Коса Венера - описание и грижи у дома

Коса на Венера - така поетично се нарича един от сортовете папрат, който е широко разпространен сред производителите на цветя. Това растение не само украсява къщата с издълбаните си листа, но и неутрализира болестотворните гъбички.

Как изглежда косата Венера, към кое семейство принадлежи?

Косата Венера (Adiantum capillus-veneris) обикновено се приписва на рода папрати, семейство Pteris. Това многогодишно растение се характеризира с факта, че листата му са способни да отблъскват водата.

Коса от девича венера

На външен вид цветето е тревисто растение с височина 30-40 см с тънко пълзящо коренище и ажурни листа, боядисани в сиво или ярко зелено. Листните плочи на дълъг кафяв дръжка (дълъг 25 см) могат да бъдат редуващи се или противоположни. Листовете имат силно разчленена плоча с много меки сегменти.

На бележка! При добри грижи цветето може да живее у дома повече от 10 години.

Често срещани сортове

Най-популярните видове девически коси за поддържане в къщи:

 • стоп;
 • търг;
 • финокос;
 • Руди;
 • красив;
 • опашка.

Лечебни свойства

Листата на цветето се използват за приготвяне на прахове и сиропи, които имат отхрачващо, антипиретично и антимикробно действие. Тинктура се използва за лечение на псориазис и с помощта на отвара от моминска коса пърхотът се елиминира.

Накратко за историята на появата

Районът на разпространение на тази папрат се счита за Бразилия и горите на Южна Америка. Дивите видове в естествени условия могат да бъдат намерени в Кавказ и Крим. Стайни растения се срещат по целия свят.

Характеристики на грижите за растение у дома

Отличителна черта на цветето е бързият му растеж. Това не е трудно да се постигне. Косата на Венера е цвете, което не поставя високи изисквания към грижите.

Температура

Оптималната температура за добър растеж на цветя е + 16 ... +20 ºС. Растението може да понася студено време до +10 ºС, но по-ниските температури водят до загиване на листата.

Допълнителна информация. Саксията с папрат не трябва да се поставя в близост до радиатори и нагреватели.

Осветление

Изобилието от слънце влияе отрицателно върху растежа и състоянието на цветето. В дивата природа папратите се срещат най-често в сенчести райони. У дома прозорците с изток или север ще бъдат подходящи условия за местоположението на цветето. В стаи с изложение на запад е по-добре да извадите саксията от перваза на прозореца в дълбините на стаята.

Осветление на цветя Венера за коса

Поливане

Честотата на поливане зависи от сезона и температурните условия. През летните дни е необходимо да поливате цветето 3 пъти седмично. Важно е да се гарантира, че почвата винаги остава леко влажна, докато не трябва да се допуска стагнация на водата.

Важно! Пълното изсъхване на почвата води до смъртта на момичето.

Пръскане

Ако влажността на въздуха е в рамките на нормалното, тогава Венера на косата не трябва да се пръска. Допълнително овлажняване е необходимо само ако настъпи екстремна топлина и влажността на въздуха е ниска. В този случай можете редовно да пръскате цветето с топла вода.Друг ефективен начин за регулиране на влажността е поставянето на мокри камъни до саксията.

Влажност

Папратите се адаптират добре към условията на живот в апартамент. Те могат да издържат на спад на влажността на въздуха до 20%, но най-добре е тази цифра да бъде около 50%. При сух въздух растението се нуждае от допълнителна влага.

Грундиране

Косата Венера принадлежи към онези видове цветя, които предпочитат рохкава питателна почва. Ако подготвяте почвата сами, тогава трябва да смесите 2 части торф и 1 част листна почва. За подобряване на ронливостта може да се използва малко количество пясък.

Важно! За да се предотврати стагнацията на водата и загниването на корените, на дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой.

Подхранване

През периода на активен растеж на цветето (започвайки през пролетта) торовете се използват 2 пъти месечно. Опитните производители на цветя препоръчват последователно добавяне на минерални и органични превръзки.

Особености на грижите през зимата, период на покой

От октомври растежът на папрата се забавя, растението навлиза в период на покой. По това време е важно да му осигурите почивка. Водната коса на Венера през есенните и зимните месеци трябва да се прави веднъж седмично. Торовете не се препоръчват да се внасят в почвата.

Кога и как цъфти

Косата на Венера принадлежи към класа Fern. Такива растения нямат цветя както в дивата природа, така и в закрити условия. Размножаването става с помощта на спори.

Коса Венера растителни спори

Подрязване

Девическата коса се отрязва само ако е необходимо да се отстранят сухи, пожълтели или изгнили листа. Процедурата трябва да се извършва с остър инструмент.

Как се размножава косата Венера

За да се получи ново растение, се използват следните методи за размножаване:

 • вече растение за възрастни е разделено на няколко части;
 • засаждане на семена (спори).

Те се различават по ефективност и продължителност, така че си струва да проучите и двата метода, преди да започнете работа.

Покълване на спори

Преди засаждане трябва да подготвите почвата и самите спори. Почвата се изсипва в нисък, широк съд, уплътнява се малко и се разлива с вряща вода. Това се прави за елиминиране на патогенни гъбички и бактерии. Спорите се поставят за известно време в слаб разтвор на калиев перманганат, като по този начин се увеличава устойчивостта на бъдещите кълнове към отрицателни влияния на околната среда.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на семена от девически косъм:

 1. Спорите се разпръскват равномерно в кутията. Не е нужно да копаете в тях, тъй като това ще удължи процеса на покълване и ще намали шанса за ухапване.
 2. Над контейнера е опънат филм, поради което ще бъде постигнат парников ефект. Веднъж на няколко дни филмът се отваря за пръскане и проветряване на почвата.
 3. Кутията за семена се поставя на топло и светло място. Може да отнеме време за появата на разсад. В някои случаи кълновете се появяват в рамките на 2 седмици, понякога отнема повече от месец.
 4. След появата на кълновете филмът се отстранява и контейнерът се поставя на добре осветено място (не под директни лъчи).

Порасналите силни разсад могат да бъдат преместени в саксия на постоянно място.

Засаждане на коса на Венера

Разделяне на храста

Размножаването на папрат с девствена коса чрез разделяне на коренището е най-добро през пролетта. За целта извадете бучка пръст от саксията и внимателно разгледайте коренището. Важно е да проверите за гниене и повреди. Ако бъдат открити, лошите части на корените се отрязват с остър нож.

Освен това трябва да обърнете внимание на броя точки на растеж. Ако на майчиния храст няма достатъчно от тях, растението не трябва да се разделя. Има голям риск цветето да не пусне корени.

Веднага след разделянето на храста, корените в местата на среза трябва да бъдат обработени с въглен. След това всички деленки се засаждат в подготвени саксии с пръст.

Прехвърляне

Най-добре е да направите трансплантация на цвете през пролетта, дори преди да дойде периодът на активен растеж. Ако се трансплантира млад храст, тогава най-добре е да вземете плитка саксия. За зрелите растения, от друга страна, саксията трябва да е достатъчно голяма.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

При неправилна грижа цветето започва да изсъхва и да умира. Ако забележите тези промени навреме, коригирането на условията на задържане ще помогне за възстановяването на растението.

Листата пребледняват

Косата Венера може да обезцвети листата. Цветът се превръща от ярко зелен в белезникав или жълтеникав. Причините за тези промени:

 • излишък на светлина или излагане на пряка слънчева светлина;
 • липса на торове;
 • твърде често поливане или застояла влага.

Върховете на листата изсъхват

Ако върховете на листата станат сухи, това показва силна топлина и липса на влага. За да премахнете признаците, трябва да пръскате растението по-често.

Вредители

Maidenhair е сравнително рядко изложен на болести и вредители. Тази особеност може да се обясни с факта, че листата му имат бактерицидни свойства. От насекомите скалната насекома и папратовата листна въшка могат да се заселят върху растението. За да се премахнат паразитите, цветето трябва да се третира с инсектициди за стайни растения.

Знаци и суеверия

Най-добре е да уредите косата Венера в женската спалня. Според суеверията тази папрат засилва женската енергия. Въпреки това, във всяка друга къща или офис, тя също ще трябва да бъде на мястото си, тъй като цветето елиминира негативизма и дава на обитателите на стаята спокойствие и самочувствие.

Растението изглежда великолепно дори без цветя

За производителите на цветя, които търсят цъфтящи растения, косата Венера не е подходяща, тъй като папратът не образува пъпки. Тази характеристика обаче изобщо не влияе на красотата на многогодишното растение. Необичаен външен вид осигуряват издълбаните листа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина