Вашингтония за палми - как да расте и да се грижи

Палмата Washingtonia е декоративно широколистно растение, дошло в страната от горещи страни. Въпреки че в естествени условия расте до невероятно голям размер от 25 метра, сортовете джуджета и сортовете се отглеждат в закрити условия.

Вашингтония за палми - какво е това цвете

Палмовото дърво Washingtonia естествено расте в Мексико и южните щати на САЩ. Растението е кръстено на първия президент на Америка Джордж Вашингтон.

На закрито растението се отглежда в саксии.

Washingtonia е едностъблено изправено дърво. Кората на багажника обикновено е сива на цвят. Везните са разположени по цялата повърхност на клоните, които са много по-големи по размер по-близо до основата, отколкото в горната част.

Върхът на палмата е украсен с корона, изработена от декоративни ветрилни листа. Техните дълги, тесни и заострени сегменти имат жълт кант.

Сортове домашно цвете

Родът палма Washingtonia е представен само в 2 вида: силна или робуста и нишковидна или нишковидна.

Washingtonia filifera

Washingtonia нишковидна расте в американските щати Колорадо и Калифорния.

Дълги косми растат по сегментите на нишковидните

 • Височината на дланта е около 25 метра, диаметърът на багажника може да достигне един метър.
 • Възрастните екземпляри образуват адвентивни корени в основата на леторастите, с помощта на които растението може да се размножава.
 • Washingtonia нишковидни има дълги листни плочи, които се простират до 4 метра. Цветът им има леко сивкав оттенък.

За справка! На един лист може да има до 80 мечовидни сегмента, в краищата на които растат дълги косми с белезникав оттенък.

Washingtonia robusta

Washingtonia robusta или силна, в Русия известна още като мощна. Това е високо дърво с диаметър 30 ​​метра, чийто ствол е с диаметър 50-70 сантиметра.

Куп декоративни листа се намира в самия връх на дървото. В възрастна палма броят на листните плочи може да достигне 50 парчета. Дължината на едно листо достига 2,5 метра и се състои от светлозелени дълги сегменти с овална форма.

Багажникът на силна уошингтония е малко по-нисък от нишката

Родината на силните са териториите на щата Аризона, Калифорния и Флорида, особено областта на град Маями.

Грижа за палмово дърво у дома

Що се отнася до палмовото дърво от Вашингтон, те казват, че домашните грижи не са трудни. Дори начинаещ цветар може да проведе всички събития без никакви проблеми.

Осветеност и температурни условия

Въпреки общото мнение за фотофилността на палмите, Вашингтон не се нуждае от прекомерно осветяване. Разсеяната светлина е най-подходяща за отглеждане на това декоративно дърво. Но дневните часове трябва да се опитват да не намаляват до стойности под 16 часа. В закрити условия Washingtonia трябва да се държи на източните или западните первази.

В облачни дни е препоръчително да се погрижите за допълнително осветление на палмата. За тази цел се препоръчва да закупите специални флуоресцентни лампи.

Забележка! През лятото производителите на цветя препоръчват преместването на закритата палма на улицата, в зона, защитена от яркото слънце и дъжд.

Оптималната температура, при която растението трябва да се отглежда на закрито, е 20-24 градуса. Ако лятото е много горещо, трябва да се погрижите за проветряване на храста и намаляване на температурата в стаята.

Правила за поливане и влажност

Необходимо е да се полива палмата само когато горният слой на почвата изсъхне, в противен случай излишната течност може да застане в почвата. Но дори почвата в саксията не трябва да се довежда до прекомерно изсъхване.

 • Много е вредно да се използва хлорирана чешмяна вода за напояване; по-добре е да се притеснявате за утаяването й предварително.
 • По време на периода на покой е по-добре да се поливат растенията с много малко количество вода 2-3 пъти седмично, така че земните буци няма да имат време да изсъхнат.
 • След поливането е добре за здравето на храста да се разхлаби почвата.

Тъй като Вашингтон естествено расте в субтропичен климат, е много важно да се поддържа висока влажност на въздуха в помещението. За тази цел се препоръчва ежедневно да се пръска растението с пулверизатор и да се избърсват листните плочи с влажна мека гъба.

Подхранване и качество на почвата

Както всяко друго широколистно растение, Вашингтония трябва да бъде оплодена с препарати, които съдържат голямо количество желязо. В противен случай плочите от дърво ще загубят красивия си вид и ще пожълтеят. Препоръчително е да се подхранва палмата два пъти месечно с готови сложни торове. В допълнение към желязото те трябва да съдържат определено количество азот, калий и фосфор.

Почвата винаги трябва да е хлабава, така че си струва да смесите субстрата за засаждане с речен пясък. Освен това при пресаждането на дърво в различна почва и саксия е необходимо да се въвеждат органични вещества: хумус, компост изгнил оборски тор.

Размер на контейнера за цветя

Палмовото дърво е високо растение с тежка корона в самия връх, така че не трябва да го засаждате в леки, високи и тесни саксии, в противен случай ще се обърне. Добър вариант би бил не пластмаса, а големи и широки керамични или глинени съдове.

За отглеждане на палми у дома е по-добре да изберете тежка керамика или глинени саксии.

Подрязване и презасаждане

Подобно на много широколистни растения, палмовото дърво във Вашингтон изисква своевременно отстраняване на пожълтели и изсъхнали сегменти върху листните плочи. В нишковидния сорт трябва да отрежете целия лист и да третирате повредените зони с разтвор на калиев перманганат.

Не се изисква подрязване на Washingtonia с цел формиране на корона, но санитарните процедури се препоръчват ежегодно, след като растението се събуди от хибернация.

Трансплантацията се извършва само когато е абсолютно необходимо, тъй като Вашингтония не понася добре тази процедура. След него храстът е трудно да пусне корени в новата почва, поради което за известно време растежът му може да се забави и през този период палмата е по-уязвима от появата на болести.

През първите 4-6 години се препоръчва да се трансплантира на всеки 2 години, тъй като растението расте и капацитетът ще стане малък.

Цъфтеж и период на покой на растението

Вашингтония цъфти с големи метличести съцветия, които могат да достигнат диаметър 2-3 метра. Триребърните пъпки на растението обикновено имат форма на бокали.

След цъфтежа на мястото на цветята се появяват черни плодове с дължина 2 сантиметра, подобни на обикновените плодове.

Допълнителна информация. В Мексико плодовете от палмовото дърво Washingtonia се събират и ядат.

Вашингтония за размножаване на палми

Отглеждането на нишковидни и силни от семена от вашингтония е най-удобният и разпространен метод в домашното цветарство. Няма да е възможно да се размножава с вегетативни методи, тъй като дървото образува само един ствол, което прави невъзможно изрязването на резници.

Най-лесният начин за размножаване на растение е чрез семенен метод.

През есента, след цъфтежа, трябва да съберете семената от плодовете на храста и да ги поставите на съхранение. Семената на Washingtonia ще растат здрави, ако се поставят в специален укрепващ разтвор преди сеитбата през пролетта. Трябва да засадите семена в навлажнен хранителен субстрат.

Кутията за засяване трябва да бъде покрита с найлоново фолио и поставена на светло място в къщата. След появата на първите издънки е необходимо периодично да се проветряват и да се навлажнява почвата от спрей.

Важно! Колкото по-млади и свежи са палмовите семена, толкова по-голям е шансът за покълване.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Ако не се грижите за палмата или не допускате грешки в грижите, могат да възникнат проблеми в отглеждането, както и болести и вредители.

Проблеми с нарастващия Вашингтон:

 • Бушът страда от липса на желязо, както е показано от пожълтели плочи. В този случай се препоръчва да се напръскат листата му и да се обработи почвата с разтвор на железен сулфат.
 • Падаща зелена зеленина. Възниква поради сух въздух в помещенията.

Лесно е да отглеждате декоративна палмово дърво Washingtonia у дома

От болести храстът може да бъде засегнат от гниене на корените, причината за което е стагнацията на влагата в почвата. Това може да бъде предотвратено чрез редовно разрохкване на почвата и правилно поливане. Но ако болестта вече се е появила, е необходимо да се трансплантира дървото в нов субстрат и да се отрежат повредените области.

Вредителите също често заразяват палмово дърво, особено често страда от:

 • брашнести червеи - белезникави овални насекоми, оставящи бяла слуз върху листната плоча;
 • паякообразни червеи - почти невидими черни насекоми, навиващи се на тънка мрежа;
 • мащабни насекоми - полагане на ларви на гърба на плочите и изсмукване на сокове от тях.

Удивително красива широколистна декоративна растителна растителна, която е много лесна за грижи у дома, но има някои особености. Следвайки всички правила за отглеждане, можете да получите здрава домашна палма с красива зелена корона.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина