Монофилни и дребнолистни триони, други видове - домашни грижи

Pilea е широколистно многогодишно растение, което принадлежи към семейство Коприва. Той е високо ценен от производителите на цветя за разнообразието от видове, непретенциозността и привлекателния външен вид. В зависимост от вида, растението може да бъде храст, подхраст или трева. Ако дребнолистната грижа у дома е на нивото на триона, тя ще реагира с бърз растеж и изобилие от цветя.

Монофилна трион

Монофилният трион (или японски долар) е един от най-популярните видове на това растение. В естествената си среда цветето расте в тропическите гори на Южна Америка, което напълно обяснява характеристиките на грижите. Такъв трион изисква засенчване и много влага.

Монофиламент от цвете Pilea

Това многогодишно растение принадлежи към почвената покривка. Можете да го разпознаете по пълзящите стъбла, на които има заоблени листа с малки дръжки. Цветето получи името си за визуална прилика на листа с монети. Диаметърът им може да варира и да достигне 1 см. Горната част на листата е оцветена в ярко зелено, а долната част е лилаво-червена.

Дребнолистен трион

Друго растение с пълзящи увиснали клони е дребнолистният трион. Голям брой малки листа са разположени на сочни, силно разклонени издънки. Размерите им най-често достигат 0,3-0,5 cm.

Овалните листа са светлозелени и имат лека издутина. Тяхната повърхност е гладка и лъскава, което прави ажурния храст още по-привлекателен.

За ваша информация! Такова цвете често се използва за каскадна декорация и комбинация с високи цветя с изправени стъбла.

Пилея

Пълзящ трион

Това е стайно растение. Той се различава в храстовидна структура, но рядко надвишава 25 см височина. Сочните стъбла на цветето са боядисани в тъмно лилав цвят. Листата на цветето на вътрешната купчина са срещуположни. Те се характеризират с продълговата форма и могат да достигнат дължина 2,5 см. Ръбът на листа има неравен вълнообразен модел.

Що се отнася до цвета на листата на пълзящия трион, той е малко по-различен от цвета на предварително посочените видове. Горната повърхност на листа е оцветена в тъмнозелено кафяво с лек меден блясък. Листата са напълно лилави отдолу. Вените са ясно дефинирани, така че повърхността на листа прилича на юрган.

Пълзящ трион

Pilea Silver

Този сорт има няколко имена: Silver, Kadje или Kadiera. Това цвете принадлежи към храстовидни растения с изправени, силно разклоняващи се стъбла, чиято средна височина достига 40 cm.

Овалните листа могат да растат до 20 см дълги и 5 см широки. Ръбовете им са леко вълнообразни, а върхът е силно заострен. Плочата е гладка и леко лъскава на допир.

Забележка! Цветярите са привлечени от необичайния цвят на Кадиер: върху тъмнозелен лист има две широки прекъсващи сребристи ивици. Благодарение на тази характеристика цветето получи името Silver pilea, което на английски означава „сребро“.

Pilea Silver

Ливанска пилея

Този сорт принадлежи към ампелни растения.Кафявите издънки на ливанския трион пълзят по земята и създават плътен килим. Яйцевидните листа растат в голям брой по леторастите. Горната им повърхност е боядисана в сребристо зелено, а долната повърхност е ярко зелена.

Ливанска пилея

Домашни грижи

Предимството на триона като стайно цвете е неговата простота. Независимо от вида, растението се вкоренява добре в почти всеки апартамент. Може да се отглежда в саксия за цветя, на стойка или в окачена сеялка. Сериозните грешки в грижите могат да доведат до смъртта на цветето, но малки несъответствия с препоръките няма да повлияят на външния му вид и активен растеж.

Осветление и контрол на температурата

Доброто осветление е едно от основните изисквания за поддържане на цветята живи. Pilea обича ярката светлина, но тя трябва да бъде разсеяна. Директните лъчи на ултравиолетовото лъчение могат да бъдат разрушителни за нея. Най-доброто място да го поставите в къщата ще бъдат прозорците, обърнати към западната или източната страна.

През топлия сезон саксията може да бъде изнесена навън, но трябва да сте сигурни, че това място е засенчено. През зимата, когато липсва светлина, се препоръчва да включите допълнително осветление. В противен случай листата могат да променят цвета си на по-тъмен.

В градските апартаменти се поддържа приблизително еднаква температура на въздуха през цялата година, така че термофилният трион активно расте и цъфти дори през зимата. Оптималната температура за него се счита за 25 ° C. Има изключения, например дребнолистни триони, за които температурата на въздуха може да бъде понижена до 10-15 ° С.

Важно! Теченията силно не се препоръчват за тези храсти и треви, особено в студения сезон.

Характеристики на влажност и напояване

Не се изисква строг контрол върху нивото на влажност на въздуха. Въздухът в апартаментите е доста подходящ за живота на цветята. Като изключение трябва да се спомене лятната жега в региони с ниска влажност. За да се избегне изсушаване, зелените площи трябва да се навлажняват. Това може да стане по няколко начина:

  • монтаж на овлажнители;
  • инсталиране на контейнери с мъх наблизо;
  • инсталиране на малки контейнери, пълни с вода, на перваза на прозореца.

Не се препоръчва овлажняване от спрей, тъй като след такива процедури листата губят своята привлекателност.

При поливане трябва да се спазва следният принцип: влагата в почвата трябва да е под средната. Всички видове тези храсти и треви понасят добре лека суша. Честотата на поливане до голяма степен зависи от скоростта на изсъхване на почвата.

Важно! Трябва да поливате, след като почвата в саксията изсъхне. Цялата вода, която се е натрупала в тигана, трябва да се излее веднага.

Подрязване и презасаждане

Бързият растеж на клоните може да доведе до факта, че без редовно подрязване храстът ще загуби своите декоративни качества и ще се превърне в топка от заплетени издънки. Подрязването се извършва редовно, когато клоните растат. Изрязаните резници могат да се използват за последващо засаждане.

Забележка! Подрязването се използва и когато цветето има дълги клони. След прищипване на върховете, растението се оказва по-храстовидно и буйно.

Особеността на всички видове пилеи е, че те бързо се дегенерират. С времето издънките стават дълги, а листата по тях са все по-малко. Това води до загуба на привлекателността на храста. За да се избегне това, при следващото прищипване отрязаните части трябва да се вкоренят и да се използват за отглеждане на нови издънки. Благодарение на този подход растението невидимо ще се обнови.

Размножаване с помощта на резници и семена

Всички видове от тази култура се размножават по два начина.

  • С помощта на резници. Прясно нарязани издънки се използват за присаждане на пилеята. Дължината на клона трябва да бъде около 10 см. В същото време върху него трябва да има две или три двойки листа. Можете да поставите нарязаните части във вода за няколко дни, или можете веднага да го вкопаете в земята.В повечето случаи резниците се вкореняват добре и бързо. Когато това се случи, по-добре е да поставите саксията на хладно място за 10-14 дни.
  • С помощта на семена. Ако е избран този метод на размножаване, семената трябва да бъдат закупени от специализиран магазин. У дома, когато цъфтят, те не могат да узреят до края. Приготвените семена се поръсват с торф и пясък малко и отгоре се покриват с филм или стъкло. Те остават в това състояние до покълването (това отнема около четири седмици). Разсадът се поставя в саксии и се полива редовно.

Болести и вредители

Някои заболявания на тези зелени площи са причинени от неправилна грижа.

  • Появата на сухи листа показва недостатъчно поливане и липса на влага.
  • Меките стъбла, почерняващите и увяхващи листа често се появяват с прекомерна влага. Решението на проблема ще бъде по-рядко поливане.
  • Прозрачни листа. Такива промени се случват при ярка светлина.
  • Потъмняването на листните плочи и сухите участъци на растението понякога се случва при липса на точното количество слънце.
  • Ако върху листата се появи жълто или кафяво петно, това показва слънчево изгаряне.

Можете да разрешите този или онзи проблем, ако се грижите за цветето, като вземете предвид всички препоръки.

Паякообразни акари, трипси и скални насекоми се считат за вредители, които са опасни за растението.

Важно! Състояние, при което само долните листа на цвете отпадат, се счита за норма.

Като се вземат предвид всички гореспоменати характеристики на грижите, всички сортове пилеи често се препоръчват за начинаещи цветари, както и за онези хора, които не могат да отделят много време за грижа за зелените площи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина