Plectrantus (мента на закрито) - домашни грижи

Plectrantus е закрит ментов вид, който е естествено надарен с невероятен, изразен аромат. Вечнозелено растение, в зависимост от сорта, може да расте нагоре или да пълзи по повърхността на почвата. Декоративната култура е широко разпространена в Нова Зеландия, Фиджи и Австралия. У нас вътрешната мента често се отглежда на закрито. Като се грижите правилно за ароматно растение, можете да отглеждате здрави храсти, които да ви радват с атрактивен външен вид дълго време.

Как изглежда Плектрант, към кое семейство принадлежи

Plectrantus (стайна мента) принадлежи към категорията тревисти растения или вечнозелени храсти, чиято височина не надвишава 65-80 см. Издънките на културата са разклонени. Те могат не само да растат, но и да пълзят по повърхността на почвата. Влакнестият тип коренова система не е разположен достатъчно дълбоко. Ребрените храстови стъбла могат да бъдат голи или космат, в зависимост от сорта.

Стаен ментов цвят

На бележка! Кората на стъблото е оцветена в зелено или кафеникаво-червено.

Листните плочи са разположени на къси дръжки по кръст, по двойки. Яйцевидната зеленина е месеста. Външните му части са покрити с малки зъбчета. На повърхността на зелената маса можете да видите вени или пъстър модел. Зелената маса съдържа ароматни жлези, благодарение на които от пъстрия плектранус излъчва удивителна миризма, която може да съдържа пикантни или ментови нотки.

Можете да се възхищавате на цъфтежа през летните месеци. Паникуларните съцветия са доста плътни. Те са разположени по върховете на клоните. Цветята от двата пола се състоят от 5 венчелистчета, които растат заедно в основата в тръба. Двуустните джанти са боядисани в различна палитра:

 • бял;
 • люляк;
 • син;
 • лавандула;
 • лилаво.

В централната част има миниатюрни тичинки и яйчник. След опрашването на плектрануса започва процесът на узряване на месестите плодове. Във вътрешната част на плода има 4 ядки. След узряването плодовете се отварят сами. Отглеждането и грижата за мента е съвсем проста, най-важното е да се придържате към препоръките на специалисти в областта на цветарството.

Сорт Coleus

Популярни сортове

Има над 250 разновидности на мента. Някои от тях на външен вид изобщо не приличат на мента. Най-популярните видове:

 • Coleoide Plectrantus принадлежи към категорията на храсти с изправени издънки. Височината на растението може да достигне 95-100 см. Повърхността на яйцевидната листа е лъскава. Ментовите издънки са тетраедрични. Меките дръжки и стъблената част са космат. Листните плочи са боядисани в богата зелена палитра. На повърхността на зелената маса можете да видите бели петна или ивици по краищата.
 • Plectrantus Ertendal (oertendahlii) е тревиста многогодишна култура, чиито издънки се разпространяват по повърхността на почвата. Височината на храстите достига 40 см. Ампелозният плектранус се отличава с дръжка срещуположна зеленина, дължината на която е в рамките на 6 см. На повърхността на зелената маса можете да видите сребристи шарки, които са разположени по протежение на вените. В долната част листата са покрити с червени люспи. През лятото гроздовидните съцветия започват да цъфтят по горните части на леторастите, чиято дължина не надвишава 30 cm.Всяка от камбаните е боядисана в светло лилави тонове или бяла палитра.
 • Plectrantus Mona Lavender е хибридно разнообразие от изправени храсти, стъблата на които са покрити с кафяво-кафява кожа. Яйцевидната зеленина е оцветена в зелено. Повърхността на назъбената зелена маса е лъскава. Долната страна на листата е покрита с лилави люспи. На цветовете на виолетово-синия тон можете да видите сини точки. Стайният плектрант придобива привлекателен външен вид през периода на цъфтеж.

Сортът на Ertendahl

 • Дъбнолистен плектрантус - растение с месести изправени стъбла, покрити с назъбена и кожеста зеленина, чиято форма наподобява очертанията на дъбови листа. Зелената маса е оцветена в тъмнозелена палитра и е покрита с къси сребристи власинки. Разтривайки листата между пръстите си, можете да почувствате приятен, изразен иглолистен аромат. Грижата за плектрантус е съвсем проста, така че дори начинаещи в областта на цветарството могат да го отглеждат.
 • Плъстеният плектрант принадлежи към категорията на миниатюрни храсти, чиято издълбана зеленина е гъсто опушена и боядисана в светло зелена палитра. Висящи издънки. Приятният аромат на мента идва от листата. Растението се нуждае от добро осветление и систематично поливане с утаена дъждовна вода.
 • Южният плектрант е вечнозелено многогодишно растение, което принадлежи към категорията тревисти растения. Вътрешната мента може да се разпространи по повърхността на почвата и по този начин да образува непрекъснат голям килим. Бургундските стъбла, когато се отглеждат в саксии, висят в шикозна каскада. Лъскавата зеленина със заоблена форма е боядисана в зелена палитра. Краищата на зелената маса са назъбени. На повърхността на листата могат да се видят множество разклонени вени. Дръжките са доста високи и безлистни. Флористите често наричат ​​южния сорт шведски бръшлян.
 • Плектрант пъстър - вид стайна мента, чиито листни плочи са боядисани в сиво-зелена палитра. Крайните части на всеки лист са боядисани в светли цветове. По време на цъфтежа по храстите се образуват малки бели цветчета. Пъстрата разновидност изглежда добре, когато се отглежда с пеларгония и сурфиния, барбатус и златна мента.

Забележка! Не по-малко популярни са такива видове плектрант като Нико и плектрантус Рюфъл.

Лечебни свойства

Домашен джоджен (плектрантус) - мога ли да го използвам? Ароматният плектрант е надарен с полезни свойства от природата. С помощта на чай, приготвен от мента в стаята, могат да бъдат излекувани настинки, треска и нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт. Растението помага да се справи със синдрома на раздразнените черва.

Инфузиите, които включват цветето на плектрануса, имат силно успокояващо действие, което има положителен ефект върху нервната система. Хората, страдащи от често нервно напрежение, безпокойство и безсъние, трябва да пият инфузия, която съдържа мента, всяка вечер преди лягане. В допълнение, плектранът е надарен от природата с жлъчегонни свойства, отхрачващо действие.

Характеристики на грижите за растение у дома

Ментата (плектранус) трябва да се засажда на добре осветени места. Въпреки това, в знойния период е важно да засенчите цветята малко от пряка слънчева светлина, което ще позволи да се избегнат изгаряния на листните плочи. Растението е най-удобно през лятото на полусянка. Допълнително осветяване се изисква изключително по време на периода на цъфтеж.

Температурата в помещението, в което растат растенията плектранус, трябва да бъде в диапазона 20-22 ℃ над нулата. Препоръчително е храстите да се засаждат на открито през летните месеци. През зимата можете да намалите температурата до +18 ℃ и да засадите цветя в саксии.

Растението не е взискателно към нивото на влага.Не поставяйте обаче контейнери с цветя близо до отоплителни уреди през зимата, тъй като въздухът е твърде сух на това място. Препоръчва се храстите да се пръскат ежедневно и да се поставят саксиите върху палети, пълни с влажни камъчета.

Съвет! Всяка седмица е препоръчително да се организира топъл душ, който ви позволява да наситите листата на културата с влага и да отмиете слоя прах от нея.

Вътрешната мента се нуждае от обилна и честа процедура за овлажняване на почвата. Изсъхването на горния слой на почвата с дълбочина 1 см ще покаже необходимостта от поливане. Не трябва да допускате стагнация на вода в саксии, за да не провокирате гниене на кореновата система. Поливането на цветята е необходимо на всеки 2 дни. През периода на активен растеж си струва да добавите сложен тор към почвата, който е предназначен за декоративни широколистни култури.

През студения сезон горната превръзка не се прилага върху почвата. Необходимо е да се възобнови храненето през март, за да се ускори темпът на растеж на издънките. Долната част на растението е изложена едновременно.

Южен ментов сорт

Характеристики на зимните грижи

Plectrantus не се нуждае от период на почивка, поради което няма смисъл да създава определени условия през зимата. Ако е необходимо, можете самостоятелно да въведете цветя през периода на почивка. За целта те спират храненето и намаляват честотата на процедурите за овлажняване на почвата. В този случай стайната температура може да бъде намалена до +13 ℃.

Важна информация! Не трябва да се оставя храстите да стоят в течение. Студеният въздух ще се отрази негативно на растежа на монетния двор.

Почувствах поглед

Подрязване

За да се поддържа атрактивен външен вид на културата, е необходимо системно да се режат. По правило тази процедура се извършва през пролетта. Всеки от издънките на плектрануса се съкращава наполовина. През периода на активен растеж специалистите съветват прищипване на върховете на леторастите, което помага да се стимулира разклоняването.

Как се възпроизвежда плектранът

Възпроизвеждането на стайна мента може да се извърши по метода:

 • резници;
 • разделяне на храсти.

За да използвате втория метод, ще трябва да изкопаете храста и да използвате остра лопата, за да го разделите на няколко части, така че кореновата система и издънките да останат от всяка страна. Получените растителни части се засаждат в предварително подготвени дупки. Необходимо е да се засенчи разсадът от пряка слънчева светлина, което ще позволи да се избегнат изгаряния на листните плочи.

За размножаване чрез резници ще трябва да отрежете стъблени клони от майчиния храст, чиято дължина е достигнала 5 см. За вкореняване трябва да поставите резниците в съд, пълен с вода. Няколко седмици след като корените се образуват на клоните, те се засаждат в отделни контейнери, пълни с хумус, листна и дернова почва.

Размножаване чрез разделяне на храста

Прехвърляне

Ежегодно се извършва трансплантация на монетния двор в стаята. Храстите на възраст над 5 години могат да се пресаждат на всеки 24 месеца. Процедурата се извършва през пролетта. Можете да подготвите почвата за пресаждане сами, като използвате:

 • листна земя;
 • малка част от пясъка;
 • дернова почва;
 • хумусна земя.

Контейнерът за засаждане на храсти трябва да е дълбок, така че кореновата система да се побере в саксията. Третата част на контейнера е заета от дренажния слой.

Допълнителна информация! Неприемливо е да се извършват трансферни работи през летните месеци. В горещ период е трудно храстите да се вкоренят на ново място.

Болести и вредители

Сред основните вредители на плектрануса си струва да се подчертае:

 • паяк;
 • листни въшки;
 • белокрилка;
 • ножница.

Нахлуването на насекоми се случва на фона на ниска влажност в помещението, където са саксиите с цветя. За да се справите с вредителите, е необходимо да извършите инсектицидно третиране и да изложите цветята на открито за няколко дни.

Трудностите, възникващи в процеса на отглеждане, трябва да бъдат решавани своевременно. Това ще удължи живота на културата и ще запази нейния привлекателен външен вид. Сред най-честите проблеми, които могат да възникнат в процеса на отглеждане на плектранус, заслужава да се подчертае:

 • Изсъхване на листните пластинки. Важно е да регулирате честотата на поливане на почвата.
 • Изгаряне и обезцветяване на листата. Растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина.
 • Пораженията от брашнеста мана често възникват на фона на излишък на влага в почвата. На листните плочи се появява сивкав цвят. За да се справят с болестта, те се третират с фунгициди.

Ментата се използва за приготвяне на чай

След като се запознахте с особеностите на отглеждането на мента в стаята, можете да отглеждате здрави храсти, които ще ви зарадват със систематичен цъфтеж и да изпълнят стаята с приятен аромат на игли или подправки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина