Вътрешна папрат - видове за отглеждане в домашни условия

Вътрешните папрати са силно декоративни, както и домашните палми. Короната им е буйна, дебела и висока, а пъстрите листни плочи могат да имат различни причудливи форми, в зависимост от принадлежността към определен сорт. Вътрешната папрат е компактно растение, което може да се отглежда като ампелно цвете във висящи саксии.

Вътрешна папрат - какво растение е това, може ли да се засажда у дома

Домашната папрат е растение с голосеменни растения, което е едно от най-старите на планетата. Расте под формата на храст. Стъблата му се събират в розетка. Папратът е дълъг 50-70 сантиметра. Cirrus малки листни плочи от обратната страна образуват сори, където се образуват спори, с помощта на които растението впоследствие може да се размножи.

Вътрешната папрат се разбира добре у дома

Основните видове за отглеждане у дома, кратко описание

Класът папрат включва повече от 11 хиляди вида, но само около 20 от тях са популярни в отглеждането на закрито.

Нефролепис

Папрат нефролепис е най-известният и търсен в домашното цветарство, наричан е „царят на всички папрати“. Поради деликатната си зеленина, това растение стана популярно още от викторианската епоха. В допълнение към високия си декоративен ефект, растението е търсено и поради простите и непретенциозни грижи. Въпреки това стана сравнително скорошно класирането му като отделен вид папрати, тъй като преди е принадлежал към вида давалия.

Нефролепис се характеризира с просто и лесно размножаване и бърза адаптация към всякакви външни условия. Отглежда се като ампелно стайно растение, тъй като разперените листни плочи са склонни да висят надолу. Дългият, но тесен лист на папрат има назъбена и леко къдрава форма и наситен светлозелен цвят.

Допълнителна информация! Растението се препоръчва да се отглежда в детски стаи и спални, тъй като пречиства въздуха, като по този начин облекчава главоболието и се чувства зле.

Асплениум

Декоративната папрат асплениум е популярна в народите под друго име - костенец. Има два сорта на закрито от този вид и те са много различни един от друг. Гнездещият асплениум има дълги мечовидни листа, докато при друг сорт пернатите плочи са силно изрязани.

Една от най-характерните черти на Асплениум са необичайните му коренища, които са преплетени и приличат на гнездо в основата на храст.

Платицериум или еленови рога (Platycerium)

Рогата папрат от стайни растения или Platycerium се нарича още Flathorn. Всичко е свързано с листата, които много приличат по форма на еленовите рога. Те са твърди в основата, но са разделени в краищата.

Platycerium има два вида листа - стерилни и спороносни, разликата им се крие както във външния вид, така и в морфологичната структура. Стерилните плочи имат кръгла и широка форма, а свободният горен ръб има тенденция да натрупва хумус.Спороносните листа са изправени и растат на къси дръжки, именно те имат формата на елен рог. Тези плочи са отговорни за образуването на спори, върхът им е оцветен в червеникаво-кафяв цвят.

Бушът има много мощна и разклонена коренова система, има и въздушни коренища, които са разположени на нивото на долните листни плочи.

Къдравата папрат има двойно-плътни листа

Adiantum, или къдрава папрат (Adiantum)

Ако отглеждате папрат у дома, тогава е по-добре да закупите момичешка коса. Това красиво растение има тенденция да отделя течност от листата си, които се търкалят надолу под формата на капки, без да навлажняват повърхността им.

Самото растение има доста компактни размери, клоните му се огъват надолу, което го прави по-добре да отглеждате храста във висящи саксии. Двойно-плазмените листни плочи на моминската коса образуват в краищата си сори, които са покрити отгоре с малки пера.

Забележка! Този вид се размножава както чрез спори, така и по вегетативния метод.

Птерис (Pteris)

Видовете на тази папрат в естествената й среда растат в район със субтропичен климат. Формата и цветът на листата на храста леко се променят, когато се отглеждат в условия с различен климат, така че растението се адаптира към ново място на отглеждане.

Папратът има средна дължина около 1 метър, а цялата им дължина се състои от 6 основни сегмента. Тези, които са най-близо до кореновата система, имат по-разчленена структура. В изхода на корена има много стъбла, така че храстът изглежда много плътен и дебел в основата. Pteris има различен цвят и форма на листата си, те могат да бъдат пъстри, двуцветни, назъбени или вълнообразни.

Пели (Пелея)

Родината на разпространението на пелети е Латинска Америка, Нова Зеландия и Африка. Характеризира се наличието на необичайни листа: овалните плочи, отделени една от друга, имат восъчен блясък на повърхността си. Цветът на листата също се различава от останалите папрати, има наситен тъмнозелен оттенък и блести поради своята гладкост.

На бележка! Бушът е с малки размери, но поради своята плътност и разкош компенсира този недостатък. Поради малкия си ръст се нарича още джудже папрат.

Давалия е доста разнообразен вид папрат

Давалия

Зайчи лапи или даваллия са известни със своите леко къдрави тънки листа, които приличат на пера. Но най-характерната му черта се счита за въздушни коренища, които висят от саксията, образувайки причудлива форма под формата на заешки крака, в чест на която е наречена по този начин сред хората.

Блехнум

Blehnum има висока корона, напомняща на палмово дърво, на дължина може да достигне до 1,2 метра. Растението расте бавно, така че за нормалното му развитие не са необходими годишни трансплантации. Дълги листни плочи се събират в дебела прикоренева розетка. Но зеленината няма такава плътност като тази на пелея или давалия. Дръжките, на които растат плочите, са почти невидими, тъй като имат много малка дължина. Листните плочи са плътни на допир; при натискане бързо се чупят.

Папратът не е капризен в грижите и се адаптира добре към негативните условия

Какви условия са необходими за отглеждане на закрити папрати

Домакинските грижи за папрат у дома се състоят предимно от създаване на комфортна среда за отглеждане. На първо място се избира удобно място за отглеждане. Папратите са непретенциозни в грижите, но не издържат на задушния и мръсен въздух. Този критерий трябва да се вземе предвид особено за тези, които искат да закупят растение, което прилича на папрат. Помещението за поддържането му трябва да е свежо, което може да се проветрява редовно без затруднения. По-добре е да изберете стая, чиито прозорци не са обърнати към улицата, в противен случай отработените газове и димът, който влиза в нея, могат да предизвикат негативни реакции в цветето: те ще започнат да изсъхват и да падат.

Заслужава си да се знае! Папратът не е толкова придирчив към температурния режим, съвсем нормално понася високи и ниски температури. Оптималните температурни условия за съдържанието са показатели от +17 до +25 ℃.

Струва си да се избягват прозорците от южната страна на къщата, тъй като растението реагира слабо на продължително излагане на пряка слънчева светлина. Идеално за папрат ще бъде разсеяна светлина на източните или западните прозорци. Но фактът, че храстът обича сянката, не е вярно, при такова осветление стайното растение губи красотата на листата и спира да расте.

Грижите за папрат включват създаване на оптимална влага. Не бива да се допуска увеличаване с повече от 60-70%, в противен случай рискът от гъбички или плесени ще се увеличи, но сухият въздух също е вреден за здравето на папрата. Оптималното представяне за отглеждане е 40-60%.

Почва и торене

Друго важно условие за отглеждане на папрат у дома е качеството на почвата. Той изисква специален състав на почвената смес, така че е по-добре за начинаещи да избират готови хранителни субстрати в магазините, предназначени специално за папратови растения.

У дома можете да приготвите субстрата сами, той трябва да се състои от:

  • компост или хумус (сместа трябва да е почти половината от изгнилата зеленина);
  • дерниста рохкава земя;
  • торф;
  • речен пясък или перлит;
  • дренаж, който е покрит в отделен слой на дъното на саксията, може да бъде: експандирана глина или тухлени чипове, натрошени камъчета, едър пясък.

Важно! В никакъв случай почвата за засаждане не трябва да съдържа глина, която има тенденция да задържа влага и да се покрие с гъбички или плесени.

Можете да подхранвате храста както с минерални, така и с органични торове. Необходимо е тази процедура да се извършва два пъти месечно, за предпочитане в течна форма, като лекарството се разтваря във вода. Органичните вещества могат да се прилагат и в течна форма чрез разтваряне на птичи тор или лопен с вода. Първото и последното хранене трябва да се извършват с помощта на органични вещества и минерални препарати. Не нарушавайте дозата, посочена на опаковката.

Грижата за растението се състои в правилното и редовно изпълнение на определени процедури.

Как да се грижим за папрат у дома

Домашната грижа за папрат се състои от редовно извършване на следните процедури:

  • Поливане. Не трябва да бъде обилно и често. Умерената честота на тази процедура е ключът към здравословното развитие на храста, без гъбички или плесени. По време на вегетацията папратът трябва да се полива, когато горната почва изсъхне на дълбочина 2-3 сантиметра; през зимата, по време на покой, те постепенно се намаляват до веднъж месечно.
  • Прехвърляне. Процедурата се провежда ежегодно през пролетта през първите 4-6 години от живота. След това време е достатъчна една трансплантация на всеки 4 години. За засаждане можете да използвате и пластмасови контейнери, например прозрачни, те ще изглеждат красиво с растение с висока корона.
  • Борба с болести и вредители. При първите признаци на проблеми с цветето трябва незабавно да вземете мерки за лечение. Стартирането на проблем означава излагане на растението в сериозна опасност, защото някои болести или паразити от насекоми могат напълно да унищожат храста.
  • Подрязване. Процедурата се провежда както за санитарни, така и за храстообразуващи цели. В първия случай, всяка пролет или есен, мъртвите листа и издънки се отстраняват. Вторият метод за резитба се извършва по желание, за да се даде на храста определена форма или за изтъняване на короната в гъсти сортове.
  • Пръскане. Тази мярка е от голяма полза за листните плочи на храста, тъй като освежава папрата и почиства листните й плочи от мръсотия и прах.

Важно! По време на планирана трансплантация можете да възпроизведете храста, като разделите храста, като по този начин го актуализирате.

За да отглеждате цвете у дома, трябва да създадете благоприятни условия

Има голямо разнообразие от закрити папрати. Всички те се различават по форма, размер и цвят. Грижите за тях са еднакво лесни за изпълнение, храстът се вкоренява перфектно дори в най-суровата среда. Има много удобни и прости начини за възпроизвеждането му. След като сте закупили папрат за дома си, можете да я запазите за дълъг период от време, като постоянно се актуализирате и размножавате.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина