Как да отглеждаме закрита папрат - домашни грижи

Преди около 400 милиона години планетата Земя беше почти напълно обрасла с високи дървесни папрати. Сега повечето от тях са сухоземни видове, други растат на клони, като епифити, има дори водни видове. Не е изненадващо, че папратите съществуват и като стайни растения.

Видове вътрешни папрати

Основните декоративни видове:

Папрати сред природата

 1. Нефролепис (Nephrolepis exaltata) е най-известният вид домашна папрат. Най-често срещаните сортове са Pulmosa с тъмно лъскави листа и Rooseveltia с лопастни листа. Забележителни сортове са Can Can с гофрирани листа, Norwoodii с двойни перисти и волани, Whitmanii с много тънки къдрави листа;

Nephrolepis exaltata

 1. Моминска коса. Това е грациозна папрат с фина структура, височината на която достига 30-40 см. Листата й са яркозелени, наподобяващи тези на листата на растението Гинкобилоба. Характеризира се с много бърз растеж (удвоява размера си за един сезон) и бърза регенерация. Той не е толкова популярен като Nephrolepis, дори и защото е силно чувствителен към смяна на мястото, бързо избледнява в случай на неудобни условия на задържане;

Папрат моминска коса

 1. Platycerium alcicorne е домашна папрат с най-екзотичните видове. Листата растат до 70 см дължина, имат сиво-зелен цвят и са сходни по форма с рога на лос. Това растение е епифит. Долните листа са големи, заоблени, с кафеникав оттенък. В естествени условия те, прилепнали към клоните на дървото гостоприемник, действат като вид контейнер, в който се натрупва вода от валежите. Постепенно старите листа отмират, образувайки хумус, който също се съдържа в тези контейнери и служи за кореново подхранване на растението;

Platycerium alcicorne

 1. Пелета с кръгли листа (Pellaea rotundifolia). Нейната родина е Нова Зеландия, където почвата в подлеса е богата на варовикови скали. Листата са кръгли, тъмнозелени, кожести. Растението е с малки размери, до 30 см височина;

Pellaea rotundifolia

 1. Asplenium nidus (Asplenium nidus). Характеризира се с лъскави, яркозелени листа, образуващи фуниевидна розетка. В зависимост от сорта те могат да бъдат вълнообразни, назъбени, тесни или широки, с дължина до 1 m.

Asplenium nidus

Предимства и недостатъци на държането в домовете

Вътрешната папрат е идеална за отглеждане в домове. Култивирането му не създава особени проблеми. Освен това оригиналните форми на листата внасят вълшебна екзотична атмосфера в апартамента.

Декоративна стойност

Способността да се украсява интериорът на къщата определя декоративната стойност на растението; различни сортове папрат дават богат избор на цветарите да използват един или друг вид. Всеки от тях има свои отличителни черти, изразяващи се във формата и размера на стъблата и листата. Уличната папрат се използва ефективно в ландшафтен дизайн, декорация на градини и лични парцели.

Ползи и вреди за жителите на къщата

С това растение се свързват множество легенди и суеверия. Има научно доказани полезни и вредни свойства на растението.

Ползи, които папратът може да донесе у дома:

 1. Ефективно абсорбира токсините. Например, Nephrolepis пречиства въздуха от формалдехид и ксилол;
 2. Поради интензивната транспирация (движение на вода през растението), той овлажнява въздуха.

Важно! Папратите са способни да абсорбират електромагнитно лъчение, което е много ценно положително свойство на растението в условията на модерни апартаменти, наситени с електромагнитни полета от различни устройства.

Освен че са полезни, папратите могат да навредят на хората:

 1. Те могат да провокират главоболие, ако са в спалнята, поради отделянето на въглероден диоксид през нощта;
 2. Страдащите от алергии понякога изпитват негативна реакция към спорите на растенията.

Отровни свойства на някои видове

Отровните свойства на папрата се проявяват, когато растението се използва за храна или за производство на лекарства. Факт е, че уличните и дивите сортове се използват в кулинарията и медицината, включително много народни рецепти, които използват различни части на папрата.

Интересно. По време на Първата световна война в Англия населението замества аспержите с млади издънки на папрат.

Токсичният ефект се проявява от вещества, намиращи се в коренището на Шитовник и Щраус. Отровен е Орляк, млади издънки от който хората ядат. Освен това токсичен ефект върху хората може да се прояви дори чрез мляко, ако животното е изяло растението.

За да изключите отравянето с папрат и препаратите, направени от него, трябва да знаете правилата за приготвянето му и да спазвате точно дозировката на лекарствата.

Възможно ли е да се пази папрат в апартамент

Езотеричната слава на растението поражда съмнения дали е безопасно да се пази папрат у дома? Според мистичните вярвания то носи със себе си отрицателно и положително въздействие върху човека.

Ядене на папрати

Особено мистериозни са легендите за цветето на папрат, което е много трудно да се намери поради няколко момента на цъфтеж, но невиждан късмет ще се усмихне на този, който го намери.

Мистични сили, приписвани на растението:

 1. Насърчава благоприятните семейни отношения, особено между различни поколения;
 2. Укрепва жизнената енергия, хармонизира душевното състояние. В зависимост от местообитанието, той може, напротив, да отнеме енергия, да допринесе за появата на заболявания;
 3. Предпазва обитателите на къщата от негативни влияния, повреди и др .;
 4. Намалява тенденцията към финансова разточителност.

Съмнителните хора може да са предпазливи да засадят папрат у дома, вярвайки, че растението привлича неприятности и нещастия. За повечето цветари обаче езотеричните митове не са пречка за отглеждането на растение в апартамент, наслаждавайки се на екзотичния му вид.

Засаждане на папрат в саксия

Корените на папрат растат бързо и саксията им става тясна, така че растението трябва да се трансплантира ежегодно. Стъблата и листата също се характеризират с интензивен растеж. В същото време почвата бързо губи хранителни вещества, което е втората причина за чести пресаждания.

Важно! Ако младите кълнове придобият бледо оцветяване вместо богата зеленина, това служи като сигнал, че папратът трябва да бъде засаден в нова почва.

Образуваното растение спира интензивен растеж, честотата на разсаждане се намалява до една на 3 години. Оптималното време за процедурата е пролетта, непосредствено след периода на почивка.

Повечето папрати са обитатели на горите, поради което предпочитат влажна, богата на хумус почва. Най-доброто решение е да закупите специална почва за папрат. Ако се приготвя самостоятелно, тогава е необходимо да се смеси там широколистен компост, като се увеличи количеството хумус. Почвата трябва да е лека, проветрива и да абсорбира добре влагата, но не трябва да я предпазва от просмукване.

За отглеждане на папрат се използва кисел субстрат; растенията не могат да понасят алкална среда. При самоподготовка на почвата, листната и копка земя се смесва с торф, едър пясък, листен компост. Приготвеният субстрат се поставя в предварително загрята фурна за 1-1,5 часа, което ще служи като профилактика срещу вредители.

Трансплантация на папрат

Добрата саксия за растения е тежка, по-добра керамика, способна да абсорбира и отделя влага. Леките контейнери могат да се преобърнат, когато папратът расте асиметрично.

Етапи на трансплантация:

 1. Потопете папрат директно в саксията в съд, пълен с вода, изчакайте 15-20 минути, след това обърнете контейнера за цветя и извадете растението със земна бучка;

Важно! Ако папратът поддържа здрав вид, кореновата система също не съдържа изгнили или изсъхнали участъци, растението може да бъде засадено на ново място. Ако има изгнили или сухи корени, те трябва да бъдат отрязани, нарязани с разтвор на калиев перманганат и поръсени с въглен. След това започнете процеса на засаждане.

 1. Поставете дренажен слой на дъното на саксията (малки камъчета, тухлени чипове и др.);
 2. Контейнерът се напълва до средата с готова почва;
 3. Растението трябва да се засажда внимателно, като постепенно се поръсва с пръст, оставяйки кореновата шийка свободна;
 4. Поливането щедро след засаждането е много важно. Следващото напояване не може да се извърши, без да се изчака почвата да изсъхне отгоре.

След 15 дни, когато папратът пусна корени, грижите се възобновяват както обикновено.

Грижи за папрат

Папратите имат нечестна репутация, тъй като се отглеждат трудно и обезпокоително. Всъщност, след период на адаптация, това е едно от най-непретенциозните растения. Повечето видове са гори, те предпочитат сенчеста и влажна топла среда. Идеално място в апартамент е прозорецът на изток или запад, светла кухня. Ако прозорецът е обърнат на юг, растението трябва да бъде засенчено през пролетта и лятото следобед.

Поливане и подхранване

Важна част от грижите за папрат е редовното пръскане на листа и честото поливане. Растението е чувствително към изсъхването на субстрата, но в същото време не обича преовлажнена почва.

Поливане на папрат

По време на растежа напояването трябва да се извършва на всеки 2-3 дни с мека вода със стайна температура. Водата от чешмата е твърде твърда и съдържа много калциев карбонат. Идеалната течност за поливане е утаената дъждовна вода.

От март до август папратът се нуждае от редовно хранене, но не по-често от веднъж месечно. По-добре е да използвате специализирани торове от папрат, съдържащи по-ниска концентрация на хранителни вещества, отколкото универсалните торове.

Важно! През зимата за растението започва период на почивка, поливането трябва да бъде ограничено (но поне веднъж седмично), храненето трябва да бъде спряно.

Температура и влажност

Оптималната температура през вегетационния период е 18-21 ° С, през зимния период на почивка тя трябва да бъде малко по-ниска, в рамките на 15-18 ° С.

В домашни условия грижата за вътрешната папрат изисква създаването на висока влажност - над 60%. Не трябва да се поставя в близост до радиатори или други източници на топлина. Растението обича редовното пръскане. Овлажняването на въздуха до него дава добър ефект. Например, инсталиране на керамични съдове, пълни с вода.

Важно! Видът папрат Platycerium alcicorne (еленови рога) не понася изтриването на листата. Те имат слой косми по себе си, който помага да се справят със сухия въздух. За да премахнете праха от листата, те просто се напръскват с вода.

Размножаване

Дори опитни производители избягват размножаването на папрат, като засяват спори. Въпреки че е интересно да се наблюдават отделните етапи на развитие на младите растения, те поставят високи изисквания към околната среда и изискват дълго време за отглеждане.

В допълнение към споровете папратът може да се възпроизвежда по три начина, по-приемливи за производителите на цветя:

 1. Чрез разделяне. Методът е подходящ за всички видове с широко разклонени коренища.Коренището е просто разделено на няколко части, съдържащи главите (точки за закрепване на листата). Зоните с поне два издънки са разделени. След това получените части се поставят в отделни контейнери;

Размножаване на папрат чрез разделяне

 1. Растението има стрелковидни издънки. Те се огъват към почвата в съседни контейнери и по този начин са фиксирани. След известно време издънката пуска корени и е време да се отдели от стария индивид;
 2. Странични бъбреци. Пъпките на пилото се отделят, когато върху тях се образуват корени. Младите издънки се трансплантират в парникови условия с висока влажност и температура най-малко 23 ° C. Те могат да бъдат изработени в пластмасов контейнер. След появата на нови листа, кълновете се трансплантират в отделни контейнери.

Важно! Видовете Adiantum, Pellaea и Pteris са подходящи за размножаване чрез странични пъпки.

Защо листата изсъхват и пожълтяват

Най-често растенията страдат от физиологични заболявания, които са резултат от неадекватни грижи за домашната папрат. На какво трябва да обърнете внимание?

По-специално, трябва да предизвиква безпокойство, когато върховете на листата започнат да пожълтяват, а останалата част от листата придобива лош цвят. Причината може да е твърде много поливане, причинявайки загниване на корените или ниска влажност на въздуха.

В случай на такива тревожни симптоми, болните листа се отстраняват в самата основа. След резитбата трябва да премахнете допуснатите грешки, да позволите на растението да се възстанови и да продължите да се грижите за него правилно.

Умиращи листа върху папрат

Папратът също може да изсъхне поради атаката на вредители или болести, но те не играят голяма роля в живота на тези растения. Ако папратите се държат дълго време при ниски температури и влажността на въздуха е висока, те могат да се заразят с гъбички. В същото време по листата се появяват кръгли или овални сиво-кафяви петна, понякога заобиколени от граница. Листата, заразени с гъбичките, трябва да бъдат премахнати и унищожени, след което растението да се напръска с фунгициди.

От вредителите ножницата се счита за най-често срещана; те се хранят от долната страна на листа, като изсмукват сок от него. Листата се покриват с жълти петна, след това напълно пожълтяват и отмират. Повредените листа трябва да бъдат отрязани, цялото растение се третира с инсектициди.

Друга причина за изсъхването на папрата е лошото поливане. В този случай тя може да бъде съживена чрез потапяне на саксията в голям съд, пълен с вода, и оставяне там за 15-20 минути. Повтаряйте процедурата няколко дни.

Папратът и нейните видове са популярни като стайни растения поради лесната си грижа и отличните декоративни възможности. Въпреки че няма цъфтеж, те растат много бързо и грешките на начинаещите цветари могат да навредят малко.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина