Как да отглеждаме ананас у дома

Това е не само вкусен плод, но и отлично растение за отглеждане в домашни условия. Той може не само да радва с реколтата, но има и декоративна стойност. Как да отглеждаме ананас у дома ще бъде описано в тази статия.

Как да отглеждаме ананас у дома

Това растение принадлежи към семейство Bromeliad. В продажба има плодове от 1 до 2 кг. Въпреки това, когато се отглежда на плантации, теглото на един от тях може да достигне 5 кг.

Цветя и плодове

Външният вид на растението зависи от условията на отглеждане. В Бразилия някои сортове ананас могат да достигнат височина от един и половина метра. Освен това някои от неговите разновидности са много по-компактни.

За ваша информация! Плантациите, на които се отглежда това растение, са разположени почти по целия свят. Най-големите от тях са на Хаваите, Филипините, Мексико и Китай.

Когато се отглежда у дома, височината на палмовото дърво достига не повече от половин метър. Ананасът има розетка с дълги листа, от които растат плодовете. Това е единственото ядливо растение от семейство Bromeliad.

Ако извършвате домашно отглеждане съгласно всички правила, тогава можете не само да видите цъфтежа на ананас, но и да получите плодове.

За тази цел е обичайно да се използват следните видове ананас:

 • А. Комос е известен със своите тесни, продълговати листа и добро плододаване;
 • A. Comosus Variegatus има раиран цвят на листата. Те са по-широки и по-къси от другите сортове. Това растение изглежда красиво и се използва широко за решаване на дизайнерски проблеми, но дава малко плодове;
 • А. Bracteatus Striatus е по-голям. Характерната му характеристика е наличието на зелено-жълти листа.

Забележка! Отглеждането на ананаси не е по-трудно от засаждането на плодове.

Как да отглеждаме ананас у дома от върха стъпка по стъпка

За да започнете да отглеждате ананас у дома, достатъчно е да закупите подходящ плод. Необходимо е отгоре да има розетка от листа. В бъдеще този съвет ще трябва да бъде прекъснат и вкоренен.

Как да вкореним ананас у дома

Първата стъпка в отглеждането е да се получат подходящи плодове. Когато изследвате, трябва да се уверите, че има пълна розетка от листа в горната част, заедно с центъра му.

Важно е този плод да е здравословен, в противен случай могат да възникнат проблеми, ако се отглеждат. Необходимо е горната част да не започне да става кафява. Върхът на цветното кълно трябва да се появи от изхода. Само ако е налице, растението ще цъфти в бъдеще.

След като бъде придобита, следващата стъпка е вкореняване.

За да направите това, трябва да предприемете следните стъпки:

 1. Необходимо е правилно да отделите гнездото. Горната част се изрязва по такъв начин, че да остане 2 см целулоза. Това парче плод трябва да се обели. В резултат на това трябва да получите формата на леко заоблена пета.
 2. След това трябва внимателно да отрежете останалата пулпа, оставяйки влакнестата част непокътната.Ако отстраняването не се извърши напълно с некачествен разрез, остатъците ще започнат да гният. На разреза се виждат бели точки. С тях трябва да се работи внимателно, това са коренови възли, които трябва да останат непокътнати.
 3. На отсечения изход трябва да откъснете част от листата. Препоръчително е да направите това по такъв начин, че да почистите долните 2 см от багажника. Листата се откъсват с движение, което се прави в посоката, перпендикулярна на ствола. След отстраняване на листата, в някои случаи можете да видите покълналите корени.

След това трябва да започнете да покълвате корените. За да направите това, долната част на багажника, обелена от листа, е наполовина потопена във вода. След седмица или две ананасът ще започне активно да расте коренови издънки.

Забележка! След като корените са дълги 2 см, те се изваждат от водата и се поставят на хартия, за да изсъхнат. Необходимо е да изчакате 2-3 часа, докато кореновата система напълно изсъхне. След това растението е готово за засаждане в земята.

Декоративно растение

Почва за ананас

За да отглеждате ананас, можете да закупите почва, която се използва за палми или цитруси в специализиран магазин. Важно е след засаждането почвата да запази лека влага. Не трябва да е прекалено мокра или напълно суха.

Когато ананасът е засаден в земята, е необходимо да бъдат покрити не само корените, но и частта от ствола, предварително почистена от листата.

Колко расте ананас

Цветята се формират една и половина или две години след засаждането в земята. При правилна грижа, след края на цъфтежа, на тяхно място се образуват плодове. След узряването им растението умира, но може да се отглежда отново с помощта на розетка от листа.

Как ананасът расте в природата

Родината на това растение е Южна Америка. Намира се тук в дивата природа. Местните жители активно отглеждат ананаси и ги използват за храна.

На какво растат ананасите и как изглежда едно ананасово дърво?

Ананасът е бодлив храст. Цветът, а след това и плодът, са разположени в горната му част, над розетка от големи зелени листа. Корените са слабо развити. Стъблото е късо.

Изглежда, че повърхността на плода е покрита с люспи. На върха на главата му расте малко кълно.

Важно! Върху листата може да се натрупа влага, която растението може да използва, за да поддържа силата си в сухи времена. Височината на храста зависи от условията на отглеждане. Обикновено тя е в диапазона от 60 см до един и половина метра.

Розетката в растение за възрастни се формира от 30 твърди, удължени листа. Дължината им е 20-100 см. Някои сортове ананас имат тръни по краищата на листата, те са остри и извити.

Формиране на плода

Къде растат ананасите, в кои страни

Това растение е първото сред европейците, открито от Х. Колумб. Той научи за съществуването на ананас по време на спиране на около. Гваделупа. По това време се отглежда в страните от Централна и по-голямата част от Южна Америка.

За ваша информация! Името идва от „nanas“, което на аборигенски език звучи като „великолепен плод“.

Бразилия и Парагвай се считат за родно място на това растение. Впоследствие отглеждането на ананас се разпространява почти по целия свят.

Как цъфти ананасът

Цветята се формират 1,5-2,5 години след началото на растежа. Съцветието наподобява ухо по форма, в което има много цветя, те са двуполови.

Дръжката се формира от точката на растеж на листата. Растението се самоопрашва. Цъфтежът завършва за 14-20 дни. Цветята често са червени на цвят.

Ананасови насаждения

Това растение се отглежда на плантации в Африка, Югоизточна Азия, Индия и Китай. Ананасът е добре адаптиран към горещия климат. Способен е да съхранява вода, за да оцелее в сухи периоди.

Това растение расте добре в климат, който е подходящ за цитрусови плодове.

Най-големите плантации за отглеждането му са в Тайланд, Филипините, Хавай, Мексико, Австралия и Гвинея.Ананасът се отглежда активно и в Гана, Индия, Австралия, Китай.

Забележка! На територията на Русия това растение може да узрее само в оранжерии.

Вътрешен ананас или ананас в саксия

Отглеждането у дома не е особено трудно. Но спазването на правилата за това как да се грижите е наложително.

Декоративен ананас

Това растение не винаги дава плодове, когато се отглежда в домашни условия. За да се получи такъв резултат, той трябва внимателно да се гледа. Но може да се отглежда с декоративна цел. Начинът, по който изглежда ананасът, може да разкраси дома. Правилата за отглеждане с декоративна цел са същите, както в случаите, когато те искат да получат плодове от растението.

Покълване

Как да се грижим за ананас в саксия у дома

След това ще ви разкажем стъпка по стъпка как да отглеждате ананас у дома от върха.

За отглеждане трябва да изберете правилния саксия. Смята се, че обемът му трябва да бъде такъв, че да останат поне 2 см от растението до ръба. В повечето случаи такива се избират за отглеждане. Така че диаметърът им да е 12-14 cm.

Добър знак е появата на нови листа в розетката на ананасовото дърво. В този случай можете да сте сигурни, че вкореняването е било успешно.

За ваша информация! Това растение е предимно билка, а не плод.

Нарастващ

Препоръчително е да изберете най-слънчевото място за ананаса в апартамента.

За да расте растението добре, трябва да го трансплантирате всяка година. За предпочитане е тази процедура да се извърши в началото на лятото.

На какво ананасите растат добре? Те процъфтяват в различни видове почви. За него обаче е по-добре да закупи почвата, в която обикновено се отглеждат палми, в специализиран магазин. Допустимо е да се използва универсален грунд.

Когато засаждате на дъното на саксията, е необходимо да излеете дренажен слой, намалявайки вероятността от прекомерна влага и предпазвайки ананаса от болестта на кореновото гниене. Екзот не изпитва нужда от хранене.

Растението няма да цъфти веднага. Това обикновено се случва 1,5-2 години след засаждането в земята. Ако ананасът е снабден с обилно осветление, тогава от цветята могат да се развият плодове.

При отглеждане е желателно да се осигури температура от 25 ° C за това топлолюбиво растение. Най-удобно е за ананас през пролетта, лятото и есента. През зимата е по-подходяща температура от 20 ° C.

Ананасът не изисква обилна влага. През лятото е достатъчно да поливате 2-3 пъти седмично. В този случай трябва да се уверите, че не се появява преовлажняване. През зимата е достатъчно да снабдявате растението с влага ежеседмично.

Забележка! Когато поливате, изсипете малко влага в изхода. Може да се извърши пръскане. Когато използвате вода от чешмата за тази цел, е необходимо да я оставите да се утаи предварително.

Увреждания в развитието

Ако листата на ананаса имат бледо оцветяване, това показва липса на осветление. Ако този проблем бъде отстранен, тогава растението ще расте по-нататък.

Когато ананасът расте, но цветята не се образуват, направете следното. Обичайното време за образуването им е 18-30 месеца. Ако в този момент нищо не се случи, тогава на завода може да се осигури подходяща помощ. Третирането на ананас с етиленов газ може да бъде един от начините за решаване на проблема. У дома може да се получи с помощта на ябълки. Плодовете се нарязват на две половини, едната се поставя до ананаса с разрез до почвата, другата върху розетка в същото положение. Растението в тази форма се покрива с найлонова торбичка и се оставя за 3-4 седмици. Ябълките ще произвеждат етилен, който ще стимулира растението. Когато можете да видите появата на цветя, торбата се отстранява, а останалата част от ябълката се отстранява.

Възможни са и други нарушения в развитието на растението:

 • понякога можете да видите как долните листа изсъхват и се извиват. Най-вероятната причина е намирането на ананас в течение.Необходимо е да се премести растението на ново място, където такава опасност няма да го заплаши;
 • ако по листата има прах, трябва да ги избършете с влажна кърпа;
 • ако растението има набръчкани и изсъхващи листа и наскоро плододава, това не е причина за безпокойство. Ананасът умира след образуването на плода, но неговата розетка може да се използва отново за отглеждане на растението;
 • ако ананасът има забавено развитие, това показва липса на хранителни вещества и микроелементи. В този случай се препоръчва закупуване и използване на тор за цъфтящи растения;
 • въпреки че ананасът е термофилно растение, той въпреки това не понася прекомерна топлина. В този случай листата му могат да изсъхнат и да паднат. В тази ситуация трябва да се внимава да се създадат комфортни температурни условия за него и допълнително поливане.

Забележка! Растението може да бъде нападнато от краста. В резултат на това от долната страна на листата се появяват отчетливи кафяви петна. За да се отървете от вредители, е достатъчно да избършете листата с памучен тампон, потопен в сапунена вода.

Как се възпроизвежда ананасът

За отглеждане е най-удобно да се използва розетка от листа. Възможно е обаче да се отглеждат плодове от ананас, като се използват семената му. Този процес е по-трудоемък в сравнение с отглеждането от търговски обект.

Можете също така да приложите размножаване чрез коренови резници.

Как да отглеждаме ананас от семена у дома

Когато планирате как да засадите ананас у дома, трябва да вземете предвид следното. Отглеждането на ананас с помощта на семената му е възможно само при използване на закупените в специализиран магазин. Невъзможно е да се засадят тези, които са получени независимо. Ако купувате ананас за храна, тогава или няма да има семена в него, или те ще останат неоформени.

Семената, които са подходящи за отглеждане, са както следва:

 • те са плоски и имат полукръгла форма;
 • цветът е кафяв или има червеникав оттенък;
 • дължина 3-4 мм.

Те трябва да бъдат покълнати преди засаждането. За целта те се поставят между две мокри кърпички и се оставят на топло място за 18-24 часа.

Те се засаждат в торфено-пясъчна смес. В този случай семената се погребват не повече от един и половина сантиметра. За покълване контейнерите се покриват с целофаново фолио или стъкло и се поставят на топло място. Ако покълването се извършва при стайна температура, тогава има смисъл да се очакват първите издънки за период от три седмици до един месец и половина. Ако държите контейнерите при температура 30-32 ° C, разсадът ще се появи след 2-3 седмици.

Когато покълвате, трябва редовно да поливате кълновете и да ги подхранвате на всеки 2-3 седмици.

След появата на 2-3 листа, растенията се гмуркат (те се настаняват в отделни саксии). Те се нуждаят от почва, състояща се от равни пропорции на торф, хумус, градинска пръст и пясък. За да се направи по-хлабава структурата на почвата, към нея се добавят 5% от натрошен въглен.

Важно! Вместо част от пясъка може да се използва равно количество перлит.

Ананас на плантацията

Как ананасът се размножава в природата

Как расте ананасът в природата? Среща се като единични растения. Плодовете му често са по-твърди, по-малки и по-сладки от култивираните сортове.

След завършване на цъфтежа на това място се образува плод. Тъй като в повечето случаи растението е двуполово, то се самоопрашва. Случва се обаче, че цветята са само мъжки или само женски. В този случай той може да се размножава с помощта на насекоми.

В дивите плодове има много семена, на които птиците и животните обичат да празнуват, пренасяйки ги там, където падат в земята и растат.

Отглеждането на ананас у дома не е особено трудно. С минимални грижи можете да разчитате не само на вкусни плодове, но и на красиво декоративно растение.

 

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина