Защо спатифилум не цъфти у дома

Спатифилумът е добре позната многогодишна билка, която често се отглежда като домашно цвете.

Как изглежда

Spathiphyllum принадлежи към семейство Aroid. Това е многогодишна билка, родена в Колумбия, Полинезия и Югоизточна Азия. Листата на спатифилума е удължена (нараства до 15 см), продълговата или ланцетна. Листът е тъмно зелен, лъскав. Цветето практически няма стъбла - листата растат почти от основата от земята на дълги дръжки.

От гръцкия език името на растението означава „цвете с воал“. Наистина изглежда, че ухото му е в рамка от кремаво, зелено или бяло одеяло.

Спатифилум украсява апартаментите на много хора

Кога и как цъфти

Основната причина повечето производители да обичат спатифилум не е, че растението се нуждае от минимална поддръжка, а че има дълъг период на цъфтеж.

Цветни форми

Цветовете на спатифилум имат много оригинална форма и са основните репродуктивни органи на растението. В зависимост от конкретния взет сорт, цветята могат да се различават по размер, но формата им е почти идентична. Съцветието е кочан, увит в одеяло. Последното често погрешно се счита за едно венчелистче.

Основни видове

Въпреки факта, че видът включва повече от 50 сорта спатифилум, само няколко сорта цветя се отглеждат в закрити условия, за останалите къщата е неудобно място, в което растението просто не пуска корени.

Цветята на спатифилум са не само бели

Спатифилум обилно цъфти

Обилен цъфтящ спатифилум е едно от най-големите стайни растения от описания вид. На височина може да нарасне до 60 см. Дължината на цветното покритие е 12 см, колкото е дължината на листата на растението.

Уолис Спатифилум

Този сорт най-често може да се намери на первазите на апартаментите. За да може растението да расте успешно, са необходими минимум пространство и поддръжка. Спатифилумът на Уолис расте до височина не повече от 40 см и има по-малки листа и цветя в сравнение с други сортове.

Именно тези видове цветя станаха майка за огромен брой сортове, например Пикасо, Домино и много други.

Важно! В магазините за цветя можете да намерите спетифилум с оригинални съцветия от синьо, червено и други цветове. Трябва да се разбере, че подобен ефект може да се постигне само чрез използването на специални багрила. Естественият цвят на растенията беше бял, зелен или розов.

Възможни проблеми с цъфтежа

Говорейки за грижите за спатифилум у дома, трябва да се обърне специално внимание на проблемите защо растението не цъфти, защо цветята при спатифилум понякога позеленяват или започват да почерняват.

Цъфтежът е естествен етап от живота на всяко растение, ако по някаква причина спацифилумът не цъфти, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете причината за проблема и да го отстраните.

Проблемите, свързани с цъфтежа, най-често се оказват следните:

 • растението изхвърля пъпки;
 • пуска само листа;
 • цветята растат зелени.

Защо спатифилумът отделя пъпки

Често производителите на цветя се сблъскват със следния проблем: дръжката на спатифилума образува пъпка, но след това изсъхва и пада, без да има време да цъфти.

Причините, поради които спатифилумът не цъфти, в този случай са следните:

 • пряка слънчева светлина;
 • контакт с водни пъпки;
 • липса на поливане.

За да може всяко растение да започне да цъфти, трябва да създаде оптимални условия. Спатифилум не понася пряка слънчева светлина. Честият процес на изпускане на цветята на пъпките с висока степен на вероятност показва, че растението е получило изгаряния.

Попадането на вода върху образуваните пъпки е друга честа причина растението да пусне бъдещи цветя. Поливането на спатифилум се препоръчва от палета. Освен това трябва да отидете на малък трик и да направите добър дренаж в дъното на саксията. Всяка лоша пъпка трябва да бъде отрязана непременно, в противен случай растението няма да образува и освобождава свежи пъпки.

Важно! Ако изброените методи не доведат до резултати, отговорът на въпроса какво да направите, за да накарате спатифилум да цъфти, може да се крие в необходимостта от промяна на основната посока, към която се отваря прозорецът, на чийто перваз на прозореца стои. В някои случаи това помага.

Поливането на растението също трябва да се обърне отблизо. Без редовно поливане не само пъпките изсъхват, но листата започват да изсъхват.

Защо спатифилумът произвежда само зелени листа

Много производители се оплакват, че спатифилумът не цъфти и мислят какво да правят в такава ситуация. Растението може да спре да цъфти поради неправилна грижа за него. Обикновено следните фактори причиняват проблема.

Нарушение на температурата

Неспазването на температурния режим, особено през зимата, е чест фактор, водещ до липса на цъфтеж. Обикновено това се случва, ако през студения сезон спатифилумът се държи в непосредствена близост до радиатор или друго отоплително устройство. В този случай най-често е достатъчно да преместите саксията на по-хладно място и тя ще започне да цъфти и да избледнява, както се очаква.

Неправилно избран пот

Неправилно подбраният контейнер за засаждане е друга причина за липсата на цветя. Спатифилумът, за да цъфти и цъфти безопасно, трябва да заеме цялото място в съда. Докато това не се случи, не може да става дума за цветя. Един прост начин за решаване на проблема е трансплантацията в по-плътен контейнер.

Важно! Когато се грижите за растение, не забравяйте, че то не понася добре процедурата за гмуркане.

Недостиг на влага

За начинаеща култура определено ниво на влага е жизненоважно. Ако този показател не достигне желаното ниво, никакво хранене не може да накара растението да цъфти.

Чернова

Малко са стайните цветя, които понасят добре течения. В тази връзка растението силно се препоръчва да се намери подходящо място, където да бъде надеждно защитено.

Неправилно хранене

Друг важен фактор, който предотвратява образуването на пъпки, е твърде обилното хранене на растението. Излишъкът от торове води до отравяне. Кореновата система също може да бъде засегната.

Защо цветята растат зелени

Мнозина се интересуват от въпроса защо зелените цветя могат да се появят в спатифилум. Съвсем логично е, че подобна промяна в цвета предизвиква безпокойство сред производителите на цветя. Но симптомът не винаги е наистина плашещ.

При определени обстоятелства цветята на спатифилум стават зелени.

Естествени причини за озеленяване

Понякога озеленяването на цвете се оказва свързано с възрастта на растението. Колкото по-старо е растението, толкова по-малък е шансът да бъде опрашено. Съответно, той вече няма нужда да привлича вниманието на насекомите и одеялото му-легло може да стане зелено.

Позеленяване поради неправилна грижа

Отговорът на въпроса защо цветята в спатифилум стават зелени често се оказва свързан с неправилната грижа за растението. Най-често говорим за следните фактори:

 • липса или излишък на хранене;
 • прекомерно поливане;
 • наличието на гъбично заболяване;
 • прекомерно осветяване.

Важно! Каквато и да е причината за озеленяването на цветето, премахвайки го, лесно можете да се справите с възникналия проблем.

Как да накарате спатифилум да цъфти

Ако обедините всички препоръки, за да цъфти спатифилумът, ще трябва да следвате прости правила за грижа за него:

 • намалете количеството поливане;
 • поставете цветето на хладно място;
 • от време на време изсушавайте почвата в контейнер и я разхлабвайте;
 • своевременно премахване на изсушени листа и изсъхнали пъпки.

Стриктното спазване на изброените препоръки значително ще увеличи шанса растението да образува цветя.

Какво да правим след цъфтежа

След като спатифилумът избледнее, ще трябва внимателно да премахнете всяко цвете. Като правило те лесно се отстраняват на ръка, без да се използват инструменти. След това ще трябва да изрежете самото цвете и колкото по-ниско, толкова по-добре. През зимния период спатифилумът почива. По това време той не се нуждае от никакво хранене или често поливане.

Изсъхналите цветя на спатифилум не изглеждат много естетически

Често именно след цъфтежа растението се трансплантира. Това се прави на всеки няколко години, докато расте. Необходима е трансплантация, когато саксията е твърде малка за обрасла коренова система. Саксията обикновено се избира с няколко сантиметра по-голям диаметър - това е достатъчно, за да може с настъпването на пролетта декоративният храст да се вкорени напълно и да започне да радва възможно най-бързо с красивите си оригинални цветя.

Спатифилумът е много разпространена закрита култура, изборът в полза на която може да бъде направен дори от не най-опитните производители. Въпреки всички особености, свързани с цъфтежа, растението не изисква особено трудни грижи и се чувства чудесно в апартаменти на первазите на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина