Пеперомия - видове калай, изсъхнали, класовидни, дини, пъстри

Родът на многогодишните вечнозелени тревисти растения Peperomia принадлежи към семейството Pepper (или Pepper). Цветето расте в тропическите райони на Азия и Америка. Растението предпочита сенчести зони, често разположени върху гниещи стволове, торфени почви и дори скали. Peperomia може да се похвали с невероятно разнообразие от видове и сортове, които се различават един от друг в оригиналната си форма и цвят. Листата на тази култура са доста плътни, което доближава растението до сочни форми. Статията ще обсъди какво е пеперомия: видове, характеристики на грижите, обхват.

Пеперомия: кратко описание и видове

Любовта на различните видове това растение е листата, която е малка или голяма, тънка или плътна, гладка или набръчкана, кръгла или продълговата и др. Цветът варира от златист и кафяв до светло и тъмно зелен. Също така оцветяването може да се разрежда с петна и петна от бял или жълт нюанс.

Цъфтяща пеперомия

Цъфтежът настъпва през пролетта и лятото. По това време многобройни издънки с много тънки, удължени съцветия с розов или кремав цвят се издигат над листата на пеперомия. Зрелите плодове на повърхността на цветята изглеждат като малки плодове, които много лесно се отделят от растението.

За ваша информация! Образуването на плодове е възможно само в дивата природа. Опрашването става с помощта на някои видове насекоми.

На височина храстът може да достигне от 15 до 50 cm.

В цветарството пеперомиите са високо ценени заради своите декоративни свойства, разнообразие от видове и неизискващи грижи.

Сред многобройните форми на пеперомия се открояват както изправени, така и разклонени (които се отглеждат като ампелни) видове. Има и храстовидни култури.

Пеперомията се характеризира с бавен растеж (дължината на леторастите се увеличава с 13 см годишно) и не най-мощната коренова система, поради което често се използва в цветни композиции (например заедно с цитрусови плодове или монстера).

Разположението на листата на дръжката е редуващо се.

Възпроизвеждането на цветя може да се извърши по три начина:

 • резници;
 • семена;
 • разделяне на храста.

Популярни сортове

Родът Peperomia включва 1161 вида, от които около 50 сорта се отглеждат у дома.

Главоболие при пеперомия

Той принадлежи към ампелните сортове, тъй като има дълги, тънки, разклонени стъбла. Повърхността им е украсена с малки, наситени зелени овални листа с лъскава повърхност.

Името на културата отразява необичайния, подобен на главата външен вид на листата.

Забележка! В условия на прекомерно осветление цветът на листата губи своята яркост. Също така, под въздействието на слънчевата светлина, тъмночервените стъбла и дръжки стават бледорозови.

Този вид принадлежи към категорията на устойчиви на сянка растения.

Цветето се препоръчва да се отглежда във висящи саксии.

Peperomia Glabella

Пеперомия се сви

Листната повърхност на това растение е гофрирана, кадифена, цветът е тъмно зелен, без да се броят кафявите вени. Има и сортове с лилава и червена зеленина. Плочите са със среден размер, имат сърцевидна форма и са доста близо една до друга.Издънките са къси, така че храстът изглежда клекнал, но в същото време много пищен.

Културата цъфти два месеца през лятото с бели съцветия, които се издигат на гъста група над ефектната зеленина. Цветята не излъчват аромат.

Дебелата зеленина може да натрупва течност. Корените са повърхностни.

За ваша информация! За първи път този вид е описан през 1958 г. Към днешна дата са отгледани много различни сортове.

Що се отнася до грижата за сгърчена пеперомия у дома, препоръчителната температура за отглеждане на цвете е 23 ° C. Умереното поливане може да се комбинира с пръскане (с изключение на сортове с космат листа).

Набръчканата пеперомия се нуждае от оплождане на всеки две седмици. През зимата не се изисква хранене. Трансплантирайте културата през пролетта или лятото. Кацането се извършва в рохкава почва, състояща се от копка, листна и торфена почва, както и пясък.

Пеперомия смачка Каперата

Peperomia clusiform

Растението се отличава с изправени дебели стъбла, които покриват големи обратнояйцевидни листа с тъмнозелен цвят, разположени на къси (до 1 см) дръжки. Дължината на листната плоча достига около 15 см, ширината - 8 см. Повърхността е матова. Краищата на листата са оградени с червеникавокафяви петна. Повечето от тях се събират в долната част на леторастите.

Забележка! В допълнение към двуцветните сортове има и пъстри сортове, отлежали в червени, жълти и зелени тонове.

Препоръчително е да отглеждате цвете на первази на изток или запад. Ако поставите образеца на северния прозорец, тогава ще е необходимо допълнително осветление през зимата.

Чернови не са разрешени. Температурата на въздуха трябва да бъде около 20-23 ° С, независимо от сезона. Пеперомията понася много зле условия на ниска температура и може да се разболее. При горещо време се препоръчва да пръскате цветето.

Clusiifolia

Диня пеперомия

Името на този вид символизира пъстрия цвят на лъскавите сърцевидни листа, напомнящи на динена кора. Формата на листата е яйцевидна, дължината на плочата варира от 5 до 8 cm.

Височината на червеникавите издънки не надвишава 12 см. Компактно набито растение в дивата природа е почвеното покритие. В същото качество културата може да се използва в домашни условия. Нискорастящата пеперомия работи чудесно с други, по-големи цветя и е идеална и за покриване на гола почва в саксии.

С добри грижи културата се развива активно и се превръща в буен храст.

Цветето се нуждае от ярка дифузна светлина, умерено поливане и топъл въздух. Препоръчва се растението да се оплоди с азотно торене.

Почвата за засаждане на пеперомия трябва да е въздухопропусклива, в противен случай корените ще започнат да гният. Тази култура реагира добре на редовно пръскане.

Диня

Пеперомия пъстра

Този сорт идва от peperomia clusiform. Цветовете на овалната зеленина включват два нюанса наведнъж: бежов кант е разположен около зеления център. Поради малкия си размер културата има компактен външен вид, така че няма да е трудно да се намери подходящо място за цвете на който и да е прозорец.

Забележка! Невъзможно е да се намери растение в естествената му среда, тъй като този сорт е отгледан в резултат на развъдна работа.

Културата върви добре с други представители на флората, особено в тези композиции, където е необходимо да се разрежда палитрата от зелени нюанси.

За нормално развитие цветето се нуждае от ярка дифузна светлина.

Вариегата

Peperomia graveolens

Цветът наподобява на външния си вид морски корали. Плътните листни плочи с дължина 5 см и ширина 1 см имат удължена и усукана форма. Горната част на листа е оцветена в зелено или светло зелено, а долната част е в цвят бордо, алено и други червени нюанси. Средата на всяко листо е украсена с ярко зелена кухина.

Височината на храста може да достигне 25 cm.Светложълтите цветя под формата на уши изглеждат много красиви на фона на "коралова" зеленина.

Важно! Растението не изисква обилно поливане и редовно пръскане, тъй като месестите тъкани (като сочните) добре съхраняват водата. Културата също не се нуждае от ярко осветление.

Присаждането на цвете се извършва, ако е необходимо, когато храстът нараства до такъв размер, че ще бъде тесен в стара саксия.

Peperomia Graveolens

Пеперомия с много ръце

Този сорт се отглежда рядко у дома. Мястото на произход на културата са страни като Перу, Колумбия, Еквадор.

Височината на храста е от 20 до 50 см. Формата на листата е конична (напомняща на живовляк), цветът е тъмно зелен. Цветята са бели или бежови. Издънките са силни, добре развити.

Peperomia Polybotrya

Пеперомия завихря

Този вид се характеризира с разклонени стъбла. Тъмнозелените овални или диамантеновидни листа се събират в вихри от 3-5 бр.

Благодарение на разклоняващите се издънки, цветето е подходящо за ампелно отглеждане. Периодът на цъфтеж е през юни. Годишният прираст на младите екземпляри е 10-13 cm.

Препоръчителната температура за отглеждане на цвете е от 20 ° C до 24 ° C през лятото и от 15 ° C до 18 ° C през зимата. По време на латентни периоди трябва също да намалите честотата на поливане.

Цветето е в състояние да издържа на ниски температури, но не по-ниски от 10 ° C.

Важно! Този вид се препоръчва да се пръска ежедневно.

Едноцветните сортове предпочитат сенчести зони, пъстри форми изискват повече слънчева светлина.

Неутралната почва е подходяща за засаждане. Честотата на поливане трябва да бъде 1 път на 10 дни (намалява през зимата).

Peperomia Verticillata

Peperomia pereskyely

Цветето е доста голямо, има дълги разклонени издънки. Младото растение има изправени стъбла, които в крайна сметка потъват под собственото си тегло. Овалните листа растат на групи по 3-5. Дължината на листната плоча е 3-5 см, ширината достига 2-3 см. На лъскавата й повърхност се наблюдават 2-3 извити жилки. Дръжките практически липсват.

Pereskiifolia

Други популярни растителни видове включват:

 • бръшлян;
 • пеперомия сребриста;
 • глабела пеперомия;
 • пеперомията е с костилки;
 • пеперомия на кълбото;
 • пеперомията е кръглолистна.
 • пеперомия на полиботриум;
 • дребнолистна пеперомия;
 • пъстра пеперомия;
 • пеперомията е сива.

Отглеждане на ампел

Родът Поперомия включва огромен брой видове, всеки от които изненадва със своята оригинална красота. Такъв богат асортимент ви позволява да изберете подходящи екземпляри за всеки вкус на цветарите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина