Палма ховея - домашни грижи

Палмовото дърво на hovea в дивата природа живее само на крайбрежните пясъци и вулканични скали на много малкия остров Лорд Хау, разположен в морето Тасман между Австралия и остров Нова Каледония, което направи възможно приписването му на ендемични растения, т.е. на тези, които се намират на много ограничена площ. Столицата на острова - Кентия даде второто име на дланта - Кентия.

Домашно отглеждани видове hovei

Цветът на ховеята принадлежи към рода на палмите, семейство Arecaceae. Той е едно от най-големите семейства цъфтящи растения; той расте до 15 метра височина в родината си.

Ховеа на остров Лорд Хау

Багажникът има цикатрични рамкиращи пръстени, от които израстват големи пера с дължина до 4,5 м.

В пазвите на листата се появяват висящи съцветия и се образуват плодове. Гледката на луксозни палми привлече вниманието на колонистите от Западна Европа, така че красавицата се оказа далеч от дома си и придоби популярност в Стария свят.

Домашното палмово дърво hovea в растеж (до 3 м) значително отстъпва на растението, израснало на острова, без да губи южния си вкус и чар.

Има 2 вида домашно отглеждани:

 • ховея Форстър;
 • Ховей Белмор.

Ховея Форстър

Друго име е Forsteriana, в природата расте до 15 м. Багажникът е прав, със същия диаметър по цялата височина. Широка листна плоча с наситен тъмнозелен цвят, пера, леко извита, дължината й достига 2,5 м, е прикрепена към дръжки с дължина до 1,5 м.

Този вид е по-устойчив на студ, без последствия толерира понижаване на температурата до 10 ° C.

Допълнителна информация. В парникови условия той освобождава съцветия и дори дава плодове.

Ховеа Белмора

Тази палма е ниска, в природата достига 10 м. Багажникът е по-широк в основата.

Лист с дължина до 4,5 m се състои от няколко тесни листа, образуващи извита надолу листна плоча, която е разположена на къс дръжка не повече от 40 cm.

Буйни съцветия на Ховей Белмора

Темпът на растеж в стаите е бавен; при благоприятен климат в стаята той може да достигне 3 m.

Размножаване на ховея

Възпроизвеждането на hovea може да се осъществи:

 • Сеитба на семена;
 • Седене или разделяне на храста.

Чрез разделяне на храста

Важно! Препоръчително е да планирате места за сядане през април-май.

Предварително се приготвя смес, състояща се от:

 • Листов хумус - 2 части.
 • Содена земя - 1 част.
 • Перлит - 2 части.

Избира се контейнер с обем, съответстващ на размера на кореновата система на палмата.

Размножаване на ховея чрез разделяне на храста

Следните операции трябва да се извършват последователно:

 • Внимателно извадете растението от саксията.
 • Разклатете леко кореновата топка, за да разпръснете почвата.
 • Трябва да продължите да премахвате ръчно почвата от корените, за да не повредите корените.
 • Внимателно отрежете растението, като избягвате увреждане на корените и се уверете, че те не изсъхват.
 • Засадете деленките в подготвен съд с почвена смес.
 • Дъжд.

Вкореняването се случва, когато:

 • Ярка, но разсеяна светлина.
 • Температура 20-25 ° C.
 • Влажност на въздуха 50%.

Поливайте насажденията, когато сместа изсъхне на дълбочина 2 см. Предпазвайте от течение. Вкореняването ще стане след 1-2 седмици. Вкоренените разсад се хранят чрез приготвяне на разтвор с добавяне на половината доза тор, необходима за растение за възрастни.

Сеитба на семена

Този метод не винаги е успешен и отнема много време. Семената остават жизнеспособни в продължение на шест месеца. Те се накисват във вода за 5 дни. Изберете саксии с вместимост не повече от 200 мл. Пригответе почва, състояща се от листна пръст, перлит и вермикулит в съотношение 1: 1: 1. Напълнете контейнерите, които не достигат върха на 1,5 см, навлажнете. За по-добро поникване леко повредите твърдата обвивка на семето с пила. Посейте един по един, заровете го и го поръсете малко с пръст. Покрийте с фолио или стъкло отгоре, създавайки влажност до 100% вътре.

Допълнителна информация. Обикновено излизат не повече от половината от засетите семена. Обработката на почвата с фунгициди с дънно нагряване на почвата увеличава кълняемостта.

За успешното покълване е необходимо:

 • Поддържайте температурата на въздуха и земята най-малко 27 ° С.
 • Осигурете частична сянка.
 • Проветрявайте ежедневно.
 • Уверете се, че почвата не изсъхва.

Вероятността за поява на разсад в рамките на 6 месеца. Когато разсадът порасне до 2-4 см, той се трансплантира в контейнери, предназначени за възрастен екземпляр.

През пролетта и лятото на първата година разсадът се поставя на полусянка.

Трансплантация на ховея у дома

Младите екземпляри се трансплантират всяка година, за предпочитане през пролетта, като се прехвърлят в по-голяма саксия със земна буца.

За две, - и тригодишни, достатъчно е веднъж на всеки две години, за възрастни - веднъж на всеки 5 години. За това се използва смес от копка земя, пясък и торф. Когато пресаждате растение, не забравяйте за дренажа. За подновяване на основата горният слой се сменя ежегодно.

Важно! При пресаждането палмите задълбочават ствола на същото ниво. Размерът на капацитета се избира според коренната кома.

Съвети за грижи

Непретенциозното цвете на хавеята лесно се адаптира при лоши условия, лесно е да се грижите за него.

За да отгледате атрактивно цвете, трябва да се спазват определени правила:

 • Поддържайте температури до 24 ° C през лятото и 16-18 ° C през зимата.
 • Поливайте само с хладка вода.
 • Пръскайте, когато въздухът е сух.

С течение на времето листата на ховеята започват да изсъхват и отмират, което се счита за естествено. В този случай броят на изсушените и нововъзрастнали листа трябва да бъде еднакъв.

При ниска влажност върховете на листа изсъхват, внимателно се подрязват. Редовно трябва да изтривате листата с влажна гъба, понякога използвайте душ.

Hovea у дома

Растението е чувствително към тютюневия дим и миризмата на плесен и изисква постоянна вентилация, но течението трябва да бъде премахнато.

Поливане

Най-добрата вода за напояване на hovea е дъждовната вода. Позволено е да се използва преварена прецедена вода.

През топлия сезон, с активна растителност, е необходимо обилно поливане. Поливането два пъти седмично ще бъде достатъчно. През есента и зимата те го поливат, тъй като почвата изсъхва, но е невъзможно да се изведе земната кома до сухо. Също така е необходимо да се вземе предвид температурата: когато тя намалява, поливането се намалява.

Влажност на въздуха за hovei

През пролетта и лятото растението, освен поливане, изисква повишена влажност, то се създава чрез пръскане.

Забележка! През студения сезон пръскането не се използва, те се възобновяват, ако температурата в помещението надвишава 22 ° C.

Избор на седалка

Поставянето на палмово дърво навсякъде в дома е добро за местообитанието му. От южната страна, в жегата, трябва да създадете сянка. През зимата се използва допълнително осветление, включително флуоресцентна лампа.

Правилно осветление

Палмата е устойчива на сянка, всяка стая е подходяща за отглеждането й, но растежът ще се забави на сенчесто място. Място с интензивна дифузна светлина ще бъде подходящо за поставяне на цвете.

Hovea като част от интериора

През зимата hovei се нуждае от малко грижи и осветление, за да може палмата да израства равномерно листата си, периодично се обръща в различни посоки към светлината.

Оплождане

По време на вегетационния период младите растения се нуждаят от подхранване със специални минерални торове за палми веднъж на всеки две седмици.Можете да използвате торове за декоративни зеленина, съдържащи калий, магнезий и фосфор. Те се използват в течна форма. За възрастни екземпляри е достатъчен 1 път на месец. През зимата те отказват да се хранят.

Забележка! Излишъкът от торове ще доведе до натрупването им в почвата, което ще доведе до интоксикация на домашния любимец.

Санитарна резитба

Формиращата резитба не е необходима, трябва само да отстранявате навреме счупените и остарели листа в самата основа, като използвате остри инструменти: нож, ножици за резитба.

Болести на Hovea

Появата на кафяви петна по цялата повърхност на листа показва заболяване - листно петно ​​(розово гниене). Болното растение се третира с фунгициди няколко пъти, докато се възстанови.

Младите листа страдат от хлороза; въвеждането на микроелементи ще помогне да се справите с болестта. Слабите екземпляри са изложени на болести. Причината са по-често нарушения в грижите за палмата.

Забележка! Спазването на режима на поливане, храненето, поддържането на желаната влажност и температура е основната превенция.

Вредители

Не може да се изключи появата на вредители:

 • Паяк акари, мащабни насекоми и брашнести червеи, които се унищожават с инсектициди.
 • Трипс, те ще бъдат победени от Актара.
 • Листните въшки ще премахнат сапуна за пране.

При отглеждане възникват следните проблеми:

 • Младото растение отнема много време - чести трансплантации, спазване на температурата и поливане, поддържане на влажност.
 • Размерът на палмовото дърво надвишава размера на стаята.
 • Забавени мерки, предприети за борба с болести и вредители, довели до смъртта на домашния любимец.

Забележка! Всички възникващи проблеми са резултат от неспазване на условията на отглеждане и неспазване на съществуващите правила за грижи.

Сушене на листа

Забелязвайки, че листата изсъхват, трябва незабавно да вземете мерки, за да избегнете загубата на вашия домашен любимец.

Причината може да е:

 • Намаляване на температурата под 18 ° C.
 • Наличието на тютюнев дим и други вредни вещества във въздуха.
 • Сух почвен слой.

Елиминирането на тези фактори ще върне ховея в нормалния му вид.

Популярни домашни грижи hoveya, за които не е твърде трудно. Всички разходи на време и усилия се компенсират от живо зелено чудо, което се е настанило в къщата и напомня за топлото лято и морето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина