Hedera helix mix или обикновен бръшлян - домашни грижи

Семейство Araliaceae включва повече от дузина видове катерещи се растения, растящи в естествени условия до 30 м. Един от тях е бръшлянът (Hedera helix - лат.) - храст, който се придържа към всичко, което го заобикаля с помощта на смукателни корени.

Вътрешен бръшлян - грижата за него у дома не изисква много усилия и отнема много време, а растението ще украси интериора на всяка стая с буйна зеленина, както самостоятелно, така и в цветна аранжировка.

Вътрешен хедер колибри

Ivy или hedera helix mix: характеристики на поддържането у дома

Начинаещите цветари често имат въпрос: "Възможно ли е да отглеждате бръшлян у дома?" Хората пазят много неприятни знаци за цветето. Въпреки популярните слухове за съдържанието на бръшлян в апартамента, най-популярните видове хедери у дома са:

 • канарче;
 • Колхийски;
 • Английски;
 • хедер;
 • восък (хоя).

Листата на хоя, сякаш покрити с восък, откъдето идва и името на вида - восък

Съветите на цветарите за това как да се грижите за бръшлян, дадени в статията, ще ви помогнат да се грижите правилно за растението.

Hedera - грижи и микроклимат

Нарушаването на правилата за отглеждане ще унищожи цветето.

През топлия сезон бръшлянът е удобен у дома при температура 19-22 ° C. Жегата не му отива. С настъпването на лятото растението се изнася на лоджия или балкон, където е по-хладно.

Забележка. Хедера зимува добре в апартамент при температура не по-ниска от + 11 ° C. Цветето е жизнеспособно за течение, поради което собствениците избират място за него до вратата на лоджията.

Избор на място и правилното осветление

 1. Hedere се нуждае от полузасенчена зона. Понякога саксия с цветя се поставя дори в средата на стаята, далеч от первазите на прозореца.
 2. Въпреки любовта към засенчването, бръшлянът се нуждае от слънчева светлина, за да расте в къщата. Разнообразните видове изискват повече слънце, така че зеленината да не губи своята привлекателност заедно с яркия цвят.
 3. Ако хедерът се отглежда като ампелно растение, тогава се избира добре осветена от слънцето стена. Цветето трудно понася честата смяна на местоположението, препоръчително е веднага да изберете постоянно място за него.

Важно! Младата зеленина на растението може да се изгори от пряка слънчева светлина. Hedere е неудобно в близост до отоплителни устройства.

Поливане и влажност

През студения сезон вътрешният бръшлян се полива веднъж на всеки 7 дни, а през топлия сезон - два пъти седмично. Цветето е неудобно при недостатъчна влажност в помещението.

Растението често се пръска и се облива под душа.

Често под саксия за цветя се поставя палет с вода или мокра експандирана глина.

Торове и подхранване

През топлия сезон бръшлянът се подхранва два пъти месечно с течни торове за широколистни декоративни култури.

Важно! При добавяне на минерали е необходимо стриктно да се следват инструкциите на производителя, за да не се развалят декоративните характеристики на културата.

Предпазни мерки за грижа за бръшлян

Когато се грижите за цвете, трябва да се има предвид, че хедера е отровно растение.

 1. При предразположени към алергии хора контакт с листа от бръшлян може да предизвика тежки реакции.
 2. В никакъв случай не трябва да ядете която и да е част от растението.
 3. При избора на място за бръшлян е необходимо да се вземе предвид не само осветлението, но и такъв фактор като недостъпност за деца и домашни любимци.

Собствениците на домашни любимци знаят колко често котките ядат листата на цветята. Наличието на растителна зеленина ще доведе до отравяне и дори смърт на животното.

Как да се грижим

Когато цъфти бръшлян, цветарите съветват да премахнете цветя и плодове, тъй като плодовете са отровни и изключително опасни.

Чедера плодове

Забележка. Препоръчително е да берете цветя и плодове от бръшлян с гумени ръкавици. Това ще предпази чувствителната кожа от получаване на отровен сок.

Бръшлян на закрито: болести и вредители

Предпоставка за грижа за сместа от хедера хеликс у дома е лечението на болести и защитата от вредни насекоми.

Болести от бръшлян в апартамент от неправилна грижа:

 • растението изсъхва;
 • зеленината пожълтява, пребледнява и пада;
 • бръшляновите листа са малки и редки.

Защо листата изсъхват

Има няколко причини:

 • липса на влага във въздуха;
 • твърде горещо в стаята;
 • нападнати паякови акари, листни въшки, насекоми;
 • естествен процес (докато цветето расте, то хвърля стари листа);
 • липса на слънчева светлина;
 • размерът на саксията не е подходящ (твърде малък).

Защо чедерът изсъхва и изсъхва?

Как да помогна на цвете?

 1. При бръшлян корените растат повърхностно, така че саксията е необходима не толкова дълбока, колкото широка.
 2. При липса на влага, хедерът се напръсква и се излива под душа.
 3. Проблемът с липсата на светлина е лесен за решаване, ако поставите саксията с цветя на по-осветено място. Също така, от топлината, растението се изнася на хладно.

Вредните насекоми растат на слаб бръшлян, за който не се грижат добре.

 1. Един от вредителите е паяк. Следи от жизнената му дейност са видими върху бялата дантела, оплитаща листата, които след това пожълтяват и изсъхват.
 2. Появата на скалното насекомо се обозначава със сиви петна по листата от вътрешната страна. Растежът на растението спира, листата пожълтяват и изсъхват.
 3. От листни въшки бръшлянът изсъхва, губи листа.

Паяк акари върху листата на хедера

Ако не предприемете мерки за борба с вредителите, растението ще умре за кратко време (от паякови акари за 15 дни).

За вредители хедер се напръсква и полива:

 • Aktellik;
 • Карбофос;
 • Актара.

Опаковката на производителя посочва как да се използва лекарството.

Как да отглеждаме бръшлян от семена

Отглеждането на хедери от семена е обезпокоително. Собствените семена често не узряват, а закупените се срещат без сортови характеристики.

 1. Семенният материал е напоен с стимуланти на растежа: янтарна киселина и калиев или натриев хумат. Когато кандидатствате, трябва да следвате инструкциите.
 2. В янтарна киселина (1 таблетка на литър вода) семената се накисват за около един ден; в разтвор на хумат (една трета от чаена лъжичка се разрежда в 2 литра вода) - две.
 3. Семената се изсушават и сеят в купа, чието дъно е покрито с дренажен слой: експандирана глина или счупена тухла.
 4. Изсипете субстрата, засадете няколко семена, като спазвате интервал между тях от поне 10 см. Субстратът се купува в магазин или се приготвя независимо от градинската почва и речния пясък.
 5. Покрийте купата с фолио или стъкло и поставете на топло място. За да се поддържа стабилен микроклимат, разсадът не се отваря дори за напояване, те навлажняват посевите от тиган с вода, която е инсталирана под саксията.

Забележка. След месец трябва да се удължат първите издънки. Когато имат 2 истински листа, разсадът се гмурка, трансплантиран в отделни контейнери. Тогава младите разсад се гледат като възрастен бръшлян.

Методи за размножаване на растения

Най-често производителите на цветя използват други методи за размножаване на бръшлян:

 • резници;
 • наслояване;
 • издънки.

Най-лесният вариант е присаждането.

Размножаване

Размножаването на бръшлян със стъблени резници е лесно.

 1. Апикалната дръжка се отрязва (не по-къса от 10 см) и се засажда в хранителна почва, като в един контейнер се поставят не повече от 3 растения.
 2. Полива се, покрива се с фолио или стъкло.
 3. Реколтата се пръска постоянно с топла вода.

С появата на собствените си корени, бръшлянът се трансплантира в купа.

Размножаване чрез резници

Понякога отрязаната дръжка се поставя в чаша вода. След като корените израснат отново, разсадът се засажда в саксия. При размножаване чрез издънки се получава повече от един вкоренен издънка. Изрязаният издънка се вкоренява в саксия с пръст. Повтарянето на нови листа на издънката след 20-30 дни показва, че корените са израснали. Разсадът се изважда внимателно, разделя се. Всяка част със собствени листа и корени се засажда в саксии.

С помощта на наслояване често се размножава уличен бръшлян. Методът е прост. Един от миглите се огъва към земята, надлъжна линия се изрязва на стъблото и се добавя земята. Когато се появят корените, слоевете се отделят от основното растение, засадени отделно.

Пресаждане и резитба

Тъй като бръшлянът расте и се развива, той трябва да бъде презасаден. За първи път растението се трансплантира след седмица и половина след покупката. Саксията за трансплантация трябва да има дренажни отвори за излишната вода, на дъното - дренажен слой от експандирана глина.

Забележка. Необходимостта от трансплантация се посочва от корени, които са израснали през дренажните отвори.

Препоръчително е да презасаждате млад бръшлян всяка година.

От тригодишна възраст чедерът се трансплантира на всеки две години. След пет години горният почвен слой се променя. Трансплантацията се извършва през топлия сезон (от пролетта до есента). Редовното подрязване на бръшлян е предпоставка за грижа за растението. Отрежете издънките, които са изхвърлили листата, стари и болни, оставяйки поне две пъпки. Младите ще израснат от тях.

Подрязването насърчава растежа на буйна корона, подобрява декоративните характеристики на хедера. Въпреки неприятния популярен слух, много производители на цветя отглеждат хедер в къщата. Декоративното растение не отстъпва на повечето домашни цветя, а грижите за бръшлян на закрито са минимални.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина