Pelargonium rosebud - как да се грижим за здравец

Rosebud Pelargoniums са група хибридни сортове закрити здравец, характеризиращи се с буйни, подобни на рози цветя. Тези сортове се отглеждат по-трудно от класическите. За да се постигне цъфтежът им, е важно да се спазват специалните условия на задържане.

Pelargonium rosebud - ботаническо описание и класификация

Пеларгониумът дойде в Европа от Африка благодарение на пътешественици и колониалисти. Според описанието той принадлежи към семейство Гераниум. Различни сортове растения са пригодени за отглеждане на закрито и на открито.

Пеларгониев розов пъп

Поради разнообразието от сортове цветя, както и многото хибридни сортове, понастоящем няма ясна класификация. Най-често се различават следните видове пеларгоний:

 • зонални;
 • бръшлян или ампела;
 • кралски;
 • ангели;
 • единствен по рода си;
 • ароматен.

Гераниевият розов пъп, наричан иначе розов, е възникнал поради случайна мутация през 18 век. Последващата селекционна работа беше извършена целенасочено, в резултат на което бяха отгледани огромно разнообразие от сортове розова пеларгония.

Сортове стайни растения

Сортовете мушкато се отличават със своя великолепен цъфтеж и широка палитра от цветове. Не само цветята могат да имат декоративен вид, но и листни плочи от някои сортове.

Отглеждат се огромен брой розови и пеларгонии

 • Роза от Амстердам

Розата на Амстердам е един от миниатюрните бързо растящи сортове. Махровите съцветия са боядисани в бяло-розови нюанси. С напредване на възрастта растението пъпките стават все по-жизнени.

 • Супрем

Rosebud Supreme се отличава с тъмночервени двойни цветя с бели долни страни на венчелистчета. При подходящи условия цъфтежът може да продължи целогодишно.

За справка! Supreme се характеризира с късно навлизане в сезона на цъфтеж в сравнение с подобни сортове.

 • Ябълков цвят

Apple Blossom Rosebud е един от най-старите сортове пеларгоний. Той има, както подсказва името, нежен ябълково зелен цвят с богат розов кант.

Сортът е доста причудлив, изисква засенчване, често торене и резитба.

 • Вектис

"Vectis Rosebud" е миниатюрен зонален сорт с големи виненочервени пъпки и лека долна страна на венчелистчетата. Буйните разрошени съцветия траят дълго време. Листата са оцветени в тъмно зелено.

 • Червена пеларгония "Rosebud Red"

Pelargonium Rosebud Red с наситено червени цветя. Съцветията са гъсто опаковани, образувайки се почти непрекъснато през цялата година. Не изисква формоване.

 • Парк Бевърли

Пеларгония с двойни, кайсиеви цветни пъпки с по-светъл, почти бял кант. Листните плочи са зелени, потъмняват към централната част.

За справка! Бевърли Парк - подходящ за тези, които предпочитат нестандартни червени тонове.

 • Принцеса Мери

Компактен ранно цъфтящ сорт. Листата са равномерно зелени. Съцветията са плътни, зеленикаво-бели. С избледняването на цветята венчелистчетата стават розови.

 • Златен розов пъп Rushmoor

Рашмурското злато се отличава с ярко розови, не твърде плътно пълнени цветя. Листните плочи са светли, златисто-зелени на цвят.

Грижа за пеларгония от розов пъп у дома

Розовият здравец изисква специално отношение към себе си, трябва да се гледа, спазвайки определени правила. Придържайки се към тях, можете да постигнете дълъг буен цъфтеж.

Поливането трябва да бъде редовно и умерено

Осветеност и температурни условия

Pelargonium rosebud понася ярка слънчева светлина и полусянка. На личен парцел може да се засади на алпийска пързалка, да се постави в висяща сеялка или да се постави саксия на сянка на дърветата.

Забележка! При липса на осветление, зеленината на здравец е олекотена и може да отпадне, стъблата са опънати, цъфтежът закъснява или изобщо не настъпва.

Цветето не понася много добре топлината. Максимално допустимата температура е 28 ° C. В противен случай растението ще стане летаргично и цветята ще се разпаднат по-рано от очакваното.

Правила за поливане и влажност

Храстите на пеларгония трябва да се поливат умерено. Цветето понася сушата много по-лесно от прекомерната влага и застоялата вода.

Растението почти не реагира на намаляване на нивото на влажност в помещението. В редки случаи ръбовете на листата могат да изсъхнат.

Не е препоръчително да се пръска пеларгоний. Натрупването на влага върху рунестите листа може да доведе до тяхното гниене. Можете да овлажните въздуха, като използвате тава с камъчета и вода.

Подхранване и качество на почвата

Почвата за здравец от розов пъп за домашни грижи може да бъде закупена в специализирани магазини или смесена със собствените си ръце. Като вземете универсална почвена смес, можете да смесите перлит и пясък, за да постигнете по-добра въздухопропускливост.

Самоподготовката на почвата приема следните пропорции на компонентите:

 • торф - 2 части;
 • дернова почва - 4 части;
 • речен пясък и перлит - по 1 част;
 • хумус - 2 части.

Препоръчително е да подхранвате цветето от края на февруари. Въвеждането на азотсъдържащи торове ще позволи на храста да придобие зелена маса. По-близо до началото на периода на цъфтеж, калий и фосфор се добавят към горната превръзка.

Pelargonium от розов пъп изисква хранене

Размер на контейнера за цветя

Сеялки за розови мушкато са избрани малки, от неглазирана керамика. Почвата в такъв съд ще изсъхне по-добре и корените ще получат достатъчно въздух.

Подрязване и презасаждане

Подрязването на пеларгония от розов пъп се извършва два пъти годишно. През есента старите издънки, които са пуснали листата, се отрязват, удължените стъбла се правят по-къси поне с една трета. През пролетта се извършва само леко прищипване, в противен случай растението може да не цъфти навреме.

Трансплантацията се извършва, докато храстът расте, но поне веднъж на 2 години. Можете да разберете, че смяната на саксиите е необходима чрез избиване на корените през дренажните отвори.

Също така може да се извърши трансплантация с цел размножаване, отделяйки независими млади храсти. Препоръчително е процедурата да се извършва през пролетта.

Особености на цъфтящите растения

Мушкатото изглежда непривлекателно без луксозните си съцветия. Можете да постигнете обилен цъфтеж от него, като осигурите подходящи условия.

Пеларгонията обикновено цъфти през пролетта-лятото. С настъпването на есенно-зимния период ще цъфти само растението, за което е създаден оптималният режим на осветление. Когато се държат в южния или западния прозорец, съцветията може да не напускат храста през цялото лято. Но си струва да се има предвид, че без подходяща почивка те постепенно ще станат по-малки, ще станат по-малко буйни и ярки.

На външен вид самите съцветия и цветята на здравец от розов пъп могат да се различават в зависимост от това кои сортове и видове са били използвани при отглеждането на това конкретно растение. Пъпките на някои хибриди са много плътни и наподобяват рози, доколкото е възможно, като червената розова пъпка пеларгония. При други сортове пъпките могат да бъдат по-разрошени и разхлабени.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Мушкатото от розов пъп се размножава по същия начин, както всеки друг вид. Най-често се използват два метода: резници и сеитба на семена.

Резниците могат да бъдат засадени веднага в земята

Размножаване чрез резници

Този метод може да се използва по всяко време на годината. За покълване се изрязват странични издънки с 2-3 листа от храста.

Разрезът на резника се потапя в натрошен активен въглен и се поставя на засенчено място за няколко часа. След тази процедура резникът може да се постави във вода за покълване на корените.

Размножаване със семена

Размножаването на здравец чрез засяване на семена е доста трудоемък процес. Но в този случай можете да получите много млади жизнеспособни растения.

Семената се засаждат на разстояние 5 см едно от друго, държат се в стимулатор на растежа. Над посевите се изгражда оранжерия, поставена върху осветена перваза на прозореца, след което редовно се извършват проветряване и пръскане.

Допълнителна информация!За да се ускори появата на кълнове, семената могат да се търкат върху шкурка.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Мушкатото може да изглежда нездравословно поради няколко основни причини, които са посочени по-долу. За да защитят цветето, те прибягват до редовна проверка:

 • Пожълтяването на листата показва прекомерна сухота на въздуха в помещенията и липса на осветление. Можете да се справите с проблема, като пренаредите саксиите със здравец на подходящо място.
 • Летаргията на листата и стъблата означава излишък на влага в корените на растението. В такава ситуация е важно да коригирате поливането.
 • Розовите цветя изсъхват и изсъхват, когато растението е засегнато от гъбична инфекция. Двукратното третиране на храста с "Fitosporin" на седмични интервали може да помогне.
 • Когато възникне бактериално заболяване, листата на здравец се покриват с кафяви петна. Решението е спешна трансплантация в обеззаразена почва, третиране с фунгициди и регулиране на напоителния режим.
 • Въпреки че растението отблъсква повечето насекоми вредители, то може да бъде убито от листни въшки или белокрилки. Отървете се от тях, като използвате подходящи инсектициди.

Здравецът на розов пъп цъфти много пищно

При подходящи грижи производителят няма да се наложи да се сблъсква с проблеми при отглеждане на пеларгония.

Красотата на цветя от здравец на розови пъпки, подобни на миниатюрни, почти розички играчки, е уникална. Гледката на буйните съцветия от розова пеларгония оправдава и обхваща всички усилия, положени за отглеждане на растението в къща или апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина