Защо здравецът не цъфти - торове за здравец

Мушкатото (пеларгония) е закрито или лятно вилно цъфтящо растение, непретенциозно в грижите. За да може вашият домашен любимец да остане здрав и да радва с големи пъпки, трябва да се погрижите за нея. За да направите това, създайте необходимия температурен режим, наблюдавайте поливането и външния вид на растението. В крайна сметка дори навременната трансплантация може да върне цъфтящ здравец.

Ако здравецът не цъфти

Има няколко фактора, обясняващи защо здравецът не цъфти. Когато приятен аромат не се разпространява из къщата, това означава, че е нарушено едно от правилата за грижа за растението. Най-често това се влияе от липсата на период на зимуване, от който растението се нуждае, за да укрепне и да придобие сила за нови пъпки.

Забележка! През студения сезон здравецът се пренарежда в помещение с температура около 10 градуса. Поливането за този период е намалено, светлината се осигурява умерено. Растението се нуждае от слънчева светлина или изкуствена алтернатива за няколко часа на ден.

Цъфтящ здравец

Има и други причини, изучаването на които ще ви помогне да разберете какво да правите, ако здравецът не цъфти.

Прищипване на храсти

Пеларгонията трябва да бъде притисната храсти. Процедурата се изисква за:

 • Отървете се от болните листа и клони, които пречат на здравец да расте с пълна сила;
 • Ускорете цъфтежа на растението и го направете по-буйно и жизнено.

Обикновено върховете на стъблото на здравец се отрязват. Необходимо е да премахнете листата от клона, оставяйки не повече от пет. Тогава растението ще пусне повече млади издънки и ще стане по-оживено и по-ярко.

Необходимо е да се намери горната точка на растеж или пъпка на стъблото и да се отстрани. Оттам идват повечето издънки. Можете да го премахнете с пръсти или ножици, ако стъблото е твърдо. Ако се остави, цветето ще се простира нагоре, тъй като страничните издънки няма да имат време да се образуват. След отстраняването издънките ще започнат да се връзват отстрани, така че растението ще стане по-буйно. По това време здравецът изисква много топлина и слънце, за да даде сила на новите листа и да ускори образуването им.

Точката на разделяне на растежа се обработва. За да направите това, използвайте:

 • активен въглен, натрошен до прахообразно състояние;
 • брилянтно зелено;
 • алкохол;
 • горчица на прах;
 • пепел.

Това е необходимо, за да се дезинфекцира растението, да се ускори заздравяването и да се предпази от разпространението на възможна инфекция.

Забележка! След известно време подрязаната точка на растеж ще поникне отново. Трябва внимателно да ги наблюдавате и да коригирате формата на цветето, така че да не се простира нагоре. Прищипването обикновено се извършва няколко пъти месечно. Изключение е периодът на зимуване, когато се опитват да не нарушават растението за пореден път.

Подрязване на растенията

Подрязването премахва цели клони на здравец, обикновено тези, които растат навътре. Необходимо е да се намери листният възел и да се изрежат 3-5 милиметра над него. За да направите това, трябва да използвате остър нож, предварително дезинфекциран. Можете да го избършете с алкохол или да го напоите с вряща вода.

Подрязване на здравец

Не се препоръчва използването на ножици за резитба, тъй като те прищипват и нараняват клона. Поръсете засегнатата област с антибактериално средство.

Забележка! Подрязването ще ви помогне да получите буен храст, няма да му позволи да се простира на височина, ще цъфти обилно. След процедурата пъпките обикновено се завързват по-големи.

Трябва да режете няколко пъти годишно:

 • През зимата, преди да оставите растението да "хибернира".Това е рутинна процедура, предназначена за подготовка на здравец за покой. Премахнете изсъхналите листа, сухите клонки и цветя. По време на почивка растението няма нужда да харчи енергия за възстановяване на пожълтялата корона;
 • През пролетта, за да подготвите здравец за цъфтеж. Използва се за придаване на красива форма и получаване на повече пъпки;

Помня! Процедурата възпрепятства цъфтежа, премествайки го на по-късна дата, но цветята ще бъдат по-големи.

 • През лятото, когато се появят сухи клони и листа, за да се спести силата на растението и да се насочат към растежа на младите издънки.

Необходимостта от трансплантации

Смята се, че домашните здравец не се нуждаят от презасаждане, докато растат, цъфтят и изглеждат здрави. Подрязването и прищипването е достатъчно. Има моменти, когато трябва да трансплантирате растение. Например, ако след покупка не беше докоснато, саксията стана малка за цветето. Тогава няма достатъчно място за корените и растението не се развива нормално. Това може да е една от причините за липсата на цъфтеж.

Необходима е спешна трансплантация, ако корените на растението се виждат в дренажните отвори. В този случай размерът на саксията трябва да бъде с 2-3 сантиметра по-голям от предишния в диаметър. Ако здравецът се премести в огромна саксия, корените ще започнат да се развиват бързо, отнемайки цялата жизненост, докато короната няма да е достатъчно буйна.

Необходимо е също да се трансплантира растението при преовлажняване, когато се натрупа голямо количество влага и процесът на гниене е започнал. Листата ще започнат да изсъхват и да пожълтяват. Това може да се избегне, като се използва дренаж, облицован в долната част на саксията.

Използваният материал за него е:

 • експандирана глина;
 • счупена червена тухла;
 • парчета керамика;
 • Стиропор.

Дренаж

Дренажът е поставен на височина 2-3 сантиметра. Преди разсаждането растението трябва да се полива обилно един ден преди процедурата. Благодарение на това здравецът може лесно да бъде изваден от саксията, без да се увреждат корените. Заедно със земята се прехвърля в нова саксия. Ако има засегнати области на корените, те се отстраняват внимателно с остър, стерилен инструмент. След това се излива почвата, която трябва да се навлажни предварително. Трябва да стекате, докато кухината в пота изчезне.

Съответствие с температурните условия

Родината на здравец е Южна Африка, така че цветето е свикнало с тропически климат. Грешният температурен режим засяга здравето на растението, проявява се при липса на цъфтеж. През пролетта и лятото пеларгонията предпочита температури не по-високи от 22 градуса. През зимата е в покой в ​​хладна стая. Важно е температурата да е под 15 градуса, минималната граница да е 10.

Важно! Няма нужда да създавате прохлада чрез проветряване и пръскане. Мушкатото не толерира течения и изисква минимална влага в почвата през студения сезон. Листата изобщо не се нуждаят от него. Дори не се препоръчва да ги избърсвате с влажна кърпа.

Как да накараме здравец да цъфти

Ако здравецът не цъфти, той не е доволен от условията, в които се намира, или растението не е здраво. Първо, трябва да прегледате температурните условия и режима на поливане. Ако растението е безразлично към влажността на въздуха, тогава много зависи от състоянието на почвата.

Условия за цъфтеж

Преовлажняването е опасно за растението, застоялата вода води до загниване на корените и смърт на пеларгония. За да се предотврати това, се използват дренажни смеси. Поливайте растението, когато горният слой на почвата изсъхне. Младите цветя и издънки се препоръчват да се навлажняват с помощта на тавата, в която се намира саксията. В допълнение към прекомерното поливане, насекомите или гъбичните заболявания могат да причинят сериозни увреждания на корените на растението. Елиминирането им не създава проблеми; това се прави с помощта на специални средства, премахвайки засегнатите области на растението. Ако проблемът е бил в вредителите, в близко бъдеще пеларгонията ще се възстанови и ще цъфти.

Помня! Контейнерът за засаждане трябва да бъде избран в малък размер. По-добре е растението да бъде леко тясно, отколкото твърде просторно.Ако здравецът расте в кутии, тогава разстоянието между цветята трябва да бъде около 3 сантиметра. Можете да засадите няколко храста в една саксия, смята се, че пеларгонията обича конкуренцията. Следователно такива условия ще дадат тласък за цъфтежа.

Също така, една от причините, поради които пеларгонията не цъфти, е липсата на слънчева светлина или излишъкът от нея. Основното е да се избягват преките лъчи, но също така и да не се държи растението на сянка през целия ден. При такива условия растението ще оцелее, но няма да бъде привлекателно, ще загуби декоративния си вид. Кралският здравец особено обича светлината, която има по-големи листа.

Здравец в разцвет

Експертен съвет

Експертите, за да накарат здравецът да цъфти, препоръчват да се организира температурна разлика за него. Например изпратете на хладен балкон или го изнесете в градината. Това важи за пролетта и лятото, когато през деня топлината отстъпва място на прохлада през нощта. В същото време трябва да се избягват замръзване и температури, близки до нулата, в противен случай растението ще умре. Също така, не трябва да има течения, които да навредят на пеларгония.

Може би растението не е на мястото си, така че можете да го премествате из стаята в търсене на удобна позиция. Ако здравецът започне да цъфти, трябва да го оставите на мира.

Не се препоръчва да се поставя здравец до влаголюбиви растения, това може да причини пожълтяване на листата и да повлияе на цъфтежа.

Състав на почвата

Мушкатото предпочита рохкава почва и задължително наличие на дренаж. Младите растения се препоръчват да се добавят към почвата:

 • пясък;
 • торф;
 • перлит.

Ако не използвате почва, създадена специално за здравец, можете да закупите черна почва и да смесите перлит с нея. Подобрява качеството на почвата, абсорбира влагата, като постепенно я връща на растението. Той също така намалява излишната киселинност на почвата, която може да навреди на здравец и осигурява достъп на въздух до корените. Препоръчително е да добавите речен пясък към почвата.

Допълнителна информация! Качеството на почвата може да се провери, като я намокрите и задържите в дланта на ръката си. Ако се разпадне, е подходящ за употреба; ако е възелен на топка, по-добре е да го изхвърлите.

Използва се и градинска пръст, като се смесва с пясък и торф.

Идеално за засаждане на здравец е почвата, приготвена от:

 • торф;
 • пясък;
 • чимове;
 • листна земя;
 • хумус.

Перлит в земята

Рихлата и пореста почва насърчава растежа на растенията и му помага да цъфти. Излишната влага и повишената киселинност, от друга страна, могат да навредят на здравец.

Торове за здравец

Използването на торове за здравец е един от етапите на грижи. Подхранването е необходимо, преди всичко, за буйния цъфтеж на растението. Също така, торовете увеличават защитните свойства на пеларгония, които са необходими за борбата с вредители и гъбички. За да знаете как да подхраните здравец, е по-добре да проучите видовете торове и техните свойства.

Помня! Торенето не се изисква през периода на покой на растението. Не можете да храните, ако цветето е било на слънце за дълго време. Горещината е вид стрес за него. Ето защо, преди процедурата, трябва да прехвърлите здравец на сянка и да му дадете почивка.

Подхранване с йод и пероксид

Преди няколко десетилетия те знаеха как да хранят здравец за обилен цъфтеж у дома. Използвахме винаги подръчни средства: йод и водороден прекис. Разтворът трябва да се полива растението веднъж месечно, по-добре е да се прави това сутрин или вечер. Това е популярен метод, доказал своята ефективност през годините. За готвене ще ви трябва:

 • вода - 1 литър;
 • йод - 2 капки;
 • водороден прекис - 1 супена лъжица.

Подхранване с йод и водороден прекис

Такова хранене не само стимулира растежа и цъфтежа на здравец, но също така предпазва от вредители и гъбични заболявания. Освен това, след обработката почвата става по-рохкава, наситена с кислород.

Хранене с витамини

Витаминното подхранване за здравец за цъфтеж се извършва от началото на март.Растението се нуждае от азот, така че е по-добре да добавите торове към почвата, в която присъства. Използват се и витамини от група В. Те обикновено се съдържат в ампули, които трябва да се разтворят във вода. Използват се витамини В1, В6, В12. Хранят ги на свой ред. В продължение на три седмици, веднъж на всеки няколко дни, трябва да оплодите с един витамин, разреждайки ампулата в два литра вода. След това те се заменят с друг и действат по същата схема.

Био хранене

Рядко се използва био превръзка. Трябва да се използва внимателно, ако пропорциите не се спазват, растението може да умре.

Как да оплодим здравец с помощта на органични продукти:

 • кравешка тор;
 • птичи тор.

Суровините трябва да се разреждат във вода и да се внасят в почвата. Този метод може да се използва не повече от веднъж на всеки три години.

Въпреки факта, че здравецът се счита за непретенциозно растение, трябва да се гледа. Само правилният режим на осветление, поливането и навременната грижа ще помогнат на пеларгонията да цъфти. Не трябва да забравяме да храним растението, да го пресаждаме, ако е необходимо, тогава пъпките ще се появяват всеки сезон, а листата ще останат свежи и ярки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина