Palm hamedorea - домашни грижи

Цветето хамедорея е популярно стайно растение, често използвано от домакините, за да добави специален стил към интериора. Растението прилича на палмово дърво и изглежда хармонично както в голям и светъл хол, така и в коридорите и офисите на офис центъра. Тропическият гост е непретенциозен, но изисква известно внимание към условията на задържане.

Описание на популярните сортове палма хамедорея

Палмата Хамедорея има няколко вида, всеки от които по свой начин е интересен и уникален.

Хамедорея украсява всеки интериор

Растенията се различават по формата на листата, характеристиките на грижите и някои други параметри.

Хамедорея Бриджъл

Този вид растение е едно от най-популярните сред останалите палми. Листата му са дългочерешкови, всеки от тях има средно по 14 двойки тесни листа. Кимерът от хамедорея се формира от множество стъбла, външният им вид наподобява бамбук. Всеки лист е насочен вертикално нагоре от багажника с леко огъване. Палмата цъфти с тъмно жълти топки, напомнящи на клон на мимоза.

Хамедорея Bridble по време на цъфтежа

Хамедорея юзда по време на цъфтежа

Хамедорея Ернест-август

Външно Ърнест-Августа се различава значително от останалите представители на семейството си по широки листа. Може да изглежда, че приличат на големи сърца. Листата са разположени в горната част на багажника, образувайки розетка от 6-8 парчета. Краят на всеки лист е раздвоен, което го прилича на сърце. На ствола можете да видите корени, които изглежда не се вписват в саксията - това са въздушни корени, с които можете да размножите растението.

Ернеста Августа и нейният цъфтеж

Ернеста Августа и нейният цъфтеж

Хамедорея едноцветна

Тази хамедорея не изисква почти никакви грижи. Външно може да се обърка със сорта Elegance. Въпреки това, за разлика от нея, този вид има по-тънко стъбло и по-често те се обитават от храст. Външно листата могат да се сравняват с мокрите пера на голяма птица. Палмата е получила името си според една от легендите, заради факта, че цъфти веднъж в живота си. Има твърдение, че първият цъфтеж може да се види на 70-годишно растение. Самите цветя имат същия вид цъфтящи мимози.

Хамедорея метална

Представителят на този сорт много прилича на хамедореята на Ърнест-Август - тя има същите плътни и големи листа с два върха. Но цветът на зелената част е различен, защо растението е получило името си - сянката на листата има подчертан метален блясък. Този сорт се среща в големи частни колекции или ботанически градини, както и на изложби.

Металикът получи името си от цвета на листата

Металикът получи името си от цвета на листата

Хамедорея елеганс (chamaedorea elegans)

Chamedorea Elegance може да се отглежда до височина до 2 метра, с подходяща грижа в дома и специално подбрана дълбочина на саксията. Той има голям брой стъбла, всяко от които съдържа 6-7 дълги, подобни на пера листа. Растението цъфти редовно, независимо от сезона и е най-често сред останалите си роднини.

Характеристики на домашните грижи

Всички сортове споделят някои общи правила за грижи, от които се нуждае хамедорея - домашните грижи трябва да осигуряват тропическа влажност и умерени температури на въздуха.Тя също не обича пряка слънчева светлина и течение.

Избор на пот

Саксията трябва да бъде взета наведнъж с доста големи размери, така че докато расте, не е нужно да пресаждате растението. Изберете подходящата дълбока саксия, а не широка, изработена от естествени материали. Керамиката, глината или дървото са идеални. Преди засаждането на дъното трябва да се постави дренаж.

Важно! Струва си да следвате правилата за избор на контейнер веднъж, след което можете да забравите за трансплантация в продължение на много години, тъй като хамедореята не расте бързо - само няколко листа се добавят през годината. Тази функция се отнася и за много други длани.

Състав на почвата

В специализирани магазини е лесно да се намери почва, създадена специално за палми. Ако случаят не е такъв, можете сами да подготвите земята, като смесите в равни пропорции:

  • торф;
  • копка земя;
  • хумус.

Добавете пясък към получената почва, чийто дял не трябва да надвишава една седма от общия обем на саксията. Получената смес е много лека и позволява на въздуха да преминава без затруднения, което гарантира, че кореновата система се поддържа здрава.

Торене на почвата

Торовете могат да се прилагат без увреждане на растението само специално маркирани - "за палми". През есенно-зимния период се препоръчва да се намали дозата и количеството превръзки до 1 път на месец и половина. От април до октомври е полезно да поливате торове два пъти месечно. Растението приема с удоволствие и алтернативен тип хранене - чрез листата.

Внимание! Когато пръскате листа с разтвор, е наложително да намалите наполовина концентрацията на веществото, препоръчано за напояване. Трябва да се има предвид, че новозакупеното растение не се нуждае от подхранване през първите 4 месеца.

Прехвърляне след покупка

Току що принесеното вкъщи палмово дърво трябва да се постави там, където пряката слънчева светлина няма да достигне листата и не трябва да се правят повече манипулации с него в продължение на 2 седмици, с изключение на редовното поливане. След определеното време за адаптация можете да трансплантирате тропическата палма в подготвена саксия. В същото време е важно да запомните, че е необходимо да се подреди растение на ново място със земна бучка. Всяко увреждане на корените може да доведе до смърт, така че те не трябва да се почистват от земята при никакви обстоятелства.

Запазване на земна кома по време на трансплантация

Запазване на земна кома по време на трансплантация

Поливане и влажност

Всяко растение от семейство хамедорея за засаждане на закрито е много полезно по две причини: то пречиства въздуха и изисква влажност в помещението. И двата параметъра са полезни за човешкото здраве. Ако той не е мислил преди това за влажността в стаята за себе си, тогава след придобиването на елегантна хамедорея или друга, той ще трябва да направи това. Нивото на влажност не трябва да пада под 55%. За да наблюдавате състоянието на въздуха в стаята, можете да закупите влагомер - на устройства с везна, стойностите, които са удобни за човек, са оцветени в зелено, те са подходящи и за растение. Ако нямате овлажнител, ще трябва да пръскате листата всеки ден, освен през зимните месеци.

Овлажняване на листата чрез пръскане.

Навлажняване на листата чрез пръскане.

Трябва да внимавате с поливането: докато горният слой на почвата изсъхне, растението не се докосва. Средно поливането през топлия сезон се извършва 2 пъти седмично. През зимата можете да поливате веднъж на 5 дни. Водата трябва да е мека, без соли, да не е ледена или топла. Оптималната температура на водата за напояване е + 25˚С (допустимият максимум е +30).

Температура на съдържанието

Не е трудно да се грижите за палмово дърво, което е осигурено с правилно поливане и адекватна влажност на въздуха. Много е важно да се спазва температурният режим в помещението, където живее тропическият гост. Термометърът не трябва да се издига над + 26˚С и да пада под + 13˚С.

Важно! Познавайки границите на температурните промени, не е нужно да се стремите към тях. По-добре е да изберете средата и да се опитате да издържите стабилно на температурата от 20-22 градуса.Тези показатели са удобни и за човек, който ще живее в стая с палмово дърво.

Защо хамедореята изсъхва, листата пожълтяват

Листата на хамедорея могат да изсъхнат поради неправилна грижа. При недостатъчно поливане или сух въздух в помещенията върховете на листата могат да пожълтеят и да паднат. За да предотвратите това, е важно да следите влажността в помещението. Ако къщата няма овлажнител, можете да го направите, като го напръсквате ежедневно с вода от стайна температура от спрей бутилка. Контейнер с вода, разположен близо до цветето, може да бъде полезен при решаването на проблема с овлажняването. През пролетта и есента, когато отоплителният сезон все още не е отворен, климатичното състояние в помещението в по-голямата част от апартаментите съответства на нормата. Но е задължително да го следвате, когато отоплителните радиатори се включат, изсушавайки въздуха.

Какво може да попречи на палмовото дърво да расте

При неправилни грижи съществува висок риск от заразяване на растението с паяк. Резултатът от неговата дейност веднага се проявява под формата на жълти петна по листата. Болестта възниква поради наводнена почва. Ако растението първоначално е било засадено в неправилно подбрана почва, която не диша след поливане и се вкисва, възпроизвеждането на вредителя няма да отнеме много време. При такива условия може да се появи друг източник на болестта - ножницата. Когато се появи, листата придобиват тъмни плаки.

Извличането на поща е опасно като проява на розово гниене, при което корените умират, последвани от цялото растение. Ако розовите петна започнаха да се появяват на ствола на палмово дърво, това е причина спешно да смените почвата. След падане от саксията, развалените корени се отрязват, останалата буца пръст със заплетени корени се обработва с фунгицид.

Как изглежда скално насекомо на палмови листа?

Когато се появят сиви овални петна по листата, трябва да се борите с гъбично заболяване, причинено от прекомерно поливане. При първите признаци на инфекция трябва да се отрежат развалените листа, здравите да се третират с разтвор на фунгицид.

Когато растението е гъсто обрасло, има голям брой листа, между които въздухът циркулира слабо, има голяма вероятност листни въшки скоро да бъдат намерени сред зеленината. Малко насекомо със сочен зелен цвят перфектно се маскира в гъсталаците на палмово дърво и причинява значителна вреда на здравето му. За да предотвратите появата на листни въшки, трябва да разделите гъстия храст на няколко малки навреме.

Развъдни характеристики

Hamedorea elegans може да се размножава по семена, но само ако наблизо растат двама представители на противоположния пол от този сорт. Това е необходимо за опрашването, тъй като хамедореята е двудомен представител на тропическата флора.

Можете да получите ново растение, като разделите храста. Този метод се използва, когато възрастна палма е твърде гъсто населена със стъбла. При този вид размножаване цялото растение се изхвърля внимателно от саксията, след което кореновата топка се разделя на две или три.

Отглеждане чрез семена

Инструкции стъпка по стъпка за получаване на кълнове от семена:

  • по време на цъфтежа растението се опрашва;
  • узрелите семена се събират;
  • започнете покълването.
Покълнали кълнове от семена

Покълнали кълнове от семена

За това семето се поставя на дълбочина не повече от 1 см в лека влажна почва, чиято температура няма да падне под 20 градуса. В този случай температурата на въздуха трябва да има стабилна стойност в диапазона от + 25˚С до + 27˚С. Преди да се появят първите издънки, може да отнеме месец, понякога един и половина. Тъй като хамедореята не расте бързо, но много бавно, първите контейнери за покълнали разсад се избират в малки обеми, е позволено да се засаждат две или дори три кълнове в една саксия. Отглеждайки растението, ще изглежда великолепно дори в много млада възраст, благодарение на непосредствената близост до ембрионите.

Не само е безопасно да имате всякакъв вид хамедорея в хола, но и много полезно. Цветето не е отровно; ако листът случайно се счупи, върху кожата няма да попаднат опасни или токсични вещества.В процеса на живота екзотично палмово дърво пречиства въздуха от вредни примеси, обогатявайки го с кислород. Освен това съдържанието му е полезно за страдащите от алергии, тъй като по време на отглеждането трябва да следите нивото на влажност в помещението. При висока влажност прахът и други алергени се утаяват върху хоризонтални повърхности и не навлизат в дихателните пътища на човека. Всякакъв вид хамедорея е не само акцент в интериора, но и полезен съквартирант в стаята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина