Как ананасът расте в природата и у дома

Ананасът е не само красив, но и вкусен екзотичен плод. Флористите (любители на експериментите) често отглеждат ананас на перваза на прозореца. Това е трудоемък, но забавен процес. След като сте изпълнили всички изисквания, можете да изненадате приятелите и познатите си с екзотично ананасово дърво на перваза на прозореца си.

Ананас - какъв вид растение, кратко описание

Ананасът (ананас) е растение, принадлежащо към семейство Бромелиеви. От всички представители той е единственият, който е годен за консумация. Екзотичният плод привлича градинарите с ефектния си външен вид, поради което често се отглежда в домашни условия.

Екзотичен плод, който може да се отглежда у дома

Забележка! Родът на растението се появява за първи път през 1735 г., той е описан от ботаник от Европа. Колумбия е държава, която се е превърнала в родно място на екзотична палма.

Полезни характеристики

Ползите от ананаса са за подобряване на храносмилането. Плодовият сок съдържа огромно количество витамини, които укрепват имунната система, енергизиращи. Пулпът на плодовете помага за прочистването на организма от токсини.

Ананасът носи огромни ползи за тялото, обогатявайки го с витамини

Как да отглеждаме ананас у дома от върха стъпка по стъпка

Единственият декоративен вид ананас, който може да се отглежда в домашни условия, е ананасът с големи туфи. Отличава се със своите компактни размери и активен растеж. Стайният растителен вид има скъсено стъбло с дебели листа. Те образуват гнездо. Плодовете започват да се формират с появата на съцветия.

Избор на ананас за посадъчен материал

Има много начини за отглеждане на ананас. Самият гребен, както и семената или кореновите резници, се използват като посадъчен материал. Ако използвате горната част, трябва да изберете правилния ананас. На първо място, те обръщат внимание на аромата. Ако плодът не мирише по никакъв начин, значи не е узрял и не е подходящ за засаждане. Зрелият ананас има много ярък и приятен аромат.

Допълнителна информация! Плодът трябва да е непокътнат, без признаци на деформация. Ако има тъмни петна, това означава начало на гниене. Цветът трябва да бъде еднакво жълт.

Когато избирате плод за засаждане, трябва правилно да определите дали е подходящ или не. За да направите това, леко натиснете върху него. В добрия ананас везните „се връщат обратно“. Горната част е избрана зелена с леко изсъхнали ръбове. Подходящ плод издава тъп звук при почукване.

Избор на плодове

Процесът на подготовка на короната

Успехът в отглеждането ще зависи от качеството на посадъчния материал. Трябва да бъде правилно подготвен. След като е избран подходящ плод, туфата се отделя от него. Това се прави по няколко начина:

 1. Листата на ананаса се стискат плътно в ръката, след което внимателно се усукват. Ако плодът е избран правилно, горната част ще се отдели лесно от тялото. Част от стъблото трябва да остане отдолу.
 2. Ако не беше възможно да се отдели горната част по първия начин, отрежете горната част с нож. След това цялата годна за консумация пулпа се отделя отгоре. Важно е да го премахнете напълно, за да не започне гниенето.
 3. След като върхът е готов, отстранете няколко от долните листа.

Процедура за вкореняване на Apex

Подготвеният посадъчен материал се оставя за един ден на сухо място. След това се взема съд с вода, в който се поставя горната част. Процесът на покълване на корена отнема около месец. Водата периодично се сменя и се следи нейното ниво. Можете да трансплантирате само когато корените достигнат 3 сантиметра дължина.

Важно! Само голият багажник трябва да се спуска във водата.

Процес на вкореняване

Засаждане на покълналия връх

Преди засаждането на короната в земята, почвата е правилно подготвена. Възможно е да го приготвите сами, като смесите земя, пясък и торф в равни пропорции. Препоръчва се отделно да се добави специална почва за кактуси и експандирана глина.

Първо, ананасът се засажда в малка саксия, подходящ е обем от около 1 литър. На дъното на резервоара се излива разширена глина, която изпълнява функцията на дренаж. Вторият слой е запълнен с пръст. Преди засаждането на върха почвата се навлажнява. Процедурата стъпка по стъпка за това как да засадите ананас е следната:

 1. В земята се прави дупка.
 2. В него се поставя гребенът, след което отгоре се покрива със земя. Почвата е леко натъпкана. Можете да поръсите долните листа, но не можете да спуснете останалите в земята.
 3. След като короната се утвърди добре в земята, тя се полива.
 4. Като се има предвид къде растат ананасите, те създават благоприятни условия за растението. Саксията с горната част се поставя в торба. Редовно се отстранява, за да се проветри. Торбата се отстранява напълно, след като ананасът е добре установен.
 5. Мястото за растението е избрано топло, без течение. Важно е слънчевите лъчи да не падат върху него.

След това гледайте как расте ананасът. След няколко месеца горните листа ще изчезнат. На тяхно място ще започнат да се появяват нови. Това е нормално физиологично явление, което показва, че ананасът е започнал да расте активно. Сухите листа се отстраняват, за да не пречат на новите. След 1,5 години растението се трансплантира в по-голяма саксия. Правете това по всяко време, с изключение на периода на цъфтеж.

Процес на кацане

Условия за отглеждане на закрит ананас, как да се грижим

Отглеждането на ананас у дома е лесно. За да започне да узрява, те спазват правилата за грижи. Дивият ананас естествено расте в горещи условия, към които трябва да се подхожда в апартамент.

Температура

Растението обича топлината. В стаята, където той стои, температурата трябва да бъде най-малко +22 ℃. Екзотичен храст обича доброто осветление. Често за него се организира допълнително осветление.

Правила за поливане и влажност

През лятото ананасът изисква обилно поливане. Водата трябва да е топла, температурата не е по-ниска от +30 ℃. Предварително се защитава в рамките на един ден. В топло време екзотично растение се нуждае от допълнително пръскане. През есента и до пролетта поливането се намалява.

Екзотично растение обича влагата

Подхранване и качество на почвата

Почвата за отглеждане на ананас трябва да бъде кисела и рохкава. Саксия за цветя е избрана ниска и широка, така че корените да са разположени по-близо до повърхността на земята.

Забележка! През пролетта и лятото торенето се извършва веднъж на всеки две седмици. За да направите това, използвайте органичен тор или инфузия на лопен.

Размер на контейнера за цветя

За ананас изберете саксия с диаметър не повече от 15 сантиметра. При този размер младите корени се чувстват комфортно. За да се предотврати подкисляването на водата, те оборудват дренажни отвори в саксията.

Ананас цъфти, колко често се случва, какво е необходимо за това

Процесът на цъфтеж отнема две седмици. На дръжката се появява съцветие от много цветя. Тогава съцветието започва да се развива от съцветието с розетка. Прищипва се, тъй като пречи на развитието на плода. Растението ще цъфти от края на пролетта (от май до края на юни). Когато отглеждате ананас у дома, може да се появи нетипичен цъфтеж, който ще започне през декември.

Малък ананас узрява пет месеца след появата на плодовете.По тегло може да достигне килограм. Скоростта на цъфтеж може да се ускори чрез поставяне на малка торбичка зрели ябълки в саксията. Той ще освободи етилен, който стимулира процеса на растеж.

Размножаване на ананасови семена у дома

Растението се размножава не само с върхове, но и със семена.

Бране на плодове

Този метод се счита за най-труден. Процедурата за кацане е следната:

 1. Семената се купуват само в специализирани магазини.
 2. Саксията се пълни с пръст, съставена в равни пропорции от пясък и торф.
 3. Семената се засяват на дълбочина не повече от 1,5 cm.
 4. Земята се полива с топла вода, контейнерът се увива във фолио.
 5. Шест седмици след като саксията е на топло място, ще се появят първите издънки.
 6. Веднага след като листата пораснат до 5 см, те се гмуркат.

Важно!В процеса на растеж температурата и влажността се наблюдават внимателно.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Когато отглеждате екзотичен плод у дома, важно е да знаете как ананасът цъфти и какъв цвят трябва да бъдат листата. Това ще помогне за своевременно откриване на симптомите на заболявания. Цветарите могат да се сблъскат с проблеми:

 1. Ако растението остави върховете на листата сухи, на ананаса липсва влага.
 2. Ако не се спазват правилата за поливане, по стените на саксията може да се образува плесен.
 3. Растението е активно атакувано от мащабни насекоми. Симптом - по листата се появяват малки светли петна.
 4. Ако ананасът е в студено помещение, той ще покаже забавен растеж.

Спазването на основните правила за засаждане и грижи ще помогне да се отглежда великолепен екзотичен плод на перваза на прозореца, който по своя вкус ще бъде много по-добър от закупения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина