Плумерия: домашни грижи и методи за разплод

Плумерията е много красиво, тропическо цвете с уникални съцветия. Растението принадлежи към рода на тропическите дървета от семейство Кутрови. Цветята излъчват приятен аромат, напомнящ на смес от цитрусови нотки с жасмин, подправки, гардения и момина сълза. Имат най-интензивна миризма сутрин. В зависимост от вида цветята са розови, бели, жълти, червени или покрити с комбинации от тези цветове. На стъблото се появяват няколко цвята наведнъж, с размер до 10 см. Всеки има 5 венчелистчета, обикновено с овална форма, но те също са във формата на шпатула, както стеснена, така и широка, могат да бъдат плоски или с извити ръбове. Насекомите се стичат към миризмата, но за съжаление в тях няма нектар.

История на появата

В тропиците расте много красиво и невероятно ароматно цвете - плюмерия. Цветята растат по дърветата, различавайки се в най-различни цветове. В зависимост от вида, плюмерията може да бъде бяла, жълта или оцветена в червено. Някои неопитни производители могат да объркат рододендрона с плюмерия.

Плумерия

Цветята са били популярни преди няколко хилядолетия в южноамериканския континент, откъдето се разпространяват по целия свят. Древните племена им придавали голямо значение: те украсявали храмове. Днес, в родината на плюмерия, цветята украсяват косата на жените. Освен това местоположението на живите бижута показва семейното положение на тропиканците. Ако цветето е разположено от дясната страна, тогава момичето е в търсене на своята сродна душа. Омъжените жени носят плюмерия отляво.

В Европа това растение се появява през 17 век, името му е дадено в чест на ботаника от Франция Чарлз Плумър.

Често срещани сортове

Семейството включва осем вида полу-вечнозелени дървета. Някои от тях могат да достигнат осем метра височина. Дърветата растат много бързо, причината за тяхната дейност е непретенциозността към почвата и климата. Твърдите, прави клони са покрити с лъскави кожени листа и гроздове очарователни съцветия. В едно съцветие броят на цветята може да достигне стотици.

Много голям брой сортове се отглеждат на базата на червена плюмерия, популярна сред тях:

 1. Марди Гра. Дърво с голяма листна листка. Има тънък багажник. Пъпките цъфтят ярко жълто, плавно преминавайки в розово-люляк цвят. Те издават богат аромат.
 2. Розова перла. Прекрасно растение, което може да цъфти с тъмно розови или пурпурни цветя. Венчелистчетата им са кръгли, яйцевидни. Те имат интересен оранжев до червеникаво оранжев цвят.
 3. Трицветна. Малко дърво с много ароматни цветя, които са доста големи в сравнение с други сортове. Венчелистчетата на пъпките имат плавен цвят от розови ръбове до бял център и жълтеникава основа.
 4. Лутея. Това дърво има красиви лимоненожълти цветя, понякога можете да намерите растения със златисто жълти цветя в основата и бял кант в края.
 5. Чупа Чупс. Разпръснато растение. Може да има 2 форми: храст или дърво. Цветните венчелистчета са заоблени, имат бяло-розов цвят, в центъра на тях можете да наблюдавате проявата на ярка ивица пурпурен цвят.

Полезно! Също така сред популярните сортове са Plumeria Angel Gold, Plumeria Maldives, Lucky Moon, Super Glow.Популярни сред производителите на цветя са plumeria Kstovo и plumeria Pattaya, както и разнообразие от тази plumeria - Resort Pattaya. Кварталите, хотелите и ресторантите са кръстени на много разновидности.

Първите цветя на plumeria се появяват през март, те продължават да цъфтят до септември, понякога до октомври. В допълнение към невероятната си красота, plumeria е известен със своя вкусен аромат. Забележително е, че миризмата може да се промени поради условията на околното пространство. Сладкият аромат е толкова силен, че привлича много различни насекоми.

Plumeria червен

Всички съществуващи видове са отгледани на базата на Frangipani plumeria:

 • Бялата плумерия е вид с големи цветя и ярък аромат;
 • Plumeria blunt е рядък вид в Русия, по-често се среща в Китай и Америка. След цъфтежа образува плодове, които са негодни за консумация.
 • Plumeria red - много голям брой сортове са отгледани въз основа на този вид, цветята имат много голямо разнообразие от цветове.

Домашни грижи

Листата са с тъмнозелена елипсовидна форма, но има и ланцетни (много подобни на фикусовите листа). Стъблото е сивокафяво на цвят, обикновено голо, с листа само отгоре. Цъфтежът се случва през лятото. След цъфтежа се образуват шушулки с кафяви семена.

Грижа за Plumeria

Тропическата красавица много се влюбила в производителите на цветя и сега украсява первази на прозорци в много къщи. Плумерията расте не само в тропиците - поради своята непретенциозност тя радва целия свят с екзотичната си красота.

Полезно! От какви грижи се нуждае Plumeria у дома? Плумерията се нуждае от микроклимат, подобен на климата на своята родина - тропиците. Не е трудно да се създадат условия за добро отглеждане на закрито.

Поливане

Родината на Франжипани е дъждовната гора (място с много влажен климат поради обилни дъждове). Това не трябва да се забравя, когато културата на къщата се отглежда. Поливането е необходимо често и обилно; за това можете да използвате утаена топла вода. От хлорирана вода (директно от чешмата) Франжипани може да умре. В долната част на саксията трябва да има дренажни отвори и е инсталиран дренаж. Под контейнера има палет. В него ще се събере излишната вода, която ще трябва да се източи. Това ще предотврати подкисляването на почвата и развитието на гнилостни микроорганизми. Поливането се извършва веднага щом горният слой на почвата изсъхне; от суша листата могат да се наблюдават на цветето.

Влажност

Необходимо е да пръскате помещението, където се намира цветето, няколко пъти седмично.

Температура

Дървото се чувства "у дома" при стайна температура, можете да повишите температурната лента до 28 ° C, а не по-висока. С настъпването на летните горещини се изисква допълнително засенчване, можете напълно да го премахнете от прозореца.

Осветление

Франжипани се нуждае от много разсеяна светлина, така че трябва да сте сигурни, че върху листата не попада пряка слънчева светлина. Ако слънцето не е достатъчно, плюмерията ще започне да се разтяга и да губи яркостта на цвета. Поставете растението на източните или западните первази и осигурете подходящо осветление без пряка слънчева светлина.

Подхранване

През пролетта, преди цъфтежа, те се хранят със сложни минерални торове за декоративни широколистни растения. Когато се появят съцветия, те преминават към торове за цъфтеж. Не забравяйте, че трябва да торите само 2 пъти месечно и стриктно да спазвате пропорциите, посочени на опаковката.

Подрязване

Подрязването за растение се изисква в няколко случая: когато трябва да оформите корона, а също и когато възрастно дърво се нуждае от подмладяване. Най-доброто време за процедурата е ранната пролет. Веднага след топенето на снега клоните се подрязват с остър градински нож или резачка. Преди това инструментът трябва да се третира с алкохолен разтвор, за да не се зарази впоследствие културата с гъбични заболявания.

Полагане на пъпките след резитбата

Важно! Цветните пъпки се полагат само върху млади издънки, така че трябва редовно да режете старите клони. Броят на подстригванията зависи от възрастта и състоянието на растението.

Трансплантация на растения

Младите насаждения изискват ежегодна промяна на субстрата, така че те трябва да се презасаждат всяка година. Зрелите растения могат да се пресаждат веднъж на всеки няколко години. Пресаждането трябва да се извършва през пролетта, по това време дърветата се адаптират най-добре и се възстановяват по-бързо. За трансплантация трябва да вземете нов контейнер, който ще бъде с 2-3 см по-голям от предишния.

Субстрат за plumeria може да бъде закупен в магазина, можете да го направите сами, много е важно да се спазват пропорциите.

Описание на състава на почвата:

 • пясък (1 част);
 • торф (1 част);
 • хумус (част 1);
 • копка земя (2 части).

Полезно! Много производители препоръчват добавяне на черупки от яйца към такава почва, смачкана почти до състояние на прах.

На дъното на саксията трябва да се поставят камъчета, върху тях вече се изсипва пръст. Засажда се растение, а корените се покриват с останките от земята.

Методи за размножаване

По принцип, plumeria у дома се размножава по два метода: семена и резници. Те са достатъчно прости и винаги дават добри резултати.

Семена

Сеитбата на семена на стайно цвете се извършва през пролетта. В началото на март се приготвя контейнер и почва за сеитба на семена. Те трябва да се дезинфекцират с лекарства. За да възпроизведете plumeria от семена у дома, трябва да вземете саксии с диаметър най-малко 6 см. В тях се изсипва почва, след което се засяват семената.

Съставът на сместа за заливане:

 • торф;
 • перлит;
 • пясък.

Всички компоненти са взети на равни части.

След засяването на семената почвата се изсипва чрез поръсване, след което върху саксиите се опъва филм. Контейнерът се поставя в топла стая, преди да се появят първите издънки (те ще се появят след 10-15 дни). Във фазата на 3-4 листа за засаждане те се гмуркат, всички растения се засаждат в отделни саксии.

Резници

Размножителните резници могат да бъдат събрани по всяко време на годината. Това обикновено се прави, когато се извършва резитба. Изрязаните клони са отличен материал за разплод. Всеки резник трябва да е с дължина от 20 до 25 см. Преди засаждане резниците се изваждат, за да се излеят, те се поставят на топло, сухо място. Едва тогава посадъчният материал се засажда в земята под остър ъгъл. След 2-3 седмици пъпките ще започнат да се образуват върху бъдещите растения - това е сигнал, че насажденията са започнали да пускат корени. За засаждане на плюмерия домашните грижи трябва да се извършват, както следва:

 • тестване и поливане на почвата;
 • пръскане и поддържане на влага;
 • проследяване на състоянието на разсад.

Размножаване на plumeria чрез резници

Цветовете на Plumeria се различават по цвят и форма. Венчелистчетата могат да бъдат широко разположени или разположени наблизо. Петцветното цвете plumeria, домашните грижи са съвсем прости - ако вземете предвид всички препоръки и се грижите правилно за него, лесно можете да отгледате красиво растение. Поетапни инструкции за отглеждане ще ви позволят да отглеждате тази култура сами в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина