Pedilanthus titimaloid - грижи и размножаване на стайно растение

Стайният цветен педилантус пристигна в Русия от САЩ. Екзотичният му вид привлича производители на цветя от много години. Може да расте като храст, сочен. Преди да внесете това уникално тропическо цвете във вашия дом, трябва да се запознаете с неговите характеристики и да разберете как правилно да се грижите за него.

Педилантус - що за цвете е, към кое семейство принадлежи

Педилантусът, или педилантус, принадлежи към сукулентите от семейство Euphorbia. Името на вида е от гръцки произход и се превежда като „цвете“ и „обувка“. Когато растението се среже и повреди, се появява дебел бял сок.

Педилантус на открито

Кратко описание, история на произхода

В естествената си среда видът расте в тропически и субтропичен климат. Цветето на педилантуса може да се намери в абсолютно всички щати на Америка. Външният вид на растението пряко зависи от региона на местоположението му.

Сортове сортове

Ако културата расте в изключително сух климат, то това е сочен вид, който няма листа върху месести издънки. Едно цвете може не само да натрупва влага, но и да я задържи дълго време.

Във влажен климат реколтата расте като храст, който расте до 2 м височина. Именно оттам произхожда добре познатият подвид - титималоид педилантус. Само той успя да "опитоми" животновъдите.

Забележка! В леко сухи райони педилантусите растат в големи дървета, които могат да достигнат 2-3 м височина.

Стъблата на растението са дебели, могат да достигнат 1-2 см в диаметър. Цветът на листата варира от маслинено до сиво. Формата на листната плоча може да бъде овална или яйцевидна. Характеристика - заострени върхове и вълнообразни ръбове.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

В естествени условия растат огромен брой видове, но само няколко са се утвърдили в условията на къщата.

Голям педилантус (Pedilanthus macrocarpus)

Видът не е надарен с листа. Кръглите клони могат да бъдат зелени или сиви. Цветът се променя в зависимост от условията на отглеждане. Интересна особеност на сорта е, че издънките могат дълго време да съхраняват вода в себе си. Удебеляването на стъблата не е необичайно.

Pedilanthus macrocarpus

Pedilanthus tithymaloides

Най-любопитният от видовете. Цветята му имат интересна форма и донякъде приличат на мъничка птица. Листните плочи са не само обрамчени с бели конци, но и имат бели петънца в центъра.

Титималоиден сорт

Сортът има и друг сорт - пъстър педилантус. Отличителна черта са вълнообразните листа с малки дръжки. Стъблата са с зигзагообразна форма, появата на всеки млад лист променя посоката на растеж. През октомври видът започва да цъфти активно.

Pedilanthus finkii

Този сорт расте в тропически климат. За него е подходяща рохкава и лека почва. Зигзаговите листа са оцветени в ярко зелено. Той има друго име - пъстър педилантус.

Педилант Финка

Как да се грижим за педилантус титималоид у дома

Основната причина, поради която сукулентите са толкова обичани от производителите на цветя, е тяхната лекота на отглеждане и грижи. Педилантусът е абсолютно непретенциозен към външни фактори, но не трябва да се забравя за необходимите мерки. Благодарение на компетентните грижи, той ще удивлява с външния си вид в продължение на много години. За растение за педилантус домашните грижи се състоят в изпълнение на редица условия за задържане.

Осветеност и температурни условия

За педилантуса грижата се състои в избора на най-осветеното място. Не се препоръчва пряка слънчева светлина. В пика на слънчевата активност е препоръчително да засенчите цветето. Дори през зимата, през периода на покой, допълнително осветление се използва за млечни водорасли. Дневните часове не трябва да са по-кратки от 12 часа.

Допълнителна информация! През зимата е по-добре да използвате фитолампи за отглеждане на педилантус. Обикновените халогенни лампи със студена светлина са идеални за подсветка.

Поставяне на цветя

В горещо време чистият въздух има благоприятен ефект върху растението. Чудесно място за това е балкон или улица. През периода на покой повишената температура на въздуха води до промяна в зеления цвят на листата.

Стайното растение pedilanthus е абсолютно безразлично към температурните крайности. През лятото температурата може спокойно да варира от +20 до +28 ℃, през зимата може да спадне до +14 ℃.

На бележка! Ако температурата падне твърде много, зеленината може да падне. В това няма нищо лошо, през пролетта зелената маса отново ще порасне.

Правила за поливане и влажност

Поливането се извършва само в момента, когато листните плочи започнат да падат. Друга насока за овлажняване на почвата е изсушаването на почвата на дълбочина 2-3 см. През периода на покой видът се полива не повече от 2 пъти месечно.

За овлажняване използвайте топла, утаена вода. Поливайте директно под корена. При поливане не трябва да се допуска попадане на течност върху листните плочи и ствола.

Изгледът не изисква допълнителни водни процедури. Не е необходимо да се пръска или поддържа на определено ниво на влажност в помещението. Възрастен цвете е в състояние да направи без вода за дълго време. Ако държите сукулента дълго време без влага, той ще започне да отделя листата си, но няма да умре.

Допълнителна информация!Ако се планира дълго пътуване, тогава близо до централата се поставя отворен съд с вода. Това ще позволи на цветето да абсорбира необходимата влага с въздушни капчици.

Подхранване и качество на почвата

За вида се използва рохкава и дренирана почва. Това ви позволява да не се храните. При необходимост използвайте течни препарати, предназначени за кактуси или сочни култури. През зимата е строго забранено да се прилагат торове.

Забележка! Педилантусите са изключително негативно настроени към азотните торове. Използването им може да убие растението.

Размер на контейнера за цветя

Саксията за педилант може да бъде направена от пластмаса, глина или керамика. Размерът на контейнера трябва да съответства на размера на корените.

Важно е да знаете! Поради факта, че кореновите процеси са малки, засаждането на млечни водорасли в контейнер, който е твърде голям, може да доведе до подкисляване на почвата.

Младите цветя са най-добре засадени в малки контейнери. На дъното се полага експандирана глина или чакъл. Добавянето на дървени въглища към дренажа обеззаразява почвата.

Подрязване и презасаждане

След зимен сън растението се подрязва. Това позволява не само да образува красива корона, но също така носи санитарни функции. По време на резитбата остават процеси от поне 10 см, като всяка трябва да има поне 2-3 спящи пъпки, които веднага израстват.

Можете да трансплантирате растението 1-2 пъти годишно. Операцията се извършва, когато обемът на саксията се запълни с корени. Следващият контейнер трябва да е с няколко сантиметра по-голям от предишния. Важно е да започнете да пресаждате в момент, когато цветето вече е напълно адаптирано след зимен сън.

Действия по трансплантация:

 1. Контейнерът се пълни с дренажен слой.
 2. Част от подготвения субстрат се излива.
 3. Колкото е възможно по-внимателно, цветето се поставя в подготвена саксия.
 4. Кореновата система е покрита с почва.
 5. Най-горният слой е внимателно уплътнен.
 6. Произвеждат силна почвена влага.

Забележка! След разсаждането растението се оставя да почине 2-3 дни. За целта той се поставя на сенчесто място.

Особености на цъфтящите растения

Спазването на правилата за домашни грижи за титималоидния педилантус води до появата на красиви и необичайни съцветия. Не всеки опитен цветар може да каже как цъфти педилантус. Това се дължи на факта, че дори и най-малкото нарушение на правилата за грижа не позволява на растението да цъфти.

Млечни цветя

Цъфтежът настъпва от декември до януари. Паникуларните съцветия се образуват в самите върхове на клоните. Прицветниците са най-декоративни, а не цветя. Цветът варира от розово до ярко червено.

Период на активност и почивка

Ако периодът на активност на растенията е твърде дълъг, това може да доведе до липса на цъфтеж. Когато температурните изисквания не се спазват по време на вегетационния период, това води до "падане на листата". Какво да направите, ако листата на педилантуса падат в момента на максимална активност? На първо място, коригирайте температурата на мястото, където расте цветето.

Допълнителна информация! По време на почивка е важно да се поддържа хладен микроклимат в помещението не повече от 13-15 ℃. По това време е строго забранено торенето на цветя. Поливането може да се извършва не повече от 1 път за 30 дни.

Видове и форма на цветя

Цъфтежът на педилантуса е изобилен, в същото време на растението може да има от 50 до 60 необичайни съцветия. Цветовете Pedilanthus имат външна прилика с дамските обувки. Поради тази особеност цветето е наречено „Обувки за феи“.

Форма на цвете

Методи за възпроизвеждане на цветя

Как да размножавате педилантус у дома? Има само два начина за размножаване на педилантус: чрез семена, резници.

Размножаване чрез апикални резници

За вида pedilanthus размножаването чрез резници се извършва в началото на пролетта. За това се избират най-силните и мощни клонове. Процедурата се извършва на етапи:

 • дръжката се отрязва с възможно най-острия нож или острие;
 • бъдещият разсад се измива със студена вода;
 • издънката се суши при стайна температура за 24 часа;
 • за да вкорените педилантус, използвайте лека почва; получената тапицерия се засажда в смес от перлит или речен пясък;
 • важно е температурата на почвата да се поддържа около 22-25 ℃.

Забележка! Процесът на вкореняване се извършва в рамките на 3 седмици. След това цветето се трансплантира в подходящ съд.

Разделяне по резници

Често неопитните производители прибягват до вкореняване на педилантус с вода. Ако поставите прясно нарязан дръжка в чаша вода, тогава буквално в рамките на 2-3 седмици можете да видите първите корени.

Размножаване със семена

Pedilanthus се размножава и чрез семена. Семената могат да бъдат събрани сами или да бъдат закупени в специализиран магазин. Преди засаждане в земята, посадъчният материал трябва да се накисва. За тези цели един манганов разтвор се е доказал добре. Засаждането се извършва в неутрална почва на дълбочина не повече от 1 см. При този метод на отглеждане сортовите характеристики на вида не се губят.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

При този тип проблеми възникват само поради грубо нарушение на правилата за грижа за растението:

 • Храстът не цъфти.
 • Растението хвърля зеленина.
 • Долните листа изсъхват.
 • Листните плочи променят цвета си.
 • Формата на леторастите се променя, стъблата се удължават.

Имунитетът на този вид е силен. Това е основната причина, поради която практически никакви болести не се „придържат“ към това растение. Понякога педилантусът е засегнат от гъбични инфекции.

Ако не спазвате правилата за грижи, сукулентът може да бъде атакуван от вредни паразити: паякови акари, обикновени червеи, цветни листни въшки, пеперуда белокрилка.

Как да се справим с тях

Проблемите се решават с помощта на компетентна корекция на условията на задържане: спазване на режима на почивка, наличие на светлина и навременно овлажняване на почвата.

На бележка! При болест на педилантуса на първо място се отстраняват всички заразени листа и части от стъблото.

Спешната обработка на цветето със сапунена вода и инсектициди ще спаси от нашествието на вредители. Също така, в случай на поява на насекоми върху растението, всички области, повредени от паразити, се отстраняват.

Pedilanthus titimaloid

Педилантусът не е просто непретенциозно растение - той е елегантен представител на семейство Молочаеви. Поставянето в добре осветена зона и създаването на "тропическа" среда ще доведе до изящното цвете, което ще цъфти обилно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина