Възпроизвеждане на папрат - схема и описание

Размножаването на папрати е особен процес на удължаване на живота на растение, което вече е в процес на отглеждане. Има много видове от него, които се отглеждат у дома или в градината, тъй като растението има висок декоративен ефект и не е капризно в грижите си.

Какво е папрат

Папрати или луги са сред най-древните представители на растителния свят на планетата Земя. Някога те са растяли под формата на високи дървета, а днес растат като ниски храсти, високи около 1 метър. Размножаването на папрати, като щраус, хвощ, скачане, се осъществява с помощта на спори, които се образуват на гърба на листните плочи.

Вътрешна папрат - декоративно широколистно растение

Как се размножават папратите в природата

Папратите се развиват и размножават в дивата природа отнема малко повече време, отколкото у дома. Растението се размножава със спори или пъпки. Всеки сезон растенията от клас Папрат образуват спори и преминават през цикли на спорофити и гаметофити.

Схема и описание на размножаването на папрат по естествен начин независимо в природата:

 • образуването на спорангии върху листата на папрата, вътре в които се образуват спори;
 • след пълното им образуване те се отделят от плочите и се носят във водата или около района с помощта на вятъра;
 • при добри климатични условия от тях израства свръхрастеж, който с помощта на своя ризоид се фиксира в земята;
 • от долната страна на този израстък се появяват женски и мъжки зародишни клетки, вътре в които се извършва оплождане;
 • скоро се появява зигота, която формира кореновата си система и расте в почвата.

Забележка! Спорите се образуват само върху спорови листа, докато папратите също имат стерилни или безполови плочи.

Основните начини за получаване на ново растение у дома

У дома в градината папратите могат да се размножават по много начини. Като правило те се отнасят до вегетативния и споровия метод. Плавните се размножават вегетативно чрез вкореняване на странични въздушни издънки, засаждане на пъпки от пило и разделяне на майчиния храст на няколко части. Споровият метод включва събиране на образуваните спори и засяването им в земята.

Кой е най-ефективният начин

Всички методи се използват широко от собствениците на папрат, така че е трудно да се каже точно кой е по-ефективен. Ако изберете метод с по-висока степен на оцеляване, това е засяване на спори. Това обаче отнема много време.

Ефективността на метода се определя от вида папрат, тъй като всеки сорт има своя морфологична структура.

Разделяне на кореновата система на възрастен храст

Как и кога да споделяте храст

Един от най-ефективните и кратки вегетативни методи за размножаване на лимфоиди е разделянето на възрастен храст. Преди да извършите тази процедура, е необходимо храста да се полива обилно с вода със стайна температура, за да може лесно да се извади от почвата, без да се уврежда кореновата система.

Как да размножаваме закрита папрат чрез разделяне на храста:

 1. Изкопайте предварително дупки с дълбочина 40-60 сантиметра.Дъното им е покрито с дренажен материал и отгоре е поръсено с почвена смес.
 2. Те изваждат растението от старата почва и го разделят на няколко равни части.
 3. Всеки от тях се засажда в отделна дупка или саксия.

Поливането на корен се извършва веднъж седмично и се полива два пъти отгоре с лейка.

Важно! Не можете да споделяте млад храст с една коренна розетка.

Спори на гърба на листата

Как папратите се размножават чрез спори

Този метод е най-ефективен през пролетта след затопляне на почвата. Сеитбата в саксия се извършва през есента или началото на пролетта.

Как папратът се размножава със спори у дома:

 1. Навлажнете почвата от спрей бутилка.
 2. Поръсете спори отгоре.
 3. Поръсете отгоре със земя със слой от 3 сантиметра.
 4. Покрийте отгоре със стъклени или пластмасови контейнери, тъй като е необходимо да се създаде парников ефект.
 5. Когато се появят кълнове, ще трябва да премахвате подслона за 2 часа дневно.

Как да вкорените страничните издънки

На листните плочи на градинските папрати се появяват стрели под формата на финиши, които могат да се вкоренят в земята. До растението, в което се е образувала тази зелена стрелка, трябва да поставите отделен контейнер с хранителен субстрат. Важно е този контейнер да бъде или със същата височина, или малко по-нисък от саксията на родителското растение.

Два контейнера се поставят един до друг и страничен израстък със здрави и стабилни мустаци се огъва на земята. Към него леко добавете пръст. Ако е необходимо, фиксирайте с фиби или тел. След това се овлажнява старателно и двата контейнера се оставят на добре осветено място.

Интересно! След 1,5-2 месеца стрелката ще даде корени и ще се втвърди добре в почвата. Може да се отдели от основния храст и да се пренареди на друго място. Ако е необходимо, пресадете малък разсад в друг контейнер.

На листните плочи се образуват пъпки за разплод

Как да размножаваме папрат с пъпки

Друг вегетативен метод, чрез който папратът може да се размножава у дома, е засаждането на образуваните пъпки върху листата в земята. Папратовидните растения имат способността да развиват странични процеси на дръжките на листните си плочи. Не можете да засадите несформиран бъбрек, той трябва да пусне малки корени.

Внимателно отделете процеса един по един и ги засадете в кутия със субстрат. Навлажнете почвата и я поставете на топло и светло място. Необходимо е да се създаде влажен микроклимат за растежа на бъбреците, така че първоначално те могат да бъдат покрити с филм.

Веднага след като 2-3 листа се появят на разсад, можете да премахнете филма и да ги засадите в отделни контейнери.

Важно! Не трансплантирайте веднага разсад в огромен съд. В ранните години на растеж папратът все пак ще трябва да се премества в по-големи контейнери всяка пролет.

Особености на грижата за покълналите папрати

Последващите грижи за папрат след размножаването се състоят в следните дейности:

 • Влажност на въздуха. Малките разсад след пресаждането са особено чувствителни към влага. Необходимо е да се опитате да го поддържате на високи темпове, особено през зимата с допълнително отопление на помещението. Всеки ден трябва да пръскате храстите от спрей и ако въздухът е особено сух, процедурата може да се повтаря няколко пъти на ден.
 • Редовно поливане по график. Не можете да нарушавате режима и да игнорирате тази процедура, но не е необходимо да преливате растенията. Младите разсад са особено податливи на гниене на корени поради застояла вода в почвата. При засаждане се препоръчва първо да се покрие дренажът на дъното на саксията и едва след това да се напълни субстрата. Също така, не забравяйте да източите излишната течност от картера.
 • Подхранване. Торовете се прилагат най-добре в течна форма, разтваряйки препаратите в обикновена вода и в ниска концентрация. Процедурата се извършва на всеки две седмици. Необходимо е да се използват сложни минерални препарати за храсти от папрат.През този период за нормалното развитие на растението са необходими всички минерали, особено азотът, който помага за изграждането на зелена маса.
 • Осветлението трябва да бъде дългосрочно, но леко разсеяно, за да не изгори нежните листа. Необходимо е да поставите кутия с разсад на южния прозорец през зимата и да прехвърлите на източната или западната страна с пристигането на топли ясни дни.
 • Температурни условия. Разглеждат се най-оптималните показатели през този период - 22-25 ℃.

Домашните папрати лесно се вкореняват след размножаване у дома

Вътрешните папрати са декоративни широколистни вечнозелени храсти, които имат приятен външен вид и са в състояние да освежат всеки невзрачен интериор. Поставя се в офиси и други помещения, за да добави уют. Размножаването на папрат е лесен и ефективен процес, който може да се извърши по най-различни начини. Основното нещо е тогава да осигурите на разсад внимателни и правилни грижи, за да не загубите напълно целия засаден посадъчен материал.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина