Pedilanthus: домашни грижи и методи за разплод

Много любители на цветята ценят саксийни растения с красиви цъфтящи или невероятни цветя и листа, но има и ценители на екзотични екземпляри. И най-необичайният, разбира се, е педилантусът, цъфтеж, който ще привлече вниманието на всички. Растението се нарича още „дяволският гръбнак“.

Как изглежда педилантус?

Цветето педилантус принадлежи към семейство Euphorbia. Обикновено това са гъсто разклонени храсти, които растат предимно в естествената среда на Централна, Северна и Южна Америка. Необичайната форма на цветето под формата на обувки е характерна разлика между педилантус и други растения, поради което те са станали толкова популярни сред производителите на цветя любители.

Цъфтящ педилантус

Височината на храстите често достига два метра. Издънките са месести, леко зигзагообразни. Малки, продълговати, леко набръчкани листа, в зависимост от вида, могат да имат различен цвят (наситено зелен или зеленикав със светла граница), дори да изглеждат малко като изкуствени. Вътрешно цвете pedilanthus произвежда цветя във формата на чадър с ярко розов цвят.

Често срещани сортове

Днес флористите наброяват 15 разновидности на педилант. Неговите представители могат да имат различна структура и цвят на цветята. По-долу са най-популярните видове, които се отглеждат от руските производители на цветя.

 • Едроплоден педилантус - стайно цвете с месести стъбла. Сиво-зеленият сочен растеж може да съхранява вода. Почти атрофираните листни плочи приличат на малки заоблени люспи. Върховете на процесите се образуват червени цветя с лъскави венчелистчета.
 • Педилантус е титималоид. Некапризно стайно растение е разклонен храст, който е покрит с яйцевидни листни дръжки. Дължината на листа достига 10 см, а ширината е 5 см. Те са боядисани в яркозелени, розови, бели или млечно-кремави нюанси. Цветът на един и същ вид директно зависи от количеството светлина в стаята и други условия на живот. С появата на млади издънки и листа стъблото е леко извито и придобива леко стъпаловидна форма. По върховете на клоните се появяват малки съцветия от 5-7 пъпки. Pedilanthus titimaloid, домашната грижа за която е лесна и проста, произвежда червени или оранжеви цветя. Максималната височина на храста е 2 м. Образуват се много малко странични издънки.

Pedilanthus titimaloid

 • Педилант Финка. Първият потомък на влажните тропици под формата на малко дърво има красива разперена корона. Поради интересния си външен вид този сорт сукуленти е обичан от много производители. Малките листа с овална форма имат лъскава повърхност и богат зелен цвят. Те растат по-големи в горната част на растението, докато голото стъбло придобива зигзагообразна форма. За да отгледате цвете, ще ви е необходим лек субстрат, който осигурява свободен достъп на въздух до кореновата система.
 • Pedilanthus koalkomanensky. Цъфтящо сочно растение се откроява с външния си вид от другите сортове. Неговите издънки са практически голи и растат само на групи. Поради това се образува гъст храст. Листата на растението са много малки и практически невидими.Това сочно растение абсорбира и съхранява влагата добре. Дори и в сух климат, koalkomanensky pedilanthus ще се чувства добре. По време на фазата на цъфтеж сукулентът има ярко розови или червени съцветия-обувки. Те цъфтят само по върховете на леторастите.
 • Педилантус шпора. Вечнозеленият гигантски смърч се смята за най-високото дървовидно растение сред всички видове педилантус. Височината му може да достигне до три метра. Листата имат лъскава повърхност и наситено зелен цвят. На леторастите на сочен в богат зелен цвят се образуват леко вълнообразни, удължени листа. Въпреки че този сорт растения се счита за вечнозелен, под въздействието на ниски температури и с липса на влага, той може да хвърли листа.

Педилант Финка

Характеристики на домашните грижи

Домашната грижа за растенията не изисква много време и никакви умения в цветарството.

Грижа за Pedilanthus

Температура и осветление

За да расте нормално педилантът, грижите в дома трябва да се основават на осигуряване на подходящо осветление. От съществено значение е да предпазите цветето от пряка слънчева светлина. В противен случай трябва да има възможно най-много светлина през цялата година.

Забележка! През лятото е разрешено да се изнасят саксии с растения на верандата, терасата или в розовата градина, където те могат да бъдат поставени под сянката на дървета или храсти.

Подобно на повечето тропически цветя, Pedilanthus обича топлината. През пролетта и през летния сезон, по време на растежа на леторастите и листата, е по-добре температурата на въздуха да се поддържа в диапазона от 23 ° C до 26 ° C. През зимата е необходимо да се създадат латентни условия с понижаване на температурата до 15-17 ° C. Това е важно условие за по-нататъшното освобождаване на цветя.

Поливане

Стайното растение педилантус трябва да се полива с изключително внимание. Липсата на влага пряко засяга цъфтежа, или по-скоро липсата му, а излишното поливане може да причини гниене и падане на листната маса. По време на вегетационния период поливането трябва да се извършва редовно, като се избягва моментът, когато почвата изсъхне или е напълно наводнена. Поливайте по-често през лятото. Почвата винаги трябва да е влажна, но не понася преовлажняване. През зимата поливането се намалява. Ако листата паднат от педилантуса, какво да направите е да поливате стайното цвете по-внимателно. Растението може да започне да изхвърля листа, за да задържи влагата в стъблата.

Забележка! Почти всички видове от това растение имат способността да натрупват влага като резерв.

Влажност

Основните характеристики на това закрито растение се считат за лекота на грижи и неговата непретенциозност към влажността на околния въздух. Pedilanthus се чувства добре в сухи помещения.

Грундиране

Както знаете, основното условие за добър растеж и развитие на всяко растение е почвената смес. Titimaloid pedilanthus не прави изключение, въпреки че не е капризно растение, но е по-добре да изберете рохкава и влагоемка почва. Съставът може да варира, но излишният хумус не се препоръчва. Можете да използвате градинска пръст с добавена трета от пясъка. Идеална за стайни цветя е готовата сочна почва, която може да бъде закупена в магазина, но в същото време да се добави пясък към нея. За да оформите правилно цвете, почвата трябва да е лека и ефирна.

Подхранване

Цветарите се съветват да подхранват торенето през пролетта и / или есента периоди веднъж месечно. За това се използват торове pedilanthus с ниско съдържание на азот. Ако в почвената смес има много азот, тогава кореновата система, стъблата и дори листата започват да гният.

Важно! През есенно-зимния период не трябва да се въвеждат минерални състави.

Кога и как цъфти

Цъфти само онзи педилант, грижата за който е била правилна.При отглеждане на закрито, в повечето случаи педилантусът цъфти през ноември - декември, радващ със своите ефектни съцветия, обувки. Когато цветята изсъхнат, отрежете ги с остри ножици.

Цвят на педилант

Защо не цъфти

За да разберете защо растението не пуска цветя, е важно да се анализират всички отрицателни фактори, които влияят на този процес:

 • увреждане на растението от насекоми вредители;
 • гъбични заболявания;
 • хипотермия;
 • излишък на азот;
 • сух въздух.

За ваша информация! Цъфтежът не настъпва при неправилна грижа за растенията през периода на покой.

Подрязване и презасаждане

Стайното цвете изисква пресаждане, тъй като кухините на саксията се запълват с корени. Това не се случва толкова често, тъй като кореновата система на педилантуса расте много бавно, така че няма нужда да се притеснявате за трансплантация. Освен това корените са поставени компактно.

Трансплантация на цветя

Диаметърът на контейнера за трансплантация трябва да бъде приблизително равен на височината му. На дъното на саксията задължително се поставя слой експандирана глина. Ако пренебрегнете дренажния слой, тогава най-вероятно части от растението ще започнат да гният бързо. Това е така, защото цветето е чувствително към застоя на вода в саксия.

За да се увеличи разклоняването, младото растение трябва системно да се подрязва. Ако искате да отгледате красиво декоративно растение, трябва постоянно да извършвате нежна резитба на пагони през пролетта и да държите саксията с цветя в сухо и добре проветриво помещение. Постоянното отстраняване на леторастите е необходимо, за да се даде на храста атрактивен външен вид, поради което ще се наблюдава активно разклоняване.

Важно! Pedilanthus, който се подрязва преди началото на активната фаза на растеж, съдържа разяждащ сок, така че е важно да се носят защитни ръкавици.

Методи за размножаване

Може да се размножава добре както със семена, така и чрез резници. Първият вариант най-често не дава резултати в сравнение с резници. По-подробно по-долу, как да се размножава педилантус чрез резници.

Покълващи семена

В природата на педилантуса размножаването става със семена и вегетативно. Семената са яйцевидни и с дължина до 8 мм се образуват само след опрашване на червени или яркорозови цветя. Когато узреят, шушулката на цветето се пука, разпръсквайки семена в околността.

Размножаване на цветя

У дома независимото възпроизвеждане на педилантуса чрез семена практически не се практикува поради тяхната висока токсичност, трудността на опрашването на цветята и продължителността на процеса на покълване.

Вкореняване на резници

Необходимо е да се изреже закрито цвете през пролетта и лятото. Важно е да се отщипят части от растението, чиято дължина не трябва да е по-малка от 8-10 см. Първоначално резниците се поставят във вода за един ден, където можете да добавите и мед (1 чаена лъжичка на 1 литър от вода). Преди да засадите резниците в почвената смес, е необходимо да ги изсушите няколко дни. Вкореняването се извършва в практически сух пясък или перлит. Най-добре е да не покривате саксията с резници с пластмаса или друг материал, за да избегнете гниене на части от растението. За да отгледате нов педилантус, размножаването чрез резници е най-добрият начин да направите това.

Възможни заболявания

В допълнение към факта, че растението може да потъмнее или да падне от листата, всички видове насекоми вредители могат да атакуват вътрешно цвете:

 • листни въшки (малки зеленикави насекоми, които се заселват върху младите листа, в резултат на което развитието им спира и отмира);
 • паяк акари (листата на цветето започват да пожълтяват и на гърба се появява бяла паяжина);
 • белокрилка (листата пожълтяват и започват да лепнат, върху тях се утаяват бели мушици).

Важно! В борбата срещу насекомите всеки инсектицид ще свърши работа.

Падащи листа

Често срещан проблем е, че педилантът пъстър и други видове от това растение започват да губят листна маса. Основната причина е неправилна грижа за цветята - твърде често или рядко напояване на почвата, парещо слънце.Необходимо е да се открие причината за заболяването и да се отстрани.

Листата стават розови

Често срещаните заболявания на педилантуса са гъбични заболявания, както и кореново гниене. Първите симптоми са появата на тъмно розови петна по листата и потъмняване на стъблата. Ако възникнат такива признаци, незабавно трябва да смените почвената смес и да изплакнете добре кореновата система с топла вода и да обработите със специални антисептици.

Растителни болести

Ако през зимата се забележи, че стъблото на педилантуса е започнало да расте бързо, това означава, че растението е много горещо и тъмно. Ако фазата на цъфтеж не настъпи едновременно, това показва, че са създадени грешни условия през периода на покой. Сухите кафяви върхове на листа са сигнал за ниска влажност на въздуха, а много леките - сигнал за недостатъчно осветление.

Стайното цвете има лечебни свойства. Използва се в медицината като антимикробно средство. Ако обаче е решено да се грижите за цветето, тогава трябва да бъдете внимателни. Сокът на растението е токсичен и оставя леки изгаряния при контакт с откритата кожа. В противен случай няма да има проблеми с пиделантуса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина