Защо листата на драцената пожълтяват и падат

Драцената се счита за една от най-популярните закрити палми сред производителите на цветя. Той е декоративен, красив, подходящ за всеки интериор и доста непретенциозен. Често се установява, че листата на растението започват да пожълтяват и падат. Трябва да знаете как да се справите с това и да не го допускате. Ако върховете на листата изсъхнат върху драцената, тази статия ще каже на цветарите какво да прави.

Драцената-маргинат трябва редовно да се гледа, докато растението не изисква ежедневни усилия, достатъчно е да му обръщате внимание веднъж седмично, да следвате прости правила и да контролирате условията на престой в апартамента. За да разберете защо драцената оставя да изсъхне и пожълтява, е достатъчно да се вгледате внимателно в растението.

Здравословна драцена

Неправилната грижа и лошият микроклимат могат да причинят пожълтяване и падане на листата. Също така, листата могат да отпаднат от възрастта, когато растението е достатъчно голямо, този процес е естествен. В стаята трябва да спазвате необходимото ниво на влажност, температура на въздуха и също така редовно да оплождате драцената.

Важно е да се контролира здравето на растението, вредителите и болестите могат силно да развалят външния му вид, а други зелени обитатели на стаята също могат да бъдат заразени от него. За да предотвратите това, трябва редовно да инспектирате растението (всеки лист), да наблюдавате изобилието от поливане и количеството полезни микроелементи в почвата.

Листата на драцената пожълтяват

Как да поливате драцена у дома

За драцената както прекомерното поливане, така и липсата на влага са вредни. Ето защо трябва да внимавате за редовността на поливането и влажността на почвата. Листата могат да пожълтеят от излишната влага. В случай, че водата застоява в саксията за дълго време, дори стволът може да започне да гние.

Внимание! Ако драцената често се полива и почвата в саксията няма време да изсъхне, тогава е спешно да освободите корените на растението от земята, да ги изсушите, да отрежете повредените и изгнили и да ги засадите в прясна почва.

Недостатъчната влага също ще доведе до падане на листата, пожълтяване и увяхване. Драцената трябва да се полива след пълното изсъхване на буца земя и не трябва да отлагате поливането. Знаейки защо драцената оставя суха, лесно можете да избегнете неприятности.

Сушене на листа от драцена

Защо листата на драцената пожълтяват и падат

И така, защо листата на драцената пожълтяват?

Неспазване на стандартите за температура и влажност

Драцената много обича да пръска, това помага да се повиши влажността на въздуха и да се предпази растението от изсушаване на върховете на листата. Този проблем е особено често срещан през есента и зимата, когато отоплението е включено и въздухът в апартаментите става доста сух. За да разрешите този проблем, трябва да използвате овлажнител или спрей драцена от спрей бутилка.

Драцената има няколко популярни разновидности, повечето от тях не понасят пряка слънчева светлина, могат да изгорят зеленина. Първият знак за много слънце ще бъде избледняването на листата, те ще станат избледнели и скучни. Най-често този проблем се появява през лятото, достатъчно е да пренаредите растението на сянка или да го премахнете от пряка слънчева светлина.

Важно! Драцената изобщо не толерира течения; този факт трябва да се вземе предвид при избора на местоживеене. Ако растението реши да намали листата, това означава, че то започва да умира, трябва да се вземат спешни мерки.

Оптималната температура за отглеждане на тази палма е от 180 ° C до 250 ° C. Когато температурата на въздуха падне под 16 градуса, растението може да се разболее, състоянието му ще се влоши, както и външният му вид, листата могат да паднат. Студените течения са особено опасни през зимата.

Недостатъчно хранене на растенията

Ако на драцената липсват хранителни вещества, дори зелените листа могат да се ронят. За хранене се използват специални торове за палми. Трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба, приложени към продукта.

Петна по листата на драконовото дърво

Почвата трябва да е питателна, да пропуска вода и въздух. Пренасищането на почвата с флуор ще накара краищата на листата на драцената да пожълтеят. Тогава лечението може да бъде удължено.

Защо се появяват петна по листата?

Появата на всякакви петна по зеленината на драцената показва, че растението не се чувства добре, затова трябва незабавно да установите причината за появата им и да предприемете действия. Петната могат да бъдат с различни цветове и размери, всяко от тях говори за определени проблеми на растението.

Директна слънчева светлина

Можете да разберете, че растението е получило слънчево изгаряне от жълтите петна по листата, избледняването на зеленината. Когато бъдат открити първите петна, трябва незабавно да пренаредите драцената на друго място, да осигурите разсеяна слънчева светлина или частична сянка.

Поражение от болести

Петна по листата на драцената могат да се появят при различни заболявания на драцената, сред най-често срещаните:

 • Alternaria - кафяви петна със светъл център;
 • филоцитоза - светлокафяви петна със зеленикав кант, които могат да почернеят с времето;
 • хетероспория - продълговати кафяви петна, при които кантът става червен.

Всички тези заболявания могат да бъдат лекувани с фунгицид, който се продава в специализирани магазини. Вредителите също могат да заразят растението, сред най-опасните и често срещани:

 • паяк - жълти петна;
 • трипс - кафяви петна със сив оттенък;
 • мащаб - падащи листа и бял цвят;
 • брашнест - памучна вата върху зелени части;
 • листни въшки - увреждането на зеленината започва от върха на растението.

Болна Драцена

Ако на дадено растение се открие болест или вредител, трябва да закупите специални продукти в магазина и незабавно да обработите листата и почвата. Многобройни препарати и подходящи грижи ще помогнат за съживяването на растението навреме. Цветето ще расте добре след това и за дълго време.

Местоположение на драцена в чернова

Течения, студен въздух или внезапни промени в температурата ще доведат до появата на драцени на кафяви петна. Трябва да се провери дали на мястото на драцената се появява течение по време на проветряването на помещението.

Ако растението е замръзнало, тогава измиването с топла чиста вода ще помогне в този случай, както и преместването в стая с въздух с желаната температура. Едно цвете също може да хвърли листа в течение.

Защо драцената изсъхва след трансплантация

През зимата драцената има период на покой, тъй като храненето и пресаждането се извършват през пролетта. Понякога се случва, че след пресаждането растението по никакъв начин не може да влезе във форма. Листата могат да изсъхнат и да изсъхнат, петна се появяват не само по върховете, но и по цялата дължина на зеленината. Има няколко обяснения за това състояние; трябва внимателно да изследвате растението и да вземете мерки за подобряването му.

Как да спасим драцена

Лошото здраве на Dracaena след трансплантация, като правило, идва от лоша и нискокачествена почва. Трябва да купувате само почва за палми от надеждни производители, за да избегнете замърсяване на кореновата система и цялото растение като цяло.Също така е по-добре да не променяте веднага местоположението на драцената, оставете я да стои на същото място, както преди.

За ваша информация! Едва след като растението е започнало да расте активно, можете да започнете да експериментирате с пренареждане и избор на ново място на пребиваване.

Поливането трябва да се извършва по същия начин, както преди пресаждането, не трябва да поливате растението повече или по-малко от преди. В същото време е необходимо да продължите да наблюдавате състоянието на земната кома и своевременно да поливате драконовото дърво.

Ако драцената се трансплантира в лоша почва (тежка, неподходяща за отглеждане на палми), тогава трябва да се закупи тор, който ще съживи растението и ще му помогне да се вкорени на ново място.

Как да храня драцена

За драконовото дърво най-важните компоненти са фосфор, азот и калий. Тяхното присъствие в тора е задължително; въпреки това е необходимо също така да се контролира количеството вещества в почвата. Те ще осигурят активен растеж на зеленина, корени, а също така ще помогнат за по-добро противопоставяне на възможни заболявания, укрепвайки имунитета на растението.

В допълнение, малко количество от такива микроелементи трябва да присъства в тора:

 • манган;
 • мед;
 • цинк;
 • кобалт;
 • молибден и други.

Всички тези вещества са необходими за драцената през лятото, в количество, което отговаря на изискванията на растението. Най-добре е да закупите готови препарати, които се представят в големи количества в специализирани магазини.

За ваша информация! Излишъкът от минерали и микроелементи също може да провокира болести по растенията. Излишъкът от азот ще доведе до пожълтяване и опадане на листата, които ще изсъхнат, ще отпаднат, изсъхнат и ще забавят растежа.

Ако по листата се появят кафяви петна, кафяви или червени, това може да означава излишък на фосфор. Големите количества калий ще доведат до отмиране на долните листа, изсушаване и отслабване на растението и ще увеличат възможността за нападения от болести или вредители.

Ако младите издънки са тънки и бледи и също започнаха да се извиват, това най-вероятно показва излишък на калций. При голямо количество бор короната на драцената може да изсъхне и нейното развитие ще спре. Когато стволът на драконовото дърво стане по-лек, това показва излишък от желязо, сяра или магнезий.

По този начин за подхранване на драцени най-подходящи са готовите минерални торове и торове, създадени специално за палми, декоративни широколистни растения, фикуси и сукуленти. Обърнете внимание на съдържанието на флуор, то не трябва да е твърде високо.

За ваша информация! Всяко лекарство трябва да се използва стриктно в съответствие с инструкциите, които винаги присъстват на опаковката. През пролетта ще е добре да подхранвате растението с нитроамофос. През лятото пръскайте палмата с хранителни разтвори.

Драцената излиза през пролетта в активната фаза на растеж, трябва да се подхранва редовно. В този случай честотата трябва да бъде поне два пъти седмично. През зимата храненето или се намалява до 1 път на месец, или се спира напълно. Зависи от стайната температура, колкото по-ниска е тя, толкова по-малко хранителни вещества се нуждаят от растението.

Драцената или драконовото дърво е непретенциозно в отглеждането, но, както всяко живо същество, изисква грижи и внимание. Редовното наблюдение на състоянието на растението ще ви помогне да избегнете неприятности и да отгледате красива палма във вашия апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина