Вашингтония за палми - домашни грижи

Сънувайки морето някъде в Маями, човек си представя пусто океанско крайбрежие, на което растат палми. Междувременно това дърво може да се отглежда у дома. Пример за това е палмовото дърво от Вашингтон.

Защо Washingtonia може да се отглежда у дома

Вашингтония е дърво, което расте до 30 метра височина в естественото си местообитание и има метър обхват на ствола. У дома е невъзможно да се постигне такъв размер на растението. Почти толкова нереалистично е да го накарате да цъфти, когато се държи у дома.

Вашингтония за длани

Този вид палмово дърво се премести в категорията стайни растения сравнително наскоро. Следните фактори изиграха роля тук:

 • Washingtonia е доста непретенциозно растение. Тя спокойно толерира екстремни температури, изисква поливане, светлина и от време на време пресаждане.

Интересно. Засадено на открито, това дърво издържа на студове до -5 градуса и дори повече.

 • Това палмово дърво изглежда много интересно. Има големи, разперени листа, разделени на сегменти. Те много приличат на феновете.
 • Сортът почиства добре въздуха, поради което се препоръчва за замърсени места.

Всичко това прави палмовото дърво от Вашингтон отлична възможност за декориране на стаи.

Какво представлява палмовото дърво от Вашингтон

Подобно на много други растения, тази палма има различни видове.

Нишковидни

Washingtonia нишковидна или нишковидна, научно наречена Washingtoniafilifera. Тя произхожда от гореща Калифорния, поради което я наричат ​​още калифорнийска ветрилообразна конец. Има сивозелени листа. Между техните сегменти има много най-тънки нишки, откъдето идва и името. Багажникът на това дърво е доста дебел и здрав. Друга отличителна черта на такава палма е, че резниците на листата са със зелен цвят. На височина този вид уошингтония на улицата може да достигне 20-25 метра.

Нишка Washingtonia или нишковидна

За нея е лесно да организира зимуване. В природата всяко растение има период на цъфтеж и почивка. За калифорнийска палма са достатъчни 15 градуса по Целзий в стаята, където расте, и ограничаване на поливането.

Робуста

Washingtonia Robusta също идва от горещи региони, но от Мексико. Следователно тази палма се нарича още мексиканска. Има и такова име - мощно. Листата му много приличат на нишковидните видове, те са също толкова големи и силно разчленени на сегменти. Но цветът на листата Washingtonia robusta (както научно се нарича дланта) вече е различен - богато зелено. Той няма същите нишки, както на листата на нишковидни вашингтонии. Багажникът на това дърво е малко по-тънък, но по-дълъг: в природата може да достигне 30 метра.

Washingtonia robusta

Този тип палми няма нужда да понижава температурата по време на зимуването. Може да продължи при нормални стайни условия. Достатъчно е само да намалите поливането за този период.

Мощна Санта Барбара

Говорейки за отглеждането на това дърво у дома, не забравяйте да споменете специален сорт вишнгтония робуста. Наричат ​​го Санта Барбара. Той е този, който най-често се среща в домовете на хората, в обществени сгради и дори в индустриите. Това е така, защото способността му да пречиства въздуха е по-висока от тази на другите сортове.

Вашингтония за грижа за дланите

Това е доста непретенциозно дърво. Той не се нуждае от никакви специални условия, трудни за пресъздаване у дома. Грижата за палмово дърво във Вашингтон обаче изисква стриктно спазване на следния набор от правила:

 • Осветление.Това растение определено се нуждае от много слънце. В този случай директните лъчи няма да бъдат от полза. По-добре е да поставите саксията близо до прозореца, където има разсеяна светлина.

Палмовото дърво се нуждае от много околна светлина и пространство

 • Местоположение. Вашингтонията трябва да бъде защитена от течение. Тя не ги харесва.
 • Температура. Тази палма е дърво, което може да издържи на екстремни температури. В закрити условия нишковидната уошингтония има изискване за сезонност: от ранна пролет до късна есен, тя се нуждае от температура от 20-25 градуса по Целзий (строго не по-висока от 30 градуса). През зимата тя трябва да организира "охлаждане" до 10-15 градуса. Мощният Вашингтон не се нуждае спешно от това, но може и да организира подобно зимуване.
 • Поливане. Не можете да поливате палма със студена вода. През лятото поливането се извършва, когато почвата изсъхне. През зимата те чакат допълнително ден-два.
 • Влажност. Вашингтония обича влагата, затова се препоръчва допълнително да я напръскате или избършете с влажна кърпа. През зимата се отстранява допълнителна влага.
 • Прехвърляне. Палмата трябва да се пресади по план.

Важно! Washingtonia и Robusta обикновено се държат вкъщи само докато дърветата са млади. Препоръчва се растение за възрастни (ако е възможно) да се трансплантира на открито. Оптималната продължителност на живота на едно палмово дърво у дома е 7-8 години.

Малка палмова дървесина за миене

Отглеждане на палмово дърво Вашингтония у дома

Има няколко начина да получите зелена красавица у дома. Сред тях - отглеждане от семена на Washingtonia нишковидни или Робуста. Тази дейност няма да отнеме много усилия, но ще изисква подготовка. Това ще изисква:

 • Пресни семена;
 • Субстрат за тях (земя, торф и пясък в съотношение 4-1-1);
 • Тава.

Те започват да отглеждат палма по този начин:

 1. Първо семената се скарифицират. Това означава, че те трябва да бъдат леко изрязани с нож. След това се накисват във вода за 2 до 5 дни.
 2. Сеитбата се извършва през пролетта. Субстратът за покълване се изсипва в малка тава, върху слой от която се полагат семената. Освен това се поръсват отгоре с торфена смес.
 3. В тавата трябва да се подреди оранжерия, като контейнерът се покрие с фолио или стъкло. Трябва да има температура 25-30 градуса. В същото време е важно да не забравяте редовно да организирате проветряване и поливане, също така трябва да се погрижите за семената, които все още не са поникнали.
 4. Първите издънки покълват след няколко месеца. След това тавата се отваря и пренарежда на добре осветено място без пряка слънчева светлина. Веднага щом първият лист се появи на кълна, е време той да отиде в отделна саксия, в специален субстрат за възрастни палми.

Палмови кълнове washingtonia

Как правилно да трансплантирате вашингтония

Когато Washingtonia се отглежда от семена, мощни (включително сорта Санта Барбара) или нишковидни, рано или късно кълновете ще трябва да бъдат засадени в саксии. Това не е единственият случай, когато едно палмово дърво се нуждае от презасаждане.

Дървото расте, всеки път, когато се нуждае от все повече и повече пространство. Освен това почвата трябва да бъде наситена с минерални добавки. Когато едно палмово дърво е на по-малко от 7 години, претоварването (това е трансплантация със запазване на буца земя, която оплита корените) се извършва на всеки две години. От 8 до 15 годишна възраст този процес се извършва на всеки три години. Когато дървото е още по-старо, презареждането на всеки пет години е достатъчно. Извършва се съгласно следните правила:

 • Използва се специален субстрат за палми: тревна и листна почва, хумус и пясък в съотношение 2-2-2-1. Готовата смес можете да закупите в магазина
 • Саксията трябва да се увеличава в диаметър всеки път с 4 сантиметра.

Присаждане на палмово дърво в по-голяма саксия

 • Всеки път земята трябва да бъде допълнително наситена със специални минерални добавки (те също се купуват в магазина).

Забележка! При закупуване на саксия трябва да се има предвид, че освен самите корени, голям обем ще отиде към задължителния дебел дренажен слой, който се излива пред субстрата.

За растение като палма Washingtonia домашните грижи са съвсем прости.Точно преди да започнете да го отглеждате, трябва да се уверите, че има условия и възможности да поддържате това дърво. В края на краищата, отколкото да започнете бизнес веднага е лошо, по-добре е изобщо да не го започвате.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина