Цвете Cycas - как да се грижим за саговата палма

Tsikas (цвете) често може да се намери в апартаменти и къщи. Тази палма е украса на офиси и различни помещения. При отглеждане е важно да се спазват определени особености. Има различни видове това растение, които се различават по характерни черти.

Цвете Cycas - какво е саго палма

Второто име на цветето е „цикада“ или „сагова палма“. Принадлежи към единствения род голосеменни от семейство Саговникови. Можете да срещнете културата в Азия, на Тихоокеанските острови, но Япония се счита за родина. От древни времена много растителни видове вече са изчезнали, но родът Cycas продължава да съществува поради непретенциозния си външен вид.

Tsikas е красиво растение с декоративна зеленина

Как цъфтят цикасите? Това рядко се случва у дома. В природата женските растения образуват издънка с конус в горната част, в която се образуват семена.

Видове Cycas с кратко описание

В момента има 20 вида цика. Има обаче няколко от най-често срещаните и популярни.

Cicas увиснали, или валцувани cicas, или cicas revoluta (Cycas revoluta)

Растението придоби популярност със своя компактен външен вид. Представлява малка дебела издънка, на върха на която има розетка от 10-15 пера пера.

Навит цикас (Cycas circinalis / Cycas neocaledonica)

Вътрешната растителна цикас се навива се различава от предишния вид по големите си размери. В горната част на дебелия ствол има перални листа, събрани на гроздове от 30 парчета. Централната вена е добре развита, покрита с малки бодли.

Допълнителна информация! Първоначално листата са насочени нагоре, но с възрастта те са разположени хоризонтално.

Cicas medium (Cycas media)

Tsikas средно е храст с форма на палма, големи пера пера се събират под формата на куп. Семената могат да се използват като храна след специална обработка.

Цикас румпии (Cycas rumphii)

Това растение се среща в Шри Ланка и крайбрежните острови. Културата може да достигне височина от 15 метра. Листата са перести, плочите са под формата на ланцет, широки до 2 см, дълги до 30 см.

Сиамски цикас (Cycas siamensis)

Сортът се отличава с тесни, пернати листа със синкаво-бял оттенък, разположени на къси дръжки. Багажникът е по-дебел отдолу, отколкото отгоре.

В природата цикасите могат да достигнат впечатляващи размери.

Цикас: домашни грижи

Цикадите се отглеждат по няколко начина. Всеки от тях има характеристики, които трябва да се вземат предвид.

Как да расте от семена

Получаването на семена у дома е трудно, затова е най-добре да ги купите. Ако са пресни, кълновете ще поникнат добре при подходящи условия. Процедурата се извършва по следния начин:

  • Накиснете семената в топла вода и ги оставете за 10-12 часа.
  • Смес от торф и пясък, перлит се използва като почва.
  • Семената се поставят в земята, леко притискайки надолу, отгоре се добавя малко количество пръст.
  • Контейнерът е покрит с фолио или стъкло.
  • Те следят за влажността на почвата, редовно проветряват и поддържат необходимата температура.
  • Първите издънки се появяват след месец и половина, след което премахват подслона и прехвърлят саксията на добре осветено място.

Забележка! След като на разсад се появят истински листа, те се засаждат на постоянно място.

Растението има големи перални листа.

Как да расте от издънки

За възпроизвеждане на цикас се използват странични процеси. Приличат на лук. В края на зимния период те са внимателно отделени от растението за възрастни. Препоръчва се местата за нарязване да се третират с активен въглен.

Издънката се изсушава през деня и се поставя във влажен перлит или почва от торф и пясък. След известно време в издънката се появяват корени и нови листа. През този период е необходимо да се поддържа температура от +25 до +30 ℃ и лека влажност. След появата на признаци на растеж, можете да трансплантирате растението на ново място.

Много производители вярват, че цикасът е капризно растение. Всъщност правилната домашна грижа за цвете от цикас не отнема много време, така че дори и начинаещ може да отглежда реколта.

Осветление и контрол на температурата

За цикас е по-добре да изберете осветено място, но не на пряка слънчева светлина. На полусянка цветето също може да расте, но младите листа в този случай ще се развиват доста бавно.

Допълнителна информация! Когато пряката светлина удря листата, те се съкращават и атрактивният им вид се губи.

Нормалната стайна температура е добра, но през зимата е по-добре да осигурите по-хладен въздух (но не по-нисък от +15 ℃).

Нови листа растат от върха на културата

Поливане и влажност

Правилният режим на напояване е от съществено значение за доброто развитие на културите. През лятото цветето изисква умерено поливане; през зимата количеството напояване се намалява. Количеството на използваната вода зависи от стайната температура - колкото по-топло, толкова повече течност имате нужда. За напояване използвайте утаена и топла вода. Важно е да се гарантира, че течността не попада върху короната, напоена в корена.

Цикас обича въздуха с висока влажност - до 70-80%. Препоръчва се редовно да се пръска зеленината и да се увива багажника с влажен мъх. Културата също ще хареса редовното избърсване на листата с влажна кърпа.

Подхранване

Препоръчва се цикасите да се хранят веднъж на всеки 4 седмици по време на активния им растеж. В този случай се препоръчва използването на органични торове, които не съдържат калий и магнезий. Конски тор или лопен се считат за най-добрите. Биопревръзките не се използват.

Пресаждане на палмово дърво, как да подготвим почвата

Възрастните растения рядко се трансплантират, докато младите, напротив, се нуждаят от честа смяна на почвата и саксията. Препоръчително е да изберете контейнер с 20 см по-голям диаметър от цевта. Дълбочината трябва да бъде 2,5 пъти диаметъра на багажника.

Изберете почва с неутрална и ниска киселинност. Почвата за презасаждане на цикаса трябва да е рохкава. Важно е да се осигури добър дренаж и висока влагопропускливост. В почвата могат да присъстват перлит, пемза, едър пясък.

Най-подходящата почва за такава палма е смес от 1 част кора, въглен, перлит (всички с големи размери), пемза или шлака, камъчета и груб торф. Позволено е да добавите малко костно брашно. Можете да го направите сами.

Забележка! Подготвената почва трябва да се стерилизира. На дъното все още е положен добър дренажен слой.

Можете да трансплантирате цикас по всяко време на годината, но е по-добре да изберете пролетта. През този период растението се адаптира по-бързо и расте. Преди засаждане отрежете една трета от старите листа, разгледайте кореновата система.Важно е да не се повредят старите корени по време на трансплантацията, в противен случай не е изключено развитието на гниене на цветя.

По време на пресаждането е важно да се поддържа нивото на засаждане, както в старата саксия, затова, ако е необходимо, добавете пръст на дъното. Цветето се изважда от стария контейнер и се поставя в нов, като внимателно се добавя необходимото количество пръст. След засаждането те се поливат старателно и се преместват за няколко дни на полусянка.

Вкъщи цикасите рядко цъфтят.

Cycas вредители и болести

Палмата Cycas е податлива на увреждане от различни насекоми. Основните вредители по културите са скалните насекоми и трипсите. Възрастните насекоми се отстраняват ръчно и ларвите се унищожават с помощта на специални препарати сутрин и вечер. Ако растението е засегнато от листни въшки, пръскането с фосфорни препарати се извършва два пъти на ден. Листата на Цикас пожълтяват какво да правя?

Допълнителна информация! Културата може да бъде засегната от брашнести бъгове. Вредителите също се събират на ръка, след което растението и почвата се обработват със специални средства.

Защо листата на цикас пожълтяват?

Пожълтяването на листата в пъстър цикас е често срещан проблем, от който се оплакват много градинари. Причините са:

  • Липса на микроелементи. Възниква в резултат на липсата на торене или при условие, че те не се усвояват поради лошо съдържание. След оплождането новите листа растат здрави, докато старите остават жълти.
  • Липса на азот в почвата. Проблемът се решава чрез прилагане на необходимите торове, но старата зеленина ще остане пожълтяла.
  • Неподходящо осветление. Важно е правилно да се определи вида на цикаса и да се изпълнят условията за нейното поддържане. Някои видове се нуждаят от повече светлина, други, напротив, по-малко, в резултат на което листата могат да пожълтеят.
  • Увреждане на кореновата система. Корените на палмите могат да страдат от висока влажност, твърде ниска температура, висока концентрация на торове. Важно е внимателно да се изследва цветето, ако е необходимо, да се променят условията на задържане и да се трансплантира растението в нова саксия.

На бележка! Ако листата пожълтеят, важно е внимателно да се изследва растението и да се определи причината за заболяването.

Палма не изисква специални грижи

Гниене на долната част на багажника и корените

Гниенето на долната част на багажника и кореновата система възниква в резултат на неспазване на правилата за поливане. Тежката почва често причинява различни видове гниене. Почти е невъзможно да се спаси растението; можете да опитате да го засадите с издънки. Повредената култура се изкопава и унищожава.

Въпреки много предположения, цикасът е непретенциозно растение. При спазване на всички правила за грижа, цветето ще ви зарадва с отличен растеж и красив външен вид. Важно е да изберете правилния контейнер и почва, както и да следите температурата и осветлението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина