Защо листата на Clerodendrum пожълтяват и падат

Clerodendrum е наистина чудо сред стайните растения. Големите му зелени листа, издънки, които могат да приемат формата на дърво или лиана, допълват апартамента с нотки на тропиците, топлината и екзотиката. Но се случва така, че цветето не иска да отвори пъпките си. Каква е причината, по-долу в статията.

Защо клеродендрумът не цъфти?

Много производители вярват, че това цвете има добра енергия и носи женско щастие в къщата. Зеленият красавец е любител на топлината на африканските и американските тропици. Там лозята му достигат до 4 м дължина, зелените листа покриват цялата дължина на издънките всяка година, като падат по време на застудяването. Издънките стават твърди, което прави възможно отглеждането на това растение като дърво или храст.

Цъфтящ контрастен красавец

Цъфтежът настъпва от ранната пролет до първите дни на есента. У дома най-често можете да намерите Clerodendrum и Clerodendrum Prospero на г-жа Томпсън. За видовете Thomson и clerodendrum на Prospero домашните грижи са еднакви, те се различават само по форма и цветова палитра.

Ако остане дълго, растението може да издърпа издънките си нагоре, изисквайки жартиера, или да падне от висяща саксия.

Условията за отглеждане на вечнозелен представител на семейство Вербенови са прости. Липсата на цъфтеж е свързана именно с недостатъчни грижи. Основни причини:

 • неправилна грижа по време на хибернация на растението;
 • неправилно излизане от състояние на покой;
 • липса на подхранване или несвоевременна подмяна на почвата;
 • неправилно изрязване.

Как цъфтят клеродендрумът на Томсън с червени тичинки и снежнобял просперо

Трудности на домашните грижи

Особено внимание трябва да се обърне на фито-приятеля по време на периоди на почивка и възстановяване от него. С настъпването на зимата трябва да се постави на място, където температурата ще бъде около 15 ° C. Поливането трябва да бъде намалено до минимум, но се уверете, че почвата в саксията не изсъхва напълно.

Важно! През зимата е невъзможно да се напръска, оплоди или постави растението на топло място.

Тъй като поливането е намалено, много производители забравят за своя приятел на закрито и може да пропуснат появата на първите цветни пъпки. С излюпването им трябва да започне активен период на грижа за растенията, това е приблизително края на февруари и началото на март:

 • Задължително подрязване. Дължината на леторастите трябва да бъде намалена с една трета. Ако се образуват дълги мигли, трябва да премахнете минималната дължина, ако искате да създадете дърво, можете да оставите 10 см издънки. Колкото по-малки са издънките на растението, толкова по-големи и дебели ще бъдат цветовете му.
 • Трансплантация или обновяване на горния слой на почвата. Цветето е спало през зимата и през активния период на растеж се нуждае от много хранителни вещества, които трябва да са в почвата му. Пресаждането е излишно, ако корените на растението не са достигнали дъното на саксията.
 • След трансплантацията и резитбата е важно да осигурите на клеродендрума топлина и обилна светлина.
 • В условия на пробуждане цветето се нуждае от ежедневно поливане със задължително отстраняване на излишната вода от тигана.

Пример за това как правилно да отрежете клеродендрума

Прехвърляне

Тя се нуждае от трансплантация всяка година, тъй като кореновата система е много развита и бързо се разраства. По-често прилича повече на претоварване, отколкото на прехвърляне. Корените на растението са много деликатни, по-добре е да не ги докосвате.

Забележка! Невъзможно е силно да се освободят корените на почвата, тъй като те могат да бъдат повредени, което също може да доведе до липса на цъфтеж.

Цветето е придирчиво към почвата: имате нужда от питателна леко кисела земя. За да създадете тези условия, трябва да смесите на равни части:

 • глинеста почва;
 • листна почва;
 • торф;
 • едър пясък.

Забележка! Преди разсаждането почвата се дезинфекцира с пара или във фурна.

Условия за буйно цъфтеж

Флористите, чудейки се защо техният Томпсън клеродендрум не цъфти, приписват на растението капризност и труден характер. И той просто изисква подобни условия на дома си: светлина, топлина, влажност и обилно поливане, което не се задържа в корените.

 • Няма да е трудно да се осигури светлина, той се чувства чудесно на западния или източния прозорец, основното е разсеяното осветление. През зимния период на почивка той не се нуждае от обилна светлина. Но когато излезе от хибернация, липсата на светлина може да провокира падането на цветните пъпки.
 • Температурният режим през лятото трябва да бъде 20-25 ° С. През периода на почивка температурата не трябва да е по-висока от 18 ° C, в идеалния случай 12 ° C.
 • Повишената влажност трябва да се поддържа чрез често пръскане и мокър слой експандирана глина в тигана. При пръскането е важно водата да не пада върху съцветията.
 • Обилното поливане започва в началото на пролетта след резитбата и презасаждането на растението. С настъпването на период на покой, заедно с рязкото понижаване на температурата, поливането също се намалява.
 • Комплексният тор за цъфтящи растения ще осигури всички необходими минерали и микроелементи по време на активен цъфтеж и растеж.

Важно! През есенния и зимния период торенето не е необходимо, тъй като растението може да премине в активен растеж и да пропусне периода на сън, а заедно с това и образуването на пъпки с бъдещи цветя.

Clerodendrum: как да накарате да цъфти

Има една тайна за това какво да направите, за да цъфти вътрешният клеродендрум. Можете да провокирате цъфтежа по един сигурен начин - чрез резитба.

Първите пъпки на растението изглеждат цъфтящи и след това листни. Ако растението не ги пусне самостоятелно в началото на март, растението трябва да бъде подрязано. Подрязването трябва да се извършва не пестеливо, колкото по-кратко, толкова по-добре. След процедурата растението трябва да бъде трансплантирано в плодородна почва. При този метод за изтегляне от покой първо се появяват листни пъпки и големите му зелени листа започват да се отварят, а след активния им растеж и цветни пъпки.

Защо листата на Clerodendrum пожълтяват и падат

Защо листата на клеродендрума пожълтяват и какво да правя в този случай:

 • През периодите на пролетта и лятото листата ще пожълтяват при лошо поливане. Трябва да се направи в изобилие.
 • Ако листната плоча не пожълтява напълно, а се появяват само жълти точки, не става въпрос за поливане. Това е симптом на хлорозна болест. Растението липсва желязо в почвата и горната превръзка, трябва да добавите този елемент, за да възстановите цвета. Понякога хлорозата се появява с рязък спад на температурата в различно време на деня.
 • Ако листата на клеродендрума изсветляват и падат в началото на есента или в покой, това е нормално за клеродендрума. Подготвя се за зимуване и съхранява сили, поради което позволява на листата да пожълтяват и да падат.

Липсата на грижи води до загуба на здрав външен вид

Clerodendrum: правилната резитба

Подрязването е важна процедура за този цъфтящ фито-приятел. Именно на младите издънки се образуват добри цветни пъпки. За да провокирате растежа на младите издънки, трябва да отрежете старите. Съкращаването на леторастите трябва да бъде най-малко 1/3 от дължината.

С помощта на резитбата можете да оформите дърво, храст или дълги лози, които ще оплетат опората

Въпреки че clerodendrum изисква внимание в началото на пролетта, той ще му благодари за тази грижа с красив цъфтеж. Цветята му изглеждат ярки и празнични и излъчват меден аромат. Това е достойна декорация за всеки дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина