Plectrantus: домашни грижи и основни видове

Plectrantus е непретенциозно растение, открито за първи път в Южна Африка. По-късно се разпространява в много страни и придобива нови имена. Например в скандинавските страни се нарича шведски бръшлян, а в Русия - монетния двор.

Основни видове

Plectrantus е едногодишен или многогодишен. Това е ампелно растение, характеризиращо се с увиснали клони. Затова трябва да се засажда във висящи саксии. Срещат се и неампелни растения, но разпространението им не е толкова широко. Видовете плектранус се различават не само по листата, но и по съцветия. В някои растения те са напълно непривлекателни, докато други са в търсенето само поради необичайния им цъфтеж.

Плектран

Листата от мента в стаята се различават по текстура и форма, имат различни ръбове и цветове. Например:

 • Plectranthus south расте хоризонтално, листата му са зелени и покрити с восък. Следователно те са плътни и гладки;
 • Форстер също расте хоризонтално. Растението се използва за украса на лоджии и балкони. Листата му са яйцевидни и имат подчертан релеф. Белите ивици по краищата контрастират със зеления цвят.
 • Листата на plectrantus oakleaf са покрити с купчина, така че са пухкави. Ако ги докоснете, се появява иглолистен аромат. Формата им е идентична с дъбовите листа, което е отразено в името;
 • Плектранът пъстър се различава по сърцевидни листа. Те са оцветени в зелено и имат бяла граница около краищата.

Plectrantus Ertendahl

Плектранът на Ertendal или цветето на четина е многогодишен храст, чиято височина не надвишава 20 сантиметра. Листата му са яйцевидни, дори почти кръгли, зелени. Те имат ярък модел по вените на сребрист оттенък. На обратната страна цветът на листата е червен, те са груби на допир.

Plectrantus Ertendahl

Съцветията се образуват в горната част на плектрануса. Те достигат дължина до 30 сантиметра. Състои се от няколко големи бели цветя. Растението реагира на светлина, като променя сянката на листата. Зачервяването на обратната страна с излишък слънце отива отпред. Този външен вид изисква постоянно прищипване, за да се създаде гъстота.

Филц плектран

Плектрантният филц или хадиенцис се различава по това, че светлозелените му листа са покрити с къси пухчета. Цветът обикновено е едноцветен, но се срещат и пъстри растения. В същото време има различни нюанси, те могат да бъдат жълти, ментови и тъмнозелени.

Хадиензис е често срещан в Индия, където се използва като една от съставките в готвенето. У дома растението изглежда компактно, клоните, покрити с малки листа, висят от саксията. При естествени условия плектрантусът може да достигне 70 сантиметра височина. Това е един от най-светлолюбивите представители на мента. По време на цъфтежа се появяват красиви сини цветя.

Plectrantus Mona Lavender

Стъблата на плевентуса Mona Lavender са дълги, твърди, покрити с пух. Цветът им е кафяво-кафяв. Листата на растението са лъскави, плътни, повърхността е назъбена. От друга страна се вижда лилава купчина.

Plectrantus Mona Lavender

Цветоносите са оформени в горната част на стъблото, върху тях не растат листа. Те също са леко покрити с пух. Самите цветя наподобяват удължени камбани и могат да бъдат с различни цветове.В природата има бели, люлякови, лилави, лавандулови нюанси. Поради своята привлекателност по време на цъфтежа, този вид е спечелил най-голяма популярност сред любителите на растенията. Привлича го и продължителността на този пъстър период. С подходящи грижи растението може да зарадва с ярък вид от февруари до ноември.

Домашни грижи

При закупуване на плектранус грижите за дома трябва да се изчисляват върху факта, че растението произхожда от субтропичен климат. Характеризира се с дълги светлинни часове, топлина и висока влажност.

Поливане

Растението изисква обилно поливане, особено през вегетационния период. Пръскането също се насърчава като начин за създаване на влажни условия. Това е особено вярно в горещия сезон, когато стайната температура е над 22 градуса.

Забележка! Важно е почвата в саксията да не изсъхне напълно. Въпреки че, ако това състояние се поддържа за кратко време, нищо няма да се случи с централата. Водата за напояване се използва при стайна температура, тя е предварително защитена.

Понякога за растението се организира топъл душ, след като саксията се покрие с филм, така че течността да не попадне в земята. Процедурата ще помогне да се отървете от натрупването на прах по листата.

При недостатъчна влажност на въздуха могат да се използват камъчета или керамзит. За да направите това, дренажният материал се потапя във вода, изсипва се в контейнер, върху който е поставена саксия с цветя.

През зимата цветето почти не расте, така че честотата на поливане е намалена. Достатъчно веднъж на 4 дни. По това време, напротив, прекомерното преовлажняване е опасно, което може да доведе до стагнация на водата и разпадане на кореновата система.

Почвата

Почвата за отглеждане на плектранус не трябва да е твърде плътна. Можете да закупите готова смес или да я направите сами. За това ще ви трябва:

 • хумус - 2 части;
 • чимове - 2 части;
 • лист земя - 1 част;
 • пясък (река) - ½ част;
 • торф - ½ част.

Подхранване

Трябва да подхранвате растението с торове от началото на пролетта до края на лятото. Те трябва да се въвеждат веднъж на месец. За това се използват торове, предназначени за цъфтящи представители на флората. Можете да редувате органични и минерални продукти.

Температура

Ментовият плектрант съществува комфортно при средна температура, т.е.при 20-22 градуса. Не цъфти през зимата, няма активен растеж, така че се нуждае от по-хладни условия.

Важно! Основното е, че температурата не пада под 15 градуса. В противен случай растението ще започне да изсъхва, листата ще отпаднат, в крайна сметка това може да доведе до смърт. Ако не можете да подредите цвете в стая с хладна температура през студения сезон, трябва да му осигурите допълнително осветление.

Осветление

Вътрешната мента обича ярката, но разсеяна слънчева светлина, вредно за директните лъчи. В идеалния случай поставете саксията за цветя на перваза на югозапад.

Plectrantus с достатъчно осветление

При липса на слънце е необходимо изкуствено да се осигури допълнително осветление, в противен случай цветът на листата ще стане скучен, което ще повлияе на привлекателността на растението.

Трансплантация на растения

Трансплантацията се извършва веднъж годишно, през пролетта, докато растението достигне петгодишна възраст. След това процедурата се извършва, ако е необходимо, това зависи от скоростта на растеж на цветето.

След покупката ментовият плектранус може да бъде трансплантиран веднага. За да направите това, трябва да закупите саксия, която е с няколко сантиметра по-голяма в диаметър от предишната. В деня преди процедурата растението се полива обилно, за да не се повредят корените при изваждане от контейнера. Земната бучка не се унищожава, тя незабавно се трансплантира в нова саксия, запълвайки празните места с подготвена почва. Препоръчително е да поставите дренаж на дъното, за да се изключи възможността от загниване на корените.

Забележка! Саксиите трябва да се използват високо, тъй като плектранът се характеризира с мощна коренова система, която изисква много място.

Методи за размножаване

Не е трудно да се размножава домашен мента от плектранус, основното е да се спазва последователността на действията и да се прави всичко внимателно, за да не се повреди растението.

Резници

През зимата или пролетта растението се подрязва. Това е необходимо, за да се създаде формата на растението, да се отървете от слабите стъбла, да премахнете старите листа. По това време издънките могат да бъдат подготвени за разсаждане.

Последователността на действията за размножаване чрез резници:

 • Берат се издънки, на които има поне три пъпки;
 • Дренаж и подготвена почва се изсипват в саксиите. Необходимо е да го дезинфекцирате и навлажните предварително;
 • Резниците се поставят в почвата, като се правят малки дупки с молив. Можете да засадите няколко издънки в една саксия, тогава храстът ще се окаже по-буен;
 • Младите растения се поливат, когато горният слой на почвата изсъхне.

Вкореняване във вода

След 1 до 2 седмици растението обикновено има корени. Това се доказва от нови листа, растящи по стъблото. Можете също така да вкорените резници във вода или пясък.

Чрез разделяне на храста

Размножаването чрез разделяне на храста се извършва по време на трансплантацията на растения. След като цветето се извади от саксията, корените се изтръскват внимателно и се режат с остър нож. Важно е да го дезинфекцирате предварително, за да предотвратите заразяване на растението.

Местата на разфасовките се обработват:

 • пепел;
 • активен въглен на прах.

Новите растения се поставят в саксия и се покриват с пръст. Навлажнете почвата преди засаждане.

Полезни свойства на растението

Ароматният плектрантус (Plectranthus amboinicus) излъчва приятна миризма, когато докоснете листата му. Намира широко приложение в народната медицина. От листата се приготвя чай, който е способен на:

 • облекчаване на пациента от треска;
 • нормализират работата на червата.

Растението се счита за противовъзпалително и обезболяващо, има потогонно и жлъчегонно действие, а също така има слабително действие. Освен това се използва за производството на отхрачващи лекарства. Дъвченето на листата на растението ще подобри здравето ви, като облекчи запушването на носа и кашлицата. Смята се, че цветето помага и в борбата с пристъпите на астма.

Чаят от листата на стайна мента ще бъде полезен за впечатлителни хора, страдащи от нервен стрес. Може да помогне при безсъние, тъй като действа успокояващо.

Също така, ароматният плектранус се използва за борба с кожни заболявания. Той облекчава сърбежа, причинен от ухапвания от насекоми. За да направите това, трябва да смачкате лист и да го прикрепите към обезпокоителното място. Помага за справяне с кожни обриви, алергични реакции.

За борба с енурезата се приготвят лечебни бани с цветни листа. Рецептата за спасително решение е доста проста. За да го създадете, половин супена лъжица натрошени суровини се заливат с литър вряща вода. Разтворът се влива в продължение на два часа, след което след прецеждане се излива в топла баня. В такава вода трябва да лежите около 15 минути.

Plectrantus ароматен

Забележка! Използването на растението трябва да бъде съгласувано с лекаря, тъй като има противопоказания. Например не се препоръчва да се използва за бременни жени, както и по време на кърмене. В допълнение, използвайте с повишено внимание при деца, особено преди тригодишна възраст. Хората с чувствителна кожа може да са алергични при контакт с растението.

Plectrantus в Русия често се нарича мухояд, тъй като е в състояние да прочисти стаята от досадни насекоми. Етеричните масла от моларно дърво могат да изплашат неприятния обитател на апартаментите след едно докосване. Това е името на храстовия плектранус, това е растение със сърцевидни листа и еднакъв зелен цвят. Той практически няма период на почивка. През лятото кътникът расте активно, от средата на зимата до пролетта цъфти.Това е един от най-дългите периоди на цъфтеж от всички видове Plectranthus.

Plectrantus, чиято домашна грижа е предназначена да възпроизвежда климата на субтропиците, изглежда ефектно във висящи саксии. Някои видове се отличават не само с привлекателни листа, но и с обилен цъфтеж. Освен това растението има лечебни свойства и се слави с широкото си приложение в народната медицина. Plectrantus се използва не само за лечение на заболявания, в кухните на някои страни се добавя към супи и напитки. В Индонезия се използва като консервант за месо и риба.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина