Папрат нефролепис - домашни грижи и размножаване

Папрат нефролепис е билка, която може да даде уют на всяка стая. Културата се отличава с мощен растеж, буйна зелена маса, непретенциозност. Тя може да расте както близо до прозореца, така и да украсява интериора в задната част на къщата. Папратът се справя отлично с изчистването на въздуха. Цветарите използват цветето нефролепис като саксия или висяща (висяща) култура.

Главна информация

Предците на нефролеписите се появяват по време на живота на динозаврите. Растението има компактно коренище; при някои видове могат да се намерят малки израстъци (грудки). Те съдържат запас от хранителни вещества. В случай на глад, растението ще получи важни елементи за развитие от клубените.

Тревистото многогодишно растение се вписва в голямо разнообразие от интериори

Надземната част е зелена маса. Листата (листата) са дълги пръчки с много изумрудени, тъмнозелени, сиво-зелени или синьо-зелени сегменти. На обратната страна на перата има заоблени издатини. Те съдържат купчини спори на папрат.

Друг компонент на надземната част са тънки камшикови издънки. На тях няма листа.

Описание на сортовете

Има няколко десетки вида култура. Някои от най-популярните видове нефролепис включват:

 • възвишен;
 • къдрава;
 • Зелена дама;
 • сърдечен;
 • Емин;
 • Vitale;
 • Соната;
 • Мариса;
 • Дъфи;
 • мечовид.

Извисен

Nephrolepis exaltata (nephrolepis exaltata) е класическа папрат, която най-често се среща в апартаменти, оранжерии. Семейството му е Даваллиевите. Родината на предците са тропическите гори на Азия.

Възвишеният оцелява при най-неблагоприятните условия. Може да расте върху кората на дърветата или на земята под плътни корони, които блокират слънцето. Въз основа на възвишеното се извеждат различни видове. Това растение има гъста буйна зелена зона, листовидните органи са удължени до 60-90 см. Сегментите са зелени със светла сянка. Върховете на пералните сегменти могат да имат фини прорези. Дължината на перата е 40-60 мм. „Палмови клони“ растат нагоре, но под тежестта им се отклоняват в страни.

Важно! Vayi са нежни. Поради това се препоръчва папратът да се отдалечава от други цветни култури. Така листата ще бъдат защитени от механичен стрес. В противен случай листата могат да пожълтеят и изсъхнат.

Възвишен изглед

Къдрава

Понякога можете да намерите името къдрава. Особеността на вида е в кърлинг листата. Те са дълги около 20-40 см. Освен че листата са свити органи, сегментите имат и вълнообразен характер. Вътрешната къдрава папрат изглежда необичайно. Нискорастящо растение се отглежда както в саксии, така и в окачени саксии, саксии. Поради структурата на листата, къдравият нефролепис е в състояние да расте в стая със сух въздух.

Къдрава папрат

Лейди Грийн

Лейди е ампелен вид, като Бостън. Пухкаво многогодишно растение със заострени листа. Перата се движат на леки вълни, което прави листата възможно най-обемни. Зеленият външен вид с дълги листа наподобява непретенциозния сорт папрат Exalt. Именно за появата на лейди Грийн казват, че тя нормализира атмосферата в апартамента, отнемайки негативната енергия.

Домашните грижи за Nephrolepis Green Lady включват подобни грижи за други папрати

Nephrolepis cordifolia

Видът има необичайно описание. Неговите сегменти са заоблени, растат по двойки, понякога се припокриват един с друг. Дръжките имат лека тухлена сянка. Листите растат към небето. При този сорт ясно се вижда подуване по корените, при което нефролепис съхранява храна в случай на лоши условия. Такива грудки на едно коренище могат да растат със сто парчета.

Nephrolepis cordifolia

Емина

Видовете нефролепис са много различни. Сред тях е сортът Emin. Това е компактно тревисто многогодишно растение. Има гъсто къдрави листа. Перата също се навиват в различни посоки. Растежът на листоподобни органи, въпреки къдравата природа, върви право нагоре. Височината на папратовите зеленици не надвишава 30-45 см. Поради необичайната структура на листата, Емину се нарича „опашката на дракона“.

Забележка! Друга отличителна черта на сорта Emin е наситеният изумруден цвят, който може да отлее тъмно синьо.

Емина

Витале

Nephrolepis Vitale принадлежи към изящните нетрадиционни папрати. Той има ажурни листа. Перата са нежни и деликатни. Цветът е наситен светло зелен. Сортът ще изглежда добре в саксия за цветя и подова вана. Сред характеристиките на Vitale е необходимостта от засенчване. Той ще се развива добре само в дълбините на апартамента.

Витале

Соната

Папрат за нефролепис стая Sonata е непретенциозно растение с пищна розетка от светло зелена зеленина. Листите са опънати в рамките на 40-55 см. Те растат нагоре и вертикално. Короната е чиста, развива се в сферична форма.

Соната

Мариса

Друго миниатюрно растение, с мощна светло зелена маса. Листите растат на вълни, което създава приличен обем на надземната част. Подходящ за саксии. Листата са предимно в „творческа бъркотия“.

Мариса

Дъфи

Това е сорт кордифолия нефролепис. Той има подобни заоблени пера, които са плътно разположени по оста. На корените има забележими израстъци. Въпреки това, за разлика от сърнолистната папрат, Дъфи има тесни листа, на които растат кръгли спретнати пера. Листата са изправени. Без помпозност. Цветът на листната част е светло зелен. Сортът изглежда необичайно, поради това придава специален шик на офис помещенията.

Дъфи

Мечовид

Сортът има "тропически вид". Мечовидната форма е доста голяма. Листите се простират на дължина до два метра. Те приличат на мечове - удължени с тъпо заострени краища. Перата са леко вълнообразни. Формата на клоните на папрата е сводеста. Листата се огъват под собственото си тегло. Xiphoid nephrolepis има изумруден цвят. В подземната част липсват туберкулозни израстъци с хранителни вещества. Мечовидната папрат е идеална за облагородяване на големи площи от зали и входни групи.

Xiphoid изглед

Грижа за домашната папрат

Домашните грижи за Nephrolepis включват системни грижи. Но няма трудности при отглеждането на тревисто многогодишно растение. Основното нещо е да знаете за неговите предпочитания и да му отдадете дължимото внимание. Сред основните моменти, които трябва да се имат предвид при отглеждането на здрава папрат, са следните:

 1. избор на гърне;
 2. избор на най-доброто място;
 3. поливане и пръскане;
 4. подхранване и подрязване.

Избор на пот

Подземната част на нефролепис е компактна. Коренището се разпространява хоризонтално под слой почва. С оглед на това саксията за папрат е избрана не висока, а широка. Освен това трябва да е стабилна. Зелената маса на големите видове бързо нараства. Тропическият посетител не понася застояла вода. Следователно гърнето трябва да има дупки в дъното. В противен случай коренището ще изгние.

Допълнителна информация. Що се отнася до материала, от който е направена саксията, тя може да бъде керамика, пластмаса. Оптимален въздухообмен в керамични съдове.Пластмасата задържа необходимото количество влага.

Избор на седалка

След като папратът бъде трансплантиран от закупена саксия в частен дом, тя се поставя на постоянното си място. Най-добре е да изберете зона, където ще има достатъчно дифузна светлина. Повечето видове не могат да понасят пряка слънчева светлина. Ярката директна светлина изгаря нежните листа. Папратът може да бъде поставен върху шкаф в добре осветена стая, поставен на стойка в средата на стаята или в задната част на стаята. Нефролепис може периодично да се обръща в различни посоки към по-осветена зона на стаята.

Температурата трябва да бъде най-малко +15 градуса. Най-добре е къщата да е достатъчно топла - около + 23 ... + 27 ° С. В този случай влажността трябва да бъде 60%.

Тропическият храст не понася течения. Това трябва да се има предвид при проветряване на стаята.

Поливане, пръскане

Грижата за поливане на Нефролепис заслужава постоянна, но умерена. Собственикът на цветето взима лейка поне веднъж на 2-3 дни. В този случай водата трябва да е със стайна температура, отделена. Ако водата е студена, член на семейство Даваллиеви може да се разболее. Поливането се извършва в корена. Други вариации включват поставяне на цялата тенджера в купа с вода или изливане на вода в тигана на тенджерата.

През топлия сезон се организира често поливане на папрата. В края на есента, през зимата, броят на водните процедури се намалява: до веднъж на 10-14 дни. В същото време земята не трябва да се оставя да изсъхне напълно.

Същото важи и за пръскането. Папратовите клони реагират на напояване с топла вода. Но само ако температурата на въздуха е най-малко +25 градуса. Пръскането от спрей бутилка се извършва на всеки 2 дни през лятото. Благодарение на това листата стават еластични, цветът им е ярък.

Цветът на Нефролепис реагира на пръскане

Подхранване и резитба

Трябва да се погрижите и за тревистото многогодишно растение по отношение на храненето. Използват се органични смеси. Разрешени са минерални състави. Основното нещо е да не се прехранва нефролепис. Торовете се закупуват от специализирани магазини. Те трябва да бъдат маркирани "за декоративни широколистни култури". В даден момент се използва малка концентрация. Ако инструкциите посочват, че за 1 литър вода трябва да се приемат 5-6 g от сместа, тогава за папрат се вземат не повече от 2 g.

Важно! Подхранването се извършва веднъж или два пъти месечно от март до октомври.

Санитарната резитба включва премахване на клонки, които са започнали да изсъхват. Процедурата се извършва при необходимост.

Избор на почвата

Всички видове нефролепис предпочитат хлабави, леки, плодородни субстрати. Нивото на киселинност трябва да бъде неутрално. Предпоставка за избора на почва за папрат е добрата въздухопропускливост. Nephrolepis почвата се приготвя от следните части:

 • обикновена почва (100 g);
 • листна земя (200 g);
 • речен пясък (100 g);
 • хумус (100 g);
 • трева (100 g).

Друга възможност е да закупите готова смес за заливане. В този случай трябва да обърнете внимание на торбите с пръст за папратите.

Почвата трябва да е рохкава, питателна

Оптимални условия за размножаване

Нефролепис се умножава по няколко начина. Най-простото е вкореняването на безлистно потомство. Един от миглите се поставя в саксия с пръст, която се поставя до папрата. Бичът не се отделя от родителския образец. Потомството просто се капе в нова саксия. След няколко седмици се извършва вкореняване. След това миглите се отрязват от възрастния нефролепис.

Друг лесен начин е да разделите коренището. След това части с точки на растеж се отнемат от възрастен храст. Отделеният разсад се заравя в подготвената почва.

Размножаване на папрат чрез разделяне на корените

Създаването на добри условия за разплод означава осигуряване на достатъчна влага и топлина. Светлината трябва да бъде разсеяна, но трябва да има много.

Папрат нефролепис е подходящ за всеки интериор.Има много различни видове тревисти растения, които се различават по външен вид. Нефролепис расте бързо и перфектно пречиства въздуха. Ефектно многогодишно растение е неизискващо за грижи, подходящо е за начинаещи цветари. Основното е да го поливате навреме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина