Личи от костта у дома - отглеждане и грижи

Личи е екзотичен плод, наричан още китайска слива. На външен вид плодът наподобява ягода, но в средата има бяла плът и голяма продълговата кост. Личи има вкус на грозде, но с малко стипчивост. При естествени условия растението може да се намери в тропиците и субтропиците на Япония, Тайланд, Филипините, Индия и Куба. Но ако желаете, можете да вземете растение личи от семе у дома, отглеждането няма да причини много проблеми.

Личи - за какъв вид растение става дума, кратко описание

Тази култура принадлежи на семейство Сапиндови. Растението е високо вечнозелено дърво, чиято височина достига от 10 до 30 м. Културата се отличава с разперена буйна корона. Листата на личи са перисти, големи. Всеки от тях се състои от отделни ланцетни сегменти, насочени към ръба. Горната повърхност на плочите е с тъмнозелен оттенък, лъскава; на обратната страна има синкав цвят.

Личи се нарича още "драконово око"

Особеността на растението е, че цветята му нямат венчелистчета, следователно те приличат на малки зеленикави и жълти чашки. Узряването на плодовете настъпва след 120-130 дни от края на цъфтежа, в края на май - началото на юни. В този случай горната кора на личи става червена. Размерът на плода е 2-4 см. Пулпът на личи е сочен с приятна миризма, а консистенцията му наподобява желе. Горната повърхност на плода е пъпчива.

Вредите и ползите от плода на личи

Екзотичният плод се характеризира с високо съдържание на минерали и витамини. Полезен е при сърдечно-съдови заболявания, тъй като понижава нивото на лошия холестерол, предотвратява образуването на плаки и възстановява еластичността на съдовите стени.

Съдържащите се в личи пектини нормализират функционирането на храносмилателната система, премахват възпалението и имат обгръщащ ефект. Плодът се счита за афродизиак, тъй като подобрява сексуалната функция и либидото.

Важно! Необходимо е въвеждането на личи в диетата постепенно, като се започне с 1 бр. на ден и увеличаване до 10-20 плода.

Въпреки ползите от плодовете на личи, в някои случаи те могат да бъдат вредни за здравето. Плодът е необичаен за много хора и поради това може да причини алергии. Също така не се препоръчва да се използва с установена диагноза захарен диабет.

Личи може да се яде прясно и да се използва за консервиране

Как да отглеждаме плодове от личи в ямка в домашни условия

Личи в средната лента е рядкост, тъй като културата е термофилна и е невъзможно да се отглежда в открито поле. Следователно, разсадът на растенията е трудно да се намери в разсадниците. Но при желание може да се отглежда у дома от кост. Като стайно растение личи достига височина от 2,5 м. В същото време образува красива, буйна корона. При наличие на благоприятни условия растението дори дава плодове. Но за да бъде това начинание успешно, трябва да знаете как да отглеждате личи от кост и какво е необходимо за това.

Какви условия са необходими

За успешното отглеждане на личи е необходимо да се осигурят на растението топли и влажни условия, характерни за тропиците.Растението обича светлината, затова е важно да му осигурите добро осветление. Също така екзотиката се нуждае от редовно хранене, пръскане на листата в горещи периоди от годината и навременна трансплантация.

Подготовка на семето, как да покълне

За да отглеждате личи у дома от кост, трябва да закупите зрял плод без признаци на увреждане на кожата и вдлъбнатините. Плодът трябва да има силна миризма, полупрозрачна сочна каша и зачервена обвивка.

Семето на личи остава жизнеспособно за кратък период от време, така че трябва да се отстрани от плодовете преди засаждането. Първоначално костта трябва да се отдели от пулпата, да се измие под вода и да се увие във влажна кърпа. В тази форма тя трябва да бъде, докато кълновете се излюпят. Това обикновено се случва след 6-7 дни. През този период тъканта трябва да се поддържа влажна.

Покълнали кости от личи

Подготовка на почвата

За засаждане ще ви е необходим специален субстрат. За да го приготвите, е необходимо да комбинирате и старателно да смесите следните компоненти:

 • 2 парчета трева;
 • 1 част хумус;
 • 1 част пясък;
 • 1 част торф.

Освен това към почвата трябва да се добави перлит, което ще подобри нейната пропускливост на въздуха и влагата. За дезинфекция субстратът трябва да се полива с наситен разтвор на калиев перманганат или да се добави 1 ч.л. лекарството "Fitosporin M" за 1 литър. Това ще намали вероятността от загниване на корените.

Важно! Ако е необходимо, готовият субстрат може да бъде закупен в магазина, като изберете почвата с надпис "За разсад".

Правила за кацане

Личи трябва да се отглеждат в сантиметри от 15 см с дренажни отвори. Процедура за кацане:

 1. Поставете слой експандирана глина с дебелина 1,5 см на дъното на контейнера.
 2. Напълнете останалата част от обема с хранителен субстрат.
 3. Добре е да поливате почвата и да изчакате, докато влагата се абсорбира напълно.
 4. Засадете покълналите семена от личи на дълбочина 2 см, поръсете със земя и леко изравнете повърхността.
 5. Покрийте контейнера с фолио и го поставете на светло място с температура + 25 ... + 27 градуса.

Семената на личи никнат бързо при благоприятни условия.

Първите издънки трябва да се появят след 3-4 седмици. През този период е необходимо почвата да се поддържа леко влажна, редовно да се проветрява контейнерът и да се отстранява натрупаната кондензация. Когато се появят кълнове, саксията с личи се пренарежда на перваза на прозореца и температурата на съдържанието се намалява до +20 градуса, което ще забави растежа на надземната част, но ще засили развитието на корените.

Как да се грижим за кълнове след засаждане

Знаейки как правилно да отглеждате плод от личи от семена у дома, всеки, дори начинаещ цветар, може да се справи с това. Но за да може растението да се развие напълно в бъдеще и да зарадва със здравословния си вид, е необходимо да му се осигурят пълни грижи.

Осветеност и температурни условия

Когато разсадът на личи порасне малко и стане по-силен, трябва да му се осигури достатъчно количество светлина. Най-добрият вариант може да бъде прозорец на изток или запад, но засенчен от пряка слънчева светлина. Продължителността на дневните часове трябва да бъде 12 часа, поради което през зимата вечер е необходимо допълнително да включите лампите.

Забележка! Температурата на съдържанието, независимо от сезона, не трябва да пада под +20 градуса. В противен случай растението може да умре.

Правила за поливане и влажност

Личи се нуждае от висока влажност на въздуха - около 70-80%, така че се препоръчва редовно пръскане на листата, веднъж на всеки 2 дни. В особено горещи периоди е необходимо допълнително да се поставят широки съдове с вода до инсталацията, за да се увеличи площта на изпаряване.

За пълния растеж на личи е необходимо почвата винаги да е леко влажна. Следователно поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне. За това се използва утаена топла вода. Най-добре е да се овлажнява през тава за капки.

Важно! Личи не понася застояла влага в почвата, така че не трябва да се допуска преливане.

Подхранване и качество на почвата

Разсадът на личи расте бързо в началния етап и достига височина от 20 см в рамките на няколко седмици след поникването на семената. Но след такъв пробив скоростта на растеж на разсада значително намалява и растението остава под 30 см през първите 2 години от живота, тъй като активно изгражда кореновата система. През този период трябва редовно да трансплантирате (веднъж на всеки шест месеца) и да актуализирате субстрата в саксията. Това ще позволи на личи да получи пълния набор от хранителни вещества.

В бъдеще трябва да трансплантирате растението всяка пролет, докато височината му достигне 1 м. След това се препоръчва да подновите само горния слой на субстрата.

Личи се нуждае от редовно хранене

Когато се отглежда у дома, личи се нуждае от редовно хранене. За това се използват торове за декоративни цъфтящи растения. Те трябва да се въвеждат на всеки 10 дни.

Важно! През зимата, при липса на допълнително осветление, храненето трябва да се намали до 1 път на месец.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

При отглеждане на личи у дома в саксия, растението често е засегнато от вредители и болести. Това се случва, когато условията за развитие не съвпадат, което води до намаляване на имунитета.

Възможни проблеми:

 • Разпадане на корени. Болестта се развива при прекомерно поливане и ниска температура на съдържанието. Характерна особеност е бързото увяхване на листата с редовно поливане.
 • Щит. Този вредител се храни със сок от личи. Когато растението е повредено, растежът се забавя, по листата се появяват жълти точки. Можете да намерите вредителя по издънките и по гърба на листата.
 • Листни въшки. Малко насекомо, което се храни със сока на младите листа на растението. Вредителят образува цели колонии. В резултат на увреждане листните плочи на растението се деформират.

При първите признаци на вредители трябва да се извърши третиране

Как да се справим с тях

Когато корените се разпаднат, растението може да бъде спасено само в началния етап. За да направите това, трябва да го трансплантирате, да премахнете всички изгнили части от корените и да го излеете с Previkur Energy или Maxim.

В случай на увреждане на личи от вредители е необходимо да се напръскат листата два пъти с препарата "Actellik" или "Fitoverm". Повторната обработка се извършва след 5-7 дни.

Личи е екзотично растение, което може да се отглежда в домашни условия. Способен е да цъфти и да формира плодове от тригодишна възраст. За да направите това, трябва само да спазвате основните изисквания за грижа за растенията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина