Защо глоксинията не цъфти у дома

Сред стайните растения Gloxinia заслужава специално внимание, което набира популярност не само сред опитни градинари, но и сред начинаещи. И това не е изненадващо, тъй като цъфтежът му радва с красотата си. Въпреки простотата на размножаването, често можете да чуете въпроси защо глоксинията не цъфти. Статията разглежда основните причини за този проблем и методите за тяхното решаване.

Защо глоксинията не цъфти: основните източници на проблема

В повечето случаи въпросите защо глоксинията не цъфти и не цъфти у дома са пряко свързани с времето на годината. Така че, много градинари отбелязват наличието на подобни проблеми през последните месеци на зимуване. На първо място, това корелира с нарушения на условията за грижи.

Външен вид на цветя

В допълнение към контролирани грешки, цъфтежът може да не се случи поради влиянието на следните фактори:

 • стара или повредена грудка. Когато купувате стара или счупена грудка, растението се нуждае от повече грижи, в противен случай глоксинията спира да расте;
 • химическо отравяне на почвата за обработка. Използването на неподходящи торове води до замърсяване на почвата, което кара растението да гние бързо. Ето защо е важно да подходите правилно към закупуването на подхранване;
 • ниска влажност на въздуха. Глоксинията се нуждае от достатъчно влага, така че да получава хранителни вещества и да отваря пъпките си. Също така, наличието на течения депресира растението, което е придружено от нарушаване на целостта на структурата на багажника;
 • грешен график за поливане. Тъй като няма познати условия у дома, всяко стайно растение изисква умерено поливане и грижи. Ниската или висока влажност на почвата влияе негативно на цъфтежа;
 • паразитна инфекция. Семейство Геснериеви се характеризира със слаб имунитет към повечето видове паразити, поради което грудките бързо изсъхват;
 • неспазване на правилата за трансплантация. Ако стволът на глоксиния е бил повреден по време на трансплантацията, по-нататъшното развитие най-често е невъзможно. Той също така увеличава риска от бактериално замърсяване;
 • прекомерно торене. Предозирането води не само до увяхване на цветя, но също така допринася за появата на паразитни организми.
 • липса на осветление при условия на висока температура. Цветята по своята природа са светлолюбиви и не понасят топлина, поради което помещението за покълване не трябва да има ефект на оранжерия, в противен случай растението няма да може да цъфти;
 • неправилни методи за обработка. Липсата на навременна грижа опустошава не само зеленината, но и ствола на растението.

Забележка! След като разбра причината, поради която градинарят беше измъчван от въпроса защо глоксинията не цъфти и не цъфти у дома, възниква нов проблем: как да накараме растението да цъфти отново.

Повече за това по-долу.

Какво да правите, ако пъпките на глоксиния изсъхнат

Прекомерно сухият въздух и високите температури са най-честите причини, поради които пъпките на глоксиния изсъхват, без да цъфтят. Така че, ако лятото е твърде горещо, растението трябва да се пръска своевременно. Освен това се препоръчва да закачите влажен чаршаф или кърпа на прозорците.

Пъпките изсъхват

При наличие на постоянно увяхване можете да се храните с фосфорно-калиеви добавки, тъй като тези микроелементи са особено важни за пълното образуване на листове.

Ако пъпките на глоксиния все още изсъхват и собственикът се измъчва от въпроса какво да прави с това, трябва да обърнете внимание на наличието на заболявания или появата на паразити. Най-често растението е засегнато от трипси, нематоди или паякови акари.

В случай на инфекция, растението трябва да се третира с инсектициди 2-5 пъти. Ако почвата също е замърсена, за известно време я засадете в друга почва. Повторното лечение се извършва след седем дни. За профилактика могат да се използват фитоспорин или фундационазол.

Следните лекарства са високо ефективни срещу повечето заболявания:

 • актеллик;
 • карате;
 • фитоферма;
 • актара.

Забележка! Появата на светли точки, петна или сиви ивици по листата на глоксиния показва инфекция с трипс. Тяхната поява е придружена от лезии на ръбовете на пъпките и по-нататъшно утаяване. В този случай стъблото изсъхва и рухва.

Защо пъпките стават черни и гният

Основният проблем, защо пъпките на глоксиния стават черни, е наличието на прекомерно преовлажняване на почвата или висока киселинност на рН. Прекомерното съдържание на азотсъдържащи добавки често води до почерняване.

В този случай се препоръчва да смените почвата и да коригирате графика на поливане. За да намалите количеството азотсъдържащи торове, най-добре е да използвате сложни добавки, които съдържат елементи на калий или фосфор. В допълнение към облагородяващите свойства, тези лекарства позволяват на глоксинията да цъфти много по-бързо.

Забележка! За да се спаси грудката и да се избегне гниене, може да се извършат 3-4 обработки с фитоспорин, максима или други фунгициди. Това ще предпази клетъчната структура от по-нататъшно развитие на гъбични заболявания.

Ако в допълнение към чернотата, пъпките започват да падат, най-вероятно зимата е била твърде студена за растението. Това включва и проблеми с недохранването или преливането през зимните периоди.

Обикновено добавянето на фосфорни торове и допълнително осветление са достатъчни за премахване на почерняването. След 1-2 седмици растението ще цъфти отново. Ако това не помогне, най-вероятно грудката е започнала да изчезва.

Защо глоксинията има празни пъпки

Честа причина, поради която пъпките на глоксиния не се отварят или се оказват празни вътре, е недостатъчната температура на въздуха. В този случай често можете да наблюдавате различна картина - наличието на зелен грах в пъпката. След известно време недоразвитият крак започва да става кафяв и в крайна сметка изчезва.

Празни пъпки

Най-сигурният съвет е да отрежете празния дръжка и да изчакате следващите пъпки. Ако растението не е болно с нищо и температурните условия за растеж в къщата са достатъчни, проблемът ще бъде решен от само себе си.

Важно! Пръскането с епин може да помогне от появата на безплодни цветя. Това ще ускори възстановяването, ще облекчи стреса и ще помогне на растението да освободи развитите пъпки.

Как да накараме глоксиния да цъфти отново

В допълнение към отговора на въпроса защо пъпките на глоксиния не цъфтят навреме, важно е да знаете как правилно да подготвите растението за нов цъфтеж. Спазването на прости насоки ще ви позволи да видите цветя отново и да се насладите на красотата им.

За да цъфти глоксиния отново, трябва:

 1. Отрежете почти всички листа, оставяйки само 3-4 листа, разположени в долната част на багажника, което ще предотврати изсъхването му.
 2. След известно време на синусите ще се появят първите издънки, от които трябва да се оставят най-силните, слабите да се отрежат.
 3. Хранете с азотен тор, което ще ускори появата на зелената маса.
 4. В началото на образуването на пълноценни пъпки добавете фосфорна тор, за да стимулирате растежа на съцветия.

През есента много градинари не могат да разберат защо глоксинията им изсъхва и пада.Обикновено тази характеристика бележи началото на подготовката на растението за зимуване, което прави възможно придобиването на необходимата сила за бъдещ цъфтеж. През този период поливането трябва да бъде намалено до минимум.

За зимуване е по-добре да прехвърлите растението в саксия със субстрат и да го покриете с найлонов плик. Това ще има най-благоприятен ефект върху по-нататъшния растеж и цъфтеж. Препоръчително е да поръсите контейнера с грудката с пясък. В същото време е важно да се гарантира, че глоксинията не изсъхва и се събужда преди време. Съхранявайте при температура -10 ° C.

Зимуване

Ако грудката не бъде поставена в леглото през зимата, има голяма вероятност стъблото да се издърпа, което ще развали външния вид. Това също ще повлияе на цъфтежа. Трябва обаче да се помни, че младите клубени, отгледани от семена, изобщо не се нуждаят от почивка, в противен случай цветето може да умре.

В началото на януари, след зимуването, клубените се засаждат в обновена почва, в която предварително трябва да се добавят хранителни вещества. Ако растението се събуди твърде рано и е пуснало листенца, най-добре е да ги премахнете, за да елиминирате бъдещото дърпане.

Торенето на почвата преди зимуване не се препоръчва. Изключение правят калиевите добавки - калиев монофосфат или калиев магнезий, които ще попречат на растението да изсъхне.

Забележка! Често растението не пуска съцветия през зимния сезон поради липса на сила, което се обяснява с обилния цъфтеж през лятото. В този случай не се препоръчва да отрежете цветето, дръжките ще се подготвят независимо за зимуване.

Въпреки факта, че глоксинията може да се намери в почти всяка селска къща, мнозина не знаят как да се грижат правилно за нея. Това се отнася както за опитни градинари, така и за начинаещи любители. Правилното разбиране на разрушителните фактори ще запази растението, което ще ви позволи да се радвате на красиви цветя за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина