Глориоза грах - отглеждане на грах у дома

Зеленият грах е познат на човечеството повече от 5000 хиляди години. За първи път е засаден в Китай. В наше време са отгледани голям брой различни сортове. Един от популярните хибриди е грахът Gloriosa.

Сорт грах Глориоза

Този сорт грах е много популярен сред градинарите. Поради своите предимства, той е толкова обичан от много фермери. В повечето региони на Русия се отглеждат едногодишни сортове. Към тях принадлежи грахът глориоза.

Глориоза грах (пълен със семена)

Глориоза захарен грах - описание на сорта:

 • Сортът принадлежи към сортовете аспержи (шушулки) на културата.
 • Хибридът е в средата на сезона.
 • Периодът на узряване на шушулките е от 55 до 60 дни.
 • Растението може да се отглежда и в къщата, но това ще изисква просторен контейнер.

Допълнителна информация! Височината на стъблата е 60-70 см. Стъблата на растението се простират високо нагоре, така че определено се нуждаят от опора. На всяко стъбло се образуват от 7 до 10 шушулки с грах.

Препоръчваме да съхранявате семената на хладно и тъмно място, като хладилник. Оптималната дълбочина на сеитба на семената е 4-5 см. Разстоянието между тях трябва да се остави около 15 см.

Преди засаждане трябва да проверите срока на годност на семената. Ако посадъчният материал се съхранява повече от 3 години, тогава степента на покълване вероятно ще бъде ниска.

Дори когато се култивира в саксии на перваза на прозореца, добивът е много добър. Ако засадите култура в градината, тогава от 1 кв. м. ще бъде възможно да се съберат до 500 грама реколта.

Как изглеждат узрелите шушулки

Как и кога да засаждате захарен грах Gloriosa

Възможно е да се отглежда еднакво успешно зеленчуков грах Gloriosa както на площадката, така и у дома. Основното е да знаете всички нюанси на тези два вида засаждане.

И при двата метода първото нещо, което трябва да направите, е покълването на семената. Покълването на посадъчен материал не е трудно.

Внимание! Също така трябва да решите по кое време да започнете да ги покълвате и да ги засаждате на открито.

Процес на покълване на грахови семена:

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да мариновате посадъчния материал. Това ще изисква фунгицидни препарати. Например Sinclair или VSK. Тази мярка ще избегне появата на гъбични заболявания.
 2. След това семената се третират с активатори на растежа. Борната киселина има ефективен ефект върху кълняемостта. 2 g борна киселина трябва да се разреждат в 10 литра вода. Поставете семената в разтвора и ги оставете за 5-7 минути.
 3. Последният етап е поставянето на семената на тъмно, топло място. Семената могат да се поставят върху мокра марля или да се оставят в чаша с малко вода. Те няма да покълнат дълго. Обикновено малки кълнове се появяват на 2 ден. След като се излюпят, можете да започнете да засаждате в земята.

Покълналите семена трябва да се засаждат много внимателно. Кълновете са крехки и могат да се счупят при всяко грешно движение. Ако това се случи, тогава семената вече няма да дадат нов кълнове.

Трябва да започнете да покълвате семена в средата на март - началото на април. В открита почва разсадът може да бъде трансплантиран по-близо до май, когато се установи топлината. Почвата трябва да бъде загрята с дълбочина 15 см.

За справка! Ако едно дете в училище по биология е било помолено да покълне семена, тогава грахът е един от най-добрите варианти за изучаване на процесите на растеж.

Как да отглеждаме грах у дома на перваза на прозореца

Отглеждането на грах у дома за храна не е лесна задача.За активния растеж на растението ще е необходим голям, просторен контейнер.

Подготовка за кацане:

 • Контейнерът за засаждане трябва да е дълбок. В долната част са необходими дренажни отвори. Малки торфени саксии са подходящи за бране. В просторни контейнери разсадът ще се развива бавно.
 • Вторият важен момент е подготовката на основата. Почвата може да се използва както от градината, така и от готовата почвена смес от магазина. Начинаещите градинари трябва да знаят, че ако се използва почва от обекта, първо трябва да се гравира.

Има няколко начина за дезинфекция на почвата. Първият е да се полива земята с разтвор на калиев перманганат. Вторият начин е загряването на почвата във фурната. Можете също така да излеете вряла вода върху почвата, след което да покриете земята с торба, докато се охлади.

Как да засадите грах у дома:

 1. Напълнете дъното на саксията с фин дренаж. След това го напълнете с пръст.
 2. Фасулът трябва да се подрежда кълнове надолу.
 3. Поръсете пръст върху семената. Поливайте обилно.
 4. След това покрийте контейнера със стреч фолио и го поставете на прозорците от слънчевата страна.
 5. Филмът трябва да се отстранява редовно, за да се напои почвата и да се остави да диша.
 6. Когато се появят кълнове, филмът се отстранява.

Трябва да трансплантирате грах в големи саксии, след като се появят две двойки пълноценни листа.

Допълнителна информация! Вкъщи грахът може да се отглежда и за зеленчуци, от които се правят салати. В този случай той се отрязва 3-4 седмици след засаждането.

Особености на грижите при отглеждане в домашни условия

Грахът започва да цъфти около 30-40 дни след засаждането. Първите узрели шушулки ще започнат да се появяват 1,5-2 седмици след цъфтежа. За да бъде реколтата добра, трябва да следвате правилата за грижа за реколтата.

Отглеждане на грах у дома

 • Оптималната температура е +17 .. + 25 градуса. При температури над +25 градуса съцветията стават стерилни.
 • Растението трябва да бъде изложено на светлина поне 12 часа на ден. Ако грахът се отглежда през зимата, помислете за добавяне на допълнително осветление вечер.
 • Почвата се полива, докато изсъхва. Обикновено са достатъчни 2-3 поливания седмично.
 • Подхранването се прилага 2 пъти месечно. По-добре е да използвате сложни минерални торове.

Веднага след като храстите растат 10-15 см, те ще се нуждаят от подкрепа.

Отглеждане на грах на сайта

Необходимо е да се трансплантират разсад в открита почва, след като топлината се установи навън. Оптималното време за засаждане е началото на май. Важно е да изберете подходящ сайт. Трябва да е добре осветена. Препоръчително е да се засажда култура на плодородна, слабо кисела почва.

Внимание! Ако не искате да губите време за отглеждане на разсад у дома, можете веднага да засадите семена на открито. По-добре е да направите това през второто десетилетие на май.

Разсад от грах

Процес на стъпка по стъпка за засаждане на грах на сайта:

 1. За да засадите семена директно на улицата, първо трябва да подготвите почвата. Най-добре е да направите това няколко седмици преди планираното засаждане на семена.
 2. Изкопаха площта за граха, извадиха всички плевели. След това в почвата може да се добави изгнил оборски тор. Ако пролетта е студена, в почвата се добавя селитра вместо тор.
 3. Изкопаната площ трябва да се остави за една седмица. Преди засаждането го плевете отново и премахнете плевелите.
 4. Трябва да се направят няколко канали. Разстоянието между тях трябва да бъде 10-15 см. Разстоянието между семената е около 4-7 см.
 5. Засаденият посадъчен материал се поръсва леко с пръст и се полива обилно с вода.

В процеса на отглеждане на лехи с грах, трябва редовно да плевите и издърпвате плевелите.

Грах на сайта

Грижа за грах на открито

Както и у дома, на открито, културата трябва да се гледа. Поливането се извършва, когато почвата изсъхне. Водата, загрята на слънце, се използва за напояване. Ако поливате леглата с ледена вода, тогава растенията могат да се заразят с гъбични заболявания.

Също така е важно да не забравяте да торите:

 • Достатъчно две превръзки на месец.
 • По време на появата на разсад лехите се поливат с инфузия на коприва и глухарче.
 • По време на цъфтежа културата се полива с нитрофос. 1 супена лъжица л. трябва да се разрежда в кофа с вода. За 1 кв. м. ще са необходими 5 литра тор.
 • Няколко пъти през сезона лехите могат да се поливат с оборски тор, разреден във вода или птичи тор.

Когато отглеждате грах, можете да се сблъскате с такъв проблем като птиците. Те обичат да пируват със зрял грах и могат да унищожат цялата реколта, така че трябва да знаете как да ги изплашите от сайта.

Например можете да закачите дискове около района. Те отразяват слънчевите лъчи и птиците се страхуват от ярки отблясъци. Друг начин е да покриете храстите с риболовна мрежа или спанбонд.

Прибиране на реколтата

Грахът цъфти постепенно, така че събирането може да отнеме 1-1,5 месеца.

За храна можете да събирате грах, докато узрее. Ако планирате да използвате реколтата за търкаляне на грах или зелени шушулки, тогава те трябва да бъдат събрани малко по-рано от пълната зрялост.

В случай, че ще се използва за сушене, по-добре е да го съберете по-късно.

Глориоза грахът е универсален сорт, който е еднакво подходящ за засаждане у дома на перваза на прозореца и на парцел. Сортът не е капризен, не е взискателен в грижите. Добивите са добри с минимални усилия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина