Плодова мушмула - какво е това дърво, грижи

Мушмулата е вечнозелено или широколистно дърво, в зависимост от вида. Културата отдавна се смята за чисто декоративна и едва наскоро придоби официалния статут на годни за консумация плодове. В различни източници може да се намери под името lokva, shesek, eriobotria, което също е правилно. В природата това растение расте в субтропиците на Югоизточна Азия, където е известно на всички.

Мушмула - какво е това дърво

Виждайки плодовете на това дърво за първи път, мнозина задават въпроса: що за растение е това? Тази култура принадлежи към семейство Розоцветни и е близък роднина на дюлята.

Можете да отглеждате това растение у дома или в градината.

Неговата родина се счита за Япония, Китай и Индия, където мушмулата расте в планински райони под формата на гъсти храсти. Оттам растението се е разпространило в Италия, Австралия, Израел, САЩ и цялото Черноморие. И в същото време всяка държава си е дала свое име. Но основното име "мушмула" е турско.

Кратко описание на това как изглежда

Култивиран локум е дърво, което нараства до 8 м при наличие на благоприятни условия. Растението има разпръсната корона с диаметър 3-4 м.

Интересно е! Мушмулата принадлежи към категорията столетници и може да расте на едно място в продължение на 50 години.

Кореновата система на тази култура е повърхностна, разклонена. Клоните са покрити с тъмносива кора. Младите издънки първоначално имат червеникав оттенък и томентозно опушване.

Листата на мушмулата са големи, с овална форма, достигащи 30 см дължина и 8 см ширина. Плочите са тъмнозелени, твърди, Повърхността е кожена, твърда на допир, леко набръчкана между жилките. С пристигането на есента листата стават оранжеви с червеникав оттенък.

Плодовете на мушмулата са крушовидни или заоблени, в зависимост от вида. Те достигат 6-8 см в диаметър. Когато узреят, стават жълти или оранжеви. Вътре във всяко има големи семена от 1 до 5 парчета, покрити с жилава тъмнокафява кожа. Около тях е разположена сочна ядлива каша. Вкусът му е сладко-кисел и наподобява комбинация от круша, ябълка и ягода.

Когато узреят, кожата на плода изтънява, поради което лесно се поврежда. Тази функция не позволява дълго време да се съхранява мушмулата и да се транспортира прясна.

Полезни свойства на плодовете

Мушмула, какъв е този плод? Плодовете на това екзотично дърво се отличават с балансиран химичен състав. Те съдържат цял ​​комплекс от витамини от група В, А, С, Е, К, РР и голямо количество минерали. Освен това екзотичните плодове съдържат:

 • органични киселини;
 • Сахара;
 • танини;
 • пектини.

Не се препоръчва използването на мушмула по време на бременност и кърмене.

Мушмулата е плод, който има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Употребата му е доказана при заболявания на органите на зрението, тъй като бета-каротинът присъства в плодовете.

За справка! На основата на узрели плодове се препоръчва да се приготви тинктура, която помага при астма, бронхит и други респираторни заболявания.

Други полезни свойства на мушмулата:

 • нормализира работата на храносмилателната система;
 • премахва пясък и камъни от бъбреците;
 • прочиства тялото от токсини, токсини;
 • попълва липсата на витамини;
 • понижава кръвната захар;
 • предотвратява развитието на инфаркт, инсулт;
 • намалява вероятността от рак.

Важно! Не можете да използвате мушмула с индивидуална непоносимост към продукта и с обостряне на заболявания на храносмилателната система, за да не навреди на здравето.

Сортове плодно дърво

След като разбрахте какво е това мушмула, трябва да се запознаете с какви видове дървесина се използва в градинарството. Тази южна култура се предлага в 3 вида, но само 2 от тях са придобили широка популярност. Те включват японската мушмула, както и германската или по друг начин абхазката. И двата сорта са устойчиви на сянка, не са взискателни към състава на почвата и лесно понасят суша. Но има и разлики между тях.

Японска мушмула

Японската мушмула е вечнозелено дърво с височина 3-5 м, но има изключения до 8 м. Издънките и клоните на растението са гъсто покрити с червеникаво-сив ръб. Листата са големи, продълговати, дълги до 25 см и широки около 8 см. Горната повърхност на плочите е лъскава тъмно зелена, на обратната страна е сивкава с пубертета.

При този вид мушмула периодът на плододаване е коренно различен от другите градински дървета. Плодовете започват да узряват в края на май - началото на юни. Формата им може да бъде с форма на круша или кръгла. На клоните плодовете се събират на гроздове. Теглото на всеки варира от 20 до 100 g, размерът е около 7 cm.

Японската култура предпочита топъл климат и скалист терен. При температура от -15 градуса растението умира. Следователно е възможно да се отглежда японска мушмула само в южните райони или като стайно растение.

Плодовете на японската мушмула са подобни на кайсиите.

Въз основа на японската мушмула беше възможно да се разработят сортове и хибриди, които се отличават с висок вкус на плодове и приятен аромат. Най-популярните:

 • Танака;
 • Сайлас;
 • Шампанско;
 • Морозко;
 • Ранно червено;
 • Монреал;
 • Талес.

Немска мушмула

Немската мушмула често се нарича абхазска, кавказка или кримска. Този вид се счита за по-декоративен, но широколистен. Височината на дървото не надвишава 3 м. Растението се характеризира с непретенциозност към грижите и повишена устойчивост на замръзване. Плодовете узряват през ноември.

За пълното израстване на едно дърво са необходими топла зима и прохладно лято. Следователно този сорт може да се отглежда на открито в умерените райони.

Вкусът на плодовете на немската мушмула е сладникав, но тръпчив. Ето защо, за да се подобри, се препоръчва да се отстранят заоблените плодове от дървото след първата слана или да се поставят във фризера за няколко дни.

Важно! Объркване често възниква при изписването на името на това дърво, следователно, когато избирате мухмул или мушмула, последното е правилно.

Отглеждане на мушмула от кост у дома

След като се запознахте с това, което е мушмула и как изглежда растението, трябва да разберете как може да се отглежда у дома.

За да направите това, когато плодът узрее, отстранете костите от него и извършете скарификация. Трябва да направите тази процедура непосредствено преди засаждането. За да направите това, е необходимо да нарушите целостта на външната обвивка от различни страни с шкурка или файл. И след това спуснете костите за 35 часа във вода със стайна температура.

За засаждане ще трябва да подготвите почвена смес от торф, хумус, листна пръст и пясък, като вземете компонентите в еднакъв обем. Също така трябва да подготвите саксии с дренажни отвори с височина 15 см.

Алгоритъм на действията при кацане:

 1. Поставете експандирана глина на дъното на контейнера със слой от 1-1,5 cm.
 2. Напълнете останалата част от обема с питателна смес, изсипете.
 3. Заровете семената на 1-2 см в почвата.
 4. Поръсете със земя, изравнете повърхността.
 5. Покрийте контейнера с фолио и го поставете на тъмно място с температура +23 .. + 25 градуса.

Проветрявайте контейнера ежедневно и отстранете натрупаната кондензация. Семената на мушмула покълват за 25-30 дни. Когато се появят приятелски издънки, преместете контейнера на светло място и намалете температурата до +18 градуса. Това ще помогне да се забави растежа на надземната част и да се активира растежа на кореновата система.

Важно! За домашно отглеждане е по-добре да изберете сортове или хибриди, получени от японската мушмула.

Когато разсадът стане малко по-силен, той трябва да бъде адаптиран към външните условия. За целта ги отворете за първи път за 30 минути и с всеки следващ ден увеличавайте този интервал с още 1 час.След една седмица разсадът може да бъде напълно отворен.

Щом височината на всяко растение достигне 5 см, трябва да ги засадите в отделни контейнери. За да направите това, ще трябва да подготвите контейнери с диаметър 10 см и хранителна смес, подобна на тази, използвана при засаждането на семената. В бъдеще е необходимо да се контролира нивото на влажност, като се избягват преливания.

С подходящи грижи мушмулата дава плод у дома

Как да отглеждаме мушмула в градината

За открита земя немската мушмула е подходяща, тъй като се отличава с повишената си устойчивост на замръзване. За засаждане трябва да изберете 2 или 3-годишни разсад с височина 30-40 см. Можете да ги закупите в разсадници.

Това южно растение може да расте навсякъде в градината, тъй като е устойчиво на сянка. За пълно развитие е необходимо да се поддържа разстояние от 1,5-2 м от други високи култури. Мушмулата не е взискателна към състава на почвата, но се нуждае от неутрално ниво на киселинност.

За справка! При засаждане е необходимо да се вземе предвид нивото на подпочвените води, то трябва да бъде най-малко 1,5 m.

Характеристики на засаждане и последващи грижи

За засаждане трябва предварително да изкопаете мястото и да добавите хумус в размер на 10 кг на 1 кв. м. В този случай трябва внимателно да премахнете всички корени на многогодишни плевели. За мушмулата трябва да подготвите яма за засаждане дълбока и широка 80 см. На дъното сложете слой от счупена тухла или натрошен камък.

Процедура:

 1. Поръсете дренажа с хранителна смес и направете леко издигане в центъра.
 2. Поставете разсад върху него, разнесете корените.
 3. Поръсете със земя, уплътнете почвата в основата.
 4. Поливайте разсада обилно.

На следващия ден мулчирайте кръга на ствола с хумус или торф, което ще предотврати изсъхването на корените.

Мушмулата, независимо от вида, не изисква сложни грижи. Достатъчно е да се навлажни почвата, тъй като горният слой на почвата изсъхва, но за да се предотврати стагнацията на влагата. В същото време е важно през периода на цъфтеж растението да не изпитва липса на влага, тъй като бъдещата реколта зависи от това.

Подхранването трябва да се извършва три пъти на сезон.

 • За първи път през пролетта. През този период трябва да се използват органични или минерални торове с високо съдържание на азот.
 • Вторият и третият път - по време на цъфтежа и плододаването. По това време трябва да се използват фосфатно-калиеви минерални торове.

Важно! Разсадът на мушмула активно расте през първите 7 години след засаждането, след това този процент намалява, което е норма.

На всеки 2 години издънките на дървото трябва да се съкращават с 1/3 от дължината, което ще помогне за подобряване на разклонението и декоративността на растението.

Мушмулата лесно понася сушата

Размножаване на мушмула чрез резници

Мушмулата може да се размножава чрез семена и резници. Но първият метод не позволява да се запазят видовите качества на майчиното дърво. Затова най-често се използва вегетативният метод.

За резници трябва да използвате издънките от миналата година. Те трябва да бъдат нарязани на парчета, всеки от които трябва да има 2 възела. Премахнете листата напълно. Направете долния разрез косо и прашете с който и да е корен.

За засаждане пригответе смес от пясък и листна земя в еднакъв обем. Напълнете саксии и поливайте добре. Погребете резниците във влажна почва до първия възел, уплътнете повърхността.Преместете саксията на добре осветено, топло място. Вкореняването настъпва за 5-6 седмици. През това време почвата трябва да се поддържа леко влажна.

Как да презасадите възрастно дърво

Ако е необходимо, можете да трансплантирате възрастно мушмула. За да направите това, трябва да се изкопае, без да се нарушава земният буци на корените. След това подгответе отвор за кацане 2 пъти по-голям от неговия размер. Поставете растението в центъра и запълнете кухините с питателна почва. В края на процедурата поливайте дървото обилно.

Важно! Едно възрастно дърво може да бъде трансплантирано не повече от веднъж на 4 години.

Как цъфти едно дърво, период на покой и активна фаза

Разсад от мушмула започва да цъфти в продължение на 3 години след засаждането на постоянно място. Реколтата се самоопрашва, така че може да се отглежда само по един разсад от локум на място.

Цветята на това растение са светло кремави на цвят. Диаметърът им е 2,0-2,5 мм. Когато пъпките се отворят, се усеща деликатен приятен аромат.

Японската мушмула няма подчертан период на покой, тъй като растението принадлежи към категорията на вечнозелени растения. И в германската, активната фаза започва, както при всички овощни растения, с настъпването на пролетта. И периодът на покой при този вид продължава от ноември до февруари.

Цветята на мушмулата са достатъчно големи

Мушмула в ландшафтния дизайн

Тази култура се използва широко за озеленяване на площи, тъй като има разпростираща се буйна корона. Най-често растението се засажда в ред, създавайки алея по градинската пътека или ограда.

Мушмулата изглежда добре и при единични насаждения на фона на зелена морава.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Според описанието това южно растение се характеризира с повишена устойчивост на вредители и болести. Но ако условията за отглеждане не съвпадат, имунитетът му значително намалява.

Често срещани проблеми.

 • Листно петно. Провокиращият фактор е стагнацията на влагата в почвата. Това заболяване се появява при отглеждане на мушмула у дома. В резултат на това листата на растението се оцветяват, след това пожълтяват и падат. За лечение е необходимо да се трансплантира растението и напълно да се замени субстрата.
 • Щит. Вредителят се храни с растителен сок. Може да се намери по ствола, по издънките и по гърба на листата. За унищожаване се препоръчва да се полива растението два пъти с честота 7 дни с работен разтвор Aktara.
 • Листни въшки. Насекомото заразява млади листа и издънки от мушмула, създавайки цели колонии. Храни се с растителен сок, което води до деформация на плочите. За унищожаване се препоръчва да се напръска короната с Aktellik или Inta-Vir.
 • Саждива гъба. Това заболяване възниква на фона на увреждане от вредители, които са носители на спори. Можете да идентифицирате гъбичките по черния цвят по листата, който пречи на фотосинтезата. За лечение е необходимо растението да се третира със "Skorom" и, ако е възможно, да се измият листата.

Щетите могат да бъдат избегнати с помощта на превантивни обработки на дърво. Това ще поддържа имунитета на растението на високо ниво.

Днес малко от нашите сънародници отглеждат мушмула в градината, но интересът към растението расте непрекъснато. В период на голямо изобилие от храна, екзотичното зърно от мушмула се превръща във вкусен деликатес, който може да изненада гостите и вашето семейство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина