Пъпеш дърво - какви плодове и къде расте

Много производители са запалени по отглеждането на необичайни цветя и култури, включително киви, банан, портокал или пъпеш. Последният представител може да се види както на личния парцел, така и на перваза на прозореца.

Пъпеш или пепино - отглеждане у дома

Култивирането на растението се е състояло преди повече от 7 века, коренното население на Америка - централните и южните земи, е било ангажирано с него. По-късно животновъдите извършиха сериозна работа и стана възможно да се отглежда екзотичен представител в Централна Русия.

Пепино Консуело

Растението расте до 1,5 м височина, външно наподобяваща издънки на домати, картофи или патладжани. Листата му могат да бъдат светлозелени или тъмнозелени, в горната част на стъблата се образуват съцветия, всяко от които има 10-20 пъпки. Външно цъфтежът прилича на картофени цветя, тъй като плодовете узряват по клоните.

Важно! Близки роднини на културата включват папая, с подобен вкус на плодовете.

Петоъгълно дърво Бабако

Какво е пепино и как изглеждат плодовете на пъпеш?

Растението е член на семейство Solanaceae, принадлежи към вечнозелени храсти с малък размер. Името на културата се свързва с вкуса на плодовете; в някои страни пепино се нарича "краставица от манго". Плодовете му наподобяват круша.

Всеки тип пъпешово дърво има свои собствени морфологични характеристики: стъблото е подобно на патладжан, а зеленината е като пипер листни плочи. Плодовете на културата са разнообразни: продълговати, кръгли, крушовидни или сплескани.

 • Цветът на зрелия плод може да бъде или ярко жълт, или кремав, със средно тегло от 0,2 до 0,75 кг.
 • Пулпът е жълтеникав или безцветен, сочен, има вкус на смес от пъпеш и ананас.
 • Плодът се счита за нискокалоричен, подходящ за бебешка храна.

Важно! Много градинари се чудят дали семена от папая, близки роднини на пепино, могат да се ядат. По-често се използват като подправка или хранителна добавка.

Семена от папая

Особености на отглеждането на пепино

Ако говорим за пепино, отглеждането у дома изисква спазване на някои правила.

Когато храстът е под слънчевите лъчи, плодовете са напълно узрели, радват със своята сладост и сочност и приятен аромат. Когато са в полусянка, плодовете на пъпешното дърво ще имат вкус на обикновена краставица.

Важно! Семената не се образуват във всички подвидове на културата. Някои дават голямо количество семена, други никога не ги образуват.

Сортове от пъпеши за отглеждане в Русия

Градинарите предпочитат да отглеждат пепино в дворовете си, процесът отнема повече време, отколкото грижата за близките му роднини: картофи, домати или патладжани. Узряването на плодовете настъпва не по-рано от 4-5 месеца. Те не са обвързани, ако температурата на въздуха е под 25 градуса - в руските територии е необходимо посоченият индикатор да се запази най-малко шест месеца.

В прохладен климат растението се отглежда в оранжерии или на первази на прозореца. В последния случай е необходимо също така да се създадат благоприятни условия за растежа и развитието на културата.В Руската федерация, сред цялото разнообразие от сортове, се предпочитат два вида: Consuelo и Ramses.

Важно! За разлика от пъпешното дърво, най-близкият му роднина не е толкова взискателен към температурния режим. Как да засадите папая: в саксия за цветя, поддържайки температурата между 18 и 24 градуса.

Пепино пъпеш

Пепино Консуело

Появен в Държавния регистър от 1999 г., той се препоръчва за отглеждане както на открито, така и в парникови условия. Културата не изисква прищипване на върха, тя принадлежи към неопределителите. Расте до 1,5 м височина, издънки с лилав оттенък, активно се формират пасинки. Малка зеленина със светло зелен тон.

Малките цветя са подобни на картофените пъпки, със снежнобяли венчелистчета и светло лилави ивици. Ако цветята са бели, без допълнителен цвят, тогава те не са в състояние да образуват яйчници и бързо падат.

Първичната реколта се събира 4-4,5 месеца след засаждането. Теглото на всеки плод варира от 0,42 до 0,58 кг. Плодове с гладка жълто-оранжева кожа, ивици и осеяни с лилав оттенък. Формата на плода прилича на сърце с тъп връх. Сочната и мека пулпа има аромат на пъпеш.

Консуело се характеризира с добра кълняемост и висок добив. Ботаниците приписват плодовете му на плодове, а не на плодове, а кулинарните експерти се позовават на зеленчуците, както останалата част от семейство Solanaceae.

Важно! Ако желаете да засадите роднина на пъпеш, от плодовете се извличат пресни семена от папая. Отначало малките се държат в мини оранжерия - за да се подобри растежът и развитието.

Разсад от папая

Пепино Рамзес

Появен в Държавния регистър от 1999 г., може да се отглежда на цялата руска територия. Тя ще нарасне до 1,5 м височина, стъблата имат смесен цвят - зеленикав с лилави петна. Листата са средни по обем, с цели ръбове, с тъмно зелен цвят.

Цветовете са сходни по форма и цвят с предишния сорт, културата е известна с ранното узряване - 3,5 месеца след засаждането. Плодовете са с конусовидна форма със заострен връх, с тегло от 0,4 до 0,48 кг. Плодовете са жълти, разрешени са кремообразни с лилави точки. Под тънката, лъскава кожа има жълта сочна пулпа, която издава лек аромат на пъпеш.

Важно! Сортът е известен със своята трайност, с подходящи грижи, той дава максимална кълняемост и добра реколта.

Сорт Рамзес

Как да отглеждаме пепино у дома

Размножаването на културата се извършва чрез резници или чрез семена. Кълняемостта не е много висока, затова се изискват много семена. Те не се засаждат директно в почвата поради определени нюанси.

Важно! Семето на папая не е подходящо за получаване на пъпеш круша; посадъчен материал се закупува в специални магазини.

Отглеждане на пепино от семена у дома

За пепино отглеждането от семена у дома е трудно и отнема много време. Градинарите предпочитат да използват следния алгоритъм стъпка по стъпка:

 1. Семенният материал се накисва в стимулатор на растежа за 24 часа.
 2. След един ден семената се отстраняват, увиват се с влажна кърпа и се изпращат в тъмна стая с температура над 25 градуса.
 3. След поникването, след 3-4 седмици, те се прехвърлят в малък съд и се покриват със стъклен капак. Съдът се поставя под флуоресцентна лампа.
 4. Условията се поддържат до образуването на котиледони. Освободените от кората семена се засаждат в предварително подготвен субстрат.
 5. След известно време разсадът се изпраща в различни саксии, на всеки три дни се осветява с лампа или се излага на южния прозорец.

Важно! Как може да се отглежда папая от семена: след като се държат в стимулатор на растежа в продължение на 12 часа, те се засаждат в контейнер с почва. Контейнерът е покрит с пластмаса или полиетилен, новите разсад се засаждат в отделни саксии.

Растителни издънки

Отглеждане на разсад от пепино у дома

След появата на третия лист малките се изпращат в отделни чаши. За активиране на растежа се използва фитолампа - дневните часове трябва да са поне 14 часа. Поливането се извършва редовно - земята трябва да е леко влажна.

Първото подхранване се извършва след седмица - със специален състав за млади растения. В бъдеще почвата се тори на всеки 14 дни. С настъпването на март, малките се прехвърлят в подкората за пасищни култури. Поливането се извършва 12 часа преди оплождането.

Важно! След появата на 6-8 истински листа, растенията се прехвърлят в отделни саксии, с обем най-малко 700-800 ml. По-добре е да използвате метода за претоварване.

След претоварване

Отглеждане на пепино от резници

Нарязването улеснява получаването на млади растения. В този случай плодовете ще се появят по-рано, отколкото когато се отглеждат след засаждането на семената. Резниците се приготвят предварително.

Посадъчният материал се приготвя след края на летния сезон. Съхранява се в помещения с температура около 8 градуса.

Процесът следва стандартния алгоритъм:

 1. Резниците се отрязват на височина 10-15 см от върха; работата се извършва в края на есента.
 2. На всяко стъбло трябва да има поне 6 листа. Излишната зеленина от дъното се отстранява, гарнитурите се поставят в контейнер с вода.
 3. След 10 дни кореновата система ще се образува върху резниците. През този период те се изпращат в малки контейнери, пълни с хранителен субстрат.
 4. За нормален растеж и развитие е необходимо да се придържате към определен режим: с температура 25 градуса и влажност на въздуха 78%.

Засаждането и отглеждането на пъпеш не е трудно дори за начинаещи градинари. Може да се отглежда в оранжерия или у дома на перваза на прозореца, растението се нуждае от топлина и светлина. С липсата им вкусът на плодовете ще намалее, пулпата ще започне да има вкус на обикновена краставица или тиквички.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина