Peperomia Lilian Caperata - домашни грижи

Пеперомията е тревисто вечнозелено растение с височина около 30 см. Изумруденозелените листа наподобяват форма на сърце. Живее в страни като Индия, Южна Америка и Африка. Пеперомията има много различни видове. Почти всички видове са многогодишни. Peperomia Lillian може да служи като декорация на балкони, да допълни интериора на апартаменти или офиси.

Описание на сорта

Peperomia Lillian Caperetta е известна като декоративно растение, има нежни и красиви съцветия. Пъпките растат на розови месести дръжки. Цветята са като лилии; след цъфтежа на върховете остават сухи плодове.

Peperomia Caperata Lillian

Peperomia Caperata принадлежи към семейство Pepper. Peperomia Caperata (или Peperomia набръчкана) придоби това име поради набръчкания вид на листата. Сортът Peperomia Lillian е създаден от самата природа, без изкуствени намеси. Той е много компактен и дава комфорт както в офис сгради, така и у дома.

Полезни свойства на растението

Пеперомията често се използва като лек при настинки. Едно цвете може да служи като енергично, т.е. той е в състояние да се насити с положителни емоции. В офисните помещения се засаждат растения, за да се поддържа по-топла и приятелска атмосфера.

Съцветия

Удивителни свойства

Peperomia Lillian има много невероятни свойства. Учените са доказали, че растението има добър ефект върху храносмилателната система и енергията в къщата. Цветето е в състояние да отделя фитонциди, които се отърват от лошите микроорганизми, което помага да се справите с различни настинки и да установите микроклимат в апартамента.

Важно! Цветето често се поставя в стаята на детето, за да се предпази бебето от настинки и различни заболявания.

Peperomia Lillian практически не причинява алергии, така че много майки купуват цвете за детската стая.

Пеперомия се сви

Характеристики на грижите за пеперомия на Lillian у дома

 • Всички видове пеперомия не обичат ниските температури; през зимата е по-добре да ги държите на 20-22 градуса. Растат бързо в добре осветени места.
 • Поливайте растенията пестеливо. Почвата не винаги трябва да е мокра.
 • Те обичат средната влажност.
 • Можете да възпроизвеждате по различни начини.
 • По-добре е да трансплантирате растенията в млада възраст, след това веднъж на няколко години.

Нюанси на осветлението

Грижата за растение у дома не е много трудна. Растения, които имат тъмнозелени листа, могат да бъдат разположени на северните прозорци, пъстри ще харесат ярко осветление. По-добре е обаче да го премахнете от яркото лятно слънце, за да не изгорите листата. Ако няма достатъчно светлина, листата ще станат малки и бледи.

Важно! В никакъв случай цветето не трябва да се поставя на пряка слънчева светлина, в противен случай ще умре.

Peperomia много обича топла атмосфера, но има негативно отношение към черновите. Ако растението е разположено на балкон или с отворен прозорец, то ще расте бавно и вяло. През пролетта идеалната температура за растение е 20-22 градуса, през зимата - поне 16, ако температурата е под нормалната, тогава листата ще изсъхнат и ще отпаднат.

Цветето обича топъл влажен въздух, но дори сухият въздух в къщата е напълно подходящ за него да расте.Видовете с нежни и тънки листа са по-придирчиви към влажния и топъл въздух, докато видовете с дебели и здрави листа могат лесно да понасят сух въздух.

Пресушаването на растението не е толкова страшно, защото много хора съхраняват влага в месестите си листа, но прекомерната влага може да доведе до гниене на корените.

Peperomia не се нуждае от специални сложни грижи у дома, така че може да расте забележително добре в сух климат. Но за да е гъста, буйна, трябва да я напръскате с вода.

Поливането на пеперомия е необходимо с утаена вода и по-топло от температурата в стаята. Поливането трябва да се извършва по-често през лятото, отколкото през зимата.

Пеперомията не е фен на силното и често поливане.

 • Само при горещо време растението може да се нуждае от повече вода, отколкото при нормални условия.
 • Не трябва да се допуска прекомерно поливане, за да не доведе до смърт на корените.
 • Поради прекомерното поливане, листата на растението могат да изсъхнат и да отпаднат.
 • Необходимо е да започнете да спасявате растението при първите признаци на болестта, без да го поливате в продължение на една седмица, докато субстратът изсъхне напълно.

Важно! Цветето не трябва да се пресушава, така че листата му да започнат да изсъхват.

Прехвърляне

Младите растения от Lillian peperomia се трансплантират веднъж годишно, а по-старите растения се трансплантират веднъж на няколко години. При презасаждане новата саксия трябва да е по-голяма по ширина, дължина и височина. Растението трябва да се подхранва с разнообразни торове.

Методи за размножаване

Peperomia Lillian може да се размножава по три начина:

 1. Размножаване чрез резници

Върхът на растението, който има от един до три листа, трябва да бъде трансплантиран в земята, след като се навлажни. Поставете разсад в топло помещение за бързо покълване. Отнема около 30 дни, за да се развие кореновата система. Освен това, ако имаше няколко разсад, тогава е необходимо да се трансплантира всеки от тях в отделна саксия.

 1. Размножаване от лист

Добрите листа, които нямат никакви повреди за вкореняване, трябва да се поставят в земята, за да бъдат покрити с малка торбичка, за да се създаде парников ефект. При този метод размножаването на кореновата система се развива по-бързо, отколкото при размножаване чрез резници. След няколко седмици можете да видите първите корени и до края на месеца кореновата система е напълно вкоренена.

 1. Семена

Семената трябва лесно да се разпръснат над саксията в рохкава почва. Затворете саксията с торба, за да създадете парников ефект. През този период температурата в стаята трябва да се поддържа на 24 градуса по Целзий. Също така се придържайте към висока влажност. След като корените са узрели в растенията, те трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Правила за резитба

Необходимо е да се прибегне до резитба, така че растението да придобие красив и уникален вид. Подрязването трябва да се извършва стъпка по стъпка. Първо, растението трябва да бъде изследвано и сухите листа и клони да бъдат отрязани, грижите улесняват по-нататъшния растеж. Някои производители режат цветя, за да запазят жизнеността на цветето. Растенията, които са на повече от три години, трудно понасят резитба, така че е по-добре да се образува храстовидна и красива корона от ранна възраст на растението.

Подрязване

Контрол на вредителите

Peperomia Lillian е устойчив на всяка болест. Основните проблеми се появяват поради неправилна грижа за растението. Слабите листа и издънки са много податливи на увреждане от насекоми, което може да причини голяма вреда на здравето на растението. Ако се появят симптоми, тогава е по-добре да капете цветето със специален разтвор.

След предприетите мерки цветето ще ви зарадва с още по-пищни форми и красиви съцветия.

Подхранване

Трябва да се подхранва предимно през пролетта и лятото, като за това се използва обичайният тор за широколистни стайни растения.

Важно! Растенията са любители на хлабав, херметичен субстрат. За да приготвите необходимата смес, трябва да смесите на части земята, торфа, хумуса, пясъка.

До какво може да доведе неправилната грижа

Растението започва да умира, когато не се грижи правилно.В този случай тя може да бъде засегната от болести от различно естество и вредители. Наличието на болестта може да се види по появата на самото съцветие. Ако листата започнаха да изсъхват често, тогава няма достатъчно влага за това. Причината за това може да е ниската температура в самата стая. Ако по листата се появят тъмни петна, тогава е по-добре да го отдалечите от течения. Ако листата започнат да пожълтяват, тогава трябва да го премахнете от пряка слънчева светлина, в противен случай листата може дори да изгорят.

Peperomia Lillian не се нуждае от специални грижи, за да го държи у дома. Самото цвете е с малки размери, следователно много компактно, растението има уникални свойства, които могат да унищожат бактериите, а също така е положителна енергийна енергия за дома и спокоен уют както у дома, така и в офиса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина