Фейхоа - какво е това дърво, как изглежда

Фейхоа е растение с кожести листа и красиви червени и бели цветя. Жителят на субтропиците се адаптира към стайните условия и се използва за озеленяване на апартаменти, офиси, зимни градини. Плодовете на фейхоа са вкусни и питателни. Съдържат йод, плодови киселини и витамини от група В.

Как изглежда фейхоа

Родът Akka, към който принадлежи фейхоа, обединява няколко вида, които естествено растат в Южна Америка. Тези плодови и декоративни растения са често срещани в много субтропични страни. Няма смисъл да спорим за фейхоа, какво е това - храст или дърво. Този вид включва както храсти, така и вечнозелени дървета.

Фейхоа на открито

Растението с груба светлокафява кора и гъста корона достига 4 м височина. Външната част на овалните твърди листа е тъмнозелена, лъскава, а долната част на листната периста е сребристосива, мъхеста. При триене листата излъчват миризмата на мирта (растението принадлежи към семейството на миртите) и отделят вещества, които инхибират бактерии и гъбички.

Времето на цъфтежа на фейхоа е юни. На издънките на текущата година се образуват цветя в пазвите на листата, единични или в малки съцветия. Цветя на дълги дръжки, четирилистни. Венчелистчетата са овални, гладки, лилаво-розови отвътре, бели отвън. Дълги, многобройни розови тичинки, покрити със златни прашници. Фейхоа цъфти около три седмици.

Фейхоа цъфтят

На бележка! Цветята на фейхоа са сочни и сладки на вкус. В Южна Америка те се ядат.

Фейхоа е плод или зрънце

Фейхоа узрява, когато след опрашването са изминали четири месеца. Оформени зелени овални плодове с дължина до 7 см. Пулпът е плътен, кремообразен, сладко-кисел на вкус. Семената са малки, разположени в четири малки семенни гнезда. Много хора се съмняват: плодът фейхоа плод ли е или зрънце? Въпреки факта, че плодовете узряват на дървото, международната класификация ги класифицира като плодове.

Ароматните плодове имат освежаващ, приятен вкус и бързо се абсорбират. По количеството йод в плодовете фейхоа надминава останалите плодове и дори може да се конкурира с морски дарове. Плодовете съдържат много витамини, минерали, натрий, фосфор, калий, желязо, цинк и пектини. Ползите от фейхоа са неоспорими, не напразно го наричат ​​зрънцето на младостта и здравето.

Плодовете се консумират най-често пресни, понякога подправени със захар. Също така сладко, компоти, конфитюри, мармалад се правят от плодове.

При редовна употреба на фейхоа за дълъг период (поне месец) има положителен ефект върху човешкото здраве. Случва се:

  • нормализиране на щитовидната жлеза в резултат на приема на йод;
  • повишен хемоглобин поради високото съдържание на желязо в плодовете;
  • регулиране на кръвната глюкоза поради ниския гликемичен индекс на продукта;
  • подобряване на пикочно-половата система поради диуретичните свойства на плодовете;
  • укрепване на имунитета.

Противопоказание за употребата на фейхоа е индивидуалната непоносимост към продукта. За да не навредите, провокирайки алергична реакция към някой от компонентите на плодовете, трябва да започнете с малки дози, като постепенно увеличавате количеството на консумирания продукт. Нормата, препоръчана от диетолозите за възрастен, е 5 плода на ден.

Плодове от фейхоа

Популярни сортове

Сортовото разнообразие от фейхоа, отглеждано в градините, е ограничено. Обикновено се предпочитат три разновидности:

  • Суперба (Superba), характеризираща се с широка крушовидна форма. Плодове с гладка кожа и приятен силен аромат;
  • Choiseana е ранно узряващ сорт с големи плодове, които имат вкус на банан;
  • Coolidge (Coolidge) - цветята от този вид са в състояние да опрашват с прашец от дървета от същия сорт. Плодовете са равномерни, гладки, с тегло до 60 г. Кората е леко гофрирана, тъмно зелена.

В стайната култура широко разпространени са сортовете фейхоа Sellow, които растат добре, цъфтят и плододават в апартамент. За да може растение, отглеждано в закрити условия, редовно да дава плодове, препоръчително е да се придобият самоопрашващи се сортове, като Никитски ароматни, Кримски рано, Первенец.

Интересно! Името на рода е дадено в чест на известния натуралист Джоан да Силва Фейхоа (Feijoa). Много хора смятат, че това име е испанско и възприемат „j“ като руската буква „x“. В резултат на това най-често срещаният звук е „фейхоа“. Фамилията обаче е португалски и правилното произношение е Fey-zho-a (feizhoa). Освен това ударението ще бъде върху средната сричка. Така се нарича растението във Франция и в други европейски страни.

Отглеждане на фейхоа у дома

Фейхоа е влаголюбиво дърво, което се нуждае от добро осветление. Растението се поставя на най-лекия перваз на прозореца в апартамента, дори пряката слънчева светлина не се страхува от него. През есенно-зимния период е необходимо подсветка; при недостатъчно осветление дървото изхвърля листата си.

Температура на съдържанието и правила за поливане

Фейхоа расте добре в помещения, където температурата варира от +18 до +20 ℃. През зимата е препоръчително да го намалите до +14 ℃. Растението не се страхува от температурни промени.

Поливането трябва да бъде умерено, бучката земя не изсъхва. Младите растения са по-взискателни към влагата, през лятото изискват обилно поливане и редовно пръскане. Липсата на влага води до загуба на листа, изсушаване на клони и корени. Растението не толерира застояла влага, поради което е необходим дренажен слой на дъното на саксията и излишната вода от тигана веднага се източва.

Трансплантация и оплождане

Младите растения се трансплантират ежегодно, възрастните - при необходимост. Големите плодни растения във вани се трансплантират на всеки 5 години, но горната почва се подменя ежегодно. Подходяща е смес, състояща се от три части копка и две хумусни почви с добавяне на една част от пясък и листна земя. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела.

Контейнерите са избрани просторни, така че растенията да имат къде да се развият. При пресаждането корените не се изчистват напълно от земята, внимателно преместете дървото в нова саксия и го покрийте с прясна пръст, оставяйки кореновата шийка на същото ниво спрямо земята.

През пролетта и лятото се извършва редовно торене, комбиниране на минерални и органични торове, както и за отглеждане на градински култури. Експертите препоръчват наторяване на фейхоа със суперфосфат, екстракт от пепел и конски тор (1:10). Супена лъжица пепел от широколистни дървета се влива в литър вода за една седмица, за да се получи екстракт от пепел. Преди оплождането растението се полива. По време на активния вегетационен период торовете се прилагат на всеки две седмици, в зависимост от това как фейхоа цъфти.

Фейхоа във вана

Функции за подрязване

Редовната резитба помага да се поддържа висок декоративен ефект. Когато се отглежда в дом, щом младото растение достигне височина 30 см, то се подрязва с една трета. Освен това страничните клони редовно се прищипват, за да се получи правилната скелетна основа.

Допълнителна информация! Кореневите издънки се отстраняват редовно, тъй като тяхното присъствие се отразява неблагоприятно на плододаването на растението. Сухите, слаби, повредени клони се отстраняват ежегодно.

Как се размножава дърво

Фейхоа се размножава по няколко вегетативни начина - резници, коренови издънки, наслояване и присаждане. Размножаването със семена дава добри резултати.

Метод на семена

Най-простият и често срещан начин за получаване на нови екземпляри от фейхоа е чрез размножаване със семена. Този метод има и недостатък. Какво е Seed Feijoa? Невъзможно е да се предвиди как ще изглежда разсадът - резултатът е неравен посадъчен материал. Разсадът се различава по силата на растеж, зеленина и други вегетативни характеристики.

За получаване на висококачествен посадъчен материал се събират семена от най-добрите екземпляри с високи вкусови и декоративни свойства. Плодовете се избират големи, узрели и чакат пълното им омекване, като същевременно предотвратяват гниенето. След това плодовете се натрошават внимателно и с помощта на многократно измиване с вода семената се отделят от остатъците от пулпата. След това семената се сушат.

Забележка! Един плод фейхоа съдържа до 30 малки семена. Съответно от килограм пресни плодове могат да се получат около три грама семена.

Сеитбата се извършва през февруари - март в нисък съд, напълнен със смес от пръст, висок торф и пясък (2: 2: 1). Преди сеитбата почвата леко се уплътнява и навлажнява. На повърхността на земята се правят жлебове с дълбочина 5 мм и семената се разпределят в тях на разстояние 3-5 см едно от друго. Реколтата се покрива с пръст и се навлажнява с пулверизатор. Контейнерът се покрива с целофан и се поставя на светло място. Температурата се поддържа в диапазона 16-20 ℃.

Издънките се появяват след месец. Оранжерията се излъчва ежедневно и с течение на времето целофанът се отстранява напълно. Когато се появят 2-3 двойки истински листа при младите растения, те се трансплантират в отделни контейнери, прищипвайки коренния корен. Субстратът за отглеждани разсад е по-тежък и по-плодороден: 6 части копка земя, 4 части листа и една част пясък и хумус.

Разсад от фейхоа

Резници

През есента се изрязват резници от горната и средната част на полувластените издънки. Дължината им е 8-10 см, всеки трябва да има три възела. Стъблото се третира с Kornevin и се поставя косо в субстрата, като погребва долния възел в земята. Земята се навлажнява и растението се покрива със стъклен буркан. Изрезките от фейхоа трудно се вкореняват; за стимулиране може да се използва дънното нагряване. В случай на успешно вкореняване, след около два месеца, разсадът се прехвърля в саксии с хранителен субстрат.

Слоеве

По-надежден метод за вегетативно размножаване е чрез наслояване. Но този метод отнема много време и наличието на подходящи клонове. За наслояване се използва долната част на храста, която има ограничен брой издънки.

Фейхоа плододава

През пролетта се правят малки разфасовки по долните млади издънки. Клонките се притискат към земята, като се фиксират със скоби в плитки канали. Отгоре слоевете са покрити с питателна рохкава земя. Почвата над слоевете се овлажнява редовно. Вкореняването настъпва след 5 месеца, след което слоевете се отделят от майчините растения и се настаняват в отделни контейнери.

Допълнителна информация! Разсадът от фейхоа дава плод на възраст 5-6 години, а растенията, получени в резултат на вегетативно размножаване, започват да цъфтят и плододават през втората или третата година.

Възможни нарастващи проблеми

Както градинските, така и вътрешните форми на фейхоа са устойчиви на болести. При тръбните екземпляри проблемите с растителността могат да бъдат свързани с неправилна грижа - прекомерно поливане или, напротив, пресушаване на земната кома. Тези въпроси се решават чрез оптимизиране на условията на задържане.

Понякога смучещите вредители се установяват върху фейхоа: насекоми и кърлежи. Ножницата са пълзящи насекоми с восъчен щит под формата на изпъкнал израстък. Кърлежите са много малки вредители, наличието на които може да се определи от наличието на тънка паяжина върху растенията. В случай на тежка инфекция се използват инсекти и акарициди.Ако пораженията са единични, вредителите могат да се събират на ръка и растението да се измие със сапунена вода.

Akka е растение, което е колкото декоративно, толкова и полезно. Наред с лечебните и вкусни плодове, фейхоа има красива корона и грандиозен цъфтеж, което позволява на културата да се конкурира успешно с други стайни растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина