Пресаждане на стайни растения, как правилно да се трансплантира закрито цвете

Периодично всяко домашно растение трябва да се трансплантира в нова почва, за да може да расте по-нататък. Наистина, заедно с растежа на растението, корените му растат, „изсмуквайки“ всички полезни вещества от почвата и опирайки се по стените на саксията.

Кога е най-доброто време за презасаждане на растенията

За да разберете кога да трансплантирате стайни цветя и дали има нужда от това, трябва да разгледате няколко външни фактора, които могат да се проявят, ако растението вече се нуждае от трансплантация.

Процес на трансплантация на закрито растение

Струва си да се обърне внимание на:

 • Почвата изсъхва твърде бързо след поливане. Това показва, че кореновата система е нараснала много и е необходим по-голям капацитет.
 • Дренажни дупки - ако през тях се извиват корени, това е знак, че е необходима по-голяма саксия.
 • Липса на растеж или неговото силно забавяне.
 • Появата на болести в растението.
 • Влошаване на качеството на почвата в саксията.
 • Депресивно състояние на кореновата система.

Важно е да запомните, че растенията се трансплантират най-добре в определени моменти, в противен случай съществува риск от увреждане на цветето.

Например, струва си да промените почвата за наскоро закупени растения, но не веднага след покупката, а след няколко седмици или месец. Тъй като растението вече е преживяло много стрес и климатични промени.

Внимание! Когато купувате растение, е необходимо да позволите на представител на флората да се адаптира малко към условията около него и едва след това да извърши трансплантация.

Кога можете да трансплантирате стайни цветя по сезони

Що се отнася до подходящото време на годината за трансплантация, представители на ботаническите науки препоръчват презасаждането на растенията в средата на пролетта, тоест в края на март, през април или в началото на май. Зимата е най-лошото време от годината за обновяване на почвата. В никакъв случай не трябва да пресаждате цветя през януари или декември; през февруари процедурата се извършва в изключителни случаи.

Също така, не трябва да се занимавате с обновяване на почвата, ако растението започне да цъфти (като правило това се случва през лятото, през юни или юли), по-добре е да отложите този въпрос за по-късно.

Експертите съветват да се спазва определен цикъл на трансплантация на растения, както следва:

 • Дългогодишните цветя трябва да се трансплантират поне 1 път в продължение на 2 години.
 • Стайните растения са доста непретенциозни и изискват пресаждане на всеки 3 години.
 • Е, кактусите и техните братовчеди могат да бъдат в един и същ контейнер повече от 5 години.

За пълно съответствие с всички нюанси можете също да прибегнете до лунния календар. В крайна сметка растенията са много причудливи същества и възприемат всякакви външни влияния.

Лунният календар за май 2020 г. ще ви каже благоприятни дни за трансплантации

Как да изберем правилната саксия за трансплантация

На съвременния градинарски пазар има просто огромно разнообразие от сортове саксии за всеки вкус и цвят, всякакъв материал и форма.

Когато избирате нова саксия за растение, трябва да се придържате към основните правила:

 • Новият контейнер трябва да е малко по-голям от предишния саксия, с около 2-3 см. Не давайте на растението твърде много свободно пространство, в противен случай той ще насочи силите си да запълни пространството с корени и издънките ще се отдалечат на заден план .
 • Най-добре е да изберете саксии със светъл цвят за растения, в противен случай цветето може да се нагрее твърде много в слънчевите лъчи.

Пресаждането задължително е придружено от дезинфекция на саксията.

Керамични или пластмасови

Керамичните контейнери са известни с това, че позволяват на въздуха да преминава и по-добре абсорбира влагата, а предимството им е, че не страдат от бързо замръзване или нагряване. Но недостатъкът на такива контейнери е, че те са много крехки и доста скъпи. Преди да засадите растение в глинен съд, най-добре е да навлажните стените на контейнера с вода, тъй като глината, както беше споменато по-горе, абсорбира много добре влагата.

Пластмасови саксии за растения

Пластмасовите саксии, от друга страна, са известни с това, че са много леки, но издръжливи. В същото време те не абсорбират влагата и става много по-лесно да напълните растението с вода. Като цяло пластмасата е по-евтин материал от керамиката. Всъщност изглежда и евтино, което отблъсква мнозина.

За справка! И двата вида саксии се показват добре в експлоатация и няма категоричен отговор какво да избера. Всеки собственик на цветя трябва да реши сам.

Приготвяне на дренаж и земна смес

Добрата земна смес е ключът към успешния и здравословен растеж на стайните растения. Видът на смесената почва зависи от конкретното растение, за което е предназначена.

Класически земен микс

За много растения ще работи класическа почвена смес. Така наречената „смес“ от листна земя или хумус, градинска пръст, торф и речен пясък. Всички "съставки" се смесват в равни количества помежду си, тоест 25 процента.

Ако възникнат проблеми с речния пясък, можете лесно да го замените с перлит. Ботаниците препоръчват да се добави малко експандирана глина към получената почва, след което всичко трябва да се смеси. Тази почва е подходяща за всякакви фикуси и други стайни растения.

Смес на почвата от папрат

Папратовата почва се различава от класическата по това, че трябва да има кисела среда.

Обикновено се състои от листна земя (1/4 от общия обем) и хумус (1/4). Останалите 50 процента са покрити от хедерална почва. Към всичко това трябва да добавите малко хидрогел, така че влагата да не застоява.

Земна смес за сукуленти

Характерна особеност на такава почва е, че влагата вътре в нея не трябва да застоява. Сукулентите са много чувствителни към почвата и затова изискват много внимателно съставяне.

Речният пясък ще заема около 1/3 от цялата смес, другата трета ще бъде заета от компост и накрая останалата част е разделена наполовина от перлит и торф.

Дренаж

Добре проектираният дренаж по време на трансплантация е ключът към добрия растеж на цветята, в това няма нищо трудно.

Внимание! Обикновено дренажът се изсипва на слой от 1 до 3 сантиметра, до самото дъно на саксията.

Най-добре е да използвате камъчета, чакъл или експандирана глина като дренаж, а цялото нещо е подправено с вермикулит и агроперлит за по-добро предаване на влагата през почвата.

Дренаж за стайни растения

Как правилно да трансплантирате цветя у дома

Присаждането на растение по принцип е лесно, но не всеки успява да го направи правилно, като вземе предвид всички фактори. Най-важната роля по този въпрос играе земята. В крайна сметка от нея зависи дали цветето ще цъфти и ще мирише, или ще започне да боли или да умира.

Изваждане на растение от саксия

За да извадите цвете от саксия, трябва да се уверите, че земната топка е влажна и вискозна. Това ще бъде най-лесният начин да извадите растението от саксията.

За да извадите цвете, трябва да прескочите короната на растението между пръстите си и, задържайки почвата, да отстраните бучката, като натиснете отстрани на контейнера, ако саксията е направена от пластмаса.

Ако не, тогава трябва да почукате по стените на гърнето с прогресивни леки движения, като го завъртите около оста си, и след това се опитайте да почукате по дъното на контейнера.

Изваждане на растение от саксия

Проверка и подрязване на кореновата система

Струва си да отрежете корените на трансплантираното цвете само в краен случай, ако кореновата система е болна и има засегнати области. След подрязването е по-добре да се обработят местата на нарязване с натрошен активен въглен.

Изисквания за грижи след трансплантацията

Цветът след трансплантацията изисква доста благоговейно отношение към себе си. Състоянието му трябва постоянно да се следи, да се пръска от време на време с вода, да се гледа как се държи растението, наблюдава ли се растеж и т.н.

Можете да пръскате трансплантираното цвете на всеки 7 дни със специален препарат, наречен Циркон. Помага за намаляване на стреса върху растението и за укрепване на кореновата му система.

Поливането трябва да се извършва по-рядко от обикновено, така че кореновата система да укрепва и да расте по-нататък, докато е в търсене на влага.

Внимание! Трябва да започнете да подхранвате цветето само месец или повече след пресаждането.

Трудна спешна трансплантация

Трудната аварийна трансплантация на домашни цветя е принудителна мярка, причинена от подкисляване на почвата в саксията, гниещи корени или тежки увреждания на растението.

Преди да прибегнете до тази мярка, трябва да опитате всички възможни начини да спасите цвете, да приложите инсектициди, други лекарства, да изсушите земна топка и т.н.

Струва си да се помни, че такава трансплантация е много опасна за растението и може както да му помогне, така и накрая да го унищожи.

Ако всичко друго се провали, но наистина искате да спасите цветето, тогава сложната аварийна трансплантация е единствената възможност. Процедурата за подготовка на растение за спешна трансплантация:

 1. Трябва да извадите растенията от саксията.
 2. Изплакнете корените на растението, докато не бъдат отстранени най-малките частици от замърсената почва.
 3. Докоснете субстрата.
 4. След отстраняване на цялата почва е необходима пълна проверка на растението, за да се отстранят (отсекат) засегнатите части в присъствието на заразени и болни корени.
 5. Когато отрязвате всяка засегната област с чист нож, е необходимо разрезът да се покрие с натрошени въглища.
 6. След отстраняване на всички болни корени, най-добре е да поставите коренището в топла вода за половин час.
 7. Следва процесът на дезинфекция на корена на цветето с фунгицид или калиев перманганат, чрез поставяне на растението в такъв разтвор за 40-60 минути.
 8. Дезинфекцираните корени трябва да се третират с натрошени въглища.

Обширен изглед на кореновата система

След приключване на всички горепосочени процедури, цветето може да бъде трансплантирано в нов контейнер, това също трябва да се направи, следвайки няколко правила:

 • Наличието на нов чист съд, обработен с вряща вода и разтвор на калиев перманганат.
 • На дъното на контейнера трябва да се положи нов дренаж, отгоре да се поръси с пясък.
 • След като подготвите саксията, трябва да засадите самото цвете.
 • Корените се разглобяват спретнато и се поставят равномерно в саксията.
 • След цялостно спретнато засаждане земята се пълни.
 • Цветето се поставя в тъмен ъгъл с нормална стайна температура.

Внимание! Растение, което е оцеляло при извънредна трудна трансплантация, не е необходимо да се полива 2-3 дни и само на 3 ден се прави малко поливане, леко навлажняване на почвата.

След период на адаптация, цветето може да бъде прехвърлено на предишните си грижи, но не веднага. Струва си да започнете да подхранвате растението, след като се появят първите признаци на растежа му.

Навременната грижа за домашен любимец "домашен любимец" може да предотврати всяка болест и изобщо няма да възникне необходимост от спешна трансплантация.

Претоварване на растения като метод за разсаждане

Претоварването е друг начин за презасаждане на домашните цветя. Характерната му характеристика е, че е подходящ само за цветя със затворена коренова система.Този метод на разсаждане позволява най-малкото увреждане на корените на растението и поради това е получил прякора - щадящ.

Процесът на трансбордиране има няколко стъпки:

 1. Подготовка на седалката. Новата саксия трябва да е само малко по-голяма от предишната (около 2-3 см). Не трябва веднага да избирате голям контейнер, защото цветето може да умре поради факта, че кореновата система няма време да се разрасне напълно в земята и ще вкисне.
 2. Дезинфекцирайте новата тенджера с вряща вода.
 3. След полагане на малък дренаж, трошен камък или камъчета са най-подходящи за тези цели.
 4. След това поръсете почвата, около една трета от общия обем.
 5. Растението се отстранява внимателно от предишния контейнер и се засажда в нова саксия, като по пътя се поръсва с пръст.
 6. Следва поливане.

Трябва да се помни, че корените на растението не трябва да са на открито дълго време, защото това може да доведе до вредни последици.

Инструменти и материали за трансплантация

Няма универсален набор от инструменти за трансплантация; много от тях използват импровизирани средства.

Обикновено, когато пресаждате, се нуждаете от чисти контейнери, саксии или контейнери, а може да се нуждаете и от нож, ножици и бакпулвер. Е, разбира се, по време на трансплантацията просто са необходими прясна почва и материал за дренаж.

Някои позиции могат да бъдат допълнени по желание, но като цяло такъв набор от инструменти ще бъде напълно достатъчен.

Комплект инструменти за трансплантация на растения

Какво да направите, ако трансплантацията не е възможна

В изключителни случаи няма да работи за трансплантация на любимото ви растение. Може би цветето е просто огромно или много болно и трансплантацията може да го влоши.

В такива случаи можете да опитате да смените само горната част на почвата. Това трябва да се направи дотолкова, доколкото размерът на саксията позволява. Подобна промяна в почвата, макар и незначителна, може да има положителен ефект върху растежа и възстановяването на растението.

Както споменахме по-рано, пресаждането на стайни растения не е най-лесният процес, както изглежда на пръв поглед. Но задълбавайки малко по-дълбоко в нюансите, които могат да се срещнат по време на този урок, става ясно, че трябва да подходите по този въпрос изключително внимателно и отговорно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина