Пеперомия - Домашни грижи, размножаване и болести

Вечнозелената пеперомия от семейство Пипер има около 1000 вида. Ще изглежда достойно като самостоятелно растение и в цветна аранжировка. Именно това привлича много цветари. Това стайно растение е непретенциозно, но за да се получи целогодишен обилен цъфтеж, важно е да се знаят основните нюанси на грижите, методите за размножаване, възможните заболявания и класификацията на най-добрите видове пеперомия.

Пеперомия: домашни грижи

Растението е лесно за разплод. Дори начинаещите могат да осигурят подходяща домашна грижа. Почти всички видове пеперомия изискват еднакви условия за поливане, хранене, осветление и температурни условия. За да се катерят и размножават бурно, е важно да се познават основите на трансплантацията, както и какви болести и вредители могат да им повлияят при неправилна експлоатация.

Цвете пеперомия

Пеперомия цъфтят

Растението цъфти през пролетта и лятото. Въпреки че при правилна поддръжка, осигуряваща обилно поливане, тя може да цъфти отново в края на есента.

Цъфтежът не представлява особен интерес, тъй като е скромен. Появяват се малки цветя без околоцветник, събиращи се в съцветия като ухо или колосок. Дръжките трябва да бъдат отрязани, тъй като водят до изчерпване на растението и нямат декоративен ефект. Понякога си струва да ги подрязвате в зараждащия се етап, така че пеперомията да не отделя листата след цъфтежа.

Как цъфти растението

Пеперомия ампелна

Сортът тромпет расте като тревисто пълзящо дърво или сухоземен храст с гъсто поставени листа по стъблата. Пеперомията може да расте в райони с гъста мъх.

Някои видове растат в естествената си среда като епифити:

  • Голяма глава. Листата са зелени, лъскави, на къси дръжки. Разклонените стъбла са дълги. Той е ценен декоративен храст с бързо развитие.
  • Кръглолистни. Расте като епифит. Листата са дебели, кръгли, сочни. Разклонени кафяви или бургундски издънки. Дръжките са къси.
  • Вихрено. Различава се с дебели, мощни издънки, висящи от саксии. Когато цъфтят, на върховете им се образуват тънки зелени колоски и малки цветчета. Листата са приседнали, заоблени, събрани на вихри. Плочите от долната страна са контрастиращи червеникави.
  • Angulata е многогодишен ампелен храст, подобен на Tradescantia. Издънките са тънки, сочни, светлокафяви. Листата са тъмнозелени, продълговато ланцетни или с дъговидни жилки. По върховете на леторастите по време на цъфтежа се образуват дръжки със зеленикави класове.

Ампелен тип пеперомия

Микроклимат

Цветето на пеперомия не е претенциозно към микроклимата и няма определен период на покой. Въпреки че предпочита да расте в слънчеви райони, затова е важно през зимата да осигурите ярко осветление с флуоресцентни лампи. Основното е, че лъчите на прякото слънце не попадат върху храстите.

Температура и влажност

Растението е тропическо, затова е важно да се спазва температурният режим за комфортен растеж в стаята.Оптималната температура през цялата година е 25 ° C. Колоната не трябва да се оставя да падне под 16 ° C, за да се избегне развитието на болести.

Важно! Peperomia се страхува от течение и практически не е адаптиран към растежа, развитието на открито в климата на Русия. Не трябва да се изнася навън, дори през лятото. Въпреки че е необходимо да се проветри стаята, като се премахне цветето за известно време, например в кутия, като се покрие с филм.

Влажността няма значение за пеперомията. Ще вирее добре както в сухи задушни апартаменти, така и в тропически гори. Няма нужда да пръскате храстите, защото водата е малко вероятно да се абсорбира и ще се оттъркаля с лъскавите листа. Достатъчно е да ги избършете с влажна гъба, за да премахнете праховите частици.

Осветление

За растение с едноцветни листа е за предпочитане да се създаде лека сянка. Разнообразните сортове се нуждаят от повече светлина. По-добре е да отглеждате пеперомия на прозорци, обърнати на изток, запад. Но не трябва да поставяте южните прозорци, в противен случай пряката слънчева светлина ще навреди на листата, до набръчкване и получаване на изгаряния.

График за напояване и торене

През топлия сезон растението се нуждае от редовно поливане, особено през вегетационния период. Трябва да поливате с мека, утаена вода със стайна температура.

През есента и зимата при стайна температура от 18 ° C честотата на поливане трябва да се намали.

Забележка! Неприемливо е да се полива растението със студена чешмяна вода, в противен случай може да се зарази с гъбични заболявания. Най-добре е да правите умерено поливане, тъй като почвата изсъхва. Основното нещо е да не прекалявате, тъй като кореновата система ще започне да гние, когато се намокри. По-добре е да вземете мека вода за напояване, чешмяна вода след утаяване в продължение на 2 дни.

Стайното растение е широколистно, така че всякакви сложни препарати от магазина са подходящи за хранене. Можете да прилагате минерални торове, хранене 2 пъти месечно през пролетта, лятото, есента. През зимата е достатъчно веднъж на 4 седмици. Нежелателно е да се храни растението в покой. Прищипването се препоръчва и за по-добро разклоняване на цветните стъбла.

Почва за пеперомия

Идеалната почва е лека, ефирна, рохкава, с безупречна водопропускливост. Състав за почвена смес - 2 части листна земя, хумус и пясък (по 1 част). Можете също да добавите омекотените хидрогелни гранули.

Оптималната киселинност на почвата е 5,5 до 6,5 pH.

Забележка! Растението не се вкоренява добре и се вкоренява в тежка почва. За нормален растеж почвата трябва да е рохкава, събрана от хумус, торф, пясък. По-добре да си купите специална почва за видове пипер или бегонии. Можете също така да приготвите смес със собствените си ръце: листна земя (2 части), пясък, торф, хумус (по 1 част всяка) или листна торфена почва и пясък, взети в равни количества. Основното е, че кислородът постоянно се доставя в кореновата система. За тази цел е препоръчително да се постави дренажен слой на дъното на саксиите, който предпазва корените от излишък на влага, появата на гъбични заболявания.

Пеперомия: размножаване

Как се възпроизвежда цветето пеперомия:

  • Семена, засети през март-април.
  • Резници, използващи стъбло или апикални процеси. Взема се субстрат в състава на хумус, пясък, торф в равни части. За вкореняване се избират резници с 1-3 възли. След засаждането в субстрата саксиите се покриват със стъкло, поставят се на топло място за вкореняване в продължение на 4 седмици.
  • Лист. Избират се твърди листни плочи с малък дръжка. За да се ускори процесът, листът може да бъде поставен в оранжерия, за да даде корени след 20-30 дни.
  • Храстът. Избира се възрастен обрасъл храст и през пролетта се разделя на 2-3 части. Внимателно, без да наранявате кореновата система, вземете малка саксия, поставете дренажен слой на дъното. Трансплантирайте с помощта на почвена смес, съставена от пясък, торф или сфагнум с мъх.

Важно! По-добре е да изберете широк контейнер за трансплантация и всеки следващ съд трябва да бъде 1,5 пъти по-голям от предишния. Не е необходимо цветето да губи енергия за развитието на кореновата система и да намалява декоративността.

Размножаване на пеперомия с лист

Това е прост и ефективен метод за разплод. Подходящ за храстови и изправени пеперомии. Избира се здрав лист, който не е наранен или болезнен. Листната плоча се отрязва внимателно с остър нож, в основата се оставя дръжка с дължина 3-4 см. След това листът се поставя в утаена вода, поставя се на топло място. Водата се подменя веднъж на 2-3 дни. Когато дръжката даде корени, тя може да бъде трансплантирана в земята от торф, перлит и пясък.

Размножаване на цветя чрез листа

Грижата се състои в редовно поливане, проветряване на оранжерията. Бебетата ще се появят след 1,5-2 месеца. Тъй като два листа растат, те могат да бъдат трансплантирани в постоянни саксии с ширина до 5 cm.

Размножаване на пеперомия чрез резници

За да получите рязане, струва си да прищипете горната част на издънката с 1-3 възли. След това се накисва във вода за няколко дни, така че да даде корени. След това засадете в почвата, осигурявайки парникови условия.

Когато резникът пусне корени, струва си да го трансплантирате в чаша със земя, поставена на топло място на добре осветено място. Температурата на въздуха трябва да бъде 25 ° C. Така че издържайте 1 месец, поливайте периодично, докато разсадът нараства по размер, а кореновата система е готова за разсаждане в саксия.

Размножаване чрез резници

Болести и вредители на пеперомия

Ако не се поддържа оптималната влажност на въздуха, тогава листата започват да падат от растението или да почерняват с излишък на влага, недостатъчен дренаж в саксии.

Листата могат да избледнеят при липса на светлина или пряка слънчева светлина. Така че ниската осветеност често води до загуба на ярко атрактивния им цвят.

Основната болест на листата е ръждата. Трипси, мащабни насекоми, брашнести червеи, паякови акари също могат да заразят, ако плочите започнат да изсъхват и губят тургор. Златните нематоди често се заселват в корените на растението, снасят жълти кръгли яйца. Малко вероятно е такива храсти да бъдат спасени, така че е разумно да ги унищожите заедно с гърнето.

При неправилни грижи често възникват проблеми с цветето. За да не опадат листата, е важно да се напояват своевременно, за да се предотврати съдържанието в помещението по време на екстремни температури.

Върховете на листата стават кафяви поради течение или хипотермия. Саксиите трябва да са на топло място, а поливането трябва да става с утаена вода.

Забележка! Издънките и листата гният, което означава, че влагата е застояла в саксията, трябва да намалите поливането. Ако ситуацията не се промени, струва си да извадите храста от саксията, да инспектирате корена и да премахнете изгнилите участъци.

Младите листа растат деформирани

Листата растат деформирани и набръчкани поради излагане на пряка слънчева светлина. Изгаряния върху плочите са възможни, ако държите цветето от южната страна на перваза на прозореца.

Защо листата пожълтяват

Листата пожълтяват, след което падат по две причини:

  • недостатъчно поливане;
  • излагане на ниски температури.

Може би почвата е суха в саксия, или стаята е доста хладна.

Пожълтели листа на растението

Популярни сортове

Следните сортове са в голямо търсене в Русия:

Peperomia Rosso

Полухраст, резултат от работата на научните животновъди. Нараства до 20-24 см височина. Листата са гроздове, прикрепени към основното стъбло. Горната част е наситено ярко зелено, обърната към слънчевите лъчи, долната част е червеникава. Домашната грижа за пеперомията на Rosso не е особено трудна.

Peperomia Caperata (Каперата)

Вечнозелено многогодишно растение. Листата на Peperomia (peperomia) Caperata са сърцевидни с дължина до 4 см, стъблата са червеникави или късозелени. Плочите са гофрирани, едно парче с дълбоки бордови жилки.При цъфтежа се появяват тънки класове с малки цветя.

Външен вид на Peperomia caperat

Peperomia Prostrata

Малко микс растение, което ще изглежда оригинално в саксии с диаметър 5 см. Това е декоративен сорт. Предпочита умерена влага, но достатъчно светлолюбива. Отнася се за широколистната култура. Достига височина от 100 см, но доста клякащо, катерещо се ампелно растение.

Длепеперомия

Peresky-листен сочен с гъсто приседнали листа на къси и дебели стъбла. Визуално листните пластинки изглеждат като свити наполовина. Слънчевата светлина лесно удря ъглите на листата благодарение на прозрачния горен разрез. През лятото по върховете на леторастите се появяват къси дръжки и съцветия под формата на метлички със зеленикави цветя.

Как изглежда цветето на длето?

Пеперомия монофиламент

Ампел тип пълзяща пеперомия - закрито цвете. Ще бъде отлична декорация за веранда, отваряне на прозорец. Расте с кръгли листа със светлозелен нюанс, седнали плътно на къси дръжки. Червени тънки издънки с дължина до 2 см. Кръглолистната пеперомия ще прилича на топчета в мрежа и ще радва окото. Монотипната пеперомия няма период на покой, поради което радва със своята красота през цялата година.

Пеперомия храстовидна

Расте на парчета с височина до 15 см. Образува се от листа под формата на дебела капачка. По време на периода на цъфтеж се появяват съцветия от класове.

Peperomia graveolens

Ярко, привлекателно, многолистно сочно растение с красиви листа. Горната повърхност е светло зелена, долната е рубинена или бордо. Листата растат, свиват се към основния издънка. Понякога цветята на закрития фикус пеперомия растат подобно на коралите.

За ваша информация! Ако покриете почвата в саксия с камъчета и засадите тъполистно цвете, тогава можете да постигнете изключителен резултат и голяма прилика с морския живот.

Пеперомия пъстра

Това цвете се среща в природата с червеникави, бежови, тъмнозелени, сребристи листа. Разнообразие от гроздовидна пеперомия с оригинална пъстра зеленина в три цвята. Популярно цвете с тъмнозелен цвят и червено оградени листа за допълнителен израз. Стайното растение е миниатюрно, така че ще отговаря на всеки интериор на къщата или за създаване на различни цветни композиции.

Разнообразен тип растение

Вътрешната пеперомия (бронзова, пъстра, Ferreira, храстовидна, монофилна, щастлива) може да има много цветове и форми на листа. Ако се грижите добре за него, той определено ще се превърне в любим, ще заеме полагащото му се място в колекцията от домашни цветя. Освен това растението е полезно, отделя фитонциди и дезинфекцира въздуха в стаята. Това е важно в стаите, в които живеят често болни деца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина