Вътрешна нощница: примери за грижи и основните сортове растения

Много градинари са запознати с цветето на нощника като декоративно растение. Културата не е по-малко ценена заради своите лечебни свойства. Това е много интересно растение, което може да бъде трева, храст, дърво, да има пълзящо, изправено или полегнало стъбло, в зависимост от конкретния взет сорт.

Декоративността на нощника не се крие само във факта, че цъфти красиво. По време на плододаването лечебното красиво цвете е покрито с малки плодове под формата на лъскави топчета. Тъй като плодовете узряват неравномерно, всяко зрънце може да бъде боядисано в различни цветове: бледо жълто, оранжево, тъмно червено.

Nightshade е много ярко декоративно растение

Основни видове

Вътрешната нощница е от семейство Solanaceae. Най-често срещаните му видове включват следното.

Бодлива нощница

Този сорт е плевел, който расте на височина до един и половина метра. Магарешката бодлива има право и разклонено стъбло, осеяно с жълтеникави тръни.

Бодливата нощница не е най-привлекателното растение

Листата са продълговати, перисто разчленени. Бушът цъфти с жълти цветя, които се намират главно в горната част на стъблото. Цъфтежът настъпва от юни до началото на септември. Растението магаренка започва да дава плодове през октомври. Това е едногодишна и топлолюбива култура, която предпочита рохките почви. Отглежда се изключително от семена.

Нощно жълто

Говорейки за разновидностите на културата, не може да не се спомене жълтата нощница. Този храст расте средно до половин метър, различава се в разпространението. Листата на сорта са доста малки, цветята са бели, образуват се в големи количества. Периодът на цъфтеж продължава почти през лятото. Плодовете на нощника са доста дребни, сладки на вкус и жълти на цвят.

Прилича на жълта нощница в природата

Други сортове

В допълнение към изброените, има няколко вида нощници, които са особено високо оценени от производителите на цветя. Те включват:

  • гигантска нощница, нарастваща до шест метра височина и цъфтяща не с единични цветя, а с метли;
  • разнообразие от жасминова нощница, растяща при благоприятни условия до четири метра с бели цветя, силно наподобяващи жасмин;
  • венеландската нощница, също достигаща четири метра в дивата природа в родината си в планините на Централна Америка;
  • Зеленчук, който е вечнозелен храст, който цъфти почти от самото начало на пролетта до късна есен.

За ваша информация. Когато отглеждате всякакви разновидности на нощница, на закрито, не трябва да очаквате цветето да нарасне до гигантски размери.

Домашни грижи

Най-често в домашни условия се отглеждат декоративна фалшива нощница и някои джудже форми на домашен нощник, достигащи не повече от 30 сантиметра височина.

За да е възможно най-успешно отглеждането на нощник като стайно цвете, за него трябва да се създадат най-удобните условия. Въпреки че храстът не е особено причудлив, ще трябва да се спазват определени правила и изисквания.

Температура

През лятото цветето ще бъде доста удобно при стайна температура. Но не трябва да се държи на первазите на прозорците от южната страна. Там храстът ще бъде прекалено горещ.

Важно! Nightshade не понася много добре екстремни горещини, но отлично преживява значителната разлика между дневните и нощните температури.

През зимата се препоръчва да държите растението в хладни условия. Оптималният температурен диапазон ще бъде от +12 до +15 градуса.

Подхранване

За да може декоративният нощник да цъфти и да дава плодове достатъчно обилно за домашни грижи, той ще се нуждае от голямо количество хранителни вещества.

Подхранването трябва да се прави през пролетта и лятото два пъти месечно. Препоръчва се да се използва всеки сложен тор, предназначен за цъфтящи растения.

През зимата цветето или не се храни изобщо, или го правят, като използват половината от дозата, препоръчана от производителя, и не повече от веднъж месечно.

Почвата

Подходяща почва за това стайно растение с червени плодове е почвената смес, която включва трева, торфена почва, хумус и пясък. Всичко се смесва в равни пропорции, само хумусът може да бъде включен в почвата два пъти повече.

Поливане

Необходимо е систематично и обилно поливане на декоративни храсти в периода на интензивен растеж и когато се формират плодовете. Поливането трябва да става, когато почвата изсъхне.

През зимата цветето също трябва да се полива, но много по-рядко. Освен това, колкото по-ниска е температурата в помещението, толкова по-малко поливане ще е необходимо.

Важно! Почвата не трябва да се оставя да изсъхне, това се отразява неблагоприятно на растежа на културата.

В допълнение към поливането, растението се нуждае от периодично пръскане. Храстът реагира много благоприятно на висока влажност, трябва да се поддържа целогодишно. Можете да постигнете желания показател за влажност не само чрез пръскане, но и като поставите саксията с цветя в тава с мокри камъчета или експандирана глина, така че дъното на саксията да не влиза в контакт с вода. Ако въздухът в помещението, в което се отглежда нощенката, е твърде сух, храстът няма да даде добри плодове.

Прехвърляне

Експертите препоръчват презасаждане на всякакъв сорт пасхар в началото на пролетта, преди цветето да започне активно да расте. Почвата за пресаждане трябва да е сигурна, че избира хлабав и добре пропусклив въздух. Необходимо е да се направи дренаж, например, от експандирана глина. Без него грижата за растението ще бъде безполезна - излишната влага няма да се отстрани достатъчно добре от саксията и кореновата система може да започне да гние.

При пресаждането цвете, представящо семейство Solanaceae, се отрязва с около една трета, едва след това се трансплантира на ново място.

Интересно. Тъй като продължителността на живота на домашната нощница не е твърде дълга и тя започва да расте бързо и да губи своите декоративни характеристики, препоръчително е изобщо да не се трансплантира тревист храст, а да се възпроизведе чрез рязане.

Подрязване

За вътрешната нощница пълноценната грижа няма да работи без периодично подрязване. Тази процедура се извършва главно когато растението спре да дава плодове или расте твърде много. Подрязването значително подобрява цялостното състояние на нощника.

Важно е да съкратите стъблото - това ще активира растежа на страничните клони. Прищипването на върховете ще доведе до подобен резултат.

Методи за размножаване

Размножаването на закрито растение се извършва по два основни начина: чрез семена или чрез резници.

Отглеждане от семена

Отглеждането на закрит нощник от семена ще изисква малко листна почва. Внимателно се пресява, изсипва се в контейнер. Семената се разстилат внимателно по повърхността на почвата и се поръсват с пясък в малко количество. След това остава само леко навлажняване на земята и преместване на контейнера с разсад на топло място.Важно условие, което трябва да бъде изпълнено за успешното покълване на посадъчния материал, е контейнерът със семена да бъде покрит със стъкло или найлоново фолио. Средно разсадът започва да се появява две седмици след засаждането. Тъй като разсадът расте, ще е необходимо да се гмуркате два пъти, след което младите разсад могат да бъдат трансплантирани на постоянно място на растеж.

Пасинови семена са свободно достъпни във всички специализирани магазини.

Вкореняване на резници

Не по-рядко от семената културата на пасхарката се размножава чрез вкореняване на стъблени резници. Изрязаните клони не е необходимо да се изхвърлят по време на пролетната резитба. Изберете най-силния от тях и се опитайте да ги изкорени. За това секциите на стъблото се поставят в смес от торф и пясък или вермикулит, докато се появят корени.

Nightshade често се отглежда от резници

Веднага след като първите корени се появят при изрязването, те се настаняват в отделни саксии. След пресаждането е достатъчно да прищипите растението, за да подобрите разклоняването.

Важно! Ако ще отглеждате декоративна нощница на прозореца си в апартамент, трябва да сте сигурни, че нито децата, нито домашните любимци могат да стигнат до нея. Плодовете на красивия храст са отровни. Тяхната употреба в храната може да причини значителна вреда на организма.

Като цяло това цвете ще се побере в почти всеки интериор и ще бъде прекрасна декорация за апартамент, дом или офис. Най-важното е да се справяте внимателно и да се грижите правилно за него.

 

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина