Пеперомия тъполистна - домашни грижи

Вечнозелена билка от семейство Пипер - пеперомия - се чувства чудесно в градини без замръзване, както и на первазите на прозорците. Сочната ярка зеленина прави живописен контраст с цъфтящите растения, за което е оценена от производителите на цветя.

Peperomia тъполистна и се грижи за нея у дома

Пеперомията получи името си за формата на листната плоча. Късите и широки месести листа имат заоблен връх. В закритото цветарство най-често се срещат следните сортове:

  • Alba - листът има плътен светлозелен цвят;
  • Variegata - петна от кремав цвят са произволно разпръснати по листата;
  • Albomarginata - листът има сиво-зелен цвят и сребриста граница около ръба.

Възрастна пеперомия

Общо са известни над 1100 вида. Те се различават помежду си по размера и цвета на листата. Средно височината на възрастните храсти варира от 15-50 cm.

За ваша информация! Има разделение на ампелни и храстови сортове. Дължината на ампелните мигли достига половин метър, а дължината на храстовите - само 30 cm.

Пеперомия пъстра

Има три разновидности на този вид пеперомия, отглеждани изключително чрез размножаване:

  • тъполистен - Obtusifolia Variegata;
  • магнолия-листен - Magnoliaefolia Variegata;
  • clusielle - Сlusiifolia Variegata.

Всички имат пъстри листа, които са малко по-тънки от другите видове, а цветът е по-тъмен в централната жилка и по-светъл към краищата. В грижата разноцветните сортове нямат особености, които да ги отличават от останалите. Напълно възможно е да се засажда в една саксия с други сукуленти, особено тези, които обичат пръскането.

Пеперомия цъфтят

С настъпването на лятото растението за възрастни има тенденция да изхвърля възможно най-много дръжки. Те не представляват декоративност и практически не миришат. Външно те приличат на гладки, безлистни шиповидни издънки с по-светъл цвят от листата.

Цъфтяща пеперомия

Не се препоръчва да се оставят всички дръжки. Много собственици избират да ги прекъснат. Работата е там, че храстът изразходва много енергия за цъфтежа в ущърб на развитието на листата и дори може да изсъхне напълно.

Забележка! Семената не винаги са вързани.

Домашни грижи

Цветът расте доста бързо, когато се обработва правилно. Най-активната растителност се среща през топлия сезон, а през зимата пеперомията почти замръзва и се полива не повече от 2 пъти месечно. Поставен на изток, юг и запад прозорци, тъй като тя обича ярка светлина. Не трябва обаче да поставяте саксията близо до самата чаша, тъй като за предпочитане е отразената или разсеяна светлина. Най-добре е да поставите цветето зад по-големи съседи, както се случва в естествени условия. В Южна Америка пеперомията е лесно да се намери в горещи и слънчеви, но сенчести гори.

Грижа след покупката

Когато избирате растение, трябва да обърнете внимание на външния му вид. Здравият няма тъмни петна по леторастите и листата, а самите листа са сочни, еластични с лек матов или лъскав блясък.Летаргията, подобно на сухите зони, е признак на заболяване или неправилна грижа. Изключително вероятно е такъв случай да не успее да се върне към живот. Най-доброто време за пазаруване е пролетта.

Peperomia Variegata

Тъй като цветята в магазините се продават само в транспортни саксии, трябва да трансплантирате веднага у дома. За целта изберете нова саксия, напълнете я с прясна почва и вече трансплантираният храст се държи няколко дни далеч от други стайни растения в карантина, за да се избегне инфекция. Ако не се появят предупредителни знаци, новодошлият е настанен в постоянно местообитание и започва да се грижи за него.

Подготовка: избор на саксия за цветя и съставяне на почвата

Новият съд трябва да бъде с 3-4 см по-голям в диаметър от предишния и висок само 1-2 см. В идеалния случай това е широка и плитка купа. Кореновата система на цветето се простира повече в ширина, отколкото в дълбочина. Но не трябва да му давате твърде много пространство, тъй като вероятността от разпадане на корените е голяма. Най-добре е да се отървете от старата почва. За да направите това, растението се отстранява от контейнера на магазина, потапя се в съд с вода, така че почвата да се накисва и измива.

Пеперомията обича питателна и рохкава почва. Може да се купи, като се фокусира върху обозначенията - "за сукуленти" или "за декоративни листни". Но можете сами да приготвите почвената смес. За да направите това, вземете две части широколистен хумус и добавете една част от измит речен пясък и торф към него.

Важно! Сигналът за последваща трансплантация ще бъде върхът на корена, който се появява от дупката в дъното на саксията.

Температура и влажност

Декоративният вид на пеперомията се поддържа при оптимална температура и влажност. През пролетта, есента и лятото температурата трябва да се поддържа в диапазона 20-25 ° C. През зимата е допустимо понижение до 16 ° C. Ако храстът е твърде горещ или студен, той ще ви уведоми, като пусне листата.

Влажността трябва да бъде над 60%. При твърде сух въздух листата ще се набръчкат и изсъхнат на върховете, което драстично ще влоши външния вид на цялото растение. Ето защо в отоплителния сезон или сухото горещо лято си струва да инсталирате отворен контейнер с чиста вода до саксията.

Поливане и пръскане на пеперомия

Пеперомията е много хигрофилна, но не понася преовлажняване на почвата. Полива се редовно до 3 пъти седмично през лятото, предотвратявайки изсъхването на горния слой на почвата. Особено внимание се обръща на наличието на дебел дренажен слой в дъното на саксията и широки отвори за оттичане на излишната вода. За поливане вземете преварена вода със стайна температура.

Peperomia Albomarginata

Пръскането е любима храстова процедура. Извършва се всяка сутрин, като се опитва да получи водни капчици по всички листа. Поради формата си, листата се почистват лесно по този начин, тъй като прахът с капчици влага просто тече по вените и издънките.

Често срещани методи за размножаване на тъполистна пеперомия

В продажба понякога можете да намерите семена. Те се засяват на повърхността на почвата, напръскват се обилно с вода и се покриват с прозрачен филм или стъкло за парников ефект. Ако семената са пресни, разсадът ще се появи в рамките на 2 седмици. Идеалното време за сеитба е април.

Но е много по-лесно да получите млад храст от изрязана издънка. За да направите това, вземете прясно нарязана клонка с 3-4 листа и незабавно я залепете в саксия с влажна почва, като я задълбочите с 2-3 см. В бъдеще почвата редовно се навлажнява.

Забележка! Вкореняването отнема не повече от 1-2 седмици.

В редки случаи за размножаване могат да се използват отделни листа. Лист с дръжка, просто внимателно нарязан, ще свърши работа. Оставя се да изсъхне за 1-2 часа и след това се забива в земята. Препоръчително е отгоре да се покрие със стъклен буркан. Такова вкореняване е по-бавно, но обикновено отнема не повече от 3 седмици. Веднага може да се види неуспешен резултат - листът просто ще изсъхне.

Таблица: типични за пеперомия болести и вредители

ИмеПрояваМетоди за контрол
Гниене на корени и коренова шийкаПърво се засягат корените, а след това и листата. Бушът бързо изсъхва, кореновата шийка става водна, корените почерняват.На най-ранния етап всички повредени части се отрязват, цялото растение с корени се потапя в разтвор на фунгицида Switch 62,5 WG и се засажда в нова почва.
Вирусно нанизъмВсички части на пеперомията са по-малки от нормалния размер и деформирани.Не.
Паяк акариМножество избелени и изсушени петна по листата.Лечение с акарициди на интервали от две седмици до положителен ефект. Нисоран, Аполон годни.
ТрипсВидими с просто око - малки (до 2 мм дължина) черни насекоми по листата, които стават лепкави, пожълтяват и изсъхват.Двойно третиране с инсектициди: Aktara, Fitoverm, Mospilan, Karate.
MealybugНа листата се появява бяла и пухкава, подобна на плесента плака.Два пъти, с интервал от две седмици, инсектицидно третиране на fitoverm, aktara.
НематодаПървите, които страдат, са корените, които първо се удебеляват, а след това отмират. Те се заменят с тънки и мудни.Лечението с лекарства нематофагин и BI-58 помага.

Важно! Ако вредителят не е известен, тогава се препоръчва да се третира земната част с афидол. Пръска се върху леторастите и листата и се измива след половин час. След 5 дни лечението се повтаря. Общо ще ви трябват до пет от тях.

Пеперомия: резитба

Обраслите храсти се нуждаят от формираща резитба. Тази процедура се препоръчва през пролетта, но при необходимост могат да се използват летните или есенните месеци. Издънките, които са по-дълги от 30 см, се подлагат на скъсяване, оставя се сегмент с 3-4 листа, а останалите се изрязват с остри ножици или ножици за подрязване.

След кратко време при разреза ще се появят пъпки, от които ще растат странични издънки. Ако искате да се любувате на красив храст в продължение на много години, тогава трябва да се отнесете сериозно към резитбата.

Peperomia Obtusifolia (Obtusifolia)

Често срещан тип тъполистна пеперомия има жълтеникава граница по ръба. Листата са блестящи поради восъчното покритие на повърхността им. Венацията е изразена, има дъговидна форма. Цъфтежът е същият като при всички останали сортове - невзрачен, с форма на шип.

Peperomia Obtusifolia

Първоначално издънките са изправени, а след това се навеждат под собственото си тегло. Най-голяма декоративност се постига чрез окачване на саксиите на стената или в отвора на прозореца, което позволява на клоните да висят свободно надолу. Обича полусянката и ежедневното пръскане с топла преварена вода.

За начинаещи съдържанието на пеперомия е трудно само защото не може да бъде пренебрегнато. Всяка сутрин е необходимо да се проверява съдържанието на влага в почвата и да се извършва традиционно пръскане. Но ярките зеленина ще бъдат най-добрата награда за ежедневното ви внимание.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина