Финикови плодове - плододаващо дърво у дома

Финиковата палма е многогодишно дърво, което отглежда вкусни сладки плодове - фурми. Растението се разпространява главно в страните от Азия и Африка. В европейските страни по правило се отглеждат декоративни растителни видове. Финиковата палма Феникс е добре известна със способността си да отглежда семена и лекота на поддръжка.

История на дървото на датите

Археолозите са установили, че фурмите са отглеждани в Египет през епохата на неолита и по бреговете на Индийския океан в началото на бронзовата ера. Има доказателства, че финикови дървета са били отглеждани по земите на съвременен Иран още през 6 век пр.н.е.

Палмово дърво с фурми

Според легендите финиковата палма се считала за дървото на живота, което символизирало безсмъртието и възстановяването. В страните от Близкия изток финиковата палма е била почитана като „дърво от космоса“. Древните хора са вярвали, че фурмите са дърво, плодовете на което могат да се нарекат храна за боговете и първите хора на земята.

Финиковата палма се смяташе за символ на богатство и добра реколта. Древните хора вярвали, че сушените плодове на финиковата палма имат лечебен ефект върху цялото тяло. Това дърво е било почитано и описано в стихове, а също и много художници са го изобразявали на своите платна. Мартирос Сариан "Финикова палма" е известна творба, написана от художника през 1911 година.

Декоративна финикова палма

В европейските страни финиковите дървета се отглеждат съвсем наскоро и главно като стайно растение.

общо описание

Финиковата палма (на латински - Phoenix dactylifera) принадлежи към семейство Палмови (Arecaceae). Средната височина на дървото е 12-32 метра. Темпът на растеж на младо растение е около 50 см годишно. На 15-годишна възраст палмата достига 7 метра височина. По правило стволът на палмите е рошав, от основите на падналите листа.

Върхът на финиковата палма е украсен с розетка от 15 пернати листа, които достигат пет метра дължина. В пазвите на листата се образуват дълги метличести съцветия. По време на узряването на плодовете съцветията се огъват под тежестта си.

Плодовете - фурми, са с продълговата или овална форма, достигат 2-7 см дължина и 3,5 см диаметър. Фурмата е напълно годен за консумация плод, когато узрее може да бъде жълто-кафяв или червено-кестен на цвят.

Интересно! Фурмените плодове имат висока хранителна стойност и се усвояват лесно от човешкото тяло. По вкуса си датата може да се нарече първокласен десертен плод.

Има сладка хранителна каша, която скрива твърда кост с надлъжен жлеб отстрани. За пълно узряване е необходима стабилна температура на въздуха от около 35-40 градуса.

Плодовете на финиковото дърво се консумират пресни, сушени, сушени и захаросани. Пресните плодове не се съхраняват дълго, поради което те се представят под формата на сушени плодове на рафтовете на магазините. Фурми без кости, какво е това - плод на финикова палма, от която е извадена костилката преди да изсъхне.

Финиковата палма цъфти в естествени условия

Вкусът на фурмата е много сладък, понякога дори прекалено много, в зависимост от кой сорт.Колко захар има в сушените фурми с костилки - сушените плодове от финикова палма съдържат 60-65% захар (главно фруктоза и глюкоза, което не оказва негативно влияние върху организма), това е много повече, отколкото при другите плодове.

Район на разпространение

Финиковата палма расте в райони с горещ климат и може да устои само на краткотрайно застудяване. Дървото е разпространено в Европа, Азия, Индия, Африка, град Луксор, Южна Америка и Австралия. Канарските фурми и Робелена предпочитат да растат по крайбрежните райони, скали и скали. Финиковата палма расте в оазиси, разположени в либийската и нубийската пустини.

Финикови видове финикови палми

Известни са повече от 17 вида финикови дървета, които се отглеждат като стайно растение и овощно дърво. Най-често срещаните видове финикова палма включват:

 • Канарски (canariensis);
 • Пръст на ръката;
 • Робелини (roebelenii).

Канарски

Канарски дати - в естественото си местообитание стълбовидният ствол на едно дърво расте до 15 метра височина, до 1 метър ширина. В закрити условия растението е много по-малко. Канарските финикови палми имат доста големи, отделни листа с цвят на малахит.

Канарска финикова палма

Цъфтежът на дърво се случва само в природата; в условията на домакинство растението не цъфти. Канарските дати в домашните грижи изискват внимателно спазване на режима на поливане и осигуряване на добро осветление.

Пръст

Дати с пръсти - в природата стволът на дървото достига 30 метра височина и 30 сантиметра обиколка. Върху ствола на дървото има множество останки от изсъхнали листни дръжки. Листата са отделни, доста дълги (до шест метра), подредени на сноп, като букет в самия връх.

Забележка! Поради големия размер младите растения се отглеждат у дома.

Палмова финикова палма

Робелини

Датата Робелини е многостеблено или едностъблено клякащо дърво, което расте до 1-3 метра височина. Обиколката на ствола е около 10 см. Листата са пера, със средна дължина (до 1-2 метра), цветът им е тъмно зелен.

Дата Робелини

Поради малкия си размер и бавния растеж, този вид е много лесен за отглеждане в домашни условия.

Домашни грижи

Правилата за грижа за финикова палма са същите като за другите видове палми.

Осветление

Дървото за фурми обича доброто осветление, но ще се чувства чудесно в полусянка. Саксията с растенията може да се постави на перваза на прозореца на западния или източния прозорец. За да може короната да се развие равномерно на дланта, растението се нуждае от открита светлина и също трябва редовно да се обръща в различни посоки към източника на светлина.

Палмово дърво в подова саксия

През лятото, когато нощите са топли и температурата не пада под +12 градуса, палмата може да се държи навън в градината, под сянката на други дървета. Ако това не е възможно, струва си да изнесете растението на лоджия или балкон, но му осигурете защита от пряка слънчева светлина.

Важно! Ако палмата не е обърната в различни посоки към слънцето, короната ще се развие добре само от едната страна.

Поливане

Когато се държи у дома, на растението трябва да се осигурява редовно поливане. Не позволявайте на земната кома да изсъхне в саксията. Веднага след като горният слой (2-3 см) на почвата е изсъхнал, е необходимо да се полива. През периода на активен растеж (от началото на април - август) палмата се нуждае от най-голямо количество поливане.

По време на екстремни горещини растението се полива на всеки два дни и листата се напръскват с пръскачка веднъж дневно. През периода на покой (септември - края на март) растението трябва да се полива по-рядко (не повече от 1 път седмично) и не толкова обилно.

Поливане на палми от лейка

За да поддържате влажността на почвата, можете да поставите саксия с растение върху палета с мокра експандирана глина или мъх. Когато поливате палмово дърво, не изливайте твърде много вода, в противен случай, поради високото съдържание на влага в почвата, корените могат да изгният и растението да умре. Много е важно саксията да има добър дренаж.

Температура и влажност

През пролетните и летните месеци, когато протича активен вегетационен процес, + 20-25 ° C се счита за идеалната температура за поддържане на дърво. През периода на покой (есен, зима) за оптимална температура на въздуха за дадено растение се счита + 15-18 ° C, но има видове финикови палми, които зимуват добре при + 8-10 ° C.

Когато поддържате дърво на датите, трябва да се има предвид, че то реагира слабо на черновата. Листата могат да потъмнеят или да отпаднат изобщо. Също така, растението има много чувствителна коренова система, така че саксията с палма не трябва да се поставя върху студен мраморен под или перваза на прозореца.

Дървото много обича високата влажност и колкото по-висока е, толкова по-добре (около 70-85%). Препоръчително е да инсталирате овлажнители в помещението, където стои растението, а също така редовно да пръскате листата с топла филтрирана вода.

Напръскайте бутилката с вода

Веднъж на две седмици избършете палмовите листа с мека влажна гъба. Веднъж на всеки 7 дни си струва да овлажнявате растението от душа, докато водата трябва да е топла и мека.

Подхранване

През активния вегетационен период финиковата палма се опложда на всеки 14 дни. През периода на покой торовете се внасят на всеки 30 дни. Те се използват в течна форма. Най-добрите са сложни торове за декоративно отглеждане на широколистни растения и специални минерални и органични комплекси за палми.

Растението се подхранва както с корен, така и с листа, като се напръскват листата на растението с тор. За добър растеж на зелената маса от листа палмовото дърво се нуждае от голямо количество азот.

Прехвърляне

Въпреки факта, че финиковата палма не е много любител на трансплантацията, тя все още трябва да бъде трансплантирана. Младите растения на възраст от 1 до 5 години се нуждаят от ежегодна трансплантация. Палмите на възраст над 5 години трябва да се трансплантират на всеки 2-3 години.

Трансплантацията се извършва по метода на претоварване със стар пръст. Първо на дъното на нова саксия се полага дренажен слой от експандирана глина, след това се поставя палмово дърво заедно със старата почва и се поръсва с необходимото количество нова почвена смес.

Присаждане на растение в нова саксия

При пресаждането трябва да се има предвид, че саксията за растението трябва да бъде избрана много високо, тъй като корените на палмата са доста дълги. За трансплантация на финикова палма, като правило, те използват този вид почва: трева, листна пръст и пясък. Всички компоненти се вземат в равни пропорции.

Проблеми с отглеждането на палми

Ако не спазвате необходимите правила за грижи, поливате много или малко, тогава скоро растението може да се разболее и дори да се появят вредители по него.

Насекоми и вредители

Най-често срещаните вредители, които атакуват домашната финикова палма, са:

 • Червен паяк. Това насекомо, като правило, започва с неправилно поливане и неспазване на температурния режим в стаята. Първо, кърлежът засяга стъблата, а след това и листата на палмата;
 • Щит. Такива насекоми приличат на кафяви точки. Те заразяват повърхността на листата, изсмуквайки целия сок от тях. В резултат на това листата на палмата започват да пожълтяват, изсъхват и падат;
 • Често се срещат паяковите акари. Това насекомо може да се появи поради твърде сух въздух в помещенията. Когато палмовото дърво е засегнато от този вредител, на листата се вижда малка паяжина.

  Листата на палмата изсъхват

 • Мели червей. Този вредител засяга стъблото на растението и самите листа. Ако не предприемете никакви мерки, дървото ще изсъхне много бързо;
 • Трипс. Много малки мошки, които снасят яйцата си върху палмови листа. Ако растението е заразено, от вътрешната страна на листата могат да се видят кафяви петънца, а отвън бели.

Ако откриете тези вредители, не се паникьосвайте - напълно е възможно да излекувате растението.

Можете да се борите с вредителите, като използвате следните методи:

 • Механично отстраняване с гъба и сапун;
 • Пръскане с лекарства: Pyrethrum, Phosphamide, Actellik, Fitoverm. Тези средства се използват под формата на разтвор, като се използват 2 грама от лекарството на литър вода;
 • Чрез обработка на листата и стъблата с алкохол (избършете повредените места с навлажнен памучен тампон, напръскайте с вода).

Допълнителна информация. Необходимо е периодично да инспектирате ствола, листата и стъблата на финиковата палма, за да забележите своевременно вредители, които могат да доведат до смъртта на растението.

Чести заболявания

Финиковите палми са атакувани не само от насекоми, но и от болести.

Върховете на листата изсъхват

По правило върховете на листата започват да изсъхват на палмата с недостатъчно поливане, когато земята стане много суха. Друга причина е недостатъчното торене. Ако поливането се извършва редовно и подхранването се прилага своевременно, тогава причината може да е в повишеното съдържание на влага в почвата в корените.

Това се случва, когато почвата не е достатъчно рохкава. Можете да разрешите проблема, като издърпате растението от саксията, почистите корените и го пресадите в друга саксия, но не забравяйте да поставите дренажен слой на дъното.

Листата пожълтяват

Ако листата на едно палмово дърво пожълтяват, това означава, че или то е било слабо напоено, или е било приложено недостатъчно количество хранителна превръзка. Също така, причината може да е поливане с твърда вода и твърде сух въздух в стаята.

Листата са сухи

Можете да разрешите проблема, като увеличите честотата на пръскане и поливане с пречистена топла вода.

Кафяви листа

Защо на дланта се появиха кафяви листа - растението е претърпяло твърде много преовлажняване или хипотермия. За да спасите дървото, трябва да го извадите от саксията и да разгледате корените, да отрежете повредените, да поръсите с накълцани въглища и да трансплантирате растението в нова почва.

Как да отгледаме палмово дърво от камък от фурми

Уникалността на финиковата палма е, че тя може да се отглежда от семена. За да се случи размножаването, е важно да се изберат тези сушени плодове, които не са били термично обработени. Само такава палма няма да даде плод.

Ямки за фурми, саксийна почва и кълнове

Подготовка и покълване на семето

Отделете ямата от фурмите, изплакнете обилно и накиснете в топла вода за един ден. За по-добра кълняемост можете да попарите костите с вряща вода. След това семената на датата трябва да се поставят върху слой мокра памучна вата и да се покрият с друг слой.

Поставете памучната вата в контейнер и поставете на много топло място за покълване. Необходимо е постоянно да навлажнявате памучната вата и да се уверите, че не се появява мухъл. Покълването може да отнеме повече от един месец, така че бъдете търпеливи.

Избор и засаждане на почвата

Когато на костта се появи кълно, то може да бъде засадено в предварително подготвена почва. За приготвянето му те вземат: трева, торф, дървени стърготини и хумус в равни количества. Можете също да използвате закупена в магазина палмова среда.

Важно! поставете дренажен слой на дъното на контейнера. За да се задълбочи костта с една трета в земята. Поставете контейнера с насаждения на топло място. Уверете се, че почвата в контейнера е леко влажна. Върху почвата може да се положи слой сфагнум мъх.

Грижа за кълнове

Първите издънки ще се появят след 1-6 месеца. Когато пораснат до 10-15 сантиметра, те трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии. Важно е саксиите да са високи, тъй като фурмите растат с дълги корени. Това е последвано от ежегодна трансплантация в по-голяма саксия.

По време на периода на растеж на младите растения не трябва да се извършва резитба, тъй като точката на растеж се намира в самия връх. Също така кълновете трябва да осигуряват цяла дневна светлина и стабилна температура на въздуха.

Отглеждането на финикова палма у дома е мечта на много производители на цветя, тя може лесно да бъде реализирана с малко усилия и търпение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина