Вътрешен банан (бананова палма) - домашни грижи

Способността да имате екзотично растение у дома привлича хората. Палми, лимони, ядки украсяват апартаменти и радват очите на любителите на екзотиката. Статията описва как да отглеждате закрит банан у дома, на улицата. Снимките ще ви позволят да се ориентирате в процеса на избор, напускане, размножаване на растение.

Как изглежда вътрешният банан, към кое семейство принадлежи?

Родината на банана е Югоизточна Азия. В природата височината на багажника достига 12 метра. Разбира се, такъв гигант не е подходящ за дом. Ето защо в апартамента се поставят сортове джудже с височина до 2 метра. Това повдига въпроса: банановото дърво дърво ли е или трева?

Джудже сортове

Забележка! Вътрешният банан не е дърво или храст. Това е многогодишна билка. Плодовете са зрънце, а не плод изобщо.

Характеристики на растението:

 • височина 1,5-2 метра;
 • листа в пълна дължина до 2 метра, с ширина до 50 сантиметра;
 • стволът на растението е образуван от плътно припокриване на основата на листата една върху друга и е псевдостебло;
 • стволът едновременно служи като коренова система и е под земята;
 • стайният банан освобождава цвете от псевдостебло, което веднага умира след плод.

Дървото живее около 5-6 години.

Бери се използва широко в медицината. Използва се при холелитиаза, заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Има обгръщащ ефект, който е полезен при язва на стомаха и дванадесетопръстника, в случай на обостряне. Фибрите помагат за подобряване на храносмилането. Калият, съдържащ се в плодовете, има благоприятен ефект върху работата на сърцето.

Важно! Учените отбелязват, че хората, които ядат банани, са по-оптимистични по отношение на живота.

Първоначално бананите растат само в тропиците. В началото на XV век португалските моряци ги докарват в Европа от Африка. Започвайки да ги размножават на Канарските острови, те постепенно развиват устойчиви на студ сортове, които се разпространяват по целия свят. От 16-ти век бананите стават популярни в Карибите и Централна Америка.

Характеристики на грижата за закрит дом с банан

У дома плодовете растат само ако за растението се гледа внимателно.

Температура

Местният тропик обича топлината. Високата температура е жизненоважна за него - тя трябва да бъде над стайната температура - 25-30 ° C, без да пада под 15 ° C. Ниските температури забавят растежа и насърчават заболяването.

Като се има предвид, че това е южно растение, е необходимо много слънце. За закрит банан, когато си тръгвате у дома, са подходящи прозорци от южната или източната страна. В облачни дни и през зимата се изисква подсветка. Качеството на осветлението е пряко свързано с увеличаването на зелената маса. При лоша светлина растежът на тревата се забавя, плодовете престават да залепват, тоест няма да даде плод.

Допълнително осветление

Поливане и влажност

Поливането се препоръчва рядко, но обилно, за да се намокри цялата земя. Индикатор - изсъхване на горната кора на земята с 1-2 сантиметра. Ако водата се взима от чешмата, наложително е да се изпари хлорът. Понякога, вместо да поливате, можете да организирате топъл душ, както в тропиците.

Листата се пръскат ежедневно през лятото. През зимата е достатъчен веднъж седмично.

Препоръчва се съдържание на влага в растенията над 65%. Трудно е да се организира у дома, така че е необходимо ежедневно мокро избърсване на листата. Високата влажност и слънчевата светлина са основните съставки за успешно отглеждане.

Грундиране

Почвата изисква периодично разрохкване за достъп на въздух до корените и разрушаване на почвената кора. Подходящ е горният слой на почвата, взет от близо до липа, леска, бреза или акация. Чрез добавяне на пясък, дървесна пепел и хумус, съставът се смесва и запалва. На дъното на съдовете се поставят дренаж, пясък и едва след това почва. Почвата трябва да е рохкава, с неутрален PH.

Подхранване

Трябва да го храните редовно. За това са подходящи органични вещества - вермикомпост или запарка от билки. Органичните вещества се допълват с универсални минерални торове. Храненото растение се нуждае от потъмняване за един ден.

Как да се отглежда на открито, къде и при какви условия е възможно

Ниските температури на открито не се понасят от всички видове домашни банани. Например, термофилните еквадорски видове определено няма да растат тук. Но адаптирани студоустойчиви видове могат да се отглеждат в субтропиците. У нас това е районът на Сочи и Крим.

Бананова палма Базио - засаждането и грижите на открито са характерни за цяла Япония и Черноморския регион. Неговата студоустойчивост се използва и от европейските градинари, растящи по бреговете на Средиземно море. В случай на студове и отрицателни температури, растението е допълнително изолирано. Земята около корена не трябва да замръзва.

Palm Basio цъфна в Крим

Кога и как цъфти

С добри грижи стайното бананово дърво цъфти през третата година от живота. Още в средата на лятото може да хвърли стрела сред листата под формата на чадър. По това време растението трябва да има 16-17 листа. Голяма метлица на съцветие със зелени или кафеникави цветя излиза от горния лист във формата на сърце. Докато цъфти, метлицата расте и увисва надолу. Растежът на метлицата може да отнеме до 2-3 месеца.

Вътрешните бананови цветя са хетеросексуални. Опрашването на женските дава "бунчу" - клъстер плодове, подобни на боб. С течение на времето листата падат.

Важно! По време на периода на цъфтеж и плододаване е необходимо да се подхранват с азотно-фосфорно-калиеви торове.

Как се размножава закрит банан

Джудже бананите обикновено се размножават чрез семена, бебета или вегетативно. Всеки от тях има свои собствени характеристики.

Семена

Ако желаете, можете сами да вземете семената:

 1. увийте жълтия банан в найлоново фолио, докато кората напълно потъмнее и плодовете омекнат;
 2. обелете плодовете и ги нарежете по дължина, без да докосвате сърцевината;
 3. отстранете семената и изложете върху хартия, салфетка;
 4. изберете пълни семена и изхвърлете плоските;
 5. изплакнете семената от пулпа;
 6. налейте вода за 2-3 дни;
 7. изплакнете отново и подсушете добре.

Внимание! Растение, отгледано от семена, е напълно декоративно - плодовете са неподходящи за храна. С този метод ще бъде възможно да се отглеждат само диви животни. Но необработената трева ще бъде по-силна и по-устойчива на болести.

Семената покълват в мъх сфагнум или кокосови влакна. Този материал се закупува в специални магазини, след което се приготвя на пара с пара, смесва се с перлит, разлива се със слаб разтвор на калиев перманганат. Алтернатива е 3/1 смес от торф и пясък.

За покълване в контейнера се поставя дренажен материал, със субстрат отгоре, с дебелина 5-6 см. Черупката на семената се счупва чрез надраскване или нарязване. Контейнерът трябва да бъде покрит с полиетилен, за да се създаде парников ефект. Дневните температури могат да достигнат 33 ° C, нощните - 20-25 ° C. Покълването е дълга процедура, до 2-3 месеца.

Деца

Сортовите стайни растения банани се отглеждат само от коренови издънки, разделяйки коренището на части. С това размножаване се запазват всички качества на майчиното растение.

Размножаване от коренови издънки

Вегетативно

Култиварите също се размножават вегетативно от възрастно растение. Това може да ускори процеса на узряване и в резултат плодовете ще растат след 2 години.

Трансплантация: когато е необходимо, как да се извърши правилно

Когато купувате разсад в магазин или го отглеждате сами, трябва да обърнете внимание на необходимостта от трансплантация на тревата, докато расте и кореновата система расте. В магазина растенията се продават в малки саксии, така че трябва да бъдат трансплантирани в рамките на една седмица. В този случай трябва да проверите корените и стъблото за наличие на вредители, ларви на насекоми.

При благоприятни условия може да са необходими до няколко трансплантации годишно. Корените, стърчащи над земята, ще бъдат индикатор за разсаждане. При засаждане в нова саксия е необходимо да се направи добър дренаж - застоялата вода може да унищожи корените.

Допълнителна информация! Размерът на саксията, докато расте, се променя от 2 до 50 литра. Канализацията трябва да заема около една трета от капацитета. Не пресаждайте веднага в голяма саксия - недостатъчното запълване с кореновата система ще доведе до подкисляване на почвата.

Следващият контейнер за трансплантация трябва да бъде с 3-4 сантиметра по-голям от предишния. Когато пресаждате банан, е необходимо да го задълбочите за образуването на адвентивни корени. Зрелите растения изискват обновяване на горния слой на почвата. По-добре е да трансплантирате растението по метода на трансбордиране, за да избегнете увреждане на кореновата система.

Възможни проблеми при отглеждането на закрит банан

Предвид екзотичната природа на растението и неспособността му да се адаптира към нашите условия възникват характерни проблеми.

Листата изсъхват

Ето някои от тях:

 • Тревата хвърля листата си. Това обикновено се дължи на липса на хранителни вещества. Необходимо е да се извърши планирано и непланирано хранене, след което да се смени саксията с по-голяма.
 • Върховете на листата започват да изсъхват. Това се дължи на ниска влажност. Необходимо е да се увеличи честотата на пръскане и мокро избърсване на листата. Ако е необходимо, общата влажност на помещението се увеличава. За това се инсталира овлажнител или до него се поставя отворен съд с вода.
 • Долните листа падат. Обикновено това се дължи на хипотермия или престой. Препоръчително е да се отдалечите от студения прозорец или да увеличите температурата.
 • Появата на вредители. Често засегнати от паякови акари и трипси. Когато се появят, листата се третират с инсектицид.

Палмово дърво в градината на частна къща

 • Лигавичното гниене на стъблото показва преовлажняване през студения период. За борба с това явление е необходимо да се намали поливането, да се отстранят изгнилите части от тревата, да се третира растението с фунгицид.
 • Малката и бледа зеленина показва липса на осветление. Това обикновено се случва през зимата. Коригирано чрез поставяне на растението в по-слънчева зона или увеличаване на изкуственото осветление.
 • През пролетта няма растеж. Тревата няма храна, така че е необходимо допълнително хранене.
 • Дъното на стъблото потъмнява и става меко. Това е страховит признак на болести по растенията. Преовлажняването на почвата и застоялата вода води до гниене на основата на стъблото.

Отглеждането на закрит банан е много обезпокоителен бизнес. Банановото дърво обаче е домашно растение. Усилията ще бъдат възнаградени с изненадата на приятели и познати с такъв екзотичен предмет. В регионите на Черно море студоустойчивите сортове могат да се поставят точно на улицата, така че да зарадват не само собственика си, но и околните.

Достатъчно е да отглеждате тази култура сами, за да разберете, че бананът е домашно растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина