Щраус от папрат - как да расте правилно?

Красивата горска папрат е достойна декорация на сенчести хълм или зона под дърветата. Високите ресни, както се наричат ​​удължените му клони, достигат височина от 2 м. Папратът не изисква много внимание към себе си, това е отлично решение за озеленяване на обекта.

Щраус от папрат - какво е това цвете

Щраусът е най-красивият от братята си. Неговият храст се отличава с издълбани листа, буйна зеленина. Храстите на растението са най-високите и тънки сред всички видове папрат. Розетката от големи разчленени листа запазва декоративния си ефект от ранна пролет до късна есен.

Високи тънки храсти - украсата на всяка градина

Друга разлика между щраусовия оператор е поставянето на спори. Ако всички папрати ги имат в долната част на листата, този храст има отделни ресни за спори. Тези клонове се наричат ​​спорофили. Те са къси (до 60 см) и се появяват по храстите през август. Когато спорите узреят, листата стават бордо. През пролетта спорофилите цъфтят и сеят около храста.

Интересно е! Папратът получи името си поради сходството на листа с щраусови пера. Спороносните клони най-много приличат на щраусово перо. Тези клони се сушат и се използват в букети и декорация на дома.

Кратко описание на това как изглежда

Родината на щрауса е Северна Америка. Той принадлежи към семейство Оноклееви. Коренището на храста е луковично. Клоните му се развиват в кръг, растат в горната част на луковицата. Издънките на храста са дълги, понякога достигат до 1,5-2 м. Листните плочи са перисти, всяко перо е тясно и леко навито вътре в листата. Клоновете на папрата се отварят едновременно и в средата на сезона храстът прилича на ваза с празно ядро.

Щраус в ландшафтния дизайн

Папратите често се използват за украса на сенчести насаждения и цветни лехи. Пищната зеленина служи като чудесен фон за композиции с по-ниски цветя на алпийски пързалки или миксбордери. Папратите украсяват бреговете на изкуствени резервоари и малки градински езерца. Те се използват за украса на стволовете на високи дървета.

Декорация на зелено езерце

Сортове и сортове щраус

Сортовете от този вид включват папрати, които много приличат на щраус. Те са пенсилвански и пухкави сортове. Източният щраус има по-изящен външен вид и изисквания за грижи.

Изкуствените разновидности на обикновената щраусова папрат се различават по размера на храста и листата. Royal, Jumbo, Erosa и Tousled Feathers са всички негови хибриди.

Характеристики на засаждане и грижи за щраусова папрат в градината

Папратът е запазил растящите си навици в гората - тя обича много влага, разсеяна светлина, лека широколистна почва. Ако условията са изпълнени, храстът ще избухне в цветното легло и ще запълни цялата си територия. Това трябва да се вземе предвид и растежът на растението да се защити с ограничители, вкопани в земята (парчета шисти, калай, каучук). Ако не е възможно да ги инсталирате, от време на време трябва да премахвате младите издънки, като ги изкопавате.

Има ли нужда папрат от осветление

Растението се нуждае от слънчева светлина, но трябва да бъде разсеяна.Най-добре е да е сянка от дърво. Храстите могат да растат на открити площи без засенчване. Дори да му осигурите достатъчно ниво на влага, не очаквайте, че храстът ще нарасне и ще се разпростре.

Забележка! Колкото повече слънчеви лъчи са в мястото на растеж, толкова по-малък ще бъде храстът и неговите листа.

Дати на кацане

Оптималното време за засаждане и презасаждане на папрати е началото на пролетта или края на август. Необходимо е време, докато млад разсад израства коренова система.

Често се случва по време на продажбата корените на деленката да са дълго време без пръст и влага. След като сте закупили леко увяхнал млад храст, не трябва да се надявате, че той ще изчезне, ако го поливате обилно при засаждане. Спасението на такъв разсад ще бъде премахването на всичките му wai. Трябва да отрежете всички клони, като оставите част от около 10 см. Младият храст може да не пусне нито един клон през настоящия сезон, но следващата пролет на мястото за засаждане ще има силна и здрава щраусова птица.

Избор на място и подготовка на почвата

Мястото за засаждане на папрат трябва да е на сянка или полусянка. Корените на храста са повърхностни, поради което при благоприятни условия те бързо изграждат деца около тях на достатъчно разстояние. Щраусът изпълва цветното легло много бързо. Мястото, където расте храстът, трябва да бъде защитено от вятъра. Деликатните листа се откъсват лесно от неговите импулси, губейки декоративния си ефект.

Ако подготвите добър субстрат за храста и го допълвате всеки сезон, той няма да се нуждае от торене. Почвата трябва да е като в гора - лека, листна, дишаща. Ако засадите папрат в градината под дърветата, падналите листа ще са от полза само за цветното легло. Презрелите листа ще бъдат отлично подхранване и обновяване на почвата за зелен храст.

Как се напоява щраусова птица

Режимът на поливане зависи от мястото, където расте растението. Поради разпространението си vai, папратът задържа влагата под храста, но не трябва да чакате, докато почвата около луковицата изсъхне. Постоянната влага ще бъде оптимална за папрата. В горещите летни дни храстът се нуждае от специално внимание.

Важно! Поливането е от решаващо значение за здравословния растеж на папрат.

Как папратът възпроизвежда щраусово перо

При добри условия за растеж храстът бързо придобива деца. Важно е да изчакате, докато младият храст развие добра коренова система и може да расте, без да се храни от корените на майката. След пускането на няколко клона, разсадът е готов за джигиране. Трябва внимателно да се изкопае и да се отдели от майчиното растение. Малък храст може да бъде трансплантиран в саксия за вкореняване и след това засаден в цветна леха. Препоръчително е да прехвърлите земята от саксията на ново място за растежа на млад храст.

Малките деца могат да бъдат получени чрез изтъняване на цветното легло от свръхрастежа

Друг начин за размножаване е чрез спори. Храстите са по-високи, по-здрави и по-силни. Тази процедура обаче отнема време и усилия. Спорите се събират на добри листа, върху които се поставят соруси (група спори). Веднага след като сорите станат кафеникавокафяви, можете да започнете да ги събирате. Това обикновено се случва в края на август - началото на септември. Изсушават се и се засяват върху смес от торф и листна почва.

Папратът се нуждае от оранжерия, топлина и постоянна влага. Когато кълновете са с дължина 5-6 см, трябва да започнете да ги подготвяте за открита площ. Оранжерията трябва да се проветрява всеки ден, като се започне от 15 минути, като всеки път се увеличава времето. Така засадените храсти се преместват в открита земя след 1,5-2 години. На тях трябва да се гледа като на възрастни.

Подрязване и подслон за зимата

Не е нужно да подрязвате папрата. Листата му служат като отличен мулч за корени и почвен тор. Така храстът ще зимува по-добре. През пролетта, ако опашката на сухите листа, останали на храста, ще развали външния вид на храста, можете да премахнете старите листа.

Мразоустойчивата щраусова птица не се нуждае от подслон, ако не става дума за млад разсад.Ако папратът е бил засаден през есента, можете да мулчирате луковицата с торф или сухи листа.

Интересно е да се знае! Веднъж на всеки три години храстът се разрежда, като се отрязват излишните клони на гъсти храсти.

Болести и вредители

Щраусите практически не боледуват. Те са устойчиви на гниене и градински инфекции. Единственият проблем, който може да възникне по време на растежа им, е гъбичната инфекция. Торбестата гъба заразява листата на папрат, покривайки ги с кафяви петна. Засегнатата листа се отстранява и изгаря, а останалите зелени се третират със системен фунгицид.

Вредителите, които заразяват младите издънки на храста, включват пеперудата джудже. Ларвите му изяждат младите зелени на растението. За да запазите декоративния ефект на папрата, можете просто да съберете ларвите (от които обикновено няма много) и да ги унищожите.

Ларва на пеперуда от тънки червеи

Щраусовата папрат е прекрасен зелен декоратор на сенчести зони на градината. Ако засадите само един храст, след няколко години можете да получите ярко зелено плътно цветно легло. Основното предимство на щрауса е, че не изисква много време и внимание по време на процеса на отглеждане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина