че можете да започнете с малко растение. Цъфтежът започва при възрастни на възраст около 5 години.

Характеристики на грижите

Избор на местообитание

Ако е възможно, през лятото е добре да изнесете растението на балкона или градината. Но това може да се направи само при липса на нощни студове. Идеалното място за представител на екзотична флора в стаята е южният, югозападният или югоизточният прозорец. През зимата е напълно възможно да сте близо до нагревателя, сухият и топъл въздух лесно се прехвърля.

Влажност на въздуха и поливане

Когато се грижите за пахиподиум у дома, не е необходимо да създавате висока влажност на въздуха, което улеснява растежа. В дивата природа растението толерира както сухи, така и дъждовни периоди. Следователно трябва да знаете как да поливате пахиподиума.

Тъй като тя натрупва вода в багажника си, тя трябва да се налива доста дискретно. Растението обаче изисква повече вода, отколкото повечето други сукуленти. Меките влакна вътре в цевта абсорбират водата и действат като вид резервоар за съхранение.

В същото време застоялата влага може да увреди това необичайно растение. Появява се коренно гниене и багажникът просто рухва. Палмата не изисква пръскане, но може да се направи, за да се отмие прахът.

Интересно. При естествени условия пахиподиумът толерира добре дългите сухи периоди. Въпреки че при редовно снабдяване с вода, тя расте много по-бързо.

Основни изисквания за поливане:

 • изчакайте почвата да изсъхне след всяко напояване;
 • използвайте дъждовна вода или добре утаена чешмяна вода за напояване.

Съвети. Препоръчително е да засадите мадагаскарската палма в глинен съд, тъй като за разлика от пластмасовите, тя регулира добре влагата.

Температура и осветление

Любимото местообитание на пахиподиумния кактус е възможно най-топло, с добро осветление.

Важно! Колкото по-топло е местообитанието на растението, толкова повече светлина то трябва да осигури. Приемливи са обаче и зони, които са в полусянка.

Пахиподиумът расте най-добре при температури между 20 ° C и 24 ° C, като дори толерира температури от 30 градуса по Целзий. Но е необходимо да се гарантира, че температурата не пада под + 18 ° C.

Няма почивка, вегетационният сезон продължава през цялата година, така че през зимата трябва да се опитате да удължите дневната светлина, като създадете изкуствено осветление. В противен случай багажникът се разширява силно, листата стават редки и бледи. При най-неблагоприятните условия те могат частично да отпаднат.

Подхранване и пресаждане

За да се покрие нуждата от хранителни вещества, е достатъчно едномесечно хранене, започващо през април и завършващо през септември. Торовете се въвеждат 2-3 седмици след появата на младите издънки. Подходящи са специализирани формулировки за кактуси, които се добавят към водата за напояване в ниска концентрация.

Трансплантация на пахиподиум

За оптимална грижа за пахиподиума е необходима трансплантация, която отчита следните аспекти:

 • време за трансплантация - пролет;
 • редовност - на всеки 2 или 3 години, млади хора - веднъж годишно;
 • трябва да се постави добър дренаж в нова саксия;
 • не се препоръчва оплождането на растението веднага след пресаждането.

Пресаждането трябва да се извършва много внимателно, като се има предвид, че растението има деликатни корени. Растение със земен буци се поставя спретно в нова саксия, малко по-голяма от предишната, върху слой дренаж и субстрат. След това почвата се излива така, че да останат поне 2 см до ръба и тя се притиска. Подходящ вид почва - специална за кактуси. Ако готви самостоятелно, тогава листната и копка земя се смесва с речен пясък. Всичко се взема на равни дялове. След засаждането се извършва обилно поливане.

Важно! Не само заради острите тръни, но и заради токсичността на растението, при пресаждането е необходимо да се носят дебели ръкавици.

Багажникът и листата на пахиподиума съдържат отровен млечен сок, който е вреден не само за хората, но и за животните.Симптомите на отравяне са диария, проблеми с пикочните пътища, треска и проблеми с дишането в тежки случаи.

За пахиподиума подрязването на върха няма смисъл. Само счупени или повредени по друг начин листа трябва да се подрязват или отстраняват с чист режещ инструмент. Тази процедура намалява риска от навлизане на патогенни микроорганизми.

Поради дразнещото и токсично въздействие на растението, режещият инструмент трябва да бъде добре почистен преди и след контакт с палмата.

Нарастващи проблеми

Ако палмата на Мадагаскар е на правилното място и с подходящи грижи, тя рядко страда от болести. Грешките в съдържанието обаче водят до симптоми на различни заболявания.

Защо младите листа стават черни

Типични грешки са:

Пахиподиум с почернели листа

 • липса на светлина;
 • твърде студено място (растението реагира особено негативно, когато стои на студен под);
 • много рядко, но прекомерно поливане;
 • напояване със студена вода, което води до потъмняване на листата.

Отслабената длан е особено податлива на гъбични спори. Тогава младите листа на пахиподиума почерняват и изсъхват. Средства за борба могат да бъдат незабавна трансплантация на растения и ограничаване на поливането.

Важно! Понякога лошото поливане също може да бъде проблем. Ако има малко течност, в багажника се появяват пукнатини, където спорите и вредителите могат лесно да проникнат.

Вредителите по пахиподиума все още са достатъчно редки. Те могат да бъдат мащабни насекоми или акари. Ако се появят, растението трябва да се третира с инсектициди.

Защо палмата не цъфти

Много цветари са загрижени защо пахиподиумът не цъфти. Това растение рядко цъфти като цяло у дома. Понякога при редовно хранене и внимателна грижа растенията на възраст над 5-6 години радват стопаните си с очарователни цветя.

Размножаване

Растителни

Не е лесно да се отглежда млад пахиподиум, размножаването се извършва главно с помощта на странични издънки. От тях се приготвят резници. Трудността е, че страничните издънки на палмата раждат само след няколко години. От върха на растението може да се отреже и стрък. Ако например пахиподиумът е повреден от кореново гниене, той може да бъде спасен по този начин.

Резници от пахиподиум

Етапи на вегетативно размножаване:

 1. Избира се здрав и силен летораст, отрязан с чист нож възможно най-близо до майчиното растение;
 2. За да се предотврати гниене и да се увеличи шансът за вкореняване, разрезът трябва да е сух. Оптималното време е 24 часа, но 12 часа е достатъчно;
 3. След изсушаване разрезът се обработва с въглен;
 4. След това резникът трябва да бъде засаден в саксия със субстрат на дълбочина 4-5 см;
 5. Почвата трябва да бъде наситена с влага, но не мокра;
 6. Поставен на светло и топло място, изрезката е покрита с прозрачен филм и се излъчва ежедневно.

Образуването на корени може да отнеме няколко седмици. Размножаването на пахиподиум чрез резници ще бъде успешно, ако те се поливат редовно и се държат на топло място.

Отглеждане от семена

Можете да получите семена от стайно растение само след изкуствено опрашване през периода на цъфтеж. Тъй като мадагаскарската палма не винаги цъфти, семената могат да бъдат закупени в магазин за цветя.

Основните етапи на получаване на млади растения от Lamer pachypodium от семена при отглеждане в домашни условия:

 1. Непосредствено преди да започнете процедурата, потопете семената в топла вода и оставете там за 2 часа;
 2. Посейте ги върху субстратната смес, поръсете с пръст само леко отгоре;

  Отглеждане на пахиподиум от семена

 3. Навлажнете почвата добре и покрийте контейнера със семена с фолио;
 4. Поставете на топло и светло място, като например слънчев перваз на прозореца. Температура на покълване - от 24 ° С до 26 ° С;
 5. Не се извършва много обилно поливане, тъй като почвата леко изсъхва;
 6. След като кълновете пораснат до 10 см, те могат да се прехвърлят индивидуално в саксиите.

Важно! За да се избегне гниене под покритието, то трябва да се повдига половин час дневно за проветряване.

Грижата за палмата на Мадагаскар е много лесна и следователно е подходяща за всеки любител производител, независимо от опита. Важно е да се използва оптимално поддържано, добре дозирано напояване и растението ще придаде на всеки интериор екзотичен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина