Как да накараме хоя да цъфти у дома

Родината на удивителната пълзяща хоя е бреговете на Австралия. Тя дойде в Европа от оранжериите на английския херцог. Името на селекционера, който отглежда хоя от почти половин век, даде името на екзотичното цвете. В домашното градинарство има няколко цъфтящи разновидности на тропическата красота, но много производители са изправени пред факта, че едно възрастно растение не иска да изхвърли пъпките.

Хоя не цъфти: какво да правя

Хоя е непретенциозна, но не винаги цъфти. За да се разбере защо това се случва, е необходимо да се анализират всички фактори на грижата и да се открият грешки в тях.

Причините

Защо не в цвят хоя:

 • поради липса на светлина. Растението трябва да се пренареди на перваза на прозореца, добре осветено поне половин ден. Восъчният бръшлян не обича яркото слънце и може да получи изгаряния, така че през деня ще трябва да засенчвате стъклото със завеси. През зимата растението няма достатъчно светлина, така че е необходимо да се създаде изкуствено осветление.
 • втората причина може да е възрастта на растението;

Хоя не цъфти

 • растението може да расте в голяма саксия. Неговата коренова система не е дълга, но разклонена, така че е по-добре да засадите цветето в малък контейнер с квадратна форма и да не трансплантирате 5-7 години, така че кореновата система да запълни цялото свободно пространство;
 • поливането влияе върху фазата на развитие и цъфтеж, но степента на влага зависи от вида на растението. Хоя се полива само когато горният слой на почвата е напълно изсъхнал. Представителите с тънки листа се нуждаят постоянно от влага. В горещите летни дни листата на растение от всякакъв вид се нуждаят от напояване;
 • през зимата цветето се поставя в хладна стая. В такъв момент поливането е умерено, без торене.

Забележка! Почвата трябва да е рохкава, въздухопропусклива. Ако почвата се уплътни, корените на растението могат да се задушат.

Ако премахнем всички грешки и се погрижим за стаята хоя с любов, тогава има надежда хоята да цъфти през новата пролет.

Вътрешната хоя цъфна

Болести от восъчен бръшлян

Нарушаването на условията за грижа за цвете води до промяна във външния вид и отговаря на въпроса защо хоя не цъфти.

Промяна на външния вид на хояЗащото
зеленото стъбло на цветето става червенорастението е горещо
издънките губят цвят, пожълтяват, отмират, съцветията падатизобилие от ярка светлина
листата пожълтяватхоя получи изгаряне на листа или липсва светлина
листата падатпрекомерна влага в почвата
листни петнарастението е било напоявано със студена вода или има излишък на торове в почвата
бавен растежима слабо снабдяване с хранителни вещества в почвата

Важно! Необходимо е периодично да се инспектира растението, за да не се пропуснат промени в състоянието му.

Болести и лечение на хоя

Восъчният бръшлян у дома може да зарази различни вредители:

 • нематоди - малки прозрачни червеи - се утаяват върху корените и изсмукват хранителни вещества от тях. Болното растение променя цвета на тъмнозелените листа до жълто;
 • паяковият акар избира различно местообитание - долната страна на листата. В синусите им се появява паяжина, листната плоча е покрита с петна. Растението може да бъде спасено чрез често пръскане, тъй като паякът се страхува от влага;
 • кафяви и малки грудки по листата показват появата на скалното насекомо. Ножницата смуче сокове от растението;
 • podura - насекомо с бяло крило - избира екземпляри, растящи в преовлажнена почва, но не самият молец е ужасен, а неговите ларви, които се хранят със сока на листата.

Болно растение спира да расте, изхвърля изсушени листа. Ако не напръскате хоя с някое от лекарствата навреме (Aktofit или Aktara, Confidor Maxi или Sunmight), тя ще умре.

Важно! Хой може да се помогне чрез трансплантация в нова дезинфекцирана почва.

Трансплантация на хоя

Как да накараме хоя да цъфти у дома

Защо многогодишният восъчен бръшлян не цъфти, защото е непретенциозен? Той става мрачен, ако преместите саксията на друго място. Цветарите казват, че прищявката на ампелния сорт може да се проточи 2 години. Ако растението не цъфти през следващите години, тогава можете да му помогнете с това:

 • през зимата растението се поставя в сухо помещение, така че почвата в саксията да изсъхне. В този случай трябва да не прекалявате и да се уверите, че листата не стават черни. Когато земята намали обема си 2 пъти, поставете цветето на източния прозорец. През пролетта хоята ще изхвърли много съцветия;
 • има и друг начин да накарате месестата хоя да цъфти у дома - растението трябва да направи топлинна баня. Поставете саксията във вода, загрята до 30 ° C, така че кореновата система да е напълно покрита с вода. В това положение цветето трябва да се държи около 30 минути, след което издънките трябва да се поставят във ваната за 1 час. След топъл душ, растението цъфти.

Оставяне по време на цъфтежа

Как да се грижим за стая хоя по време на периода на цъфтеж, защото през този период тя се нуждае от повишено внимание:

 • трябва да се помни, че хоя е гост от тропиците, не понася високи температури, следователно количеството поливане и напояване на листата в горещо време трябва да се увеличи;
 • поливането трябва да се извършва внимателно, така че водата да не пада върху пъпките;
 • не докосвайте съцветията, те са много нежни, могат да летят наоколо;
 • по време на цъфтежа растението харчи много енергия, поради което под кореновата система трябва да се прилага сложен тор.

Забележка! Ако сред издънките се появи дълъг гол клон, няма нужда да го режете. Тя е предвестник на бъдещите цветя.

Хоя придобива цвят

Когато хоя цъфти у дома

Хоя, която цъфти през пролетта и трае дълго време, е красива. Цветята са необикновени, наподобяват петлъчкови звезди (те са бели за трицветната хоя). Те могат да бъдат объркани с ръчно изработени занаяти. Те се събират в съцветия от 20-30 цветя в една топка, чийто цвят зависи от вида. Капка нектар блести между венчелистчетата, сладкият мирис на хоя обгръща цялата стая. Отличителните черти на листата и съцветията от различни видове восъчен бръшлян са представени в таблицата.

ИзгледХарактеристика на листаСъцветие цвят
Хоя месниизтънчен, по ръба има бяло платномалки бели цветя с розов оттенък
Хоя царственлъскава, овалнаголеми съцветия с тъмночервен цвят
Хоя рисуваудълженцветя с необичаен цвят - кайсия, оранжево
Хоя Ваетиостър, червеникав оттенъксветло бордо
Хоя Кериса с форма на сърцесметана
Хоя на юглъскавабели венчелистчета с пурпурно ядро
Хоя Трицветналиста с различни цветовебели звезди

Забележка! Цъфтящата хоя ще украси всеки дом.

Восъчен бръшлян: домашна грижа

Флористите често се интересуват как да накарат хоя да цъфти, защото лозата е много красива. От саксии с цъфтящи хойя и други декоративни растения можете да създавате дизайнерски композиции, да украсявате верандата. Грижата за восъчен бръшлян е проста: редовно проливане, хранене, създаване на ярко осветление, пресаждане, размножаване.

Състав на дизайна

Растителни вредители и болести

Тропическата лиана, подобно на други стайни цветя, ако условията за грижи са нарушени, тя може да бъде засегната от вредители и болести.Гъбичните заболявания се разпространяват в топла и влажна среда. Но дори цветът да е в сух микроклимат, възможно е вредителите да не го нападнат. Усукани, изсъхнали листа, бял цвят по тях ще ви кажат, че лианата е болна. Лечението трябва да започне незабавно и не чакайте бактериите да стигнат до съдовата система:

 • лош образец трябва да се изолира от други закрити цветя и да се постави в сухо помещение, да се спре пръскането;
 • след проверка се отстраняват всички засегнати области на леторастите;
 • цветето се трансплантира в нова почва;
 • Hoya трябва периодично да се пръска с течност от Бордо или други средства, които включват мед, както и фунгициди срещу гъбични заболявания на стайни растения.

Важно! Струва си да се вземат своевременно всички превантивни мерки и да не се чака смъртта на растителните тъкани да започне.

Хоя почва и хранене

Възпроизвеждането на восъчен бръшлян трябва да се извършва, докато расте. Можете да използвате почва за сукуленти, но много производители предпочитат да правят собствена почвена смес. Съставът може да се приготви от следните компоненти чрез смесването им в равни количества:

 • перлит (1 част);
 • земя за сукуленти (част 1);
 • малко смачкан мъх;
 • дървесна кора (1 част);
 • една четвърт кокосов субстрат, който може да замести кокосовите таблетки.

За ваша информация! Хоя се характеризира с повишен растеж, така че е необходимо да се храни. По-добре да приемате органични торове.

Австралийска красавица

Тор

Кореновата система на восъчен бръшлян е разклонена и расте бързо. За да не се изчерпи почвата в саксията, се препоръчва да се прилагат минерални торове 3 пъти през вегетационния период. Последният път, когато трябва да вземете тор, който не съдържа азот, за да забави растежа на леторастите. През пролетта можете да излеете свежа почва в саксията. По-добре е да наторявате восъчен бръшлян вечер, докато земната бучка трябва да е влажна. Болното растение не трябва да се храни и тори.

Забележка! През зимата хоята почива, така че честото хранене е забранено.

При спазване на основните условия за отглеждане и грижа за цветето, хоята може да радва с цъфтящи съцветия дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина