Каламондин - домашна грижа за цитрусови плодове

Достойна алтернатива на лимоните и портокалите е каламодинът. Дори начинаещ производител може да се грижи за растението, то е непретенциозно и декоративно.

Каламондин - какво е това?

Citrofortunella (Calamondin) е растение, познато на производителите на цветя също като „мандарина на закрито“ или „златен портокал“. Това е хибрид, неговите "родители" са мандарина и кумкуат. В „плен“ каламодинът, който може да се нарече микроцитрус, достига височина 0,6-1,5 m.

Каламондинът е подходящ вариант за тези, които искат да отглеждат нещо необичайно и екзотично на перваза на прозореца

Кафяви груби издънки често се разклоняват, короната е гъсто облистена. Листата са кожести, гладки, с дължина 4-7 см. Върхът е заострен, централната жилка е изразена. Citrofortunella microcarpa или цитрусов каламондин е самоопрашващо се растение.

Важно! Можете да ядете плодовете на цитрофортунела, тъй като каламодинът е годен за консумация. Въпреки че не всеки ще хареса определен вкус.

У дома производителите на цветя отглеждат различни сортове каламондин:

 • Variegata - пъстри зелени и бели листа;
 • Маргарита Биг - крушовидни цитруси;
 • Meiva - сладки плодове почти без семена;
 • Тигър - листа със златна граница;
 • Питърс - обилен цъфтеж и много кисели плодове;
 • Шикинари са най-големите и вкусни цитрусови плодове.

Сладкото се прави от плодовете на каламодин и се добавя към чая вместо лимон.

Каламондин - домашни грижи

Грижата за цитрофортунела у дома е проста. Основното нещо е да се създаде оптимален микроклимат за растението или близо до него.

ПараметърПрепоръки
МестоположениеДо прозорец, обърнат на изток, запад. През лятото - остъклен балкон, веранда. В стаята не трябва да има студени течение или задух.
ОсветлениеЯрка, но разсеяна светлина, без пряка слънчева светлина. Продължителността на светлата част от денонощието е 8-10 часа, като през зимата ще е необходимо допълнително осветление.
ТемператураПрез активния вегетационен период - +24 ... +28 ° С, през зимата - +15 ... +18 ° С.
Влажност на въздухаМинимумът е 70%. За да се поддържа необходимото ниво на влажност, е необходимо да се пръска каламодин ежедневно, по време на цъфтежа - въздухът до него, като се избягват капки върху венчелистчетата.
ГрундиранеПазарувайте субстрат за цитрусови плодове или смес от трева, хумус и едър пясък (2: 1: 1).
ПотДиаметърът трябва да бъде приблизително 1,5 пъти земната бучка. Задължително е да имате дренажни отвори и слой експандирана глина (3-4 см) на дъното.

Важно! За да може короната на каламодин да запази правилната сферична форма, трябва да обръщате саксията около оста си с 1-2 см всеки ден.

Нюансите на грижата за каламодин:

 • Поливане. Каламондинът е цитрус, така че поливането е много важно за него. Когато изсъхне, почвата се навлажнява с дълбочина 1-1,5 см. Обикновено - веднъж на 2-3 дни, в жегата - всеки ден. През зимата - по-рядко, на всеки 8-12 дни. Младите каламодини понасят дефицита на влага по-зле от възрастните растения.
 • Оплождане. За да направите това, използвайте коренова или листна превръзка (препоръчително е да ги редувате) с всякакъв тор за цитрусови веднъж на всеки 10-12 дни през активния вегетационен сезон и месечно през зимата. Трябва да разредете продукта в съответствие с инструкциите.
 • Подрязване. За първи път формирането на короната се извършва, когато растението достигне височина от 0,25 м. Оптималният период е февруари-април, през лятото - само санитарна резитба. Трябва да премахнете всички издънки, които очевидно нарушават правилната сферична форма на короната, счупени, болни или повредени от насекоми. Височината на стъблото на възрастно растение е 0,3-0,6 m.Оптималната конфигурация на короната за каламодин е рядкостепенна.

Каламондинът изисква редовно поливане и висока влажност.

Трансплантация на цитрофортунела

За първи път Calamondin трябва да бъде трансплантиран 2-3 седмици след покупката. Освен това за младите растения процедурата се извършва ежегодно в края на периода на покой. Каламондини на възраст над 5 години се трансплантират на всеки 3 години.

Алгоритъм на процедурата:

 1. Поливайте обилно каламондина 2-3 часа преди трансплантацията, за да улесните изваждането от контейнера.
 2. Изсипете дренажен слой в нов съд с диаметър 5-8 см по-голям от предишния, напълнете го с пресен субстрат с около една трета.
 3. Внимателно извадете растението от контейнера, като поддържате буца пръст върху корените, ако е възможно, непокътнати.
 4. Преместете цитрофортунелата в нова саксия, напълнете почвата, като постепенно я уплътнявате. Кореновата шийка трябва да остане на същото ниво, както преди.
 5. Поливайте растението обилно. През следващите 5-6 седмици осигурете особено внимателна защита срещу течение и пряка слънчева светлина.

След покупката Каламондин се нуждае от време, за да се адаптира.

Каламодинът, закупен в магазина, трябва да има време да се адаптира, в противен случай растението може да не преживее стреса, свързан с променящите се условия на задържане и едновременна трансплантация.

Важно! Претоварването на каламондин е единственият възможен метод за трансплантация. Той живее в симбиоза със сапрофитни гъби, които се утаяват върху корените и помагат на растението да абсорбира хранителни вещества от почвата.

Кога и как растението цъфти и дава плодове

Каламондинът цъфти обилно, започва през май и продължава до средата на лятото. Цветовете са с форма на звезда, до 2,5 см в диаметър, снежнобяли или млечни. Те се събират в съцветия от 2-3, разположени в пазвите на листата.

Производителят на цветя може да "помогне" на каламодина с опрашването, това увеличава шансовете за събиране на реколтата

Плодовете узряват за 3,5-4 месеца. Те приличат на миниатюрни мандарини с диаметър 3-4 см и тегло 10-12 г. Кожата е тънка, сладникава. Пулпът има вкус на леко горчив лимон, съдържа много семена. Яденето на каламодини се препоръчва заедно с кората, за да се "компенсира" киселината.

Важно! За да увеличите шансовете за образуване на плодни яйчници, трябва да извършите опрашване чрез прехвърляне на прашец от цвете на цвете с четка.

Методи за размножаване

Възпроизвеждането на каламондин чрез резници е най-популярният метод сред производителите на цветя. Тя ви позволява да запазите сортовите характеристики на растението. Процедура:

 1. През май-юни отсечете апикалните издънки с дължина 10-12 см с 3-4 междувъзлия наклонено. Нарежете листата наполовина.
 2. Поръсете среза с всеки прахообразен стимулатор на корена или го задръжте в разтвор на такъв препарат 2-3 часа.
 3. Засадете резниците в контейнер, напълнен с влажна смес от торф и пясък (1: 1). Покрийте отгоре с найлонова торбичка.
 4. Преместете "оранжерията" на място с добро осветление, уверете се, че температурата е най-малко +25 ° С. Докато почвата изсъхва, поливайте резниците, проветрявайте растенията ежедневно, като махате торбата за 15-20 минути.
 5. След 4-6 седмици засадете екземплярите, на които са се появили нови листа, един по един в саксии с обем 2-3 литра. Погрижете се за зрели растения.

Нарязването на каламондин е най-лесният и бърз начин за неговото размножаване

В сравнение с резници, размножаването на каламодин чрез семена рядко се практикува. Степента им на покълване е 40-50%. За плододаване в бъдеще ще е необходимо присаждане. Инструкции стъпка по стъпка за размножаване на цвете чрез семена:

 1. Отстранете семената от узрелите пресни (несушени) плодове, измийте пулпата.
 2. Изсушете семената, съхранявайте в хладилник до март в контейнер с влажен торф или пясък.
 3. В началото на пролетта накиснете семената в разтвор на всеки биостимулант за 2-3 дни.
 4. Засадете в контейнери, пълни с почва за разсад, задълбочавайки се с 1,5-2 см, поливайте добре и покрийте със стъкло или филм.
 5. Осигурете температура около +28 ° C, отопление отдолу и тъмнина.Пръскайте почвата на всеки 2-3 дни, премахвайте подслона всеки ден за проветряване.
 6. Когато се появят разсад (след месец и половина), прехвърлете контейнерите на светлина, след още 7-10 дни премахнете подслона.
 7. Когато се появят четири истински листа, засадете каламондините в отделни контейнери.

Важно! Можете да засадите каламодин не само върху неговия разсад, отгледан от семената, но и върху други цитруси. Минималната възраст на подложката е 2 години.

Проблеми с отглеждането на цитрофортунела

Най-често производителите на цветя задават въпроса: какво да направя, ако каламодинът хвърля листа и клоните му изсъхнат. Но с отглеждането му са възможни и други проблеми:

Описание на проблемаВъзможни причини и препоръки
Листата пожълтяват, издънките изсъхватВисока температура на въздуха, ниска влажност, пряка слънчева светлина, рядко поливане. Необходимо е да се идентифицират и отстранят грешките в грижите.
Основата на стъблото изгнива, на листата и издънките се появяват "плачещи" петнаИзлишната влага, съчетана с ниски температури. В напреднали случаи растението вече не може да бъде спасено. Ако проблемът се забележи на ранен етап от развитието, отсечете всички засегнати листа, клони, тъкани на багажника, оптимизирайте условията на задържане, заменете водата за напояване в продължение на 5-8 седмици със слаб разтвор на всеки фунгицид.
Плодовете падат, без да узреятНедостиг на хранителни вещества, неправилно торене. Премахнете грешките в грижите. Понякога растението естествено ще нормализира самата реколта.
Растението не цъфтиГрешни условия на задържане, най-често - липса на светлина, неподходящ субстрат, чести движения на саксията без причина. Премахнете грешките в грижите.
Капки листатаПроекти на закрито чрез поръсване със студена вода. Отрицателните фактори трябва да бъдат премахнати. Случва се причината да е естествен стрес, причинен от трансплантация, адаптация към нови условия след покупката.
Атаки от вредители (листни въшки, белокрилки, акари, скални насекоми, фалшиви люспи)Вредителите са видими с просто око, необходимо е редовно да се инспектира растението. След като откриете проблем, ако е възможно, съберете насекомите на ръка, обработете каламондина със сапунена пяна, след това с подходящ инсектицид или акарицид.
Гъбични заболявания (увяхване на листа, петна по тях)Препоръчва се редовна проверка на растението - по този начин можете да откриете болестта в ранен стадий. Всички повредени тъкани трябва да бъдат отрязани, "раните" да бъдат поръсени с натрошен креда или пепел, растението и почвата да бъдат третирани 2-3 пъти с разтвор на всеки фунгицид.

Пожълтелите листа на каламодин най-често са резултат от грешките на цветарите в грижите за него.

Каламондин е екзотично цитрусово растение, което е успешно опитомено от любители производители. Каламондинът е ценен заради визуалната си привлекателност. Ядливите плодове стават приятен бонус.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина