Asplenium nidus: примери за основните сортове и условия за цъфтеж в къщата

Асплениумът е многогодишна папрат, която често се използва като стайно растение. Различава се по декоративен външен вид, принадлежи на семейство Костенцови. Има второ име - "Костенец". Това е късо цвете с големи разперени листа. Много хора се интересуват от това как да се поддържа растение на асплениум.

Основни видове

Има около 700 различни вида Asplenium, които се различават по външен вид, размер и описание.

Нидус

Популярен вид, използван в цветарството на закрито. Asplenium nidus (гнездящ асплениум) има широки листа, които могат да растат до 1,5 м, в центъра се забелязва лилава ивица. Кореновата система е мощна с много корени.

Асплениумът е многогодишно растение с красиви големи листа

Осака

Asplenium Osaka има продълговати зелени листа. Централната част на цветето се характеризира с кафяви или бургундски нюанси. Формата на цветята е перална. Доста фино растение. Asplenium Anticum Osaka не понася проникването на вода в кореновата розетка.

Живороден

Листата на живородния асплениум (asplenium viviparum) са вълнообразни и са събрани в розетка. Всяка издънка има много сегменти с дължина до 1 см. При възрастни растения в краищата на листата се образуват пъпки с пило.

Космати

Asplenium trichomanes се различава по това, че листата могат да приемат различни форми. На височина достига 50 см. Листата се събират към централната част на цветето под формата на розетка, която е оцветена в кафяво. Той има икономическо предназначение, счита се за джудже.

Морковолист

Asplenium daucifolium е чудесен за алпийски пързалки и оранжерии. Листата са сегментни, така че растението много прилича на папратите. Цветът е тъмно зелен в горната част и по-светъл в долната част.

Домашни грижи

Асплениумът не изисква специални грижи у дома. Важно е да се грижите за него, като следвате прости правила.

Влажност

За предпочитане е умерената влажност. В природата расте в тропиците, поради което създават подходящите условия за отглеждането му. Първият вариант е да поставите съд с вода близо до саксията. Второто е периодично пръскане на растението с пулверизатор.

Поливане

Асплениумът обича обилното поливане. Трябва да се изключи застоя на влага. Препоръчително е да зададете правилния режим на напояване. Саксията трябва да има добър дренаж, за да се избегне загниването на корените.

Почвата

Почвата трябва да е лека и питателна, за да могат корените да дишат нормално. Най-добрият състав се счита за смес от равни количества копка земя, листна почва, кокосов субстрат и хумус.

Температура

Оптималната температура се счита до +27 ℃. Някои сортове могат да преживеят замръзване до -10 ℃. През зимата нормалната температура е 15-18 ℃ над нулата.

Осветление

Aspleyim nidus предпочита дифузна светлина. Пряката слънчева светлина може да причини изгаряния на листата. По-добре, когато потът е на сенчесто място. Препоръчително е да изберете източно или западно прозорци.

С подходящи грижи цветето ще ви зарадва с отличен външен вид.

Методи за размножаване

Asplenium nidus се размножава по няколко начина:

  • Чрез разделяне на храста. Когато на възрастно растение се появи голям брой дивизии. През пролетта тези части се отделят от растението за възрастни и се трансплантират на постоянно място.Секциите на разфасовките трябва да бъдат обработени с въглен, тъй като цветето наистина не харесва този процес.
  • Спорове. В долната част на листа се образуват спори, които могат да действат като посадъчен материал за размножаване. Внимателно ги изстържете от плочата и ги засадете в подготвената почва. Първите издънки се появяват след около 12 седмици. Вече отгледаните цветя се трансплантират на постоянно място.
  • Чрез бъбреците. Горната страна на листа е местоположението на маточни пъпки. Кърменето е подобно на това на културата за възрастни. След известно време ще настъпи вкореняване и растението може да бъде трансплантирано на постоянно място.

Asplenium nidus цвете е необичайно зелено растение, което е напълно възможно да се отглежда у дома. Цветето не изисква специални грижи, расте без проблеми, размножава се лесно и рядко се засяга от болести.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина