Pilea Kadier, Kadiera, пресован, Alumi - домашни грижи

Това растение е вид многогодишни вечнозелени тревисти култури, принадлежащи към рода Pilea, който принадлежи към семейство Коприва. Дивата култура на отглеждане се среща в Китай, Индокитай и Виетнам. Сортът Kadje е ценен заради необичайния цвят на листата и непретенциозността. В статията ще се обсъди какво представлява този трион: домашни грижи, размножаване, описание на външния вид, болести и вредители.

Как изглежда трионът на Кадиер?

Височината на леторастите варира от 30 до 40 см. Стъблата в основата са много тънки, изправени в началото, но с времето се огъват и стават силно разклонени. Листата могат да бъдат ланцетни или овални, противоположно разположени на дръжки. Плочата е дълга около 8 см и широка 5 см. Листната повърхност е лъскава, грапава на допир, цветът е тъмно зелен с две големи изпъкнали сребристи ивици. Линиите преминават от двете страни на средната вена, разделени на фрагменти от зелени площи. Краищата на листата също са обрамчени от изпъкнали сребристи петна. Лъскавият цвят се подчертава от извитата форма на плочите.

За ваша информация! Родът Pylaea включва около 400 вида. Цветята нямат декоративна стойност.

Отглеждане в домашни условия

В грижата трионът е неизискващ, поради което не е особено труден в процеса на отглеждане у дома.

Основни правила за отглеждане

Препоръчителните вътрешни температури са от 20 ° C до 24 ° C (през летния сезон). Минималните зимни параметри са 15 ° С.

Важно! Теченията и температурните промени са неприемливи, в противен случай растението може да се разболее и да умре.

Културата се нуждае от ярко, разсеяно осветление. Директните лъчи са вредни за цветето. Най-доброто място за пилея е източният или западният прозорец. Ако това не е възможно, южната страна също ще работи, но при условие, че цветето е на разстояние от прозореца или покрито с полупрозрачен материал.

Липсата на осветление води до загуба на яркия цвят на листата. През лятото цветето може да бъде изнесено на балкона, но при условие, че растението е защитено от пряка слънчева светлина.

Растението обича ярка разсеяна светлина.

През зимата, както и когато липсва естествена светлина при облачно време, трионът се нуждае от допълнително осветление.

1-2 седмици след като растението се адаптира към микроклимата, то трябва да се премести в друг контейнер с нов субстрат.

През периода на активен растеж и развитие цветето трябва да се подхранва с течен универсален тор. През зимата честотата на хранене се намалява до 1 път за 30 дни.

Грундиране

Растението предпочита неутрална или слабо кисела почва, богата на хранителни вещества. Сместа може да бъде закупена в магазина (почва за декоративни листни растения) и да добавите към нея вермикулит или перлит или да подготвите почвата сами. В последния случай ще ви трябва:

 • хумус;
 • листна почва;
 • торф земя;
 • едър пясък.

Изброените съставки се приемат в съотношение 2: 2: 1: 1, комбинират се и се разбъркват старателно. Преди засаждане на триона, на дъното на саксията се полага висококачествен дренажен слой.

Забележка! Цветето може да се отглежда хидропонно, тоест без почва върху хранителни разтвори.

Почвената смес трябва да е лека и рохкава, за да може въздухът и влагата да преминават добре.

Прехвърляне

Процедурата за млади екземпляри се извършва всяка година с настъпването на пролетта, възрастните се размножават и отглеждат отново. На дъното на саксията се полага дренажен слой, състоящ се от експандирана глина или тухлени чипове. Дебелината на слоя трябва да бъде 1,5-2 см. Препоръчва се трансплантацията да се комбинира с прищипване и подрязване.

Важно! В резултат на образуването на храст остават резници, от които скоро може да се получи ново растение.

Можете да засадите триончето в същия контейнер с други култури, създавайки композиции. Цветето се разбира добре с папрати, фитония, пеперомия (дребнолистни видове). Приликата на тези растения се крие в почти същото съдържание и отглеждане.

Важно! Не е разрешено комбинирането на триона с едролистни, интензивно растящи култури, тъй като те ще смачкат саксийното растение.

Избор на пот

Капацитетът трябва да съответства на структурата на кореновата система на цветето. Корените на тази култура са доста слаби, компактни, плитки. Поради това саксията трябва да бъде избрана малка (дълбочина от 7,5 до 10 см), широка с дренажни отвори.

Контейнерът за цветето не трябва да е дълбок

Влажност на въздуха и поливане

Kadier не принадлежи към влаголюбивите цветя, поради което излишната влага е особено вредна (застоялата в саксията влага може да доведе до преовлажняване на почвата и гниене на корените). Културата понася добре краткотрайно изсъхване от почвата.

Поливането се извършва редовно и обилно с чиста вода (филтрирана или утаена). Между процедурите трябва да мине толкова време, че земята да има време да изсъхне малко.

Забележка! Прекомерното поливане е особено опасно през зимния сезон. Поливането на растението по това време е необходимо не повече от 1 път седмично.

Културата се чувства добре в условия на висока влажност. Нежелателно е обаче пръскането на цветето, тъй като капчиците вода оставят грозни ивици по повърхността на листата. За да се повиши нивото на влажност, в тигана на саксията се добавя експандирана глина и се овлажнява редовно.

Действия през периода на цъфтеж

Специалистите препоръчват изрязването на цветята след образуването им, защото пилеята цъфти незабележимо. Благодарение на тази процедура растението получава допълнителна сила за растеж и развитие (не е необходимо да се харчат за яйчника на цветята и да ги поддържат в нормално състояние).

Прищипване и подрязване

Тъй като pilea Kadje расте интензивно, храстът скоро ще загуби естетическия си вид. За да се предотврати това, е необходимо да се прищипват върховете на стъблата веднъж на всеки 2-3 седмици.

През пролетта всички издънки се подрязват, така че дължината на вкоренените стъбла да е 8-10 cm.

Размножаване на пилея чрез резници

Препоръчва се цветето да се размножава чрез стъблени резници през пролетта или лятото. 7-10 см резници трябва да имат три междувъзлия. Разсадът се поставя в рохкава почва, пясък или в съд с вода. След това те са покрити със стъклен буркан (или увит в полиетилен), като по този начин се създава парникова среда. Режещите листа не трябва да докосват стените на съда.

В един буркан могат да се поставят няколко процеса наведнъж. Фиданките се поставят на топло място, където няма достъп до пряка слънчева светлина. Веднага след като се появят корените, бурканът може да се отстрани и младото растение да се остави в тази форма за една седмица. След това контейнерът се прехвърля на подходящо място. Отгледаните издънки се трансплантират в отделни саксии и започват да се грижат за тях по стандартната схема.

Възпроизвеждане Кадиер

Възможни трудности

Проблемите, които могат да възникнат при отглеждането на реколта, са резултат от грешки в съдържанието:

 • зеленина се набръчква и започва да се руши при условия на твърде високи или твърде ниски температури на въздуха, както и при дълъг период между поливанията (цветето започва да изсъхва от липса на влага);
 • листата почерняват и падат, долната част на леторастите изгнива. Причината е прекомерно поливане;
 • по листата се появяват жълти и кафяви петна. Причината е пряка слънчева светлина;
 • липсата на светлина води до потъмняване на сребристи ивици по листата, както и до смачкване на листа и разтягане на леторастите;
 • ако издънките са голи (долната част на стъблата губи листа), това означава, че растението се нуждае от подмладяване.

Болести и вредители: таблица

СимптомиЗащотоРешение
Растението е заплетено с тънка мрежа, листата изсъхват, ронят се.Паяк акари. Благоприятни условия за разпространението му са сухата среда.Избършете цветето със сапунена вода, изплакнете под топъл душ, лекувайте с ателик.
Листата изсъхва много и започва да пада. Много е трудно да се върне растението в предишния му вид.ЩитОбработете триончето с аттелик или фитоверм.
Външната повърхност на листата е покрита с голям брой точки със светъл нюанс.ТрипсСредствата са същите като в предишния случай.
Растението е покрито с бял цвят, подобно на брашно. В тъканите на пилеите се появява лепкав полупрозрачен цвят (медена роса), цветът става летаргичен.MealybugРастението трябва да се измие със сапунена вода, след това да се третира с инсектициди (actara, fitoverm).

Забележка! Основната трудност се крие във факта, че е доста трудно да се открият вредители по пъстрата повърхност на многоцветни листа.

Популярни сортове

Тази култура не е обичана заради обилния си цъфтеж, въпреки че у дома пъпките се появяват много рядко. Това обикновено се случва през летния сезон. Цветовете са малки, бели, едноцветни, събрани в гъсти съцветия. На фона на ярка зеленина те са почти невидими.

Следните сортове са най-търсени сред цветарите:

Пилеа Кадиера

Височината на стъблата може да достигне 40 см. С течение на времето те започват да се разклоняват. Листата са с овална форма със заострен връх и три жилки. Други популярни имена за вида са сребърният трион, алуминиева растителност, които са му дадени заради ефектното оцветяване. Яркозелената (или синкавозелената) зеленина е покрита с две широки, прекъсващи се ивици със сребрист оттенък.

Трион натиснат

Листата са светлозелени, малки, многобройни. Храстите са клекнали, къдрави.

Pilea depressa

Pilea Alumi

Листата са боядисани в наситено зелен цвят, имат набръчкана махрова повърхност с вени от пурпурен оттенък.

Други популярни сортове пилеи включват:

 • парична;
 • дебелолистен;
 • увит;
 • пеперомиален;
 • Ливански;
 • дребнолистен;
 • пълзящ.

Кадже е един от най-често срещаните видове пилеа, известен със своя пъстър цвят на листата. Растението е непретенциозно, така че дори начинаещ може да се справи със съдържанието му. Знаейки какво е видял Кадиер - домашни грижи, отглеждане, размножаване - ще ви помогне успешно да се справите със задачата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина