Папрат Орляк - как изглежда и къде расте

Bracken папрат е необичайно растение, което може да се намери почти навсякъде по света. Изключение правят само региони, където температурата на въздуха не се повишава над 2-3 градуса по Целзий през цялата година. Този вид папрат може да се отглежда у дома. Преди това обаче трябва да се запознаете по-подробно с описанието на такова растение и с основните характеристики на отглеждането му.

Кратко описание

Bracken е красиво многогодишно растение, което принадлежи към семейство Dennstedty от класа папрат. Стъблата на тази папрат са доста мощни и високи. При оптимални условия те могат да растат до един и половина метра височина. На всяко стъбло се образуват малки пернати листа. Горната част на листата е доста гладка. По-долу са така наречените спорангии, в които спорите узряват с течение на времето.

Обрасли храсти от папрат

Основната характеристика на такива папрати е мощна коренова система. Коренището на растението расте хоризонтално в повърхността на почвата, след което от него растат млади издънки. Клоновете на кореновата система навлизат по-дълбоко в почвата, абсорбират хранителни вещества от нея и подхранват земната част на храста.

Допълнителна информация! Благодарение на мощната си коренова система, папратите могат да растат в продължение на няколкостотин години.

Много хора се интересуват къде расте папратът. Най-често такива растения се срещат в дребнолистни гори, разположени в средната лента. По-рядко бракените могат да се видят на празни поляни без дървета.

Някои хора отглеждат това растение самостоятелно за консумация, както и за приготвяне на лечебни отвари. Папратите съдържат редица химически активни вещества, които ги даряват с лечебни свойства:

 • Сапонини. Те помагат за справяне с възпалителните процеси в организма и насърчават метаболизма.
 • Каротин. Почиства тялото от натрупаните токсични вещества.
 • Танин. Насърчава регенерацията на тъканите.
 • Гликозиди. Помага да се отървете от високото кръвно налягане и нормализира нервната система.
 • Масла. Облекчете възпалението и ускорете зарастването на рани по повърхността на кожата.

Отглеждане на открито

Много градинари отглеждат папрати на открито. Има няколко насоки, които да ви помогнат да отглеждате сухара на открито.

Избор на място за засаждане

За да може засадената папрат да пусне корени и да порасне, е необходимо да се намери подходящо място за нейното отглеждане. Засаждането на такова растение трябва да се извършва на сенчести места, дълбоко в градината. Тези сенчести зони с влажна почва са идеални за папрати.

Засенчени площи под дървета - идеални за папрат

Не отглеждайте сухар на добре осветени места, където върху нея може да попадне пряка слънчева светлина. Под ярка светлина храстът от папрат бавно ще се развива. Листата му ще започнат да цапат и да падат.

Допълнителна информация! В някои случаи слънчевата светлина причинява смъртта на засадените храсти.

Подхранване и поливане

Почвата под засаденото на открито място трябва винаги да е влажна. Поради това е необходимо да се полива често. За да се гарантира, че папратът винаги има достатъчно влага, той се полива ежедневно.В същото време не трябва да използвате твърде студена вода, тъй като това може да повлияе негативно на състоянието на кореновата система. Най-често овлажняването на почвата трябва да се извършва в края на пролетта и лятото. През зимата поливането на храста папрат не е необходимо.

Докато се грижите за сухаря, трябва да правите не само поливане, но и торене. Като подхранване можете да използвате следното:

 • Торф. Добавя се в почвата, за да се подобри нейната структура и да се насити с хумус.
 • Дървени стърготини. Те подобряват насипността на почвата, поради което влагата започва да се абсорбира в пъти по-бързо.
 • Азот. Азотсъдържащите торове са необходими за подобряване на растежа на засадените папрати.

Стърготините са най-добрият тор и добър материал за мулчиране на почвата

Отглеждане в домашни условия

Хората, които нямат възможност да засадят сухар на улицата, я отглеждат в апартамент. Грижата за папрат, засадена у дома, има редица функции, с които трябва да се запознаете.

Осветление и температура

В помещението, където расте парената папрат, трябва да има подходяща температура. Растението няма да расте нормално, ако стаята е твърде студена. Температурните показатели трябва да са на ниво 15-25 градуса по Целзий. В редки случаи е позволено температурата да се понижи до 10 градуса над нулата.

Освен това стаята не трябва да е прекалено гореща. Ако температурните показатели надвишават допустимите граници, е необходимо да проветрявате помещението по-често и да започнете чист въздух.

Важно! Ако не е възможно да се поддържа необходимата температура в цялата стая, може да се постави допълнителен нагревател близо до папрата.

Не е тайна, че сухарят не обича ярка слънчева светлина и поради това не може да се отглежда на добре осветени первази. За да отглеждате такова растение, по-добре е да изберете сенчести ъгли на стаята.

Поливане и влажност

Мнозина се интересуват от това каква трябва да бъде влажността на въздуха за сухаря. Обикновената папрат трябва да се отглежда при условия на висока влажност. Ако въздухът в стаята е твърде сух, ще трябва да пръскате листата ежедневно. В същото време е по-добре да пръскате листата два пъти на ден - сутрин и вечер.

Слънчевите первази са най-малко подходящото място за отглеждане на папрати

Когато се отглежда в домашни условия, трябва да напоявате супата обилно и всеки ден. За да направите това, трябва да използвате вода, загрята до стайна температура.

Важно! Ако го поливате твърде рядко, почвата ще изсъхне бързо, което може да доведе до смъртта на храста папрат.

Цъфти ли папратът

Някои хора се чудят дали папрат може да цъфти. Има много различни поверия, според които това растение цъфти през нощта на Иван Купала. Всъщност обаче все още никой не е успял да види цветята на папратите, тъй като те никога не цъфтят.

Развъдни характеристики

Има три основни начина за размножаване на корк:

 • Мустак. Засадената папрат може да се размножава с коренищни мустаци. Тези издънки се изпускат внимателно на дълбочина 8-10 сантиметра и се поливат с вода за вкореняване.
 • Дивизия на Буш. В средата на пролетта можете да започнете да разделяте храстите на папрат. През лятото и зимата това не си струва да се прави.
 • Спорове. Долната част на листните плочи е покрита със специални туберкули, вътре в които са разположени спори. Те могат да се използват за засаждане в земята. Такива спори обаче трябва да бъдат покълнали преди засаждането.

Използването на спори е най-популярният метод за размножаване на папрат

Важно! Покълването на спорите трябва да се извършва 1-2 месеца, докато се образува кореновата система.

Болести и вредители

Bracken, подобно на други растения, понякога страда от болести и вредители. Сред най-често срещаните заболявания са следните:

 • Антракноза. Ако храстът на папрат започне да изглежда болезнен и по листата му се появят тъмни петна, то той е болен от антракноза.За да се отървете от болестта, растението трябва да се напръска с фунгицид.
 • Кореново гниене. Развитието на това заболяване се доказва от пожълтяване и увяхване на листата. За да спре разпадането на кореновата система, храстът трябва да се напоява по-малко.
 • Забелязване. Листата на болните растения са покрити с кафяви и жълтеникави петна. За да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, е необходимо да се отрежат всички засегнати листа.

Листните въшки са най-опасният вредител за папратите

Сред насекомите, които представляват опасност за душата, могат да се различат листни въшки, трипси и мащабни насекоми. Борба срещу тях чрез прилагане на инсектициди.

Папратът е пищно растение, което е идеално за озеленяване на обекта. Хората, закупили семена от папрат на дребно, трябва да се запознаят с особеностите на засаждането и отглеждането на такова растение, преди да ги засадят.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина