Как да трансплантирате папрат - каква земя и саксия са необходими

Вътрешната папрат е много популярно растение сред производителите на цветя. Често се използва за създаване на интериорен декор. Перфектен за декорация на балкони, лоджии, офиси, дневни, зимни градини. Отглеждането на папрат у дома изисква спазване на определени правила. Цветето е непретенциозно, но ако изискванията за състава на почвата не са изпълнени или грижите са недостатъчни, растението няма да може да пусне корени.

Присаждане на папрат на закрито

Домашна папрат изисква редовно презасаждане, както всяко друго растение. Процедурата трябва да се извършва съгласно правилата, които включват избора на подходящото време и грижи след трансплантацията. Преди да започнете събитието, трябва да подготвите подходяща почва и саксия.

Отглеждане на папрат у дома

Има няколко причини, поради които може да се наложи трансплантация на растение. Най-често това е необходимо за подобряване на състоянието му.

Защо трябва да направите това

Папрат, растяща в апартамент, се трансплантира ежегодно. Процедурата е необходима, така че кореновата система да започне да расте възможно най-бързо. Освен това почвата става оскъдна по време на растежа на растението - с течение на времето тя трябва да бъде заменена.

Важно! Почвата трябва да се сменя всяка година, ако растението е младо. По време на процеса на растеж заместването на земята може да бъде намалено на веднъж на всеки три години.

Как да трансплантираме закрита папрат у дома

Папратът не изисква специални грижи, но по време на процеса на трансплантация трябва да се спазват редица правила.

Процедурата изглежда така:

 1. Почвата и саксията се подготвят.
 2. На дъното на резервоара дренажът е разположен на слой от 2 см; за това може да се използва експандирана глина, чакъл и малки камъчета.
 3. Слоят пръст се излива върху дренажа отгоре и се изравнява по цялата повърхност.
 4. Разсадът е разположен на повърхността, корените са внимателно изравнени.
 5. Корените са покрити със земя.

В края растението се полива с вода със стайна температура.

Правила за засаждане на папрат

Трансплантацията е полезна за папрат не само от гледна точка на подмладяване, но и за размножаване. Можете да засадите цвете по три начина:

 • спорове;
 • разделяне на храста;
 • отглеждане на разсад.

Процедура за трансплантация

Важно е да се отбележи, че е невъзможно да се отглежда папрат от спор у дома. Най-подходящият начин е да разделите храста.

Инструкциите стъпка по стъпка за това как да засадите папрат у дома са както следва:

 1. Растението се отстранява от саксията, като се търси отделна розетка с листа, която се намира до корените.
 2. Кълновете се отрязват с нож, улавяйки част от растението.
 3. Кацането се извършва съгласно стандартната схема.

Процесът на вкореняване е много бавен и затова младите разсад често умират.

Кога можете да трансплантирате папрат

За да бъде процедурата безболезнена за растението и да донесе резултати, е важно да се знае кога да се трансплантира градинската папрат, както и на закрито.

Най-оптималното време е пролетта.Растението ще има достатъчно време да пусне корени преди зимата.

Внимание! Ако пресадите цвете през есента, то няма да има време да стане по-силно, преди да започне фазата на покой и в резултат на това може да умре.

Подготовка на растенията

Тъй като засаждането на папрат без стрес е много трудно за него, трябва правилно да се подготвите. За да завършите процедурата, трябва да поставите саксията за цветя в съд с вода и да изчакате, докато почвата е напълно мокра.

След това можете лесно да издърпате папрата от старата почва. Трябва внимателно да изследвате кореновата система. Ако има отделни мъртви зони, те трябва да бъдат изрязани. След това земята се измива напълно от корените, изгнилите части се отстраняват. В края на процедурите растението е готово за трансплантация.

Преди да пресадите, трябва да премахнете всички повредени участъци от корените.

Каква земя е необходима за цвете

Специални изисквания за пресаждане се налагат върху качеството на почвата. Почвата за закрита папрат трябва да бъде обогатена с хранителни вещества и минерали, във фракция фина, лека и дишаща. Освен това нивото на киселинност играе важна роля. Почвата от папрат трябва да е кисела.

Оптималният състав на почвата трябва да съдържа:

 • широколистна почва;
 • хумус;
 • едър пясък;
 • иглолистна земя;
 • остатъци от торф.

Важно! Ако цветарят подготвя почвата сам, всички компоненти трябва да се калцинират или обработят с антисептик.

Каква саксия е необходима за закрита папрат

Корените на цветето ще растат без проблеми, няма да изгният и да се влошат, ако вземете земна саксия.

Дори ако цветарят иска да си купи висяща сеялка, трябва да я изберете от глина. Материалът перфектно абсорбира излишната влага. Това ще помогне да се избегне излишната вода.

Важно! Трябва да обърнете внимание на размера на контейнера. За да трансплантирате папрат, трябва да изберете саксия с диаметър поне два сантиметра по-голям от обема на корените. Ако саксията е много малка, корените ще унищожат стените й, докато расте.

Поливане и торене на папрат след пресаждане

След приключване на трансплантацията е важно да се следи за правилното поливане. Невъзможно е земята да изсъхне. Необходимо е да се напоява почвата веднага щом горният слой на почвата изсъхне. Но е невъзможно да се наводни твърде много цветето, тъй като това е вредно за корените - те ще започнат да гният. Трябва да поливате растението само с утаена вода.

Специално внимание трябва да се обърне на нивото на влажност в помещението. Невъзможно е въздухът да е сух. Това може да провокира развитието на болести и атаката на растението от вредители. Препоръчително е да пръскате листата на растението поне веднъж седмично. Можете да поставите съд с вода близо до папрата, така че влагата да се изпари и да увеличи влажността в атмосферата наоколо.

Почвата трябва да се подхранва на всеки три седмици. За това е подходящ минерален сложен тор. Най-добре е да съдържа високо съдържание на калий. Използването на такива торове ще даде сила на цветето и ще ускори растежа му.

Растението се нуждае от задълбочена хидратация

Как и кога да трансплантирате папрат от гората

Ако цветарят реши да засади цвете от гората в своята селска къща, трябва да спазвате времето за трансплантация.

Процедурата може да се извърши само през пролетта. През лятото кълното ще има време да пусне корени, да се укрепи и да се подготви за латентния етап. Ако растението е било трансплантирано през есента, то има малък шанс да оцелее при първата слана.

Какво да направите, ако след пресаждането цветето започне да изсъхва

След пресаждането растението изисква по-внимателни грижи в рамките на един месец. Отслабеният кълн е много податлив на болести, може да страда от нападения от вредители. Ако не се грижи правилно, това може да доведе до пълно или частично изсъхване.

Основни причини

Може да има няколко фактора, които влияят върху изсушаването на растението. Явлението може да се наблюдава по следните причини:

 • цветето е много старо и вече умира поради възрастта си;
 • растението е засегнато от вредители или заразено с болест;
 • режимът на напояване е нарушен;
 • неправилно подбрана почва за растението;
 • настъпва гниене на кореновата система.

Важно е да се определи причината възможно най-бързо и да се предприемат действия за отстраняване на проблема.

Как да спасим растение

Цветето може да се върне към живот, като започне лечението веднага щом се появят симптоми. Спасителните методи зависят от причината за развитието на проблема:

 • ако папрат умре поради нападение от паразити, трябва да се извърши химическа обработка;
 • в случай на гниещи корени, трябва да извадите цветето от саксията, да отрежете повредените области и да трансплантирате в нова почва;
 • нормализират режима на напояване и влажността на въздуха.

Ако листата са били изядени да изсъхнат по няколко причини наведнъж, трябва да подходите към въпроса по изчерпателен начин.

Правилната грижа за горския храст, компетентната резитба, спазването на правилата за засаждане и пресаждане, ще дадат възможност да се насладите на прекрасно декоративно растение на вашия перваз на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина